Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете, part IV

Post by tigermaster » Tue Aug 18, 2015 4:00 pm

Абе, Зелазни е страхотен писател, а и, предвид книги като "Окото на котката", "Една нощ през самотния октомври" и "Създания от светлина и мрак", явно много си е падал да експериментира с формата на разказ, за което мога само да го уважавам.

Обаче със Създанията - поне в българския превод - се получава така, че на моменти трябва да се връщам към нещо, което вече съм прочел, за да съм сигурен, че не съм пропуснал нещо или не съм разбрал някое изречение неправилно. Доста странно.
Сега пък четох в евъргрийна на Рандъм, че според фенски теории Зелазни наистина е написал книгата дрогиран.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5761
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Ghibli » Tue Aug 18, 2015 4:32 pm

Фен съм на Зелазни, според мен е гений. Според някои хора в "Създанията" има много дълбок смисъл (и интересни препратки), но сега не мога да цитирам, уви, а и съм я чела много отдавна. Но винаги ще помня онова възлияние за котурните - любимо ми е :mrgreen:
Dante wrote:Аз я прочетох преди 2 седмици. Асоциацията ми е абсолютно същата. И си вайкам от 10 дена как ще му напиша на това ревю и какво ще кажа - нищо не схванах :(
Прочети я пак? Понякога помага.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Random » Tue Aug 18, 2015 5:00 pm

Всъщност странността на Създанията е много повече следствие на формално експериментаторство, отколкото писане под влияние на някакви вещества (хич не е лесно да пишеш кохерентен текст на наркотици, дори такъв като Създанията). Светът на книгата е моделиран върху офиса, в който е работил Зелазни в даден момент, така че страннотиите по-скоро оттам идват :D Toва с наркотиците са си най-вече фенски предположния, именно защото книгата е по-трудна за мислене, по същия начин, по който на Дик му се носи славата на тежък наркоман.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6912
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Yan » Tue Aug 18, 2015 5:03 pm

Моите 50 стинки са най-точно пресъздадени в тия два цитата:
Roland wrote:Всъщност не съм сигурен, че Създания от светлина и мрак изобщо работи в превод. Понеже хуморът – ако се изключат няколко очевидни момента, – е толкова дълбоко вплетен в езика на ниво словоред, избор на думи и прочее, че преводът неизбежно би изкоренил по-голямата част от тези нюанси, независимо от качеството си.
...
Разбира се, това не я прави лоша по никакъв начин и според мен всеки читател, който обича малко предизвикателство, би се размазал от кеф, но това определено не е четиво за полу-мозъчна активност някой мързелив следобед. И не защото човек няма да я хареса и така, а защото ще изпусне голяма част от истинското й очарование. Зелазни безспорно има много по-приветливи и лесни за четене книги, по-епични, с по-сложни истории и персонажи. Но не съм съвсем сигурен дали има по-добра.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

stealth
Scholar
Posts: 112
Joined: Thu Jan 03, 2008 3:37 pm

Re: Кой какво чете, part IV

Post by stealth » Tue Aug 18, 2015 5:17 pm

Не ми е много прясна „Създания от светлина и мрак“, но съм останал с впечатлението за нещо огромно, което обаче не успя да проработи при мен. Може би е от превода, може би е в мен проблемът :D Общо взето е нещо, което не успя да ме впечатли особено. Амбър ми стои по същият начин (или поне до където успях да стигна).
Но пък „Господарят на светлината“, „Безсмъртният“ или „Една нощ през самотния октомври“ мога по всяко време да ги подхвана с кеф.

User avatar
Gilraen
Scholar
Posts: 108
Joined: Thu Feb 07, 2008 12:32 pm

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Gilraen » Thu Aug 20, 2015 10:14 am

Със " Създанията..." имам същия проблем. Изобщо около Зелазни изпитвам често вътрешни борби и противоречия - от тотална възхита при някои творби, до жестоки съмнения в стил " Абе аз тъпа ли съм или какво?" :evil:

В момента трябваше да приключа The price of Spring, последната книга от поредицата на Ейбрахам The long price quartet, но се зачетох в първа глава на Ancillary Mercy, която Ан Леки предостави любезно.
Ако сте фенове на Леки и сте нетъреливи за последната история, случваща се в Радч и околностите :), можете да надникнете тук:

https://drive.google.com/file/d/0B_INq0 ... sp=sharing

Иначе Ейбрахам ме спечели напълно! Интересн свят, в който авторът търси отговори на вечните проклети въпроси за власт, любов, приятелство, приемане на съдбата и дълга, че и една лейди Макбет на фентъзито се се появява дори, а и доста от проблемите на жените въобще се засягат доста адекватно според мен.
"... there's a hell of a good universe next door: let's go".
e. e. cummings

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Dante » Sat Aug 22, 2015 2:22 pm

Прочетох на един дъх "Анихилация". Великолепна литература! Много ми хареса. Ще напиша ревю за по-подробно впечатление :)
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5260
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Matrim » Mon Aug 31, 2015 4:00 pm

Най-накрая се преборих с Seveneves на Стивънсън. Май беше по-добре да я оставя докъдето бях стигнал по времето на предишния ми пост за нея в тази тема, защото като цяло книгата е такава загуба на време, че ми се ще да питам чичо Нийл каква точно дрога е взимал докато я е писал. Обичате ли хумора на Стивънсън и изчанчените му герои? Браво на вас, само че има един малък проблем - в последното му творение няма абсолютно никакъв хумор и героите му са по-плоски и скучни от всякога. Без никакво преувеличение може да се каже, че поне 50% от книгата е трябвало да бъде орязана от редактора - скучни описания на абсолютно всичко в мащаби, от които и Джордан би се засрамил поне малко, следвани от скучни инфодъмпове (особено в третата част, където на практика няма сюжет и всичко е лекции на тема строежи на орбитални конструкции и "Преди 5000 години стана еди-какво си". А да, и разкриване на "загадката" има ли оцелели на Земята, с лекия проблем, че
Spoiler: show
всеки може да се сети, че да, има и чии точно потомци ще се окажат те...
За капак на всичко в моментите когато става все пак по-вълнуващо Стивънсън изведнъж решава да претупа развръзките, да сложи повечето събития "off-screen" и да ни каже какво е станало с две-три изречения. Например:
Spoiler: show
Канибализма сред отцепнците и последната битка за надмощиe на Endurance. Измряха там 99% от всички жители на Cloud Ark-а, но този сюжет явно не е бил от значение за Нийл, защото ни го представя на по-малко страници от описанието на рандъм роботче...

Расизмът в трета част също беше изумително насилено глупав. За 5000 години расите хич не са се омешали, нищо че всички са живели натъпкани като сардини хилядолетие-две? Yeah, right... И това как отначало имаха на практика магически способност в генното инженерство, а по-късно незнайно защо решиха, че им стига толкова и ще си карат с дузината архетипи во веки веков, също беше WTF момент.

Също така контрастът между първите две части показващи ни (прекалено) детайлно колко враждебна среда е космосът и третата, в която изведнъж се оказа, че седем човека могат да се размножат до 3 милиарда в същия този космос без каквито и да е революционни технологии, поне на мен ми дойде малце в повечко.
Въобще, първите две части от книгата може и да станат за нещо ако се изхвърлят тоновете плява и се игнорират плоските герои. Третата обаче е едно от най-дебилните творения в целия сай-фай жанр. Но дори и да не беше, мястото му просто не е там, защото завършва в стил "Очаквайте продължение" и би стояло много по-добре като такова с още части, в които има такива радикални неща като развръзка.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Кой какво чете, part IV

Post by tigermaster » Thu Sep 03, 2015 2:01 pm

"Черната призма" на Брент Уийкс.
Съвсем в началото съм, но е сравнително приятна. Надявам се да работи самостоятелно, понеже не знам кога ще се докопам до следващите.
Ако не знаех друго, като едното нищо щях да си помисля, че автор е Брандън Сандерсън, между другото. И сетингът, и магическата система доста напомнят на неговите неща, поне засега.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

matsi
Merchant
Posts: 87
Joined: Mon Jan 17, 2005 2:02 am

Re: Кой какво чете, part IV

Post by matsi » Mon Oct 05, 2015 8:26 pm

Брент Уикс си заслужава и то много. Ако ти трябва на бг в епъб формат пиши ми

User avatar
Gilraen
Scholar
Posts: 108
Joined: Thu Feb 07, 2008 12:32 pm

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Gilraen » Tue Oct 06, 2015 10:52 am

Харесах трилогията на Брент Уикс. Не зная доколко бих я сравнила със Сандерсън, защото от его съмчела само Mistborn. Да, магическата ситема е различна и в този смисъл има причини за сравнения.
http://www.rulit.me/books/chernata-priz ... 99880.html
tigermaster, да се включа и аз с предложение - горния линк води към книгите на български и на ангилйски в различни формати, ако нямаш търпение:)

След " Град на стълби" - история, която ме сграбчи и не ме пусна, докато не затворих последната страница с желание за още, - сега чета The Carhullan Army на Сара Хол. Антиутопия за близкото бъдеще. Англия се разпада икономически, хората мизерстват и са контролирани от властта в много отношения, включително в репродуктивно. Още преди да започне този почти оруеловски ужас, група жени са се оттглили в трудно достъпна фермав планините. Главната героиня, която знае за тях още от вреемто, когато е била девойче, се онтправя да ги открие и успява. Още не зная какво ще се случи там, чета. Долавя се феминистичен полъх, но засега не е изгубена правилната мярка, а и какво да се лъжем - в такива ситуации жените страдат още повече. Понеже харесвам антиутопии по един донякъде перверзен начин :? , чета и изпитвам удоволствие.
"... there's a hell of a good universe next door: let's go".
e. e. cummings

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2969
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Кой какво чете, part IV

Post by coldie » Wed Oct 28, 2015 9:14 pm

Малко съм бос, относно фантастиката, в момента започнах "Втората Фондация". Впечатленията ми са смесени, книгата е много увлекателна като стилистика, но като идеология, засега не ми допада особено.

User avatar
Devoted of Slaanesh
Paragon
Posts: 740
Joined: Fri Jul 04, 2008 2:53 pm
Location: Austria

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Devoted of Slaanesh » Mon Nov 02, 2015 11:56 am

На Брент Уийкс не е трилогия - догодина ще излезе 4 част. Може би последна.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1935
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Martix » Tue Nov 24, 2015 1:12 pm

Героите умират е голям фън. Определено ми харесва повече от нещата на Абъркромби. Има умерено количество deus ex и разни други дребни проблеми, но нищо сериозно. Ако във втората
Spoiler: show
Императорът завладее нормалния свят с политика, ще се накефя на макс. :D
Не вярвам поредицата да задържи нивото, но за сега е
9.5/10
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Gilraen
Scholar
Posts: 108
Joined: Thu Feb 07, 2008 12:32 pm

Re: Кой какво чете, part IV

Post by Gilraen » Fri Nov 27, 2015 10:45 am

Devoted of Slaanesh wrote:На Брент Уийкс не е трилогия - догодина ще излезе 4 част. Може би последна.
Благодаря. Това обяснява смътното ми усещане за недовършеност:) Разрових се сега - The Blood Mirror (2016) е следващата част, че да видим.
В момента чета The Inheritance на Н.К. Джемисин, първата книга, The Hundred Thousand Kingdoms. Много съм увлечена и заинтригувана от света и развитието на интригата. Самата авторка сочи за своя пътеводна светлина:) Октавия Бътлър и тя си знае най-добре. На мен лично, в някои отношения поне, ми се мержелеят леки влияния и/или прилики? с/от Робин Хоб .
Видях и ревютата за други нейни книги тук на ШД. Със сигурност Джемисин ще осмисли дългите ми зимни вечери :)
"... there's a hell of a good universe next door: let's go".
e. e. cummings

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests