Grim Dаwn

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Grim Dаwn

Post by Amikae » Fri Feb 26, 2016 12:44 pm

It's here people!

Играта от вчера е в официален релийз след много дълъг Early Access. Но чакането си струваше!

Аз я купих преди 2 седмици на Build 30, където си беше вече Content Complete. Освен това е евтина - 25 евра и в момента е с 10% отстъпка.

Играта е монументално постижение в ARPG жанра и според мен го спасява от тоталната посредственост, в която беше изпаднал. Нещо средно между Диабло 2 и Титан Куест! Извънредна зарибявка с влудяващо добра атмосфера и музика! Историята, света и персонажите са интересни, и имат огромен потенциал за развитие.

В момента за под 25 евро си купувате игра, която ви гарантира около 40-50 часа игра на Нормална трудност. Кампанията е дълга. а локациите са обемисти и фрашкани с гадини. Освен това играта има 6 класа, които се комбинират в дуал класове - пример Soldier + Nightblade = Blademaster.

Итемизацията е многослойна, започвайки от самите итеми, които са интересни и изцяло в духа на Диабло 2, и надграждайки това с огромно количество ъпгрейди под формата на отделни итемчета подобни на джевелите в Диабло 2, но много по-комплексни и тясно специализирани, които сами по себе си подлежат на ъпгрейди и осъвършенстване съчетано с комплексната крафтинг система, която става все по-необходима и интересна, колкото повече геройчетата приближават енд гейма.

Но освен всичко това съществува и още един допълнителен слой на итемизацията под формата на множеството фракции, към които се вдига репутация в играта. Те продават друг вид ъпгрейди, комбиниращи се с вече наличните. Между другото репутация се вдига и в обратната посока, спрямо враговете, които колкото повече те мразят, толкова повече шампиони пускат срещу теб и при максимално отрицателна репутация се появяват Немезис противници.

До тук звучи добре, нали? Но това не е всичко. В играта има множество видове щета, като оставим на страна огън, електричество и лед, има хаос, блийд, виталити, пиърсинг и т.н. модификации, които в комбинация с дуал класовете и итемизацията позволяват огромно количество от билдове, избягвайки объркаността на Path of Exile.

Знам, до тук всичко звучи много солидно, а и самата игрица изглежда много добре, интерфейсът има почти пълна къстомизация, има я опцията дори да не ти показва итеми под определено качество, за която съм адски благодарен - no more screen clutter! Има и скалиране и премахване на елементи от UI-то, което е благословия за минималисти, като мен, и сега мога да играя с почти изцяло изчистен екран.

Но така де и това не е всичко. Съществува и още един слой на развитие и той се нарича Devotion. Това е небесна карта със съзвездия. Всяко съзвездие има своя собствена специфика и носи различни неща на героя. За да се отключват съзвездия трябват точки, разбира се, които се добиват чрез откриването и пречистването на Devotion Shrines, които са пръснати по маповете. Някои от тях изискват определен предмет, други изискват убиването на шампиони, трети изискват куест, но всяко носи по една точица и пуска предмети при пречистването си.

Мога още много да говоря, за разлика от симплистични игри, като Диабло 3, в тази има много неща, които е по-добре да се видят, отколкото да се четат.

Направете си услуга и си я купете! И защо не още сега, докато е в намаление? Ще можем да си дискутираме класове, билдове, стратегии, че дори ще можем да играем мулти заедно. Играта няма еквивалент на BNet, всеки от нас може да хостне игра, в която да се включат други. Можем да си разменяме редки предмети и да мъчим последната трудност заедно! Let's go guysss! :)

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1941
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Grim Dаwn

Post by Martix » Fri Feb 26, 2016 3:20 pm

:yay:

Изглежда доста добре, а и ревютата са основно възторжени. Даже е първи претендент за arpg игра, която да почна, тъй като frankly, е по-добра от Ван Хелсинг и май ще оставя Ван Хелсинг за друг път, а Witcher 3 не ми върви хубаво и нея пък ще я оставя за като си взема нов лаптоп.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Grim Dаwn

Post by RRSunknown » Sun Feb 28, 2016 11:54 am

Прекалено сложна и хардкор е за мен - младите ви оставям да гриндите :)

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Grim Dаwn

Post by The Dragon » Sun Feb 28, 2016 4:50 pm

RRSunknown wrote:Прекалено сложна и хардкор е за мен - младите ви оставям да гриндите :)
Cheat engine и туризъм
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Grim Dаwn

Post by Amikae » Mon Feb 29, 2016 11:33 am

Ами не е сложно, далеч не е Path of Exile. По-скоро е... приятно и забавно. Тя цялата игра е балансирана, като класическо single player ARPG. Тоест не само, че билд с билд не си приличат(освен ако не вървиш по някой гайд), но и всеки билд си е достатъчно viable, а дори да не е, всичко без атрибутите може да се ресетне изцяло.

Тоест атрибутите могат да се прецакат, както бе и в Диабло 2, и трябва да се реролне, но отвъд това всичко подлежи на модификация.

Освен това си има общ сташ, в който можеш да слагаш итеми, които са ти паднали за други класове и така да си twink-ваш геройчета. Също всички рецепти, които си изучил са споделени между всички герои. Има и опция за cloud save в steam, така че да не си загубим героите.

Репутацията обаче трябва да се фарми на ново при всеки герой, което не е особен проблем, имайки предвид, че куестовете дават повече от достатъчно репутация и имаме 3 трудности да ги минаваме.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1941
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Grim Dаwn

Post by Martix » Tue Apr 05, 2016 12:16 pm

Да, тази игра си заслужава да й се обърне внимание. Още съм до никъде, но засега спокойно е по-добра от Torchlight 2 и Path of Exile.

+много класове с много работещи билдове. Това го казвам малко наизуст, щото съм на първо (и вероятно единствено) playthrough, но си пикнах на случаен принцип шаман, направих го 2-handed Warhammer lightning attack tank (т.е направих си Тор) и си работи без проблеми на най-високата available трудност - veteran normal. А вече се зарибявам да си направя или pure summoner, който не се бие а ползва само pet-ове или защо не нинджа с коса (reaping shadowdancer 8-) ). Варианти бол.

-последните 2 трудности са заключени и трябва да врътнеш цялата игра на normal, за да отключиш hard и т.н. Not cool! А и на нормал е намален шанса да ти дропне легендарен loot е намален.

+hand crafted world - не знам за вас но аз винаги съм го предпочитал пред random-generated подземията, типични за подобен род игри.

-графиката е as generic as it gets. Не че съм против washed out изгледа на Diablo 2 и Path of Exile, но малко повече креативност при моделите на чудовищата нямаше са навреди.

+Много content - след 10-тина часа игра съм разкрил ~1/4 от видимите на world map-а таритории. Има стотици видове чудовища и масивно количество видове item-и, които на всичкото отгоре са рандомизирани и падат в различни варианти - normal или magical и с random stats, а понякога и вградени магии и скилове.

-Историята е слабичка. Куестите са малко на брой и поне засега са нещо от рода на "Убий финалния бос на зоната" като за да стигнеш до него трябва да изринеш и зоната разбира се.

+Имаме фракции с репутация към всяка от тях - висока репутация ти позволява да си пазаруваш faction specific оръжия и брони. Имаме портали за fast travel пръснати из всвета, като можеш да си призовеш твой портал където си поискаш(без да е нужно да си носиш town portal scroll-ове, които да ти пълнят инвентара). Имаме gem-чета, които могат да се вграждат в екипировката, давайки бонус stats и дори нови магии(Path of Exile style). Имаме oils, които да си приложиш по оръжието, за да правиш бонус dmg vs undead например (Witcher anyone). Имаме Devotion skill tree(съзвездия RULLZ), което е тукашната версия на Path of Exile дървото, но освен него имаме и стандартните клас скилове. Накратко - implement-нали са всяка добра система или механика, която са могли да докопат.

-анимациите са еднообразни, липсва spectacle и нинджа изпълнения, пича удря с чука по един и същи начин всеки път, разните огнени топки, отровни аури и други подобни изглеждат все едно гледам dota на Warcraft 3. Вразите измират без ragdol, а често направо експодират и изчезват без да оставят и труп.

До тук е стабилна 8-ца, и не виждам никакъв дроп в качеството с напредването на кампанията.
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Grim Dаwn

Post by трубадур » Tue Apr 05, 2016 4:29 pm

А реално с какво е по-добра от Path of Exile? Освен че светът е изцяло моделиран? Просто от този тип игри Path of Exile някак си ми млати най-мазно и задоволително, плюс че е мрачна, красива, има идиотски огромно дърво с умения и е безплатна. Ако не беше и кретенската връзка през стийм, дето ми отнема спокойно между 5 мин и половин час, че да улетиш вътре, определено щях да имам много повече часове в нея.

Иначе гледах тия дни Grim Dаwn, ама на пръв поглед, разбирай високата шапка на пичагата на постера и много ван хелзинкско ми се видя и до там са ми впечатленията :mrgreen:

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1941
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Grim Dаwn

Post by Martix » Tue Apr 05, 2016 6:31 pm

GD има истински класове - с уникални пасивни и активни умения, които можеш да lvl-ваш в произволен ред, както си му е реда.

И on top of that има пасивно дърво като PoE, но с далеч по-малко пълнеж(пълнеж са безкрайните копия едни и същи пасивни бонуси от рода на +5 attack, които представляват 90% от дървото на PoE):
Spoiler: show
Image
GD има и по-satisfying influx на gear, но това вече е въпрос до лично усещане.

PoE има по-мазен геймплей.
Кампанията обаче е тотален коп-аут и е направо жалка(и там стигнах до към средата на 2-ри акт).

Разбира се GD не е по-добра във всеки аспект, просто на мен ми харесва повече като цялостен пакет.
с уговорките, че:
- Играя само сингъл --> MMO аспектите на PoE не ми трябват
- Изпиратствах GD --> това, че PoE е безплатна не ми е плюс
- Играл съм PoE отдавна - преди да излезе първия експанжън - досега може и да са добавили доста нови неща и да са оправили проблемите с бавния прогрес и наличието на 1-2 активни магии, които дори не пасват на класа ти след 10 часа игра. А аз играя преди всичко за role-playing-а и melee warrior barbarian с poison атака просто няма да си направя. :lol:
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6926
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Grim Dаwn

Post by Yan » Tue Apr 05, 2016 6:38 pm

Grim Dawn освен това е от хората, които ни дадоха Titan Quest :)
Друг е въпросът, че в момента нямам машина на която да я играя нормално, но въпреки това си я купих още докато беше на Early Access.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Grim Dаwn

Post by трубадур » Thu Apr 07, 2016 5:35 pm

Martix wrote:...
Наистина описваш игра, която не познавам, личи си я цъкал още в самото й начало. Доста преди да знам, че и съществува предполагам. Почнах я, мисля, нейде из 2015-та... може би 14, ама се съмнявам. За съжаление, заради липсата на време, твърде много игри, за които дадох пари и брутално чакане да се вържеш към съвръри, които явно оперират от далака на плутон, не мога да се похваля с кой знае какъв прогрес в нея, но магиите са кеф, а и можеш един клас да го изгърбиш по доста кретенски и интересни начини. Вея се с няква боса вещица, дето суплесира с доста мазнички магии и оставя след себе си купища от кръв и говна.

ММО-аспекта и аз го отбягвам, но той като че ли е най-блажен като си високо ниво и си баш в парите. Аз с моята повлекана си клъцам гадинки самостоятелно и никой не ми се бърка у живота.

Прав си обаче, че е фраш от дебилни пасиви, докато качваш ниво, историята нямам никаква идея все още каква е, основно гради света, поне в началото, има я, но трябва да я търсиш, не е чак с дълбочината на dark souls, но е там.

Освен това е пълно с произволни тъпаци, пръснати из картите, даващи ти куестове, като цялото нещо е заринато от качествена атмосфера, сякаш за взели най-доброто от два свята. А посочих безплатността като плюс, защото въпреки модела си, който все още е доста непреебаващ средняшкия кликавец, играта е с качеството на платено заглавие и просто ми е интересно в тази ниша какво дават реално платените игри, че да изоставиш пътечката. Особено ако човек иска мрачно, кърваво, полирано и кефещо извинение да си докара CTS.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: Grim Dаwn

Post by RRSunknown » Thu Apr 07, 2016 7:04 pm

Всъщност в Path of Exile винаги намирах хора като ми потрябват и тегавия гриндаж преди бос който соло ме убива с 3 удара удар се превръщаше в нещо забавно с групичка.

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Grim Dаwn

Post by трубадур » Fri Apr 08, 2016 12:00 pm

У патецът, като си кибичиш на никва трудност, улитах при босовете около 15-16 пъти един след друг, пък и нема наказания, та не беше болката и не ми се наложи да ползвам помощен персонал. Пък и не ме връщаше през 15 континента в 18, кат дарк солс, та още един бонус. Макар да оставам с впечатлението, че тая игра въобще не я играя правилно :lol:

От друга страна, ко нагрухтяната версия на Icewind Dale не беше 3 доларес, оти в gog имам всичкото dnd, и супер промоция за лоялни кибици, макар да нямам никаква идея как се играе dnd и да имам цялата колекция, щото исках единствено Planescape, сигурно щях да зема Grim Dаwn. Ма и тоа месец (миналия демек) между бъндъл старс, хъмбъла, стийм и гог пак съм с 20 игри нагоре, дето едва ли ще инсталирам дори, та мисля правилото - зимай, ако ше играеш тая седмица, и не повече от 1 на месец, тряя почне да се спазва.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests