Брандън Сандерсън

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Moridin » Thu Mar 23, 2017 8:52 am

Ох, много е добър тоя Words of Radiance! :free:
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Roland » Thu Mar 23, 2017 9:05 am

Аз хванах Уорбрейкър яйцата с малко редит помощ.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Moridin » Fri Mar 24, 2017 5:27 pm

За който още не е разбрал, Сандерсън идва в България другата седмица!!
Засега има три събития:

1. Подписване на книги в Мол България, на 28 март, вторник от 18:30 ч.
(https://www.facebook.com/events/1677203135915683/)

2. Интервю, което аз ще водя :) и което ще се излъчва онлайн, на 29 март, сряда, от 15 ч. Озон.бг събират въпроси от публиката за награди!
(https://www.facebook.com/events/1587733287918533/)

3. Лекция за творческото писане на 29 март, сряда, от 19ч, в Карусел
(https://www.facebook.com/events/1491836044160743/)

ЯКАТА РАБОТА!

бтв тъкмо прочетох страхотното ревю на @Dr. Horrible за Сияйни слова :)
http://www.shadowdance.info/magazine/bo ... -radiance/
This is it. Ground zero.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Moridin » Thu Mar 30, 2017 10:21 am

Такаааааааааааааа прочетох Emperor's Soul и White Sand.

Новелата е страхотна, не знам дали е чак за Хюго, но има поредната мега яка магическа идея, много лайкъбъл героиня и добре реализиран стегнат конфликт, без грандиозни туистове, но с достатъчно съспенс и с изненадващо непукнала чехова пушка. Разбира се източният сетинг винаги е плюс! Не знам нищо за Шарда на Сел и как се връзва магията с него, но се зарибих да прочета Елантрис да видя дали са вързани някъде с Easter egg :) Интересно, но май нямаше уърлдхопъри в тая книга?

Комиксът за сметка на това е МЕГА ЗЛЕ.
Не съм прочел още текстовият оригинал, но ми се струва, че пренасянето в панелна форма го е обезобразило. Напълно липсваща флуидност, много дебилни и недобре изградени герои, светът е много грубо загатнат, с недомлъвки, нехарактерни и донякъде дразнещи в контекста на Сандерсън. @Lyanna Stark, защо каза "наистина е crucial"? Аз нищо крушъл не видях... И бтв рисунъкът реших че в крайна сметка ме дразни.. особено на чернокожите :/

Отделно от всичко това, изявите му в България бяха СУПЕР и той е НАЙ-ЯКИЯТ АВТОР евър като поведение и интеракция с феновете! Лекцията му беше също много готина, забавна и информативна на лаическо ниво. Always err on the side of awesome ;)
This is it. Ground zero.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Moridin » Thu Mar 30, 2017 11:02 am

ОК, скрач дет, разбрах защо е crucial.
Трябва да ги прочета тия мистборни явно, няма да ми се размине....
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Roland » Thu Mar 30, 2017 5:29 pm

Връзка с Елантрис и магията му няма, освен няколко споменавания на места, които загатват, че действието се развива далеч на север.

Що се отнася до магията, връзката е изцяло тематична и се вижда единствено в предговора за Сел в Арканума.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
aiva
Misting
Posts: 275
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: Брандън Сандерсън

Post by aiva » Tue Apr 04, 2017 10:19 pm

За хората изпустнали събитията в България, интервюто и лекцията има ли ги качени някъде, че ми стана интересно?

User avatar
LightOne
Adept
Posts: 216
Joined: Sun Mar 23, 2008 7:25 pm

Re: Брандън Сандерсън

Post by LightOne » Wed Apr 05, 2017 8:46 am

Всичко файлове, записали стъпките му на родна земя, събрани на едно място, можеш да разцъкаш на този линк

http://wot-tidbits.tumblr.com/post/1590 ... -the-whole
If you want to touch Me-touch the sun,
if you want to catch Me-catch the wind,
if you want to smell Me-smell the blood,
if you want to kill Me-kill the death,
if you want to live-be Me
LightOne(2005-?)

Колелото на Времето - Какво липсва в превода?

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Брандън Сандерсън

Post by tigermaster » Wed Apr 05, 2017 1:27 pm

Преди три дни скокнах до най-близкия "Ориндж" с идеята да си купя най-после третата книга за Кети Джей на Крис Удинг - че последния път като ходих там, единственото копие беше със счупена корица и не го взех - обаче видях "Душата на императора" и... Доста интересно и зверски красиво оформление. Дървени корици... Шперплатови, де, обаче за първи път виждам такова нещо за фентъзи книга. Взех и "Легион", който го бях изпиратствал преди време и исках да си го имам сега.
Както и да е, "Душата на императора" я изчетох за две вечери и ми хареса много. Прекрасна главна героиня, интересна магия, изненадващо - за мен - малко екшън, което беше плюс в конкретния случай, източен сетинг и така нататък. "Елантрис" не го помня почти изобщо и сравнения не съм правил, но определено се радвам, че прочетох това.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
LightOne
Adept
Posts: 216
Joined: Sun Mar 23, 2008 7:25 pm

Re: Брандън Сандерсън

Post by LightOne » Sun Apr 09, 2017 1:27 pm

Брандън Сандерсън посети България. Изречение, което и в най-смелите си мечти не съм и сънувал, че мога да напиша с двете си ръце. Наред че успях да проследя всяка негова стъпка, да си взема минутката слава, и книгите, разписани. За капак класически драматичен момент с книгата – подарък.
Сигурен съм знаете какво е чувството, както си свикнал да гледаш даден човек на монитора толкова години и изведнъж не можеш да осъзнаеш, че всъщност този човек е физически пред теб, от плът и кръв. За части от секундата успяваш да го осъзнаеш, но повечето време ти се изплъзва заобикалящата реалност. Имам чувството, че по-голямата част от времето прекарах в това да се опитвам да установя, че Брандън е физически наличен и сме в едно пространство /мол, бар/, един град, една държава. Събитието свърши, но въпреки това той продължава да живее и да диша и да прави нормални човешки неща. А аз ще си остана с това преживяване и въпреки всичко ще продължа да мисля, че е било сън. Не може да е истина. В затънтена, непривлекателна комерсиално България такива неща не се случват просто!
И все пак, какво се случи, аджеба.

28 март Мол България.
Поредният обикновен работен ден за малкия софийски мол в покрайнините на Витоша. Към ранния следобед нищо не предвещава, че литературното събитие на България за годината ще се състои едва няколко часа по-късно. Поне хубаватото на този мол е, че за разлика от другите фоайета, има скамейки и удобни рандъм кушетки, където да се настаниш и спокойно да си четеш. Размърдването започна да се усеща към 16.00ч., когато наредиха трансперанта, два реда столчета, тон колонка и докараха томовете книжки, с надеждата да избие някой лев организацията. (да наемеш мол едва ли е евтинко, макар за не от известните такъв). Към 17.30-18.00 часа започна да се усеща прииждането на потока от хора за събитието. Щандчето с книги се продаваше като топъл хляб, образува се тълпа фенове, което ме успокои, че няма се посрамим пред чужденците, колкото и в последния момент да бе обявена организацията.

За българско чудо, всичко започна навреме, като много предвидливо се получи с използваната сцена, за да е видим Брандън отвсякъде. Чуваемостта с микрофона беше отлична, щом звукът на live записа ми е най-малкият кусур. Започна се с около половнчасов въпросник. Брандън е изключително приятен човек, обръщаше силно внимание на всеки от въпросите, дори се стараеше да ги доразвива и да добавя неща, които не са известни дори на световната публика. Нямаше безинтересни въпроси и съответно неудовлетворителни отговори. След което се премина към по-забавната част от вечерта – реденето на прословутата българска опашка за хляб. Брандън беше отзивчив към всеки един, подписа всяка една книга (някои бяха решили да донесат библиотеки). И сюблимната минутка слава дойде и отмина – снимка, въпросче, подписани книжки, с текста, който желаех, какво повече да мечтае скромния фен.

След вечерна разядка, към 22.30ч. отново поглед към случващото се разкри немислима картинка – опашката очевидно не бе мръднала и дошлите след работа запълваха броя й постоянно. Брандън разписа книгите на всички дошли. Въпреки късния час и работен ден, все пак фентъзи общността успя да покаже многобройността си и да впечатли Брандън, че и ние тук сме хора. И не на шега, затвориха мола след полунощ. Сандерсън се показа кален в многобрйни тежки многочасови раздавания на автографи и геройски издържа до последния човек.

29 Март
На следващия ден събитията продължават със страхотното онлайн интервю в офиса на Ozone. Въпреки краткия технически проблем, разговорът също се получи развлекателен, не без и помощта на Неустоимия™. Чух си и въпроса, бях от изтеглените от златната мормонска ръчица да получи книга с автограф – подарък, така че още един паметен момент бе добавен.
Фантастичната приказка пое към последните си щрихи вечерта с изнасянето на лекция в клуб Карусел. Брандън Сандерсън изнесе лекция на тема за художественото писане в диско клуб, тъмно като в рог. Не можахме се разминем и без прочутата българска иновативност. Дали не подадoхме началото на нова световна тенденция сред писателските кръжоци, а? И тук посещаемостта бе отлична и публиката активна. Вместо предвидения час, Брандън въпреки снощното уморително приключение, напъна сили и удължи говоренето с още час, като даде възможност за нови въпроси и отговори. Така неусетно минаха двата часа и приказката приключи с надеждата, че сме оставили страхотни впечатления и може би някой ден Сандерсън ще се завърне (уж лятото на 2018 според неговите думи, повече добро пожелание, отколкото обещание). Този човек няма умора, шест часа посред нощите, интервюта, двучасова лекция и въпреки всичко отдели още половин час да разписва книги.

Брандън Сандерсън отдавна си спечели място сред любимите ми автори, но виждайки на живо неговата ентусиазираност, земност и cool фактор, го бетонира като изключително приятна личност, огромно душевно богатство от така наречените „скъпоценни канелени ролца”, който да се пази на всяка цена.
Двата дни нереалност минаха и заминаха, а аз още седя в неверие, че се случи – не кой да е, а любимият ти автор да го видиш от плът и кръв. Не са много „известните личности”, които с бих искал да се срещна извън монитора, но имах огромното щастие, да мога да кажа, че с поне един от тях, това се изпълни, пък било то и за някаква си минута-две.

Да отредя дължимото на организацията, че останах доволен от нея, при все опасенията.
Да, можеше да е по-добре. Да бъде в почивен ден (тук вина издателството няма), да не бъде обявено едва десет дни по-рано и диско клуба бе далеч от удачен вариант, но поне си имахе своето нърд парти. Имам достъп до едва ли не буквално всяка стъпка на Брандън в България (блогър срещата, мола, онлайн интервюто и лекцията) – още едно немислимост, станало реалност. (оставаше само някой и да го запише как опитва от „супата с краставици”)

Но най-големият минус е ясен – пълната липса на отразяване, от която и да е била българска телевизионна медия. Този срам за „културо”-журналистиката едва ли може да се побере в няколко реда. За колко невзрачни литературни прояви съм виждал репортажи, но да няма нищо за един от водещите световни фентъзи писатели...

И накрая, но не на последно място, тези два дни нямаха да са същото забавление без страхотната компания на @Moridin, @Killua, @Intery, @Lyanna Stark и @Dr. Horrible. Колкото и да се повтаря и потретва, малко ще са вечните благодарности за успешната инциатива на Жоро и на Мели, че накараха Брандън Сандерсън в Барселона да вдигне телефона на своите асистенти и да им рече: „Догодина отивам в България. Deal with it.”
If you want to touch Me-touch the sun,
if you want to catch Me-catch the wind,
if you want to smell Me-smell the blood,
if you want to kill Me-kill the death,
if you want to live-be Me
LightOne(2005-?)

Колелото на Времето - Какво липсва в превода?

Фантазьора
Smallfolk
Posts: 1
Joined: Tue Apr 18, 2017 9:47 am

Re: Брандън Сандерсън

Post by Фантазьора » Tue Apr 18, 2017 10:04 am

Абе мен най-много ме удиви и още ме удивлява Пътят на кралете. Тва беше едно от 8те произведения, които, така да се каже, ми спасиха живота. (малко по-драматично, де!) :D. Обема наистина е ... обемист, но си заслужава отвсякъде. (1000 и косур стр :shock: )

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Брандън Сандерсън

Post by coldie » Tue Apr 18, 2017 11:50 pm

LightOne wrote:
Sun Apr 09, 2017 1:27 pm
Брандън Сандерсън посети България.
Не знаех, ако знаех, щях съвсем сериозно да дойда на тази среща и да го попитам, защо се подигра с КнВ и Джордан. Защото Сандерсън е наистина добър писател и това което направи е осъдително.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Брандън Сандерсън

Post by tigermaster » Wed Apr 19, 2017 12:14 am

Пак ли? Мислих, че това ти е омръзнало още преди години.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Брандън Сандерсън

Post by Roland » Wed Apr 19, 2017 7:51 pm

coldie wrote:
Tue Apr 18, 2017 11:50 pm
LightOne wrote:
Sun Apr 09, 2017 1:27 pm
Брандън Сандерсън посети България.
Не знаех, ако знаех, щях съвсем сериозно да дойда на тази среща и да го попитам, защо се подигра с КнВ и Джордан. Защото Сандерсън е наистина добър писател и това което направи е осъдително.
Така си е. Нула внимание на рокли и плитки, само качествен сюжет, епика и по-кадърнс употреба на Единствената Сила от самия Джордан... СРАМ!!!
And you can't dance with a devil on your back...

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Брандън Сандерсън

Post by Shamajotsi » Tue Sep 19, 2017 1:26 am

Напълно осъзнавам сериозната опасност да споделям стари новини, но не мога да си позволя риска някой фен на Сандърсън да не разбере, че Tor ъплоудват първата четвърт от Oathbringer безплатно на сайта си :P ! Досега са издали пролога + следващите 9 глави и ще пускат по около 3 глави на седмица

Цитат от редит от автора по въпроса:
I'm the one who suggested that we do such a large chunk. I figure that if the book is 450k, there's no harm in giving away a piece roughly as large as an entire novel--since that will be less than a fourth of the book. :)
Линк към пролога (от там можете да се навигирате и към останалото):

https://www.tor.com/2017/08/22/oathbrin ... -prologue/

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests