Черната пантера

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Черната пантера

Post by penzata » Wed Feb 21, 2018 12:14 pm

Aravala wrote:
Wed Feb 21, 2018 11:53 am
Извинявай, в моя свят положителни емоции предизвикват качествени неща...
В такъв случай, искрено ти съчувствам.

Почти всичко ми хареса. Лесно мога да седна и да напиша още по-злостно ревю дори и от Ордо, но е безпредметно, защото филмът ми подейства страшно емоционално на ниво, което е в другата крайност на разума, а аз имам нужда от подобни емоции и си ги ценя.
Last edited by penzata on Wed Feb 21, 2018 5:02 pm, edited 1 time in total.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Demandred » Wed Feb 21, 2018 12:30 pm

Ревюто на Ордо е култово. 8-)

Аз мисля да пропусна това киносъбитие, аман от "епохални" комиксови филми през месец, които в 95% от случаите са маркетингов хайп и нищо повече.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Черната пантера

Post by Ghibli » Wed Feb 21, 2018 4:30 pm

Ордо както винаги избива рибата с ревюто си, а двойката ревюиращи Д-р Хорибъл и Роланд го удрят много на локуми и фенбойстване, та чувствам, че се получава дисбаланс. Филмът е добър, ако се сещате да помните, че става въпрос за комерсиална продукция, екранизация на комикс, поредна бърнка в станалата вече безкрайна и трудна за помнене верига от заглавия за героите на Марвел. Като такъв, главното му предимство е, че се гледа самостоятелно. Ама съвсем. И има сюжет и герои (да, след третия "Тор" вече и това трябва да се слага в плюсовете). При това, сюжетът е завършен в себе си (не е истина направо). Освен това е красив. Тук естествено е чисто субективна преценката, но обективен факт е, че художественият екип много се е постарал, филмът е пълен с оригинални дизайнерски решения, които на мен ми харесаха.
Диалозите на места са като извадени от "Конан", основната характеристика на главния герой е, че умее да изпълнява каквото му кажат жените около него, а "лошият-дето-всъщност-е-онеправдан" е направо карикатура с патетичните си речи. И какво от това? Бих го гледала пак, шарено и забавляващо е и в нито един момент не ме е подразнил, за разлика от други филми (третият "Тор", хм...).
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Черната пантера

Post by Killua » Wed Feb 21, 2018 8:50 pm

Последният Тор беше чудесен!!!
Но иначе абсолютно на същото мнение съм като Гибли.

Черната пантера много ми хареса - защото е самостоятелен, защото е красив, защото е различен (as in не ми приличаше хич на марвелски филм; действието почти не се развиваше на стандартните места), защото има яки женски персонажи (и Окойе, и Накиа, и ъъъ сестрата на нашия, забавното лапе), защото почти нямаше от уж задължителния за Марвел напоследък хумор (имаше няколко бегли опита де). Тоест аз си го гледам през призмата на Марвел/блокбастър и така го оценявам.

Но иначе ревюто на Ордо много ме забавлява. И някак разбирам отлично какво казва и даже съм съгласна с много от нещата. Просто си мисля, че всеки един от марвелските (и не само) блокбастър филми може така да се разкости, ако човек гледа за такива неща.
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Черната пантера

Post by Dr. Horrible » Wed Feb 21, 2018 9:18 pm

Aravala wrote:
Wed Feb 21, 2018 11:37 am
Аз изобщо не тая илюзии, че този филм се крепи на нещо повече от субективни емоции, които предизвиква у някои хора. Извън това на практика няма абсолютно никаква стойност. Напълно ок съм с факта, че някои моменти може и да са докоснали определени зрители, но с твърдението, че може да бъде харесан извън чисто субективните емоции вече е нещо, с което не мога да се съглася.

А за мен някои опери са връх на изкуството по няколко направление, докато този филм беше доста сериозно дъно, както и да го разглеждам. Така че няма да обяснявам повече субективното си несъгласие със сравнението ти :lol:
(болдването е мое)

Мога да се съглася с твърдението "всички плюсове са субективни", но не и с твърдението "обективно филмът няма никаква стойност". Това ми изглежда стил "Който не е на моето мнение е субективен, който споделя моите позиции е обективен!". Ако хората, които харесват филма, ти кажат "Някои моменти не са докоснали определени зрители, разбираемо е, но на практика стойността на филма е много висока.", няма да да ти прозвучи справедливо, нали?
Затова съм съгласен да приемем, че изкуството подлежи на интерпретация, то се изживява по различен начин от различните хора, тоест си е един субективен процес. И споровете за обективна стойност са безсмислени.

Аз лично не съм обвинил никого в расизъм. Дори в коментара си към филма съм посочил като минус, че лентата разглежда някои социални въпроси като положението на чернокожите по света основно през американската призма. И съм наясно с факта, че в този форум хората масово гледат на Марвел с пренебрежение, далеч не е само за този филм, вижда се и в другите теми как божествени шедьоври като Civil War биват отхвърляни с лека ръка. Така че да - хейтът по тоз филм не е доказателство за разисъм, всеки има право да не се кефи.

Оттук насетне обективната истината е, че филмът е невероятно успешен и харесван от масовата аудитория. Това не е еквивалентно на обективно качество, разбира се, но според мен е as close as it gets. За четири дни филмът направи толкова пари, колкото Justice League изкара изобщо, а Лигата съдържаше най-известните и най-комерсиалните супергерои - Супермен, Батман и Уондър Уомън. А Черната пантера е герой, за който масовата публика не беше чувала до миналата година. Това е огромен успех за маркетинг отдела на Марвел и показва, че там хората наистина си знаят работата. Компаниите, оценяващи удовлетворението на зрителите, излизащи от киното след края на прожекцията, свидетелстват, че 'Black Panther' Gets An A+ Cinemascore From Movie Audiences, критическото мнение в Rotten Tomatoes показва 97% одобрение със средна оценка 8,2, а при топ критиците резултатът е 100% одобрение със средна оценка 8,9. И за да не говорим само за хора от чужбина - редица от българските ревюиращи също харесаха филма в една или друга степен. Начев от Операция кино написа много положително ревю, Петър Атанасов в SciFi.bg му е дал средна оценка Много добър 5,03 (от 6), а Алекснадър Зиновиев от HiComm му дава 5 от 5 и казва "Новият крал на Marvel е тук и трябва да го видите".
С това НЕ искам да кажа "проблемът е в твоя телевизор", защото, както посочих и по-горе, винаги бих подкрепил тезата за субективност във възприемането на художествените произведения. Но искам да кажа, че трябва да сме по-умерени, когато твърдим, че нещо "на практика няма абсолютно никаква стойност". Особено когато не само анонимници в интернет, а наши близки, наши приятели и колеги очевидно виждат стойност в него и му се радват.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Черната пантера

Post by Xellos » Wed Feb 21, 2018 9:32 pm

Евала на труда и на двата отбора за контроверсито :) :yay: .
Почти ме накарахте да не чакам HD торент за да видя филм, особено и от поредица.

Истинската причина да е толкова "популярен" е проста... църна маца бате!
d609d0b1812cd3eaab7f037833b43596.jpg
d609d0b1812cd3eaab7f037833b43596.jpg (62.97 KiB) Viewed 3545 times
:ninja:

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Черната пантера

Post by tigermaster » Thu Feb 22, 2018 1:23 am

Dr. Horrible wrote:
Wed Feb 21, 2018 9:18 pm
И съм наясно с факта, че в този форум хората масово гледат на Марвел с пренебрежение, далеч не е само за този филм, вижда се и в другите теми как божествени шедьоври като Civil War биват отхвърляни с лека ръка.
Не е до пренебрежение. Май само @трубадур демонстрира истинска неприязън към цялата споделена марвелска вселена. Аз, каквото и да пиша в последните месеци, до към "Пазители на Галактиката" гледах и харесвах горе-долу всичко. "Черната пантера" също ще го гледам, но още не съм решил дали да е на кино или да го изпиратствам. Просто това превъзнасяне по, ами, що-годе вкусен захарен памук, все едно е най-великото ястие на планетата, отдавна вече сериозно дразни.
Егати, половината от номинираните за "Оскар" за най-добър филм неща тази година са с по-ниски критически рейтинги от поредната напълно безопасна и непоемаща никакви рискове (щях да напиша "типично за Дисни", но се сетих, че в "Самотният рейнджър" единият от лошите отвори гръдния кош на човек и му изяде сърцето на екран) брънка в безкрайната верига на комиксови адаптации, които, както казах по друг повод, носят прекалено еднакво усещане, независимо дали става дума за космическо приключение или за heist филм (нарушаващ грубо и очевидно собствената си вътрешна логика, бтв, обаче това критиците не го отбелязаха) за бивш затворник в костюм, който се смалява.

Не искам да плюя по филма, без да съм го гледал, пък и очаквам да го харесам, обаче опитите да бъде пробутан като някаква революция - каквато той просто не е, в никое направление - ми лазят по нервите - заради което, както писах по-рано, бях на крачка от това да му шатна единицата в ИМДб ей така. Затова и се зарадвах на ревюто на Ордо и на снимките от "Блейд 2" там - защото първите два филма от вампирския франчайз (третия така и не го гледах и май добре съм направил) бяха опасни, рискови, мръсни и кървави, и удариха яко в расовите проблеми на главния си герой, а не ни ги представяха като революция. А "Черната пантера" е нещо, на което да заведеш дванайсетгодишния племенник, без да се притесняваш, че ще види или чуе нещо стряскащо - и в това няма нищо лошо, обаче... Не. Сори.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Черната пантера

Post by AlDim » Thu Feb 22, 2018 2:06 am

Killua wrote:
Wed Feb 21, 2018 8:50 pm
Последният Тор беше чудесен!!!
Тор беше чудесен, но филмът около него смърдеше доста :lol:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Roland » Thu Feb 22, 2018 4:27 am

tigermaster wrote:
Thu Feb 22, 2018 1:23 am
Не искам да плюя по филма, без да съм го гледал, пък и очаквам да го харесам, обаче опитите да бъде пробутан като някаква революция - каквато той просто не е, в никое направление - ми лазят по нервите - заради което, както писах по-рано, бях на крачка от това да му шатна единицата в ИМДб ей така. Затова и се зарадвах на ревюто на Ордо и на снимките от "Блейд 2" там - защото първите два филма от вампирския франчайз (третия така и не го гледах и май добре съм направил) бяха опасни, рискови, мръсни и кървави, и удариха яко в расовите проблеми на главния си герой, а не ни ги представяха като революция. А "Черната пантера" е нещо, на което да заведеш дванайсетгодишния племенник, без да се притесняваш, че ще види или чуе нещо стряскащо - и в това няма нищо лошо, обаче... Не. Сори.
Еми просто не си прав за това. И тук спорът не е между мен и теб, а между теб и хората, към които филмът се цели. Знам, че е досадно да ти се отговаря с линкове, но в случая просто наистина няма как, защото не трябва аз да съм този, който отговаря.

https://youtu.be/xrt8FEiISlY

Този филм въздейства на таргета си по начини, които ти и аз нямаме нито историческия, нито социален контекст да осмислим. Съответно мисля, че и да не виждаме с какво е различен от Блейд или Жената Котка, редно е да приемем някои неща на доверие.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Roland » Thu Feb 22, 2018 4:30 am

Beeteedubs това ме разби.
Attachments
07422074-4FB5-4372-A90D-BA47A5E21286.jpeg
07422074-4FB5-4372-A90D-BA47A5E21286.jpeg (97.62 KiB) Viewed 3501 times
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Черната пантера

Post by трубадур » Thu Feb 22, 2018 9:12 am

tigermaster wrote:
Thu Feb 22, 2018 1:23 am

Не е до пренебрежение. Май само @трубадур демонстрира истинска неприязън към цялата споделена марвелска вселена.
Не е баш така, харесах последния торец и спайдермена, обаче ненавиждам подхода на големи компании като правят искуфстфу и еднодневния боклук, който им е най-честото предложение и вече ответно фенската реакция, едва ли не с пяна на уста, колко велик филм са получили, при положение, че са сцени, наредени една след друга без много логика, често никаква.

Доста пъти го казвам, но ненавиждам неща, които се случват просто щото трябва да се случат. Изключително мързеливо е това и ме вади от филмите просто. И както казах по-рано, ако поне екшънът си струваше (трудно е да ти дреме, след като няма смисъл, де), но ако поне беше адекватно направен с тежест и всичкото, а визуалната картинка (разбирай декори, ефекти, цветове и цялостен дизайн) не беше дженерик до припадък щях да се хващам за това, но дори и за него не мога, тъй като и то е скучно. Повечето големи филми са се едно браузвам последното популярно в сай фай секцията на девиантарт.

Мен не ме еня за компании и марки, а за неща, които все пак опитват нещо ново. Затова и харесвах на Снайдер супергеройщините. Те идват от човек, който явно ги ненавижда и се опитваше да си ги направи интересни. Допълнителен бонус е, че там поне като стане дума за екшън почти няма ограничения и си е бало дома в размаха. Виждам как народът може да се оувърлоудне и да им дойде нанагорно, но поне изглеждаше добре и не беше поредното хилаво копие на произволни сцени от трансформърс.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Черната пантера

Post by tigermaster » Thu Feb 22, 2018 2:06 pm

Roland wrote:
Thu Feb 22, 2018 4:27 am
Еми просто не си прав за това. И тук спорът не е между мен и теб, а между теб и хората, към които филмът се цели. Знам, че е досадно да ти се отговаря с линкове, но в случая просто наистина няма как, защото не трябва аз да съм този, който отговаря.

https://youtu.be/xrt8FEiISlY

Този филм въздейства на таргета си по начини, които ти и аз нямаме нито историческия, нито социален контекст да осмислим. Съответно мисля, че и да не виждаме с какво е различен от Блейд или Жената Котка, редно е да приемем някои неща на доверие.
Уф, моля ти се. Когато става дума за двестамилионен блокбастър, част от франчайз, продължаващ десет години, таргетът му са всички. Да ми се обяснява, че само чернокожите можели да го осмислят - ами, не, съжалявам.

Бтв, Асгард не е белият еквивалент на Уаканда по никой начин. Не и при положение, че Идрис Елба и Таданобу Асано играят ключови роли, а из населението се срещат хора от буквално всички раси. Пък и никой не казва на цветнокожите, че не са в таргета на филмите за Тор и не могат да ги разберат.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5259
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Черната пантера

Post by Matrim » Thu Feb 22, 2018 2:13 pm

Таргет аудиторията по никакъв начин не са само чернокожите зрители, при положение, че говорим за Холивуд, където винаги целта е въпросната аудитория да е възможно най-голяма и платежоспособна.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Roland » Thu Feb 22, 2018 3:24 pm

Уф, никой не казва, че само чернокожите зрители са таргет. Но това, с което филмът е уникален, е фокусирано върху тях.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Черната пантера

Post by Demandred » Thu Feb 22, 2018 4:14 pm

Roland wrote:
Thu Feb 22, 2018 3:24 pm
Уф, никой не казва, че само чернокожите зрители са таргет. Но това, с което филмът е уникален, е фокусирано върху тях.
Аз издържах първите няколко минути от този клип и не видях нищо уникално да е споменато там...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 23 guests