Седмица на испанското и ибероамериканското кино

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Седмица на испанското и ибероамериканското кино

Post by moonlight » Tue Jun 10, 2014 12:04 pm

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultur ... as-6013700
Фестивалът, който ще се проведе от 11 до 15 юни, се организира от Посолството на Испания и посолствата на латиноамериканските държави в София и представлява обширен преглед на съвременното испанско и латиноамериканско кино.

Тази година Институт Сервантес-София представя филма „Пистолет във всяка ръка”.

Фестивалът започва на 11 юни (сряда) от 19 часа с прожекция на испанския филм „Лесно е да се живее със затворени очи“.

В рамките на седмицата на испанското и ибероамериканско кино у нас ще бъдат представени 19 филма.

Мястото е зала "Люмиер", НДК. Входът за прожекциите е безплатен, а по-голямата част от лентите ще имат субтитри на български или на английски език.

Ето и програмата:

Сряда – 11 юни от 19 часа – откриване на фестивала с филма „Лесно е да се живее със затворени очи“, Испания

Четвъртък – 12 юни:

14 часа – „Малу с колелото“, 90 мин., Бразилия
16:00 часа – „Синьото ябълково дърво“, 92 мин., Венецуела
18:00 часа – „Шингу“, 103 мин., Бразилия
20:00 часа – „Колко още по-далеч“, 92 мин., Еквадор

Петък – 13 юни:

14:00 часа – „Съдбата е в твои ръце“, 110 мин., Аржентина
16:00 часа – „Ножове в небето“, 88 мин., Перу
18:00 часа – „Евангелието на плътта“, 110 мин., Перу
20:00 часа – „Брат, 96 мин., Венецуела“

Събота – 14 юни:

12:00 часа – „Тед и загубеният град“, 92 мин., Испания
14:00 часа – „Белият слон“, 105 мин., Аржентина
16:00 часа – „Дебел, плешив и нисичък“, 89 мин., Колумбия
18:00 часа – „Такси за трима“, 90 мин., Чили
20:00 часа – „Последният Елвис“, 91 мин., Аржентина

Неделя – 15 юни:

12:00 часа – „Филм за Ана“, 93 мин., Куба
14:00 часа – „Под земята“, 105 мин., Чили
16:00 часа – „Снежанка“, 104 мин., Испания
18:00 часа – „Естер някъде там“, 95 мин., Куба
20:00 часа – „Пистолет във всяка ръка“, 95 мин., Испания

„Съдбата е в твои ръце“

Аржентина, 2012, Даниел Бурман, 110 мин.
Комедия
Субтитри: Няма
Не се препоръчва за деца под 13 години

Уриел е от хората, които не се поучават от грешките си. Работи в семейната фирма, недоволен, разведен и баща на две деца. Един ден, благодарение на покера игра, чиито ясни правила му помагат да осъзнае себе си, се среща отново с любовната си тръпка от младежките години – Глория. Тя се завръща от Франция, където наскоро се е разделила с приятеля си. Влюбен, готов да започне отначало и верен последовател на философията на покера, Уриел разбира, че държи в ръцете си най-печелившите карти и сега е моментът да си даде втори шанс.

„Белият слон“

Аржентина, 2012, Пабло Траперо, 105 мин.
Драма
Субтитри: Няма
Не се препоръчва за деца под 13 години

„Белият слон” разказва историята на двама приятели – свещениците Хулиан и Николас. Те се завръщат от Централна Америка, след като оцеляват при опит за убийство от страна на военните и решават да заживеят в един от бедните квартали на Буенос Айрес, отдавайки се на социална дейност и на мисията си на духовни лица. Там се запознават с Лусиана, с която ще се борят рамо до рамо против корупцията, царяща в района. Действията им ще ги изправят срещу църковната йерархия, властимащите и полицаите. Ще рискуват дори живота си, за да останат верни на мисията си и на жителите на квартала.

„Последният Елвис“

Аржентина, 2012, Армандо Бо, 91 мин.
Драма
Субтитри: Няма
Не се препоръчва за деца под 13 години

Карлос Гутиерес (Елвис) е певец, който е разведен и рядко вижда малката си дъщеря – Лиса Мари. През целия си живот се стреми да бъде превъплъщение на Елвис Пресли, отричайки истинската си същност и действителността. Скоро ще навърши възрастта, на която умира неговият идол и бъдещето му изглежда празно. По стечение на неочаквани обстоятелства се налага да поеме грижата за дъщеря си. По този начин успява да опознае себе си в ролята на баща, а Лиса Мари се научава да го приема такъв, какъвто е. Но съдбата го изправя пред трудно решение. По време на едно пътуване изпълнено с приключения и музика, Карлос ще трябва да избере между мечтата да бъде Елвис и семейството си.

„Шингу"

Бразилия, 2012, Као Хамбургер, 103 мин.,
Драма/ Приключенски/ Биографичен
Субтитри: български и английски
Не се препоръчва за деца под 16 години

Сагата на братята Вилас- Боас, основатели на резервата в амазонския парк на племето шингу – първата, призната от правителството на Бразилия през 1961 г, индианска земя. Филмът проследява контакта между експедицията на братята Вилас-Боас и индианците шингу, които до тогава не са имали никакъв досег с цивилизацията.

„Малу с колелото"


Бразилия, 2009, ФлавиоnТамбелини, 90 мин.,
Романтична комедия
Субтитри: български и английски
Не се препоръчва за деца под 14 години

Бизнесменът Луис Марио е ерген и е убеден, че вече е срещнал достатъчно жени в живота си. При пътуване до Рио де Жанейро, решава, че е открил истинската любов, влюбвайки се в Малу, красива и независима жена. Но страстта на Марио е проядена от прекалена ревност, която застрашава сватбата на двамата. Романтична комедия по книгата на Марсело Рубенс Пайва.

„Такси за трима“

Чили, 2001, Орландо Луберт, 90 мин.
Черна комедия
Субтитри: български
Не се препоръчва за деца под 13 години

Улисес, шофьор на такси, е нападнат от Чавело и Кото. Те го принуждават да избере дали да остане зад волана на колата си, докато те извършват обири, или да бъде затворен багажника и. По този начин Улисес се превръща в член на престъпната група. След няколко успешни и други неуспешни нападения, Улисес започва да получава и дял от плячката. По този начин онова, което някога е било неморално и неправилно, вече е нормално.

Нападателите дори гостуват на Улисес и правят подаръци на семейството му. Но той скоро ще трябва да реши кое е по-важно- облагите или опасностите, на които се излага чрез новия си начин на живот.

„Под земята“

Чили, 2003, МАРСЕПО ФЕРАРИ, 105 мин.
Романтична драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

Subterra разказва историята на човешките и социални промени. Случката се развива в чилийския град Лота, през XIX век. В дълбините на Чифлон дел Диабло – най-голямата мина за въглища в света, в сърцето на един мъж се ражда бунт. Докато аристократичната фамилия Коусинио Гойенечеа очаква идването на прогреса, миньорите се стараят да се отърсят от жалките условия на труд.

„Дебел, плешив и нисичък“

Колумбия, 2012, Карлос Осуна, 89 мин.
Анимация
Субтитри: английски
Годен за всички възрасти

Антонио Фарфан (46-годишен) е служител в нотариат. Той винаги е считал, че провалът на личния и професионалния му живот се дължи на външния му вид – плешив, нисичък и дебел. Въпреки че мисълта му никога не мълчи, животът му преминава без особени сътресения, дотогава докато пристига новият нотариус– мъж по–дебел, плешив и нисък от самия Антонио, но успешна личност, обичан от всички. Объркан, Антонио се усеща изхвърлен в реалния свят, където се сблъсква със собствените си страхове, и така преживява много неочаквани ситуации.

„Филм за Ана"

Куба, 2013, Даниел Диас Торес, 93мин.
Комедия
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

Aктриса, без много късмет, подлага на невероятни изпитания актьорските си умения и по силата на изключителни обстоятелства, се превръща в кинорежисьор. Но документалния филм, който тя снима, е вдъхновен от истински събития и засяга сериозен проблем, какъвто е проституцията. Това занимание не е само платен сексуален контакт, а засяга и други области на живота, щом се превръща в принуда да се извършват неща, в които не се вярва, нито биват харесвани, в името на парите. Този проблем е разгледан през призмата на актрисата, принудена от обстоятелствата да се преструва на герой и да скрие лицето си зад маска, като начин да изрази много реални истини и чувства.
"Филм за Ана" "Филм за Ана"

„Естер някъде там“

Куба, 2013, Герaрдо Чихона, 95 мин.
Комедия/драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

Една година след смъртта на съпругата си Mаруха, Лино Катала – сериозен и улегнал възрастен човек, среща Лари, който му доверява, че съпругата на Лино е водела двойствен живот. През деня е била обикновена домакиня, а вечер – зашеметяваща певица на болера. Двамата старци решават заедно да проучат миналото на Маруха и да намерят Eстер Роденас – голямата любов на Лари. Докато се опитват да научат истината за жените, които са обичали, Лино и Лари се сприятеляват, а животът им се променя.

„Колко още по-далеч“

Еквадор, 2006, Таня Хермида, 92 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

Есперанса –туристка от Испания, и Тристеса – еквадорска студентка, се запознават в автобуса за Куенка – града, до който всяка една иска да стигне, водена от собствени подбуди. Но пътят се оказва блокиран от национална стачка и автобусът не може да продължи. Двете жени решават да потърсят начин да стигнат до най-близкото селище. Това начинание става причина да се опознаят по-добре и постепенно да научат много неща за Еквадор и неговите хора. Така пътешествието, което е трябвало да продължи едва няколко часа, се превръща в пътуване с много по-далечна цел.

„Пистолет във всяка ръка"

Испания, 2012, Сеск Гай, 95 мин.
Романтична комедия
Субтитри: Български
Не се препоръчва за деца под 7 години

Въпреки че има всичко, Х. страда от последиците на дълбоката депресия, в която е изпаднал. В същото време E. (Фернандес), живее с майка си, след като е предпочел компанията на котката си, пред тази на своята приятелка. С. опитва да си върне любовта на разочарованата му съпруга, две години след раздялата им. Х. прибягва до лекарства с хипнотичен ефект, за да разбере защо съпругата му е имала извънбрачна връзка. П. се стреми да съблазни младата си колежка. Мария и Сара разменят съпрузите си, за да разкрият най-съкровените им тайните. Л. е мъжът, нарекъл любовника си на името на кучето си. Осем мъже попадат в ситуации, които разкриват по един различен начин общия им проблем – техния любовен живот.

„Снежанка"

Испания, 2012, Пабло Бергер, 104 мин.
драма
Ням филм
Не се препоръчва за деца под 13 години

Свободен прочит с готически привкус на популярната приказка на братя Грим, чието действие се развива в Испания през 20-те години на миналия век. Злата мащеха на Снежанка решава да се отърве от нея, защото не може да понесе мисълта, че девойката я превъзхожда по красота. Все пак Снежанка успява да се спаси и да намери убежище в трупата на седемте джуджета. Въпреки всичко злата мащеха успява да я намери и отрови с ябълка. Но принцесата не е мъртва, а е потънала в дълбок сън, в очакване на „Синия“ принц, който ще я спаси.
"Снежанка" "Снежанка"

„Лесно е да се живее със затворени очи“

Испания, 2013, Давид Труеба, 108 мин.
Драматична комедия
Субтитри: български

Не се препоръчва за деца
под 7 години

Антонио е учител, който използва песни на Бийтълс, за да преподава английски език в Испания през 1966 г. Когато той научава, че неговият идол Джон Ленън прави филм в Алмерия, решава да отиде там, за да го види. По пътя взема Хуанхо – 16-годишно момче, което е избягало от дома си, и Белен – на 21 г., която също има свои причини за бягство. Водени от желанието за свобода и от мечтите си, тримата откриват певеца, но и самите себе си. Резултатът от това завладяващо приключение е темата Strawberry Fields Forever, чрез която Ленън се връща към детството си

„Тед и загубеният град“

Испания, 2012, Eнрике Гато, 92 мин.
Анимация
Субтитри: български
Годен за всички възрасти

Вдъхновен от историята за Индиана Джоунс, Тед – строителен работник, с душа на мечтател, е изпратен на експедиция в Перу поради удивителната си прилика с известен археолог. С помощта на вярното си куче Джеф, смела учителка, ням папагал и човек, търсещ препитание, Тед ще се опита да спаси митичния изгубен град на инките от алчни иманяри. Тед е на път да осъществи мечтата си, когато разбира, че всяко голямо постижение има своята висока цена. Адаптация, която печели награда "Гойя" през 2014.

„Ножове в небето“

Перу, 2012,Алберто Дурант, 88 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

След като прекарва десет години в затвора, Милагрос е обявена за невинна и излиза на свобода. Жертва на многократни изнасилвания, тя забременява и ражда дъщеря. Момичето не знае своя произход. То е отгледано от баба си, която пази в тайна историята на майката му. При излизането си от затвора Милагрос полага усилия да изгради отношенията с дъщеря си, а в същото време желае насилниците й да получат възмездие. Но двете цели се оказват в конфликт. Милагрос трябва да избира между дъщеря си и справедливостта.
"Ножове в небето" "Ножове в небето"


„Евангелието на плътта"

Перу, 2013, Едуардо Мендоса, 110 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

В деня на финала на първенство по футбол между отборите на Спортния университет и Обединението Лима, животът среща трима мъже, които търсят изкупление за себе си и очакват чудо за близките им. Гамарра – полицай под прикритие, отчаяно се опитва да спаси жена си от странна и непозната болест, докато разследва контрабандата и пиратството. Феликс, шофьор на междуградски автобус, иска да бъде допуснат в братството на Господа, който твори чудеса. Нарсисо – лидер на футболните привърженици в Спортния университет, се бори да освободи брат си, преди той да бъде прехвърлен в затвор за пълнолетни. Междувременно войната с поддръжниците на противниковия отбор застрашава живота на неговите близки.

„Брат"

Венецуела, 2010, Марсел Раскин, 96 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

Двама братя, които живеят сред насилието и бедността в опасен квартал на Каракас, се борят да оцелеят чрез любимия си спорт – футбола. Даниел е изключително добър нападател. Хулио е капитан на отбора и е роден лидер. Даниел силно желае да стане професионален футболист. Хулио издържа семейството с нечестно спечелени пари и няма време за мечти. Шансът на живота им е пристигането на търсач на таланти, който ги кани да пробват сили в известния градски отбор
Каракас Футбол Клуб. Но в семейството настъпва трагедия – майката на момчетата умира в престрелка. Двамата братя трябва да решат кое е по-важно за тях – семейството, отмъщението или да сбъднат мечтата на живота си.

„Синьото ябълково дърво"

Венецуела, 2012, Олегарио Барера, 92 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години

Диего е 11-годино момче от града, което ще прекара ваканцията в ранчото на дядо си Франциско и ще живее там три месеца. Твърде недоволен от това решение на майка си, Диего се държи грубо с дядо си, който го посреща с любов. Но момчето извървява собственото си героично пътуване, изпълнено със страхове, с разочарования от родителите и лишено от съвременните технологии, ще открие простотата на нещата и причините, които го правят по-добър човек.
Желаещи? :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests