Ip Man и други филми с бойни изкуства

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Wed Jul 11, 2018 6:05 pm

Birth of the Dragon - полу-автобиографична история за част от живота на легендарния Брус Лий с консултант неговия противник във филма майстора от Шаолин - Уон Джак Ман. Като цяло нелош филм, но нищо отличително добро, Филип Н се е постарал в имитацията на иконичния Лий и си личи неговото старание в сцените, където трябва да се превъплъти в големия актьор. Човекът който играе неговия противник не знам доколко е вещ в бойните изкуства, но на уж кулминационната сцена с неговия сблъсък с Брус Лий той беше малко тромав и добре, че беше монтажа при повечето удари и премятания, че да не му личи чак толкова много.

Историята за знаменития сблъсък е разказана от името на един от учениците на Брус Лий, който се залюбва в девойка под опеката на местни китайски мафиоти и понася съответно унижение като тръгва да се бута между шамарите. Самият сблъсък между Лий и майстора от Шаолин не е толкова интересен и като заснемане и като умения, но донякъде се компенсира от финалния бой, когато Лий и Уон щурмуват леговището на злите китайци, което в известна степен ми напомни за 4 минутния непрекъснат кадър от Tom Yum Goong, като обстановка, но не и като качество.

Тук некадърника Кори Юен не е успял да осере прекалено много нещата на бойния фронт и по-добре, че като го знам на какво е способен чак ми се драйфа. Имаше изпълнения с жици на доста места, но бяха по-обрани от обичайното, малко по-накъсани бойни движения, поради явно липса на време и/или неспособност на избраните актьори да издържат по-засукана хореография с дълго кадриране.

Не знам доколко всичко използвано във филма е близко до реалните факти по двубоя и развитието след това, но не ми дотегна по някакъв начин, става за гледане, но нищо над средното ниво в жанра, още повече, че американската следа е доста мащабна в продукцията, като показателен е факта, че самия филм е одобрен от главата на фамилията Лий - съпругата на Брус - Линда, но там имаше доста конфликти с фенове на актьора и останалите членове на семейството му, така че не знам кой е имал тежката дума в пресъздаване на тази история.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Mon Jul 30, 2018 12:03 pm

Слагам тук Accident Man заради качествените бойни сцени и участието на Скот Адкинс в един типичен британски филм, но подплатен с една от по-добрите martial arts choreography извън азиатските филми от жанра. На едно място имаме сбрани Майкъл Джей Уайт, Рей Парк и Рей Стивънсън, като основната звезда е разбира се г-н Скот Адкинс, който тук показва своите запазени удари с крака, като не забравя да добави и някое по-отчетливо движение с хладни оръжия.

На места имаше и моменти на смях, като цяло самия филм не дава заявка на нещо сериозно, въпреки суровия наглед вид, като само смъртта на бившата девойка на нашия главен човек е малко по-мрачната краска в тази иначе симпатична история за отбор наемни убийци, които тръгват след героя на Скот Адкинс след като една от "процедурите" се обърква. Достатъчно откачени образи допълват картината, като откровени откачалки (отровния Пийт) и такива, които приличат на пенсионери, като особено внимание отправям към дамската им колежка, която се показа като един достоен съперник на уменията на Скот Адкинс.

Лично аз се забавлявах с цялата сбирщина британски кретени, начело с нашият главен герой, като най-доброто качество на филма си остават добре направените бойнисцени, които нямаха поетичността на Тигър и Дракон или пък грациозното геройско поведение с т.нар. жици при поредицата Once upon a time in China, но се доближаваха по ефективност с SPL, The Raid, Ong Bak и други изявени образци с по-земна хореография на бойните сцени. препоръчвам го на всички фенове на жанра :)

Along with the Gods: Two Worlds - корейска продукция в която преобладаваха ефектите, но не бяха забравени и елементите на екшън, драма и малко смях, типично като за корейците. Историята проследява изпитанията на душата на загинал пожарникар и неговите пазители, който трябва да го преведат през всички небесни съдийски инстанции, като ако премине през тях успешно ще може да се прероди. За цвят се намесва отмъстителен дух, който застрашава небесната идилия в Отвъдния свят, но над всичко стоят общочовешките принципи на прошката, изкуплението, саможертвата и обичта към семейството.

Като продукция можеха да се постараят още малко с ефектите, че на повечето места изглеждаха малко дървено, но на други си личеше старанието, особено при различните локации, където се намираха пазителите и душата на пожарникаря. Ще има и продължение, което със сигурност ще погледна, този тук оригинал, макар че нямаше нищо свързано с типичните филми за бойни изкуства ми хареса заради комбинацията си от интересни теми, герои и техните трудности по пътя към прераждането в един свят, който въпреки че не е перфектен има толкова много неща заради които си стурва да живеем.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by Xellos » Tue Jul 31, 2018 9:37 am

Ако разтеглим малко понятието за бойни изкуства /все пак тука сатъра дори кълца истинско месо/, филмчето си е игрално Шокугеки - Cook-Up A Storm. Красиво и вкусно изпълнено, и въпреки стандартното театралничене на поддръжката ме изкефи. И ми се дояде Китайско. :yay:

цялото
Spoiler: show
www.youtube.com/watch?v=EPUQarLuOO0
:ninja:

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by coldie » Tue Jul 31, 2018 7:41 pm

То само първата сцена като видях и на мен ми се прияде китайско. А, такива филми няма да гледам. Преди време гледах един корейски исторически сериал, в който действието се развиваше около приготвянето на гозби и... Главната героиня беше готвачка в кралската кухня. Не знам дали е исторически достоверно, ама тия изпипват всеки детайл.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Fri Aug 17, 2018 12:31 pm

Китайците свързват всичко с Чи (Ки) включително и готвенето, те споделят разбирането, че всеки творец вкл. и актьорите имащи различно чи - готвача, който филетира без острието му да докосне костица или кост, художника с всеки замах на четката знае точно къде да положи необходимия щрих за да направи картината по-плътна и жива. Така че всичко правено с внимание, желание и любов става нещо удивително, дори и простата юфка или тофу...

И да не се отклонявам прекалено много от темата на раздела - гледах Re:Born с Так Сакагучи (Versus), обичайната история за наемен убиец, превърнал се в обикновен човек и заплашен от своите бивши "работодатели", начело с мистериозен чичак, на който така и не му разбрах мотивите. Важното е кръв да се лее и let the bodies hit the floor. Много му се искаше на този филм да е японския The Raid, но на повечето места издишаше доста сериозно, бойната хореография беше представена с някакво гръмко име, което почти веднага забравих и изглеждаше нелепо в някои сцени, като всички движения вече ги бях гледал в други филми, много по-добре изиграни и съчетани с цялостния вид на филма. Може би това прекомерно старание да е като друг подобен филм му изигра лоша шега, по едно време даже ми доскуча и го оставих да върви на заден фон, докато четях някакви неща по форумите.

Бях обнадежден от екипа стоящ зад прекрасния Versus, но тук се разочаровах доста, количеството тела не направи по-качествен филма, пък и е мнгоо трудно да направиш сцена, където нашия герой се бие с повече от трима противника наведнъж - пак се бяха събрали на опашка и чинно си изчакваха реда да му влязат и той да ги потроши. Даже каданса беше поставен на неподходящите места, да не говорим за недъгавото избягване на куршуми с което прекалиха и заемаше голяма част от самите бойни сцени.

Опитали са се да направят нещо по-брутално, по-земно и бързо, но все едно гледах осакатена версия на хореографията от Kung Fu Killer, Flashpoint, The Raid, The Villainess, The man from Nowhere, Ong Bak, John Wick и куп други по-добри в жанра. Добре поне, че камерата не се клатеше като пиян моряк на палубата на кораб сред буря, че съвсем щяха да направят този филм негледаем.
Лично бих му дал не повече от 5/10 заради усилията на екипа да направят нещо по-различно от поредния сблъсък между доби и лоши.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Sun Sep 16, 2018 4:08 pm

Blade of the Immortal - голяма разтеглена дъвка беше тоя филм, то не бяха битки с босове, по-малки босове и тем подобни, между тях някаква сестринска обич се прокрадна, която беше основния двигател май, имаше много нарязани тела, битките бяха меко казано приспивни, главния уж беше безсмъртен, пък по едно време взеха да му падат батериите, единствения човек, който реално можеше да го утрепе се отказа по средата на филма, голяма мешана скара беше тоя филм, но с неправилните съставки.

Unity of Heroes - Vincent Zhao (Zhao Wen Zhou - Once upon a time in China 4, 5 & 6, Wudang и други посредствени филмчета) отново влиза в ролята на Wong Fei Hung, за да громи подобни на зомбита индивиди на фона на опиумна война в Китай, където лошите чужденци покваряват добрите китайчета с техния наркотик и се опитват да се правят на корпорация Umbrella в края на 19 век. Бойните сцени бяха ужасяващо зле направени и изпълнени, с едни жици свят да ти се завие, с едни дебилни ъгли на камерата и тъп монтаж, който ми докара мозъчни спазми. В потрес съм...

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Sat Dec 08, 2018 3:08 pm

Operation Red Sea - относно екшъна, имаше размах, имаше кръв и черва, но всичко останало ми беше от плоско по-плоско, нито героите развити както трябва, нито историята блести с нещо по-интересно, като китайска версия на "Black Hawk down" барабар с пропагандата. Имаше проблясъци тук-там в цялостното развитие на нещата, но толкова мимолетно, че се изгуби като слана огряна от слънцето. Jiang Luxia този път повече приличаше на жена, а не на траверс, но и тя потъна заедно с бездарното развитие на всички участници във филма.

Лично намирам Wolf Warrior 2 за много по-добър във всяко отношение, дори на места екшън и бойните сцени бяха по-полирани от тези тук, пък и Wu Jing не е вчерашен на сцената, макар и да е правил и доста глупави филми в кариерата си (Wolf Warrior & Legendary Assassin ми идват на първо четене). Въпреки това, мисля да погледна по-ранния проект на режисьора "Operation Mekong" да видим какво се е получило там.

Относно Червеното море - повече от 5/10 не мога да му сложа :)

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Sat Dec 22, 2018 9:21 pm

Припомних си една класика за мен в жанра - Project A (1983)

За този филм каквото и да изпиша все ще е малко – един от най-добрите с участието на „Трите Дракона“ – Jackie Chan, Sammo Hung & Yuen Biao – едно приключение с блестящи бойни сцени, събрали есенцията на дългогодишно приятелство, екранно партньорство и уникалната симбиоза между тях тримата, създавайки едно ядро с разностранни качества и умения, които се проявяват на различни места в самия филм. По думите на Джеки в този филми разпределението между диалог и бойни сцени е 40/60 за тупалките, което е показателно за концентрацията на самия сюжет и различните герои в него.

Опростеността му е доста добре поставена на екран – група пирати създават проблем в Южно Китайско море и нашите добри герои от Бреговата охрана са натоварени със задачата да намерят тази сган и да я елиминират. Нещата леко се объркват, когато един от месните босове саботира наличната техника и взривява повечето им кораби. В последствие Бреговата охрана е разформирована, Джеки и компания са преместени в местната полиция и започват да ловят престъпници по улиците на Хонконг. В цялата картинка се наместват Само Хун (като джебчия на дребно и на свободна практика) и Юен Бю като строг командир на специалния отряд, чийто членове са бившите морски пехотинци.

Тук бойните сцени избягват от традиционните такива и показват едни по-добре структурирани отрязъци, където се набляга на stunts и без намесата на стилове познати от предишни филми. Още в началото ни се предлага един махленски бой в местната кръчма, където насред потрошени маси, столове и бутилки, хвърчаха тела навсякъде и на места се тресях от смях от интеракциите между отделните членове на сбирщината съставена от полицаи и моряци. После имаме един по-камерен бой в специален клуб на елита, който всъщност е главната квартира на горе споменатия бос на подземния свят.

Тук още повече си проличава умелата ръка на трите дракона, които създават сцената – дълги кадри, точно позициониране на участниците, скокове, каскади и брутални падания увенчават този бой като един от по-добрите в целия филм, засенчен от преследването с колела из тесните улички между хутонгите (бедни кварталчета с много тесни улички, предимно занаятчийски), като има един момент в цялото преследване, на което се хиля и до днес въпреки вече солидния брой гледания на филма (над 65 пъти), който навъртях досега.

Достигането на финалната сцена в леговището на пиратите е не толкова кулминацията на филма, колкото добре премерен баланс между спасителната мисия и изтребването на тази шайка алкохолни петна, готови да оправят бели беззащитни девойки от чуждестранните кораби кръстосващи тези морета – там беше 3 в 1 ситуация, нашите герои срещу баш пирата Сам Пао, който за малко да им нагъне костите, но както се получава доброто възтържествува победоносно.

„Проект А“ е бил реален проект на Хонконгското правителство да прочисти моретата от пирати, но не се е стигнало до реализирането му, освен това филма е първия, който включва гафовете в надписите накрая – една запазена марка на Джеки до ден днешен. Там се вижда усилието и упоритостта в изграждането на всяка сцена и отново ставаме свидетели на прословутото му падане от часовниковата кула в трета допълнителна сцена, която ме навежда на мисълта, че Джеки е близо до ненормалното щом е изтърпял три падания на глава от еднаква височина.

Тогава и тримата главни изпълнители са се намирали в своя зенит, безупречно изпълняват своите роли и допълват взаимодействието помежду си с хумор и тук-таме разменени удари, но тази сплотеност, която се показва на екран е просто невероятна. Жалко, че след 1988 (когато правят Dragons Forever) тримата се разделят и тръгват по различни пътища, затова и според мен продължението на Проект А е доста по-слабо и като изпълнение и като образи, просто там химия няма между главните герои и Джеки е оставен да се оправя и като режисьор и като хореограф на бойните сцени, които са с една идея по-невълнуващи от онези събрани в първия филм.

Може би Джеки е попаднал в някаква своеобразна творческа дупка тъй като и следващите филми след Завинаги Дракони не блестят с нещо по-особено. И Полицейска История 2 и Чудеса (Miracles), за мен са доста далеч от обичайното качество, което съм свикнал в този период от Джеки и двата са бавни и протяжни, като дори бойните сцени са някак бездушни и изтъкани от вяла презентация (като изключа боя на детската площадка в Police Story 2).

В първия Проект А съставките сложени във филмовата “тенджера” са поставени в съответния ред, при правилната температура и се работи с доста качествени продукти, крайният резултат е нещо трайно запомнящо се, един полиран резултат, който ми носи всеки път лично удоволствие от гледането, въпреки че помня всяка реплика и сцена почти наизуст.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by tigermaster » Sun Dec 23, 2018 2:08 pm

TRIPLE THREAT FINALLY HAS A RELEASE DATE:
http://theactionelite.com/triple-threat ... ease-date/
Има-няма три месеца още само...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Fri Dec 28, 2018 10:15 pm

Shadow на Джан Имоу - не знам как точно да го формулирам, филма за мен имаше някакъв потенциал, но ми беше толкова камерен и протяжен на моменти, това Трицарствие го дъвчат от толкова години и тъй и не се изчерпа неговата майка. Подозирах какво може да гледам и не бях далеч от истината, в общи линии се разказва за две от царствата в тогавашния период, които чрез дворцови интриги и открити единоборства се опитват да достигнат до властта. Нищо ново, това съм го гледал и в други подобни филми за историческия период - тук бойни сцени имаше, но те бяха хем кратки, хем не донесоха нищо интересно за развитието на филма и историята.

Даже откровено се хилих на някои сцени, които уж трябваше да бъдат героични и мелодраматични, ама така ги направиха, че удари на комедия. И този сив цвят из целия филм така ме дразнеше, че направо се насилвах да гледам какво става на екрана, тук-таме се появяваше малко цвят, ама много постна палитра бре г-н Джан.

Бойните сцени можеха да ги обогатят със сигурност с малко повече дължина, иначе се ядваха в презентацията, нямаше толкова много жици ама пък прекалиха със забавения каданс на места, сигурно за по-висока доза арт и поезия, ама лично на мен ми е втръснало от такива насилени драматични ефекти. И пак накрая май женското се оказа виновно за всичко, че даже го удариха на Шекспирова трагедия дето измряха сумати хора в края на филма. Идеята за "Сянката" не беше съвсем лоша, в древни времена мнгоо императори и висши чиновници от императорския двор са прибягвали до "сенки", при официални срещи и дори военни сражения, демек техни двойници, които се обучават от малки, за да придобията маниерите на "оригинала".

Нещо като римейк на филм ама с човеци, като тук главния ни герой понесе доста бой, кал, рани и прочие несгоди, обаче в следващия момент яздеше кон като опитен каубой и даже стигна в това състояние до императорския двор, само на места понакуцваше малко, за да покаже, че не е робот и има рецептори за болка явно.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Fri Feb 01, 2019 10:56 am

Все си мислех, че по-тъпо произведение от "Bleeding Steel" няма да видя в жанра, но се оказа, че жестоко съм се излъгал - последното отроче с участието на Дони Йен Iceman: The Time Traveler е по-тъп от горепосочения екземпляр и "Kung Fu Yoga" взети заедно, като не просто удря дъното на Марианската падина, а направо излиза от другата страна на планетата и после повтаря същото упражение отново. Гледал съм какви ли не идиотщини, но това тук избива рибата в радиус от няколко хиляди километра и унищожава всеки хабитат на рационалната мисъл като след ядрен взрив или избухване на свръхнова.

Сюжетът на филма продължава оттам откъдето приключи първата част (която не блестеше с кой знае какви качества, но поне беше малко по-свързана и структурирана, но бойните сцени бяха в гъза) и в общи линии започва с някакви несвързани сцени, после набързо се стига до прословутото пътуване във времето, като се прескача между три епохи всичко на всичко и накрая свършва като авангарден български филм от края на 90-те, без ясна идея и без категоричен финал, който да постави точката на този Урук-хай и да го прати завинаги във вечните ловни полета. Дони Йен играе като облъчен или с напълно промит мозък, като лъскавата му и изгладена мутра контрастира с всичко останало, сякаш се намира в почивката между две реклами на Гучи и неговата собствена марка очила.

Останалите (включително и дъртия Ясуаки Курата - Fist of Legend, Eastern Condors, Twinkle, twinkle lucky stars) са на автопилот и са като някакви карикатури в и без това подобието на сюжет, който не заема повече от 87 минути време (ако беше по-дългата версия от 104 минути сигурни щях да строша нещо), като цяло CGI сцените са в гъза, правени явно от чистачката на гимназията, където преподават уроци по IT, бойните сцени и те са там, смърдящи на разложено от безхаберие и безличност, диалозите са тъпи, декорите са тъпи, героите са идиоти, тия дето са зад камера още по-големи, абе всичко си е ебало майката отвсякъде. Не си губете времето и нервите с това недоносче, дори и за LMN не става, но виж като инструмент за изтъргване на данни при разпити ще върши работа по-добре от вадене на нокти.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by трубадур » Fri Feb 01, 2019 1:48 pm

TheGrimReaper1 wrote:
Fri Feb 01, 2019 10:56 am
като цяло CGI сцените са в гъза, правени явно от чистачката на гимназията, където преподават уроци по IT, бойните сцени и те са там, смърдящи на разложено от безхаберие и безличност, диалозите са тъпи, декорите са тъпи, героите са идиоти, тия дето са зад камера още по-големи, абе всичко си е ебало майката отвсякъде.
:rollrofl: :rollrofl: :rollrofl:
ебаси кулминацията

бтв, гледа ли го The Night Comes for Us, аз доста го плюх в съседна тема, въпреки високия бюджет и явен талант на екрана, както и зад него (операторската работа).

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Fri Feb 01, 2019 5:27 pm

@трубадур: все още не съм стигнал до него, пък съм ограничен във времето и пространството, каня му се, да видим какво са сътворили Ико и компания без да са под вещото ръководство на Гарет Еванс :) Предният филм на режисьора не ми хареса (Headshot) и не знам този как са го сглобили и дали работи на много нива или е поредното изчекано самоцелно кърваво "нещо" само за да си кажем: еебаттии тия индонезийци са си ебали майката!

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by трубадур » Mon Feb 04, 2019 9:57 am

в общи линии е това, което описа без да си го гледал :lol:
чудех се не хедшота, ама гледах първо нощта и в последствие разбрах, че набарах по-кървавия филм, който е и с по-висок бюджет. А щом дори това не е помогнало за идеята на екшъна и хореографията, не ми се мисли какво е било като са били с по-оскъдни кинти.

пп. да сме честни последният бой в The Night Comes for Us е готин, но май е повече заради двамата, които се кечат и е въпреки усилията на всички останали :lol:

Но е безпардонна касапница, с тъп тип хореография, един срещу много в отворени пространства и всички подскачат около главния бияч/биячка, докато им дойде редът да бъдат обезобразени.

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Re: Ip Man и други филми с бойни изкуства

Post by TheGrimReaper » Sat Feb 16, 2019 3:34 pm

@трубадур: Тия сцени един>всички в повечето случаи са реализирани по подобен начин какъвто описа - все едно са се наредили рпед лекарски кабинет с направления и доктора извиква през определен период: Следващия! и така до откат, най-дълбоко тъп пример ми е сцената към края в Tom Yum Goong (The protector) с Tony Jaa, където натръшка сума ти олигофрена, като всички му идваха един по един. Много рядко може да се види качествена хореография 2 срещу 1 за жалост - примери за такива са The Iron Fisted Monk (1979) & SPL 2 :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests