The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Fri Nov 07, 2014 1:25 pm

(Той и Блъдрейвън навярно не знае.) Твърде много смесване би имало между читателския и брановския интерес. На десетгодишно хлапе едва ли би му хрумнало да пита това, след като мислите му по въпроса се изчерпват с "искам да ходя/летя".

Иначе посоката "радиоактивна зима" е доста силно застъпена, да, но според мен няма за цел да сочи към единно тълкувание. Просто активира някакви готини асоциацийки в главата на читателя, поради което и цялата мешавица с магии, ктулувци, ДНК и атомни бомби. Иначе драконите в Танца на драконите (войната, не книгата, която не се и казва така и бездруго) можеха да се управляват и от рандъмляци, стига да можеха да си ги опитомят. (Макар че не бяха ли тия рандъмляци все от Драконов камък, дето едва ли не всеки бил валирианско копеле?)

Интересно ми е в космологичен смисъл как точно се е изменило разположението на планетата спрямо ъъъ всичко останало, та да се променят така и сезоните. Някакво неравномерно въртене ли, що ли.

Но както казах, нищо не сочи към единно обяснение на нещата според мен. А иначе естествено, че предположенията на Барт и Никъл ще са неубедителни, доколкото майстерите са убедени, че магията е изчезнала и не хващат вяра на подобни неща, просто щото нямат обяснения.

Все едно ние да повярваме, че планетата някога е била куб, ама "някакси" това се е променило. Когато най-доброто налично обяснение е "някакси", логично е да подходиш скептично.

Иначе, за да се възстанови от катаклизъм планетата, по-скоро трябва да се случи друг катаклизъм, ако питаш мен, ама с "обратен" знак един вид. Тъй че не би било потенциално по-малко разрушително :) Но предвид колко не го интересуват ГИГА-МИГА-ЕПИК мащабите Мартин, няма да се изненадам светът просто да потъне във вечна зима и арките на героите да завършат с това, че просто трябва да го приемат. Или със смърт разбира се :mrgreen:

User avatar
Lyanna Stark
Adept
Posts: 232
Joined: Tue Jul 10, 2007 10:27 pm
Contact:

Post by Lyanna Stark » Fri Nov 07, 2014 2:27 pm

Да, ама дори десетгодишно хлапе би трябвало да се сети, при положение че по целия път са го гонили ледените зомбита на Другите, да попита ей така, между другото, какви все пак са тия. Не получаваме абсолютно никаква информация, а вече сме на петата книга от седем, просто е дразнещо.

Драконите в Танца се управляваха от т.нар. "dragonseeds" - потомци на таргариенски копелета, с каквито Драконов камък е претъпкан. Беше обстойно обяснено, че Таргариените също са се възползвали от правото на първа брачна нощ, преди Джехерис и Ализан да го забранят, и са давали богати дарове на незаконните си деца и майките им. Понеже Драконов камък е сравнително малък остров с неголямо население, а Таргариените са живяли там много поколения преди Егон да тръгне да превзема Вестерос, като нищо може всичкото простолюдие там да има драконова кръв, дори да е съвсем малко. На някои хора из интернет много им се иска всеки да може да язди дракон и валирианската кръв да няма значение, но засега фактите говорят друго.

Аз изобщо не мисля, че положението на планетата се е изменило. Причината за сезоните е изцяло магическа и няма нищо общо с нормалните закони на физиката. Изменението в положението на планетата спрямо слънцето (отдалечеността й от слънцето, орбитата й, наклона на оста й или нещо друго) не би могло да причини явлението, което виждаме - ако погледнеш информацията за сезонните промени на Марс, например, ще видиш, че сезоните там имат ясно определена дължина, която учените лесно могат да видят. Годината е по-дълга и сезоните са по-дълги, но не се сменят как им дойде. Ако Вестерос беше на Марс (примерно, или която и да е друга планета) майстерите щяха да са в състояние да предвидят кога ще започне и кога ще свърши всеки сезон просто като наблюдават смяната им известно време.

В света на Вестерос обаче това не се случва - никой не може да предвиди кога ще започнат сезоните и кога ще свършат. Това не може да е резултат от промяна в позицията на планетата, защото би означавало, че тая планета си променя орбитата и наклона на оста постоянно! Нещото, което е станало, не може да бъде обяснено научно - както Мартин вече е казвал и тази книга потвърждава, причината за поведението на сезоните е изцяло магическа. Някаква сила, действаща извън законите на физиката, контролира климата на тази планета - това, което виждаме, е един вид изкуствен климат, все едно цялата планета е нещо като оранжерия, отделена от външните явления.

Това, което в момента не е ясно, е какво и как определя кога се сменят сезоните и какво общо имат драконите и Другите с всичко това.

Майстерите не са просто "убедени, че магията е изчезнала", една част от тях са лично отговорни за изчезването на магията, ако Марвин е прав. Точно затова толкова се ядосвам на тоталното им малоумие - тези самовлюбени идиоти не виждат най-огромното и всеобхватно магическо явление на планетата, не виждат, че магията още е там и затова изобщо не разбират, че вместо да унищожат магията, са унищожили единственото оръжие на човечеството срещу магическата заплаха. Не знам дали е вярно твърдението на сър Арлан (този, на когото Дънк е бил скуайър) че зимите са станали по-дълги, а летата по-къси след смъртта на последния дракон; може и да е само суеверие, но ако е вярно, само потвърждава колко са зле майстерите. (И подсказва връзката на драконите със сезоните - зимата е свързана с Другите, лятото с драконите, едното отслабва и другото набира сили. Не знам обаче дали връзката е толкова буквална.)

За катаклизма с обратен знак вероятно си прав. А като пиша за радиоактивни отпадъци и Ктхулу, не говоря в буквален смисъл, разбира се. :mrgreen:

Мартин беше казал някъде, че краят ще е "bittersweet" - т.е. няма да е "Всички умират, вечна зима, НА ВИ СЕГА КАТО МЕ НАТИСКАТЕ ДА ПИША ПО-БЪРЗО, ТЪПАЦИ" :mrgreen: Лично аз очаквам сезоните да се оправят, но магията (и драконите, които са част от нея) напълно да изчезнат от света.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Nov 11, 2014 11:01 am

С всичко съм съгласен с вас и нямам какво да допълня :(
Тъга :(

(продължавам да твърдя, че Мартин само е минал отгоре отгоре да отсее явни безумия и няма нищо общо с целия лъвкрафтизъм, който очевидно е обсесия на девойката, дето е писала книгата, и очевидно има няколко олтара по стаите си)
This is it. Ground zero.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Nov 11, 2014 11:24 am

Майстерите не са просто "убедени, че магията е изчезнала", една част от тях са лично отговорни за изчезването на магията, ако Марвин е прав
Мисля, че Марвин просто си ляля как майстерите активно потискат концепцията "магия има и е имало", а не че има тайно съглашение, теглило ножа на магията. Просто са вкостенели дъртаци, горе-долу нещо в тоя смисъл :)

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Nov 11, 2014 11:20 pm

Е как ше я потиска като си казва в прав текст, че я е имало, или поне "науки, които сега не са ни известни". Те си имат дори метал за "higher mysteries". Смисъл, повечето не вярват в магията СЕГА, но мисля, че е всепризнато, че някога я е имало. По-скоро патологично отказват да приемат, че още я има.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Devoted of Slaanesh
Paragon
Posts: 740
Joined: Fri Jul 04, 2008 2:53 pm
Location: Austria

Post by Devoted of Slaanesh » Wed Nov 12, 2014 12:15 am

На мен ми се стори интересен факта, как наличето на дракони усилва магията във Вестерос. Главният алхимик го спомена на Тирион, когато обясняваше как са направили толкова много адски огън.

User avatar
grigorp
Farmer
Posts: 71
Joined: Thu Jan 03, 2008 8:24 pm
Contact:

Post by grigorp » Tue Nov 25, 2014 9:28 pm

Сиела ще издават Светът на огън и лед
http://booksinprint.bg/Publication/Deta ... 6cdb4f9e51

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Nov 26, 2014 12:45 pm

Мдам.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Wed Nov 26, 2014 2:59 pm

Хах, явно няма да успеят за панаира... или може би просто не е ъпдейтвано.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Nov 26, 2014 3:40 pm

Не е ;)

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Wed Nov 26, 2014 3:48 pm

А, добре, значи ще си оползотворя паритe.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Wed Nov 26, 2014 5:23 pm

Илюстрирано - не. Хммм. Май ще го търся на английски все пак.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Nov 26, 2014 5:42 pm

Илюстрирано - да :) То не е възможно иначе отпечатването.

User avatar
grigorp
Farmer
Posts: 71
Joined: Thu Jan 03, 2008 8:24 pm
Contact:

Post by grigorp » Wed Nov 26, 2014 8:48 pm

Преводач Емануил Томов aka Trip?

Mitko
Commoner
Posts: 46
Joined: Wed Dec 21, 2011 1:41 am

Post by Mitko » Thu Nov 27, 2014 2:21 am

И ще е с готината американска корица и само 39лв :drool:
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=54D90170

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests