Crash!!!

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Fri Sep 09, 2005 2:12 pm

Обаче ми е забавно - "Холивуд тва, Холивуд онова...". Ами като не ви харесва, гледайте си само японско, европейско и независимо кино, бе!
Така и правим, поне аз. 8-) Но от време на време все пак ми се гледа и нещо на голям екран, пък и в добре направеното елементарно забавление няма лошо(но за съжаление и него вече не го могат холивудци с редки изключения, за разлика от златните им години, когато поне в това са били изключително добри, трябва да им се признае).
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Voland
E'lir
Posts: 188
Joined: Thu Dec 23, 2004 11:32 pm
Location: София

Post by Voland » Sat Sep 10, 2005 11:20 am

Мдам, абсолютно сигурен бях, че филмът може да породи такива усещания и разсъждения, каквито изразиха Моргана и Ланис :) и затова въобще не исках да казвам за какво се разправя. Най-интересното е че винаги самият аз съм разъждавал по-този начин и би следвало да мисля абсолютно същото за филма като тях :P Но най-изненадващото за мен беше че филмът много ми хареса въпреки тематиката която разисква. Аз си мисля че М. и Л. ( очевидно единствените които са го гледали) обаче са го възприели прекалено едностранчиво - расизъм, та расизъм. Това е една от най-отегчителните теми в американското кино и ако беше само това аз съм първият който щеше да оплюе филма. За мен филмът обаче има за цел да покаже един нов поглед в/у американското общество, който е наложен от невъзвратимите промени възникнали в следствие на 11 септември - полицещината, тънката граница с произвола, омразата която е обусловена от ксенофобското начало във всеки един от нас независимо колко сме толерантни към различното вероизповедание ,цвят на кожата, начин на мислене и т.н.
Аз не съм расист, аз съм толерантен и мисля че всички хора са равнопоставени, обаче ако цветнокож ми извади нож и го опре до шията на мой близък ще кажа:"негрите са престъпна измет", ако евреин ме излъже с пари ще кажа:"неслучайно има антисемитски движения" , ако арабин взриви централна гара, ще кажа:"мръсни терористи, дано ги избият всичките".
Тази човешка страна на героите във филма най-много ми хареса. Филмът всъщност не осъжда расизма, а по-скоро се опитва да покаже къде са корените му и че той не е без основание, но в същото време не е и оправдан.
Казвате че има клишета - на пръв поглед наистина изглежда така, но всъщност всички герои бягат от стереотипите - и най -големите светци стават убийци, и най-мерзките типове могат да бъдат герои и най - невинните могат да пострадат, и власт имащите, могат да бъдат унизени.
Но най-много ми хареса че филмът всъщност не е редовната безвкусна, социална драма, отегчаваща зрителя на 20-та минута, а има силни елементи на трилър, криминално разследване, дори мистерия.
В заключение искам да добавя, че не понасям патетични американски филми, в края на които справедливата кауза на американския народ възтържествува и всички леят сълзи на фона на червено-белите райета и 52-те звездички на син фон.

User avatar
Lannis
Aes Sedai
Posts: 1681
Joined: Mon Mar 22, 2004 1:36 pm

Post by Lannis » Sat Sep 10, 2005 12:06 pm

Воланд, расизмът като тема далеч не е единствената причина, поради която не ми хареса филмът. Просто не ми хареса. Не ми хареса като изпълнение. Което си е личната ми оценка. Вместо да ме трогне, той ме раздразни.
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20295
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Sat Sep 10, 2005 12:10 pm

абе ше зема да си го свала накрая аз 8-)
:ninja:

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Sat Sep 10, 2005 9:18 pm

ПОСТЪТ ЩЕ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ :!: :!:

Voland, постът ти много ми хареса и разбирам гледната ти точка. Мога де се съглася с всяко твое изречение, обаче... Както написах още в първия си пост, филмът не ми хареса не заради основната тема, расизма, а заради самия филм и най-вече героите, по-специално тези на Мат Дилън и Сандра Бълок. Виж, както и в Балът на чудовището, имаме уж ярко изразени расисти, които, чудно как, изведнъж се оказва не само, че не са такива, ами дори са много човечни. Не ми се струва реално, нито приемливо. Разбирам и това, че хората не винаги са такива, каквито изглеждат, но чак пък толкова (Райън Филипи - за какъв го мислех, пък какъв излезе, Мат Дилън - същата работа, Лудакрис - който както щеше да си остави човека да умре под гумите на колата му, така после се оказа спасител за бедните китайци и т.н.). Тъй като филма явно е правен с намерение да е сериозен, драматичен, истински, такива нелогични, според мен, неща ме дразнят.
И сцената, която особено ме издразни: Дон Чийдъл към майка си по телефона:"Ще ти звънна после, сега чукам бяла жена". :o Какво, по дяволите, трябваше да означава тази реплика? Защо изобщо трябваше да я има в сценария?

Относно завършеците на филми - на едно мнение сме. :)
pulled out

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Mon Feb 06, 2006 6:42 pm

Ами, току що го изгледах и аз. Трябва да се съглася с Ланис и Моргана. Почти изцяло скучен и силно неудовлетворителен филм. Опитвам се да измисля нещо, с което да го похваля, да отлича нещо, което ми е харесало, да видим:

1- Мат Дилън, който играе, макар и кратко, един доста противоречив тип се справя добре с ролята си. Бтв, номиниран е за Оскар за нея.

2- Единствената сцена, която ме трогна:
Spoiler: show
Когато Дилън спасяваше онази негърка от колата й, след катастрофата. Сцената беше много силна и откъм операторско майсторство - много добре заснета.
Всъщност на моменти наистина дразни. Всичкото 'fuck' в репликите на негрите, стоеше много нагласено. Желанието да се набутат неоправдани хора от всякакви раси и националности... 15 сюжетни линии... :/. Може би реализацията на сценария куцаше, не мога да си го представя по-добре.

Като цяло обаче нито темата за расизма, нито 'полицейщината' са ми интересни, може би затова ми беше толкова скучно...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Feb 08, 2006 12:04 am

Мен ми хареса слогана от трейлъра (it is because we miss the touch so much....), но изглежда достатъчно хаотичен, за да предположи човек, че наистина куца откъм сюжет..
This is it. Ground zero.

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Wed Feb 08, 2006 12:18 am

Филмът започва с тези думи, звучат добре. Но като внушение, според мен поне, нямат нищо общо с усещането от филма по-нататък.

Сценарият е добър сам по себе си, актуален е, третира болезнени теми, но наистина е лошо реализиран. Изключвам момента, че сюжетно не е от нещата, които биха ме заинтригували, но наистина създава усещане за хаос. Поне до момента, в който не схванеш, че ти биват разказвани няколко истории паралелно. И до момента, в който го разбереш то половината филм минал...

Най-същественото, което ти остава след този филм е неудовлетворението. Не говоря конкретно за финала, ами за това, че не се случва нищо, което да компенсира всичката несправедливост. И спирам дотук, за да не спойля нещо повече.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
herairness
Jaghut Tyrant
Posts: 1983
Joined: Tue Oct 04, 2005 10:43 am
Location: varna

Post by herairness » Wed Feb 08, 2006 10:30 am

брей,ше зема да го гледам и аз *почес почес*
Image

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Feb 08, 2006 12:24 pm

На мен пък филма ми хареса. Наистина, това си е доста американски филм, и си се занимава с чисто американски проблеми, така че не се очаква да бъде интересен на всички. Това което ми допадна, обаче, е че филмът е доста откровен и се опитва да поднесе нещата такива, каквито наистина са. Поне според мен, идеята е, че предрасъдъците ни са много дълбо вкоренени у нас самите, дори и когато съзнателно се опитваме да ги пренебрегнем.
Spoiler: show
Това се вижда ясно в сюжетната линия с Райън Филипе - въпреки, че се опитваше да се отнася добре с черните, в крайна сметка и той възприе черното хлапе в колата си като заплаха и го застреля най-вече заради вкорененото си недоверие
От друга страна, оказва се и че дори да имаме предрасъдъци, това не би ни попречило да постъпим правилно, защото у всеки говори някаква съвест.
Spoiler: show
Тук съм съгласен, че сцената с Мат Дилън, измъкващ Танди Нютън от горящата кола е най-силната в целия филм. Освен това се виждаше ясно как героят на Мат Дилън съжелява, че е расист, щом се отнася до спасяването на човешки живот. Не че би се променил, но някак си героят изглежда доста пълнокръвен по този начин.
Предполагам, че има и по-добри филми по темата, но специално този ми хареса. Освен това не ме дразни, че нямаше ясно изразена сюжетна нишка, защото всъщност и ежедневието носи страшно много случки и преживявания.

А, и да спомена, филмът не е направен от някое от големите студия, защото прочетох някъде, че процудентът на филма до последно не е бил сигурен дали ще намери пари за разпространението му, така че етикетът "Холивуд" не е подходящ в случая.
This signature is not yet rated

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Thu May 18, 2006 10:15 pm

Направих грешка и се прежалих да го гледам на кино днес. Оказа се един слаб филм, тъпкан до дупка с клишета и с толкова много герои, че никой от тях не е развит като хората. Да не говорим колко безличен визуално е.

Как пък всеки, абсолютно всеки разговор и всяко събитие в този филм беше все за расизма в някаква степен. То бива насилен драматизъм и прекалени съвпадения, но тук просто избиха рибата.

Най-смешното е, че Mат Дилън получи Оскар за една меко казано елементарна роля, в която не показа нищо особено. Което всъщност важи и за всички други актьори в филма, не е много ясно защо са били нужни толкова звезди.
Last edited by Demandred on Thu May 18, 2006 11:39 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Thu May 18, 2006 11:29 pm

Аз да се съглася с Дем, с изключение на коментара за Дилън - ролята може и да не беше кой знае какво, но човекът я изигра много добре и успя да ме трогне.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Thu May 18, 2006 11:47 pm

Лека поправка - Дилън не е спечелил Оскар, има само номинация. Не че и това заслужава... :D
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Sun May 21, 2006 1:41 pm

Много забавно резюме на Crash:
Spoiler: show
CRASH: THE ABRIDGED SCRIPT™

By Rod Hilton



FADE IN:

EXT. CITY

LUDACRIS and LARENZ TATE are exiting a restaurant.

LUDACRIS
I'm so sick and tired of everyone
thinking I'm some kind of criminal
or delinquent because I'm black.

LARENZ TATE
Yeah, truly the situation with
racism in this country is out of
control and something needs to be
done about it.

LUDACRIS
True dat. Now let's carjack this
honkey ass bitch over here.

They attempt to carjack SANDRA BULLOCK, who is married to
BRENDAN FRASER, random politician.

SANDRA BULLOCK
I'm going to be afraid of these
black kids because I'm so totally
racist.

BRENDAN FRASER
But those kids actually want to
steal your car, so you're not really
racist enough to help the movie make
its obscenely blunt point.

SANDRA BULLOCK
Oh. In that case, I totally hate the
guy that changes our locks because
he is Latino. And I disrespect our
housekeeper. Um, and I listen to
'Prussian Blue'. In a Nazi uniform.

BRENDAN FRASER
And I view racism as little more
than an obstacle that must be
overcome only on the surface so that
I can advance my political career.
Plus I was in Monkeybone, so I'm
pretty much a total douchebag
already.

SANDRA verbally berates MICHAEL PENA, who, of course, turns
out to be a super nice guy.

MICHAEL'S DAUGHTER
I love you so much daddy.

MICHAEL PENA
*beep* I'm going to die, aren't I?

He gets into an argument with SHAUN TOUB, who is trying to
establish a business in the country doing something-or-other

SHAUN TOUB
We're not even Arab but everyone
thinks we're violent terrorists.

MARINA SIRTIS
You're right, Dad. Let's prove them
wrong by buying a gun and using it
inappropriately.

SHAUN TOUB
Why do we sometimes speak English
to each other?

Meanwhile, BRENDAN FRASER tries to find a black man to
promote in order to not appear racist, so he settles on DON
CHEADLE.

DON CHEADLE
I'm not comfortable being used as a
political pawn.

JENNIFER ESPOSITO
That's not very racist of you at
all.

DON CHEADLE
In that case, I'll insult your race
for absolutely no reason.

JENNIFER ESPOSITO
Which is made more tragic by your
situation with your mother, who
loves her other son more.

DON CHEADLE
What are you even doing in this
movie? Was Jennifer Lopez busy?

Meanwhile, LUDACRIS tries to take a car, but it belongs to
TERRENCE HOWARD, a black man.

LUDACRIS
Oh no, I don't want to steal a car
from a black man. Apparently my
theft is more of a political
statement than something I do for
money. By the way, how much money do
you think I'll get for selling your
car?

TERRENCE HOWARD
I'm a successful black man, and I'm
very proud of myself. You're an
embarrassment to our race.

LUDACRIS
Dude, you answer to Tony Danza.

TONY DANZA
Wait a second, who the *beep* WAS the
boss? It was Angela, wasn't it? Son
of a bitch!

TERRENCE and his WIFE, THANDIE NEWTON get pulled over by
ridiculously racist cop MATT DILLON and his non-racist
partner RYAN PHILLIPE.

MATT DILLON
I'm so insanely racist that, rather
than make the audience realize what
a problem racism is in the country,
I provide them with a sense of
relief that people as racist as me
are extremely rare.

RYAN PHILLIPE
I don't like your racism, which
means I will almost certainly commit
the most racist and tragic act in
the film.

He DOES.

MATT DILLON
But even though I'm a racist dick,
my father is a saint and I'm taking
care of him, therefore you want me
to be successful in spite of my
abhorrent personality.

MATT DILLON'S FATHER
Nah. You suck.

LARENZ TATE
Well, I guess that finally
introduces everyone. Let's start the
movie.

LUDACRIS
Actually, it looks like the movie
is almost over.

Suddenly, everyone acts TOTALLY ABSURDLY RACIST TOWARD EACH
OTHER and then LEARNS A VALUABLE LESSON.

RYAN PHILLIPE
Racism is bad.

TERRENCE HOWARD
How insightful. Bring on the Academy
Award!

WRITER/DIRECTOR PAUL HAGGIS
I'm white, by the way.
(pause)
And rich.

EVERYONE thinks about racism for an hour after the movie
ends and then stops.

END
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 18 guests