Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Roland » Sat Dec 16, 2017 12:35 am

Филмът е звяр...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Killua » Sat Dec 16, 2017 10:15 am

А ето и по-обоснованото мнение на Роланд тук: http://www.shadowdance.info/magazine/mo ... last-jedi/ :mrgreen:
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by penzata » Sat Dec 16, 2017 3:30 pm

Бидейки най-дългият филм в сагата, 2 часа и 32 минути, The Last Jedi е и най-непосилно трудният филм за гледане. Сблъсъкът от амбицията на Джонсън да бъде вторият човек, който прави изцяло авторски филм в тази вселена (Лукас е другият) и машината за пари Дисни, сътворяват на екран нещо, което в огромна част от времето си е негледаемо и болезнено.

За разлика от Force Awakens, който знаеше какво представлява и какво иска да бъде, The Last Jedi е неравномерен, сюжетно кух и ненужно разточителен филм, с нелеп хумор, с битки с неизползван потенциал, с великолепен звуков монтаж, страхотни визуални ефекти, които гледани като късометражки биха били чудесни, но обединени със стерилния сюжет, изглеждат като самоцелни, ненужни и, с няколко изключения, забравими. Развитието на старите герои (с изключение на един) е мързеливо, а представените нови герои са клиширани до карикатурност. Обидно е да се говори за актьорската игра, защото тя почти липсва.

Харесах персонажа на Кайло Рен още в миналия епизод и реално той е единственият, който търпи адекватно развитие в този епизод. Разбира се, това е и подплатено от страхотната актьорска игра на Адам Драйвър, който прави поредната великолепна роля. Марк Хамил е другият, чиято игра наистина е добра, за разлика от мързеливото развитие на персонажа му. Бенисио дел Торо и Лора Дърн са актьори с великолепни харизма и актьорско майсторство, но реално, с така предоставените им персонажи, можеше да минем и без тях.

Нямам нищо против продуктовото позициониране на играчки, но когато съществуването им във филма е само и единствено, заради тази цел, тогава те придобиват точно този меркантилен характер, който е от най-отблъскващите. Същото важи и за използването на deus ex machina, похват, който в The Last Jedi преспокойно може да се разглежда като отделен герой, особено когато е използван и за "дошла-от-нищото-промяна" на възгледите/развитието на даден персонаж.

Единственото нещо, което не харесах в предния филм бе Оскар Айзък и персонажа му Поу Дамерън. В този филм мнението ми за него стократно се затвърди. Поу е изключително зле написан герой, а не на място кастването на Айзък в този(тези) филм(и) е очеизбождащо.

Заявката за невиждани, немислими и отвяващи обрати не се изпълва. Всички до един, без изключение, са предвидими, което не е нещо отрицателно, може би даже тъкмо обратното. Лошото е, че някой от тях са скалъпени мързеливо.

В крайна сметка The Last Jedi направи за мен, като зрител и фен, най-лошото нещо, което можеше да стори - изкара ме от киносалона крайно апатичен.


It's time for the Old Fans... to end.

Star Wars is dead, long live Star Wars!
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Yan » Sun Dec 17, 2017 7:57 am

Хубавото на произведенията на изкуството е, че предизвикват различни мнения. По повод горното на penzata, ще перефразирам доста свободно дядо Люк:
Забавно, как в горните изречения нямаше нищо вярно :mrgreen:
Star Wars: The Last Jedi беше прекрасен филм, който ми върна вярата в светлото бъдеще на сагата. И е класи над епизоди I-III, чието единствено достойнство беше, че са шарени :mrgreen: Star Wars филмите никога не са блестяли с добре написани диалози, нито с кой знае каква актьорска игра (независимо, какви актьори играят вътре (кхъм, Юън Макгрегър, кхъм)), но на фона бозите, които Лукас сътвори в прикъул трилогията (и не само там), Раян Джонсън се справя повече от добре.
Епизод IV: Това е мечът на баща ти. Той беше рицар джедай. Земи и ти стани рицар джедай!
Време е и за Лукас да спре да мрънка. Като не искаше да му пипат светинята, да не беше взимал милиардите на Дисни.
Да, и аз бих се изкефил на екранизация на трилогията на Тимъти Зан за Траун, но този влак отдавна замина.

А що се отнася до Дисни, в новата разширена вселена правят страхотни неща на комикс фронта, за което само мога да се възхищавам, защото и там Лукас и Дарк Хорс яко бяха изпуснали юздите...

Крайна оценка след първото гледане 8.5/10. Дали ще върви нагоре или надолу, времето ще покаже.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Roland » Sun Dec 17, 2017 8:35 am

Постове като тоя на Ян ме карат да искам да има Like функция на постове във форума.

А това долу ме кара да губя вяра в човечеството...
Attachments
8C68FBA6-A25E-4A83-BE1A-2159D23B6087.jpeg
8C68FBA6-A25E-4A83-BE1A-2159D23B6087.jpeg (198.36 KiB) Viewed 3851 times
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by AlDim » Sun Dec 17, 2017 9:28 am

Roland wrote:
Sun Dec 17, 2017 8:35 am
А това долу ме кара да губя вяра в човечеството...
Filthy casuals! :mrgreen:

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Amikae » Sun Dec 17, 2017 6:55 pm

Аз си връщам критиките към Ейбръмс назад тотално! Това новото "творение" ми даде нова перспектива колко всъщност добър е TFA. Не че има значение вече.

The Last Jedi ще се запомни, като филмът изсмукал последните прашинки от душицата на този франчайз. И най-странното е, че страдайки в залата осъзнах, че не ми пука вече за Star Wars. Не страдах защото бях фен и не се сбъднаха представите ми за това какво трябва да бъде Star Wars, страдах защото просто ставах свидетел на един истински скучен, празен от съдържание филм. Очаквах, че реакцията ми спрямо това дъно ще бъде по-емоционална, но и това не се случи.

Сякаш режисьорът на този филм във всеки един сегмент от сюжета просто не е знаел какво да прави с оригиналните герои на сагата. От друга страна Рей и Кайло Рен имаха много интересни моменти, които ако не бяха част от този абсурден лишен от всякаква логика сюжет, щяха да загатват за някакъв потенциал в тази нова трилогия. Обаче не, Люк е тук и Лея е тук, и Чубака, и Фалкона, но понеже не знаем какво да правим с тях ги хващаме за вратовете и ги абюзваме в продължение на два часа и трийсе минути в името на какво точно? Поне аз не можах да разбера.

TLJ не сетъпва нищо. В този филм разни сюжетни линии просто свършват, други пък стават още по-объркани и задънени, а всичко кулминира в поредица от WTF моменти, които дори не могат да се нарекат cliffhanger. Няма отговори, няма логика, дори един готин момент ала Duel of the Fates няма в целия филм. Всичко просто някак свършва и ми е жал за човечеца, който ще трябва да сътвори нещо от нищото за последния филм от тази трилогия. Със сигурност няма да го гледам на кино.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Roland » Sun Dec 17, 2017 9:37 pm

Що ли не съм изненадан, че ти е такова мнението
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Ambartanen » Mon Dec 18, 2017 2:18 am

На мен прилично ми хареса, което го прави поне равен на най-добрите Star Wars филми. Ко трябва да говоря в цифри, едно солидно 7.5/10 много би му вървяло.

Имаше си проблемчета, много дребни и някои големи, но пък постигна много яки неща, които не се бяха отдавали на друг филм от франчайза досега. Леки спойлери надолу:

1. Добрите правят грешки, изправят се пред истински изкушения и, най-важното, понякога всъщност плановете им се провалят брутално. В никой от предишните осем филма не съм се чудел дали нашите ще успеят.

2. Злодей с някаква смислена интересна арка. Вейдър е икона, Императора е водевилен злодей, Darth Maul има як грим и музика, но всичките са много статични и за никого нямаме ясно разбираме защо искат да са зли. Кайло всъщност има мотивация, развитие и съответно е интересно да се гледа какъв избор ще направи и защо.

3. Малко плътност на света. За първи път има някакви конкретни отговори на елементарни въпроси като "Какво върши Злата Империя, че е зла?" "Срещу какво се бунтува Бунта?" "Откъде се взимат всички тези хора готови да си жертват живота в борбата срещу Империята?" и т.н. Отговорите не са много сложни или уникални, но това все пак е много повече от кой да е друг филм дори Rogue One.
Last edited by Ambartanen on Mon Dec 18, 2017 11:50 am, edited 1 time in total.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by AlDim » Mon Dec 18, 2017 4:41 am

Изгледах филма. Едновременно е огромен успех и пълен провал. :mrgreen:

Почти всичко, свързано с Рей, Кайло и Люк е много добро и интригуващо. Има няколко момента, в които човек няма никаква представа накъде точно ще отидат нещата и това е много рядко срещано не само в Star Wars, ами и в киното като цяло.

Визуално филмът е РАЗТЪРСВАЩ. Тук не говорим просто за яки ефекти, ами за употребата им по възможно най-правилния начин. Въпреки, че отдавна сме свикнали с естетиката на Star Wars, тук човек отново може да види неща, които да го накарат да гледа с невярващ поглед.

Почти всички нови и стари персонажи са изиграни чудесно, но Дейзи Ридли, Адам Драйвър и Марк Хамил са невероятни в ролите си, като и тримата претърпяват особено интересно и смислено развитие. Останалите също са много добри, независимо дали се занимават с глупости или не. Беничио Дел Торо е много зле обаче. Персонажът му е мега малоумен и той самият не си пасва на ролята. Лора Дърн (лилавокосата адмиралка от резерва) също беше мега неадекватна, милата.

Тук обаче стигаме до големите проблеми. Историята на ниво концепция е съвсем прилична и обратите са изключително добре замислени и реализирани. Обаче всичко останало в сюжетно отношение е пълен провал. Както всички чухме още преди да гледаме филма, цялата история с Фин е дъното. Обаче проблемът тук е, че тя е фундаментално вързана към всички останали събития, свързани с бунтовниците и разваля пейсинга на историята с Рей и Люк. Така този "дребен проблем" се превръща в камъчето, което обръща каруцата.

Като цяло филмът със сигурност си заслужава гледането и е явно, че е правен с огромен ентусиазъм и желание да мръдне поредицата напред. Обаче супер никаквата история на бунтовниците, водена от безумното странично куестче на Фин сваля този филм поне с две надолу, така че и аз ще се присъединя към Ambartanen и ще му дам 7.5/10

За финал ще пусна един списък със Star Wars филмите подредени от най-добрия до най-слабия, както е модерно:

1. The Empire Strikes Back - 10/10
2. A New Hope - 8/10
3. Return of the Jedi - 8/10
4. The Force Awakens - 8/10
5. The Last Jedi - 7.5/10
6. Rogue One - 6/10
7. Attack of the Clones - 4/10
8. Phantom Menace - 3/10
9. Revenge of the Shit - NOOO!/10

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by coldie » Mon Dec 18, 2017 8:49 pm

Интереса е голям, както за новата публика, така и за такива като мене, който след края на комунизма са ходили да го гледат по гаражчета, и са ахкали. Цялата поредица има добра концепция, но е тъпо направена, направена е за американците. За по-лесно възприемане.
И никога не бъркайте как ще ви се стори един филм на кино, със всичките Д-та и озвучавания и стойността на самият филм.
Един прилично глупав филм, ако го гледате в модерно кино, може сериозно да ви впечатли :)

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Roland » Mon Dec 18, 2017 10:15 pm

Добре бе, това каква нужда имаше от него?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Dr. Horrible » Tue Dec 19, 2017 5:50 pm

Гледах го. Не е лош, не е и шедьовър, напълно посредствен филм, който става за едно гледане. Но едва ли ще ходя на кино да гледам следващия. Затвърди ми се мнението, с което ме остави Епизод 7 – тази поредица вече се е изчерпала напълно.
Spoiler: show
Първият час и нещо беше безумно скучен, едвам изтрайвах… Седях и си мислех как Валериан беше сто пъти по-интересен и сто пъти по-красив. След това, като Рей си отиде от острова, стана интересно, сюжетът се раздвижи. Последният половин час беше страхотен и епичен и ме зарадва. Мигът с Люк, вървящ към роботите, беше страхотен, дори се чудих дали филмът няма да завърши така.
Като цяло героите продължават да си бъдат елементарни и еднопластови. И да оувър-риактват :D Люк светнал за секунда меча си, затова Кайло решил да избие всичките му ученици и да завладее империята. Люк, разкъсван от болка, че за секунда се е зачудил какво да прави, решава повече никога да не обучава джедаи и да живее десетки години на самотен остров… Ъх.
Бенисио дел Торо беше страхотен, абсолютно страхотен, най-доброто изпълнение във филма.
Фин и азиатчицата имаха много забавни моменти, които тотално можеха да се отрежат. Фазма беше дъното, жал ми стана за актрисата, сигурно се е надявала на много по-добра роля.
Стъклените лисички бяха чудесни, най-якото в лентата!
Рей… не е особено добра актриса. И в епизод 7 не беше, но тук си личи повече. Или тази роля няма какво да ѝ даде.
Кайло Рен стои по-добре в този епизод, отколкото беше в миналия.
Сцената, в която Йода изгаря книгите и казва на Люк „Ти и без това не ги четеш, книгите нямат значение, скучни са тези философии, важни са практическите умения.” беше най-американското нещо евър :D
Когато изгледах епизод 7 ми стана тъпо, че Хан умря. Защото си мислех, че тази трилогия също ще е част от една голяма история, както бяха предишните две, и исках Хан да е част и от този етап на историята. И макар епизод 7 да беше преповтаряне на епизоди 4 и 5, все пак се надявах, че това ще се промени и сюжетът ще се развижи.
Но сега разбирам, че съм бъркал. Целият Star Wars е основан на една хубава идея, която обаче се преповтаря безкрайно, до втръсване. На борбата между светлината и мрака и редуването на цикли. Което се изразява в това, че на всеки 20-30 години галактиката сменя политическия режим – тоталитаризъм, демокрация, тоталитаризъм, демокрация. Ден и нощ, отново и отново, в един безкраен цикъл. Когато гледах епизод 7 се зачудих защо вселената е в такова състояние – нали в предишният филм нещата завършиха супер. Чак сега осъзнавам, че това е просто постоянният цикъл на тази поредица:
– В най-старите филми нещата започват от нощта и вървят към деня, завършват с изгрева.
– В следващите филми нещата започват от деня и завършват със залеза.
– В третата трилогия нещата започват от нощта и отново вървят към изгрева.
И няма значение, че хронологично събитията са в по-различен ред, това е явно основната идея. Постоянно се появява зъл император, джедаите и народа се борят против него, накрая настава демокрация, после обаче идва нов зъл император, джедаите са изтребени почти докрай, накрая обаче те се завръщат побеждават, заедно с народа, настава мир, после обаче идва нов зъл император… И така отново и отново, един постоянен цикъл. Последните джедаи винаги дават нова надежда, после империята отвръща на удара, после джедаите се завърщат…
И това като идея не е лошо, дори е хубава идея и специално този филм я развива по хубав, убедителен начин. Просто обаче цялото нещо вече се повтаря прекалено много. Това може напълно спокойно да е последният Star Wars филм и сагата няма да изгуби нищо – всичко е вече казано. Както казах, след Епизод 7 се надявах, че филмите може би ще поемат в друга посока и ще направят нещо ново. Този филм ме убеди, че това няма да стане – постоянно джедаите ще се борят срещу империята и всяка победа ще е за по няколко десетилетия, преди пак да се смени реда.
Мисля, че приключих с тази поредица завинаги.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Roland » Tue Dec 19, 2017 6:24 pm

Amazing. Every word you just said was wrong.
And you can't dance with a devil on your back...

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Post by Amikae » Tue Dec 19, 2017 7:25 pm

@Dr. Horrible

Не съм съгласен, че Star Wars е изчерпан от идеи, но разбирам защо можеш да мислиш по този начин. Зад успехите на филми 1-6 на SW стоеше George Lucas, зад успехите на MCU стои Kevin Feige и цяла плетора от сорс материал, докато зад Disney SW стои какво точно? Extended Universe го скрапнаха. Какво остана, една неблагодарна шматка?

Тук я няма креативната сила, няма го този, който не само трябва да знае какво следва, но и какво е било. Сравнявайки работата на Disney до тук спрямо авторите на материалите от Extended Universe контрастира огромното неуважение към целия Star Wars Mythos.

Демонстрирам:

EU Luke Skywalker
Spoiler: show
"I name you the Sword of the Jedi. You are like tempered steel, purposeful and razor-keen. Always you shall be in the front rank, a burning brand to your enemies, a brilliant fire to your friends. Yours is a restless life, and never shall you know peace, though you shall be blessed for the peace that you bring to others. Take comfort in the fact that, though you stand tall and alone, others take shelter in the shadow that you cast." - Grand Master Luke Skywalker to Jaina Solo
Disney Luke Skywalker
Spoiler: show
Image
Този Люк, който израстваше в епизоди 4-6 беше символ на надеждата и никога не би изоставил приятелите си.

На пръв поглед концепцията на Star Wars е много простичка. Светлина, мрак и вечната борба за надмощие. Но измежду тези простички рамки съществуваше богатство от най-различни извънземни раси и идеологии, които са родили изключително интересни персонажи, за които ни пукаше. Но няма как всичко да не изглежда изчерпано, когато -
Spoiler: show
вместо персонаж, като Адмирал Акбар да играе някаква значима роля във филм с продължителна космическа битка, на нас ни се сервира мис SJW Purple Head, с план толкова (не)гениален, че ако го беше споделила с По, около 1 час от филма можеше да се скипне.
Когато писането е на ниво фенфикшън, няма как крайният резултат да не изглежда изчерпан и банален. Впрочем никой не се смя на шегичките, с които е обилно залят целия филм. Е аз се смях на бомбардировачите, едно от най-нелепите неща, които съм виждал последно време. :lol:

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests