Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Amelia » Fri May 11, 2018 3:46 pm

@Ghibli - това, че можеш да схванеш на някво ниво така или иначе елементарните истории на тея филми и без да си гледал предишните не значи, че ще получиш кой знае колко добър експириънс по този начин. Имаме съвсем пресни примери от отвратителната DCEU, за ансамбли от супергерои, които цъфват от нищото. Резултатът е непоносим и то не щото няма да разбереш филма, а щото няма никакъв кеф в това да гледаш екшън с непознати персонажи, за които не ти пука.

@Killua - дори да не помниш сюжетите в детайл, все си запомнила нещо от основните събития + развитието и характера на персонажите, което осмисля гледането на някви сюжетно свързани продължения.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Roland » Fri May 11, 2018 5:55 pm

Еми може би, но ей ти няколко човека тук, които не им е проблем нещо да са пропуснали/забравили. Та явно сериалността не е чак толкова важна.

А иначе много предишни филми въвеждаха нови герои в пост-кредит сцените си. Това, че Марвел е именно в този, означава, че ще я видим в следващия, но определено не значи, че филмът й ще е изобщо свързан с тая история.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9435
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by RRSunknown » Fri May 11, 2018 7:09 pm

Жена ми нищо никога не е гледала от marvel а аз от първите авенжъри нищо не бях гледах но ходихме на Infinity War и разбрахме за какво става дума а аз се хванах да гледам изпуснатото :)

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2621
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Dr. Horrible » Fri May 11, 2018 11:40 pm

Според мен филмите на Марвел не са като сериал, а като... комикси на Марвел :lol:

В различните филми стават разни работи, които повлияват на елементи от сюжета на други филми. И ако човек е гледал цялото всичко и помни всичко, то филмите могат да са огромна наслада. Но все пак повечето хора им се наслаждат дори без да са гледали/без да помнят всичко. Човек може съвсем спокойно да се израдва на Winter Soldier дори без да помни първият Капитан Америка - всъщност мои лични проучвания показват, че 90% от хората изобщо не си спомнят Бъки в първия филм. Братовчедка ми е гледала само двата Авенджърс филма и Ант мен, а когато ѝ пуснах Civil War ѝ хареса безумно много и през цялото време ѝ беше интересно и разбираше какво става. Друга моя приятелка гледа само първия Avengers и след огромни препоръки опита Winter Soldier и Civil War и ги спря и двата на 20-тата минута, щото ѝ били скучни. Тази седмица гледа Infinity War и умря от кеф колко е яко всичко там. Лично според мен най-ключовите филми са Avengers 1 и 2 + тези, които са режисирани от братята Русо (Winter Soldier, Civil War, Infinity War... и Untitled Avengers Sequel :D ). Но много хора се радват на част от тях без да са видели всички.

В комиксите е същото. Това е една споделена вселена – доста често в някои истории се случва нещо, което влияе на други истории. Големите ивенти влияят на почти всички истории – например Civil War и Avengers vs. X-men имат огромни последици върху десетки заглавия. Някои по-малки ивенти имат по-ограничено влияние. Може в някой брой на Фантастичната четворка героите да намерят пъшкул, който да предадат на Авенджърс, пък после в брой на Авенджърс те да повикат за помощ професор Х, пък в следващия брой на Х-мен да се разбере, че в този пъшкул е Джин Грей. Това буквално се е случвало. Но това не значи, че всеки чете всичко. Напротив, огромната част от хората четат само няколко подрани поредици и просто приемат, че в друга част на света се е случило нещо, което е оказало влияние на тяхната история. Ако го прочетат, ще разберат по-добре общото положение, но все пак не е задължително. Още повече, че в комиксите авторите се сменят често и дори най-големите фенове на някой герой рядко са изчели всичко за него. Доста фенове на Деърдевил, примерно, са чели комиксите на Франк Милър от 80-те и после преминават директно на историите на Браян Майкъл Бендис от 2000 и някоя... А в историите Бендис участват герои като Typhoid Mary, които са въведини от други автори (в случая на Мери – Ан Ноусенти) и ако изчетеш нейните комикси ще имаш по-добро разбиране за Деърдевил, но не е чак нужно или задължително.
И с филмите е така. Можеш да почнеш директно от Winter Soldier и той ще ти даде представа кои са Капитана, Вдовицата и Бъки, и после да си продължиш само с другите филми на братята Русо. Можеш пък да почнеш от Гардиъните и да си гледаш само филмите с тях. Отвсякъде можеш да започнеш, просто приемаш, че е имало истории преди тази и се наслаждаваш на пътуването от спирката, на която си се качил.

Всъщност, като се замисля, така е с всички споделени вселени. Ако четеш книгите на Робин Хоб в реда, в който са излизали, ще изпиташ огромно удоволствие. Но ако четеш само тези за Придворния убиец, или пък само тези за Корабите, пак ще ги разбереш напълно. Някои читатели на Сандерсън казват, че усещането, че всичките му книги са в една вселена, им засилва кефа - аз обаче съм чел три Мъглороден, Елантрис и три Stormlight Archives и връзките са ми тоооооооолкова далечни и изсмукани не от текста, а от интервюта на Сандерсън, че за мен обединяването им не прибавя никаква стойност и спокойно може да бъде игнорирано. И всички тези неща са споделени вселени, не сериали. Ако почнеш седмия излязъл филм на Марвел - Iron man 3 – пак ще разбереш почти всичко, филмът си съдържа представяне на Тони и Пепър и може да се гледа. Ако почнеш от седмия сезон на Игра на тронове, няма да разбереш нищичко. Ако почнеш четвъртата книга на Робин Хоб - първите Кораби - ще си ок, ако почнеш Тъмната кула от четвъртата книга, ще ти е напълно объркано.

Иииии, да, естествено, че колкото повече от общата картина познава човек, толкова по-хубаво би могъл да оцени красотата на отделните парчета. Ако помниш в детайли всичко преди Infinity War, то той ще ти хареса повече. Но според мен ефекта не се изчерва само с филмите. Ако си чел комиксите, ако познаваш добре героите, ако си гледал различните им интерпретации, добавената стойност на тези неща за Infinity War ще е главозамайваща. Във всички филми има множество скрити препратки към комиксите, чието разбиране води до огромен кеф. Най-малкото - камеотата на Стан Лий. Можеш да си изгледаш всичките филми, и ако никой не ти каже "Това е Стан Лий, авторът на комиксите!", никога няма да го забележиш. Но ако някой дори веднъж ти го посочи, нататък вече ще го забелязваш и ще си открил и това парченце от филмовото богатство. Ако си чел комиксите, ако си участвал активно във фендъма, ще откриеш много, много такива неща.

Примерът, който ми се върти в главата, е eдна мъничка сцена от Infinity War. Когато злодейката на Танос – Проксима Миднайт, напада Уонда, казва репликата „You will die alone.”, тогава се появява Блек Уидоу ѝ казва „She’s not alone.” Това може да е пълно съвпадение, но фактът, че точно Наташа се появи в този момент, ми стопли душата, защото ми напомни за един много известен фенски дебат по темата Black Widow Dying Alone. Там се сравняваха два цитата от два различни комикса за героинята. В единият, на Ричард Морган, тя лежи вързана, пред сигурна смърт, и в последния момент при нея идват хора. Тя си казва, че ей сега ще умре. Това, което си мисли, е „And all the time you knew that sooner or later it would come to this. No one plays forever and there’s only one way they let you cash out. But you always thought you’d die alone.” В другия комикс – на Марджъри Лиу, Наташа разговаря с един злодей, когото току що е победила, и му казва „Shut up, Imus. You’ll die one day. So will I. But unlike you… I’ll show some spine. And I won’t be alone.” Усещате ли разликата? В супергеройските комикси често има противоречия, но рядко са толкова директни, колкото тук. Двамата автори пишат уж един и същи персонаж – но Морган я пише като самотен вълк, който отхвърля приятелствата и близките си отношение с хората, а Лиу я пише като емпатично създание, което пази в сърцето си скъп спомен за всеки, когото някога е обичала, и което знае, че в най-трудният момент хората, на които е помогнала, ще бъдат до нея. Този въпрос – дали Черната вдовица ще умре сама – е популярен и обсъждан. И хората се радваха, когато в Daredevil: The end, история от алтернативно бъдеще, където Деърдевил умира и негов приятел посещава всичките му близки, се разбра, че Наташа е умряла преди години, но в последния си миг не е била сама, а на мисия с Отмъстителите. И изобщо – въпросът за самотната смърт е важен за Наташа и за нейните фенове. И за мен лично беше БЕЗМЕРНО удоволствие да видя как филмовата версия се изказва по този въпрос, и то без да говори за собствената си смърт, а като отрича самотността на своя съотборница, при това точно на Уонда. Наташа не каза “She won’t die.”, а “She’s not alone.” Тази мъничка реплика чества свързаността на Блек Уидоу с приятелите ѝ, а не самотата и изолацията ѝ. И във филм, в който имаше тоооолкова мъничко Блек Уидоу, се зарадвах, че ми дадоха тази реплика и с нея ми дадоха храна за размисъл и добавиха още едно редче към дебата за Блек Уидоу и самотната смърт. Блек Уидоу знае, че няма да умре сама. И знае, че и приятелите ѝ няма да умрат сами. Защото не са сами, тя е с тях и те са с нея. Може да е било случайно, признавам, но все пак стойността на репликата за мен е много висока.

Отплеснах се. Но, идеята ми беше – да, всяка допълнителна история, която си чел/гледал с този герой, ти носи допълнителна дълбочина и ти дава повече емоции и храна за размисъл. Но можеш да се насладиш на филма и като на самостоятелно произведение, дори когато не познаваш в детайли предишните филми/истории.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5538
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by tigermaster » Sat May 12, 2018 12:37 am

Dr. Horrible wrote:
Fri May 11, 2018 11:40 pm
Отвсякъде можеш да започнеш, просто приемаш, че е имало истории преди тази и се наслаждаваш на пътуването от спирката, на която си се качил.
И в един момент човек гледа "Ант-Мен", където близо една трета от филма е посветена не на собствената му история, а на търсене на някакъв макгъфин, дето дори не го помня какъв беше, само и единствено за да се сблъска главният герой с Фалкън и да има повод в сцената след надписите да загатнат присъединяването му към Авенджърите.

Или пък гледа Авенджърите и там накрая се появява някакав лилав, за когото ни се казва, че е много могъщ и много мощен и че е виновен за цялата хава в конкретния филм, но развитие не получава на практика никакво в следващите пет години, изключая кратката му поява във филм с други герои на друга планета.

Или пък гледа "Тор: Рагнарок", без да е гледал "Ерата на Ултрон", за да се чуди какво точно гледа през една доста голяма част от филма - именно това се случи с мен и, честно казано, хич не беше приятно. И да, горе-долу, общо взето, може би схванах за какво става дума, обаче дупката я имаше и беше огромна.

Не че нещо, обаче това, което го имаме сега, е все едно деветдесетте години в "Смъртоносно оръжие 5" да имаме дълъг отрязък, в който оплешивяващ полицай с навика да псува, да вика "Ипи-кай-ей" и да се носи по потник иззема екранното време на Ригс и Мърто, явно е много важен, но пък не ни се казва точно защо, понеже въпросният си има собствен франчайз (в единия от чиито филми пък елитен американски командос с тялото на позастаряващ мистър Олимпия има камео, в което с австрийски акцент казва на някого да изпусне парата). Добре, че го нямаше това. Сори.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
alshu
Ascendent
Posts: 4715
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by alshu » Sat May 12, 2018 1:39 am

- Аха, сериализираните комикси хич не приличат на ТВ сериал.
- Не, човек ако хване ТВ сериал от средата по никакъв начин не може да се ориентира в историята, защото дори да му липсва само малко парче от пъзела и цялата картина се губи...


Хората дето тук твърдят, че MCU не е сериал...ами не сте ли срещали по-епизодични такива? Вярно, че в момента модата е различна, ама не е хич да ги няма.
И да, човек може да се оправи и с по-откъслечни представи, но въобще идеята за свързаността е, да се привлекат хората да изгледат и филмите за героите, които не харесват, само заради общата картина.
The coffee had been steadily growing more and more execrable for the space of three weeks, till at last it had ceased to be coffee altogether and had assumed the nature of mere discolored water — so this person said. He said it was so weak that it was transparent an inch in depth around the edge of the cup. As he approached the table one morning he saw the transparent edge — by means of his extraordinary vision long before he got to his seat. He went back and complained in a high-handed way to Capt. Duncan. He said the coffee was disgraceful. The Captain showed his. It seemed tolerably good. The incipient mutineer was more outraged than ever, then, at what he denounced as the partiality shown the captain’s table over the other tables in the ship. He flourished back and got his cup and set it down triumphantly, and said:

“Just try that mixture once, Captain Duncan.”

He smelt it — tasted it — smiled benignantly — then said:

“It is inferior — for coffee — but it is pretty fair tea.”

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4349
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by трубадур » Sat May 12, 2018 2:55 am

@tigermaster, един вид си един от малкото, щом опрем до хора, които ги гледат тия филми въобще. Марвел/дисни тренират масата да им гледат всичките глупости, не е като да им е план от оня ден. И се справят, сега че някои решават да пропускат определени филм и т.н. си е за тяхна сметка, не му е работа на студиото да обяснява нон-стоп какво се е случило еди къде си, след като не им е моделът на работа. Стана ясно, че не им е моделът на работа още, докато вадеха вторите части на първите си филми.

Плюс че са твърде наясно с интернет бунаците и реално действат хайп трейна по-добре от всеки друг в бранша (затова и тия безсмислени сцени след надписите - обещания, че нещо яко иде и интернетът се празни с моШТ), тъй че, ако си човек с вкус си преебан, щото тия филми писват страшно бързо и най-вероятно ще пробваш само големите ивент заглавия (аз май ще го скипвам тоя филм засега, ако 2 седмици не мога да се занеса, докато салонът ми е на 20 минути, явно няма и да ида да го гледам), но кино аудиторията свикна да дава пари за баш марвел/дисни нещата и си гледат всичко от тях, което е идеално за пустиняците от студиото... а и да сме честни и за относителните качества на филмите. Щото спокойно пропускат инфодъмповете и рикапи на какво се случи миналия епизод и дерзаят директно в посредствеността.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2621
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Dr. Horrible » Mon May 14, 2018 10:11 pm

Междувременно Avengers: Infinity War стана най-гледаният супергеройски филм на всички времена. И само за три седмици стана петият най-гледан филм в света!
:yay: :yay: :yay:

Оттук насетне му предстоят трудни времена, тъй като скоро излизат Deadpool 2 и Solo, но все се мисля, че ще посъбере още някой и друг милион и ще стане поне на четвърто място в световен мащаб. Пък и китайците тепърва имат още да го гледат, при тях го пуснаха едва последния петък. А в Китай супергероите вървят адски добре, сред най-касовите филми там са (за сметка на Star Wars, който там се продава ужасно зле - Last Jedi го изтеглиха от кината след втората седмица поради почти нулева посещаемост). Някои анализатори прогнозират, че приходите може да минат два милиарда и филмът на влезе в световния топ 3, но аз се съмнявам.

Важното е, че Infinity War наистина покори нови върхове и освен това остави публиката доволна и чакаща с нетърпение продължението. Следващият има шансове да бъде още по-успешен!

#Avengers4Ever
Искам официално заглавие по-бързо.... :(
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5538
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by tigermaster » Mon May 14, 2018 10:57 pm

Ужас... :D
Дано поне "Соло" флопне.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Amelia » Tue May 15, 2018 2:36 am

А, минаха най-сетне първите Авенджъри по боксофис. Ама това се очакваше. Да видим наистина дали ще успее да чукне 2 млрд (от Китай ще дойдат над 100 милиона със сигурност).

Ние го гледахме пак в неделя и е все така як!

ПП. И аз искрено се надявам Соло да флопне, ама надали...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4349
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by трубадур » Tue May 15, 2018 9:13 am

От китай са над 200 последния път като ми изскочи новина за приходите. Иначе за соло първите отзиви (на със сигурност не платени критици :mrgreen: ) са бая положителни, нищо че оценката в imdb е шестичка, от друга страна иде само седмица след дедпуул 2, което е уау и сигурно първият стар варс филм, дето има истинския потенциал да ъндър ачийв като шампион.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29546
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Roland » Wed May 16, 2018 3:44 am

Е кво значи първия? Last Jedi масивно се провали откъм бокс офис.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 843
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Ambartanen » Wed May 16, 2018 9:55 am

Соло няма да е коледен филм? Чудех се защо толкова много се говори за него ако ще го пускат час след седем месеца, ама това обяснява доста.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4349
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by трубадур » Wed May 16, 2018 10:57 am

Roland wrote:
Wed May 16, 2018 3:44 am
Е кво значи първия? Last Jedi масивно се провали откъм бокс офис.
ба го да го еба, га 1,3 милиардче е провал. Нямам предвид само в китай, където не им дреме за жедаите, а че Соло като цяло има някъв мижъв потенциал да не привлече публика навсякъде. Най-вероятно ще изоре, но реално досега не е имало филм в тази поредица, който да не се очаква да направи безобразен бокс офис.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6267
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Отмъстителите: Война без край / Avengers: Infinity War

Post by Yan » Wed May 16, 2018 11:00 am

Roland wrote:
Wed May 16, 2018 3:44 am
Е кво значи първия? Last Jedi масивно се провали откъм бокс офис.
Чак пък масивно. 1.3 милиарда глобално не е провал. Просто не можа да повтори 2-та милиарда на The Force Awakens, но то нямаше и как да го направи.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 10 guests