Кой какво чете V: Brave New World

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2570
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by penzata » Tue Dec 12, 2017 6:38 pm

Roland wrote:
Tue Dec 12, 2017 6:26 pm
Пък аз спийд-чета Phasma, да се подготвя за четвъртък.
:heart: Ма мен.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29891
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Tue Dec 12, 2017 6:45 pm

Определено я груумват за новия Боба. Жалко, че вероятно ще си вземе в четвъртък
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4876
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Claymore » Tue Dec 12, 2017 9:10 pm

Видях в Елефанта по-предния петък The Art of Fiction на Дейвид Лодж и бях чувал хубави неща, та я грабнах преди да ме превари някой, за 12 лева. Оня ден я зачетох и много ми харесва - Лодж освен автор на комедийни кампусни романи е и преподавал английска и американска литература дълга години и тази книга реално е сбор от критически статии, които е писал за колонка в Индепендънт, предназначени за широка публика. Всяка глава е била отделна колонка, най-много да има възвърнати изрязани части за книжното издание и представлява нагледен пример чрез откъси и обяснение на дадени подходи към различни аспекти и елементи на фикциите от английски и американски автори, както от "канона", така и по-съвременни. Примерно първа глава е Beginnings и има два откъса от началните параграфи съответно на Ема на Джейн Остин и Добрият войник на Форд Мадокс Форд, Лодж ги контрастира като въведение на читателя във фиктивния свят, после изрежда и други примери. Или по-нататък има глава за the uncanny с откъс от По, в друга се говори за метафикция и има откъс от разказ на Джон Барт (да не се бърка с Доналд Бартелми или Ролан Барт :mrgreen: ). Като цяло се чете много по-леко и приятно от по-сериозната критика която е трябвало да чета за университета, колкото и да е интересна и тя, а природата на книгата на сборник с кратки есета значи че може да прочетете две-три и да я оставите. Още не съм я завършил, но няма и значение в случая, препоръчвам на всеки който е заинтересуван от такива неща, определено би била полезна и на писатели, и на обикновени читатели, както и на колеги учещи английска и американска литература.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2828
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by coldie » Sat Dec 30, 2017 6:23 pm

Щом става въпрос за худ. литература - трябва да е интересно. Дори и някои видове нехудожествена трябва да са интересни - като примерно хуманитарни науки, примери Херодот и Тукитид, първия интересен, вторият - не.
Пробвах няколко фентъзита, ама още на първите страници се отказвам. Забравих им имената дори.Едното беше Замъка на Валантайн, или нещо подобно, първите 2-3 странички започнаха обещаващо и после следващите голяма скука.
В момента, освен Джордан, Толкин, Ириксън и Фийст и още един, който не му помня името, не се сещам за други автори които да си заслужават.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29891
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Roland » Wed Jan 10, 2018 4:05 am

В момента съм на вълна Star Wars, така че с немалко количество зорове изчетох втората и третата част от Aftermath трилогията. Бая е зле написана и уви, неособено удовлетворителна на ниво разкрития. Жалко, че това им е официалното "продължение" на оригиналната трилогия, което се очаква да я свърже с новите филми, но на практика нищо подобно не прави, защото основните мистерии около Първия Орден и Сноук не са дори загатнати.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5750
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Thu Jan 25, 2018 1:15 am

"Въглен в пепелта" на Сабаа Тахир. Видях книгата за десет лева в "Лидл", корицата ми хареса и я купих веднага. Опуках стотина страници, преди да съм усетил. Върви доста леко, очертава се мрачна и кървава и поне засега главните герои радват. На гърба има доста стабилна похвала от Брандън Сандерсън и май има защо той да хвали книгата.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1585
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Mushu » Fri Feb 16, 2018 2:03 pm

Понеже ми висяха непрочетени две книжки от поредицата за Септимъс Хийп, се хванах и препрочетох първите 5 и вече спокойно след това си завърших поредицата :) Приятно и много леко четиво, което остави само хубави чувства в мен.
Явно ми е година за препрочитане - сега се захванах с Малазана, да видим колко месеци ще ми трябват ;)

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1635
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Martix » Sat Feb 24, 2018 10:44 pm

Започнах Лъжите на Локи Ламора. За момента е досадно желанието на автора да набута кви ли не тъпи лафчета колкото може по-нагъсто, но като изключим това е напълно приятна книга в духа на Абъркромби и с готин сеттинг. Дано не се окаже, че е поредната поредица, която никога няма да бъде завършена, а ще бъде издадена в България дори след това.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5750
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by tigermaster » Sat Feb 24, 2018 11:34 pm

Прочети първата и втората от поредицата и спри след това. И двете имат достатъчно затворен финал, та човек да не се чувства все едно е прочел нещо недовършено. Третата свършва отворено като порта на мол по Коледа, пък и далеч не е на нивото на първите две - а и Линч или не се е напълно оправил от депресията, която го тресеше, или не е достатъчно дисциплиниран автор, защото беше обещал четвъртата да излезе преди няколко месеца, а още я няма.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10982
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Marfa » Fri Mar 16, 2018 4:05 pm

Чета "Хавра". Май няма да успея да я дочета, макар пари да съм давала. Много искам, ама нямам желание, ако ме разбирате.

Обяснявам.

Имаме тежък битовизъм. Много тежък и много битов. Героите са еднопластови, липсва мотивация за действията им, липсва и логика в действията им. Нататък ще спойля.
Spoiler: show
Главният герой се прибира от Америка във Варна, защото баща му е умрял. Междувременно научаваме, че се е развел с жена си, пълен неудачник е - затънал е заради някакъв бар и руската мафия - и е не особено осъществен писател. Баща му пък е бил абсолютен абюзър, алкохолик и завършен кретен, вследствие на което никой от семейството не може да го трае. След смъртта му е останала земя, която главният герой (Никола), майка му и бременната му сестра могат да продадат за немалко пари, макар почвата да не е особено плодородна. И тук става мазалото.

Никола се запознава с баба лекарка от руски произход и започва да ѝ чете писмата от пралеля ѝ, писани на английски. Пралелята е Вера Елегина и се жени за военния кореспондент Макгеън, които в паралелната вселена на автора са Варвара Елагина и Макгахан. Преживелиците на Елегина и Макгеън нямат абсолютно нищо общо с основното повествование. Това е някакъв паралелен сюжет, който е наврян в книгата, но със същия успех можеше през няколко страници да се вмъкват рецепти за яхния или промоциите от последния каталог на Метро. Връзка с основното действие така или иначе напълно липсва.

После Никола научава съвсем случайно, че баща му всъщност е убит от групировката МАК, която е ТИМ, щото са искали да купят земята от него, но той не я давал. Тук се сблъскваме с поредната липса на логика. Въпросният баща на няколко пъти е описан като абсолютен кретен, който редовно маризи жена си и децата си. Алкохолик и напълно деградирал тип. Никола не може да го понася и колкото пъти се сети за него, толкова повече не може да го понася. Обаче това, че е убит от МАК/ТИМ, които на всичко отгоре му предлагат неприлично висока цена за тая земя, не го кара да ги черпи с цветя и бонбони и да си вземе парите, а се заинатява да не продава и решава да мъсти, макар още повече да не може да трае баща си.

Битовизмът се сипе като сняг на парцали. Книгата е пропита с миризма на загоряла яхния, мухъл и плющене на шамари. Хората са облъскани и огрухани. Гаджето на сестрата на Никола пада в банята, щото се подхлъзва, чупи ръка, Никола се втурва да го спасява, оня го посреща с еректирал член. Щото така. Няма нужда от тази подробност, но е сложена. Приятел на Никола има три деца, средното е със синдром на Даун. Щото така. Не може семейството да не е сполетяно от някаква трагедия. Е някъде тук спрях да чета. Ще се опитам да се напъна и да стигна до края, но не обещавам, че ще успея.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2570
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by penzata » Fri Mar 16, 2018 4:20 pm

Навремето ми трябваше огромен стоицизъм, за да прочета "18% Сиво". А тя е доста по-малка като обем от Хаврата. А не е като и тя да не бе бъкана (разбирай, общо взето цялото ѝ съдържание) с всякакви "бисери" като долния:
Spoiler: show
"Имаш нужда да останеш сам. Да решиш какво ще правиш с живота си..." Мълчах. Гледах CNN и мълчах. (Какви бяха новините тогава?) Какво можех да кажа?

В кутията за хляба намирам половин суха франзела. Подушвам го - още не е мухлясал. Вадя една консерва, на която има нарисувано пъстро сомбреро и пише "Ел Каубой", изсипвам съдържанието й в една малка тенджера, слагам я на котлона. Бъркам от време на време. Започва да се разнася миризмата на боб с мексикански подправки. Тя не обича боб. Не обича и мексикански подправки. Отивам да избера нещо за слушане. Докато ровя из плочи и дискове, чувам "пъф-ф-ф-ф-ф-ф-ф". Бобът е кипнал и се разлива по печката. Захващам се да забърша с гъба, докато още не е засъхнало. Изведнъж вътрешната част на ръката ми, там където кожата е най-тънка, се залепя за горещия съд. Дори не викам от болка - защо да викам, да си еба ръката! Да си еба тъпата ръка! Да си еба ръката?

Изведнъж идеята за порно не звучи така нелепо, както през миналата седмица и половина. Ще се самонаградя след лютия боб с една спокойна чекия.
та, не знам как си се решила да се хвърлиш на Хаврата. :dunno:
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4772
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by трубадур » Fri Mar 16, 2018 5:15 pm

издадена беге литература, брааат :neutral:

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4876
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Claymore » Fri Mar 16, 2018 10:09 pm

Дето беше писал някой покрай премиерата и факта че шефа на Сиела си издава книгата чрез издателството "Май по-скоро е Гавра"
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10982
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Marfa » Sat Mar 17, 2018 11:57 am

Е, щеше да е наистина странно да я беше издал през друго издателство. Това ѝ е най-последният проблем на тая книга, честно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4876
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Кой какво чете V: Brave New World

Post by Claymore » Sat Mar 17, 2018 12:07 pm

Не мисля всъщност, ама то и Блажев си пише хвалебствени ревюта на книгите които издава и редактира, та че на никой не му пука е ясно.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 15 guests