The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Moridin » Sun Sep 17, 2017 8:11 pm

Gilraen wrote:Приключих, разтърсвана от всякакви емоции, City of Miracles на Р. Дж. Бенет. Невероятно завладяваща и динаммична и колко тъжно, че всичко приключи! За мен е от този тип истории, в чийто свят ти се иска да преживееш още нещичко:)
Много ми се ще да си имаме отделна тема за тази поредица :)
Въпреки че съм чел само първата книга (City of Stairs), за мен това беше един от бисерите-открития на Гринуич клуба (kudos to @Random ) и изненадващо зарибяваща, като се има предвид, че гледам на всякакви криминални ърбан фентъзита с десет кофи скептицизъм.

Много ми харесваха идеите и светът, особено смесицата между двата Буликов и цялата тази визуалност с незавършените стълби, а и героите бяха доста свежи като за жанра. Но си имаше и бая слабости - всички загадки бяха сравнително предвидими и авторът държи да ги изясни докрай в рамките на книгата... сюжетът на места беше прекалено навързан с бели конци... а и бих искал да зная доста повече за историята на света. Вероятно в следващите два романа и на това се набляга де..

Втората я започнах, ама ме отнесоха на другаде... @Gilraen сигурно може да зариби повече хора да се включат! Но разбира се да пазим спойлерите в тагове за бавночетящите като мен :)

Image
This is it. Ground zero.

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1649
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Mushu » Mon Sep 18, 2017 10:14 am

И първата, и втората прочетох с удоволствие :) Изумяват ме тези богове и невероятните неща, които са създали и изобщо целият свят ми е много интересен. Очаквам с нетърпение да прочета и третата книга!

User avatar
Gilraen
Scholar
Posts: 108
Joined: Thu Feb 07, 2008 12:32 pm

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Gilraen » Tue Sep 19, 2017 12:40 pm

Moridin, обикновено спойлвам хората, които си го просят:). Но след твоята молба и интервюто с Робин Хоб, много ще внимавам да не го правя :D

Не съм сигурна доколко моите емоции могат да зарибят повече хора, защото обикновено не мога да ги изразя много добре. Затова ще припомня ревюто на Рандъм за първата книга от поредицата:
http://www.shadowdance.info/magazine/bo ... /#comments
Spoiler: show
О, ще има още загадки за разрешаване. Втората и третата книга разширяват света за нас и разбираме, че всъщност Каджът не е свършил работата си с изтреблението на божествата съвсем прецизно. Хубавото е, че са нови истории, всяка посветена основно на още един от познатите персонажи, но има и нови и интересни такива. Но колкото и втората и третата история да са самостоятелни, макар и в същия свят, фини нишки се простират към минали и настоящи събития и мозайката постепенно се подрежда в красива, но и плашеща картина. Втората книга се фокусира върху генерал Малагеш - ех, много ме кефи тази жена. Ще научим повече за миналото й. За характера й и кариерата й. Разбира се, Зигруд също не е встрани от странните и страховити неща, които се случват във Voortyashtan, който е бил някога град крепост за богинята на войната, смъртта и разрушението. А какво го сполетява и как го белязва това, няма и да споменавам. Интересен момент е, че събитията в отделните части са разделени от времеви интервал, някъде повече от десетилетие и, естествено, светът е претърпял икономически, технологични и политически промени. Тъжно е, но искреното желание за промяна и реформи на Шара я е изхвърлило от политиката (очаквано, нали?). Но тя не спира да изследва последиците от божественото присъствие, новите опасности и работи по своя си начин за каузата.
Третата книга е най-вече за Зигруд. Тя според мен е най-динамична, просто те оставя без дъх и не можеш да спреш да четеш, увлича те във вихър от събития, които следват едно след друго почти без интерлюдии. Е, малко по-спокойно беше в ранчото на Иваня, но беше кратко. Зигруд, който се е покрил по съвет на Шара, защото убийството на дъщеря му го тласна да избие невинни войници, поема на поход за да издири и отмъсти на убийците на Шара (тя е убита в началото на третата книга, но за всеобща изненада божественото дете, доминиращо миналото успява да запази същността й от конкретен момент в миналото, която същност накрая ни напуска, че иначе щеше да стане доста неубедително, мисля) .Впоследствие, разбира се се оказа, че всичко е по-сложно и пак опираме до спасяване на света. Изумителен, прекрасен Зигруд! И какво спасяване само!
Много интересна и донякъде странна, макар и разбираема, ми беше позицията на божеството Олвос - майка на главния злодей в третата част. Тя не се намесва да помогне на хората, защото той е нейно дете все пак. Сливането на двете близначки, едната от които доминира над миналото, а другата провижда в бъдещето - много ценен момент и ни оставя с идеята за единната същност на времето. А краят на Зигруд, тихия покой, който той откри в родните си краища, след добре изпълнен дълг, как си отиде от този свят като тиха въздишка, под дърветата, загледан в морето и палуващите младежи... Плаках, признавам си.
Наистина се надявам темата да се развие(въпреки нескопосаното ми излияние) и да обсъждаме отделни моменти и проблеми, както и повече хора да посегнат към тази трилогия - струва си!
Mushu, и аз не спирам да се изумявам. На български или английски ги четеш? За всеки случай оставям линк за третата на английски:
http://www.rulit.me/programList.php?vie ... f+Miracles

Не зная, но като имам предвид как "Бард" брутално зарязва издаването на поредици, започвам да се боя дали "Град на чудеса" ще види бял свят на български. Дано греша.
"... there's a hell of a good universe next door: let's go".
e. e. cummings

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Random » Tue Sep 19, 2017 12:56 pm

Трябва да се върна и аз към поредицата, първата ми хареса супер много, сред най-силните secondary world фентъзита, които са ми попадали през последните години. Да видя дали безумната ми (но много смислена на база първа книга) теория за метафизиката на света като виртуална реалност ще се потвърди :D
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1649
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Mushu » Tue Sep 19, 2017 1:47 pm

Gilraen wrote:
Tue Sep 19, 2017 12:40 pm
Mushu, и аз не спирам да се изумявам. На български или английски ги четеш? За всеки случай оставям линк за третата на английски:
http://www.rulit.me/programList.php?vie ... f+Miracles

Не зная, но като имам предвид как "Бард" брутално зарязва издаването на поредици, започвам да се боя дали "Град на чудеса" ще види бял свят на български. Дано греша.
На български :) Струва ми се, че ще имаме късмет този път, сравнително харесвана е поредицата. Поне така се надявам, ако не я издадат, ще си прочета английския вариант ;)

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3815
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Killua » Tue Sep 19, 2017 6:54 pm

Вече не я помня много първата, дискутирахме я в Гринуич (но все още съм изненадана, че Рандъм й е такъв фен).
На мен помня, че ми хареса като цяло, но нещо финалът на първата част ми беше малко странен - един вид разочарова ме как се разви към края.
Абе тотално съм я забравила за 2 години и не мога да формирам кохерентно мнение, но светът беше доста як...
Имам мерак да видя следващите :)
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Gilraen
Scholar
Posts: 108
Joined: Thu Feb 07, 2008 12:32 pm

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Gilraen » Wed Sep 20, 2017 5:05 pm

Random wrote:
Tue Sep 19, 2017 12:56 pm
Да видя дали безумната ми (но много смислена на база първа книга) теория за метафизиката на света като виртуална реалност ще се потвърди :D
Дочувала съм, че за да се окаже вярна една теория, тя трябва да е достатъчно безумна :D Ще ми е интересно по-нататък да прочета какво ще споделиш - наблюденията ти върху отношенията между човешките и божествени същности,
Spoiler: show
генерирането на чудеса и реалности в реалността, които съответните божества създават за своите последователи, но и за свои цели сякаш. Във втората книга създаденият от божеството Vootrya Град на остриета си е почти виртуална реалност... но не зная за света като цяло,въпреки че и в третата попадаме в подобни реалности. Трудно ми е да се гмурна толкова надълбоко :oops: , аз съм по-скоро читател на емоциите, не на умозрителния анализ. Ето защо с удоволствие чета такива анализи и допълвам празнотите в рецепцията си на произведението :) .
Mushu, на мен търпението не ми е добродетел :) , та току се ровя, докато нашите издателства следват издателската си политика, било за оригинала, било за руски превод. За съжаление руснаците са превели само първата - направо зяпнах, че този път сме с една книга напред.
Killua
Spoiler: show
то и финалите на другите две не са хепи в традиционния смисъл, ако това имаш предвид,но мисля, че историите ще ти харесат
"... there's a hell of a good universe next door: let's go".
e. e. cummings

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: The Divine Cities - Р. Дж. Бенет

Post by Claymore » Wed Sep 20, 2017 9:08 pm

Оф аз се бях надъхал, ама като излезе втората книга не я четох, а после ме домързя. като излезе трета книга ще взема да дочета, иначе първата много ми хареса.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests