Топ 10 last gen

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Топ 10 last gen

Post by AlDim » Sat Oct 26, 2013 7:57 am

Обикновено сега е времето за топ 10 класации за годината, но ми се струва, че в случая ще е забавно да вкараме повечко мащаб покрай излизането на новото поколение конзоли след месец.

Игрите трябва да са излизали за 360, PS3, Wii и/или PC през периода 2005-2013. Тъй като става въпрос за най-добрите заглавия от последните 8 години, добре е да слагаме и малки коментарчета.



Моят списък (без определен ред):

Bioshock - Някои хора определят играта като System Shock за бедни. Те обаче не са цъкали System Shock отдавна, защото старата класика е доста грозно остаряла последните години. Геймплеят на Bioshock е сведен до най-важните елементи - съспенс с леки елементи на хорър, странни "магии", подхождащи на странния свят, който играта гради, зарибяващо промъкване и най-вече - уникален, красив и моментално поглъщащ свят. Рапчър, градът на дъното на океана, е без аналог и историята, която ни развиха в него е невероятна, ако не броим самия финал.

Gears of War 1-3 - Трудно ми е да кажа коя от трите части ми е любима... може би първата, защото я играх най-много. Трилогията е от най-добрите и значителни в историята на гейминга и оформи цялата генерация шуутъри откъм геймплей и не само. Маркъс и Дом са пичове също така.

Skyrim - Едно време не подозирах, че някога ще го кажа, но Bethesda се превърнаха в една от любимите ми гейм компании. След Morrowind и Oblivion, които не мога да понасям, близките срещи от трети вид с Fallout явно дълбоко промениха подхода на преди изградилия си име със огромните си, но стерилни RPG-та разработчик. Във Fallout 3 неочаквано проявиха лек живец и характер. А Skyrim не само настигна конкуренцията откъм история и куестове, ами ни даде толкова богат, красив и поглъщащ свят. Bioware въобще не разбраха кога фентъзи РПГ-тата си намериха нов майстор.

Mass Effect 2 - За щастие на Bioware, докато разработчиците на Dragon Age бяха заети да смърдят, друга част от компанията постигна невероятни висини в екшън РПГ жанра с Mass Effect. Шепърд, перфектната симбиоза между Gears of War геймплей и РПГ умения, както и дълбоките странични персонажи, се оказаха почти епохални. Втората част е с малко по-слаб общ сюжет, но ако я разгледаме като сериал с отделни истории, изведнъж придобива съвсем друг вид.

Red Dead Redemption - Няма игра с по-добра история. Може би Planescape Torment и Deus Ex са близо, но начинът, по който е разказан RDR и по който неусетно се привързваш към Джон Марстън, потапяйки се все повече в дивия запад, е без аналог. Геймърите са проляли немалко крокодилски сълзи в последната четвърт на играта. Освен това визията и музиката са оцъклящи.

Forza 4 - Обожавам рейсинг симовете. Forza 4 е ултимативната им форма. Следователно обожавам Forza 4. Перфектен контрол, свобода да настроиш играта според вкуса и уменията си, страхотни трасета, страхотна визия. Не ми стигат суперлативите.

Assassin's Creed 2 + Brotherhood - Първата част беше много приятен експеримент. Втората го превърна в същинско откровение. Историята беше страхотна, а Ецио е може би любимият ми персонаж за цялото поколение. На пръв поглед повърхностен идиот, развитието му разкрива дълбочина, която е много нетипична за гейминга. Освен това Италия през Ренесанса е най-перфектния сетинг за подобна игра. Музиката на Джеспър Кид е от най-добрите му попадения. Докато пиша това ми се доигра...

Brutal Legend - метъл, Тим Шейфър, уникален свят със страхотни персонажи и свеж хумор... на някои хора геймплейът не им се хареса, но за мен цялата игра беше невероятно преживяване. Респект!

Bayonetta - това е не само най-добрата игра в жанра си за изминалия джен, ами и въобще. Кичозно красива, с огромен, издухващ, вманиачаващ геймплей, дебилен хумор и ебати яката героиня, трудно е човек да не хареса играта, ако е фен на този тип заглавия.

Fable 2 - времето прекарано с тази игра е незабравимо. Страхотният свят и уникалната интеракция с него са достатъчни, но и историята е прекрасно пресъздадена. Кучето на Молиньо е без аналог, въпреки че имаше доста опити за имитация в последствие. Уви, третата част се оказа доста разочароваща.


И победителите в отделните категории, за да има:

История: Red Dead Redemption

Главен герой: Ецио

Главна героиня: Байонета

Странични персонажи: Mass Effect 2

Визия/арт: Uncharted 2

Сетинг: Bioshock

Музика: Red Dead Redemption

Геймплей: Gears of War 2

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat Oct 26, 2013 10:09 am

Ще се опитам да карам що годе хронологично през годините:
2007

Portal - като изключим дължината тази игра беше перфектна. Изключително проста геймплейна механика която бавно се разгръщаше и използваше по предназначение, страхотно чувство за хумор което уви втората част успя да хване само със сегментите на Cave Jonson.

Bioshock - първият биошок е странна птица - от една страна една от най-добрите игри правени някога, но с нея започна и тенденцията за затваряне на модването на големите игри - всички файлове бяха подписани и не можеше нищо да се променя. Рапчър беше страхотен, а ако бяха метнали един редактор за карти към него можеше да остане и легенда.

2008:

WoW:WOTLK - експанжъна с който WoW достигна пика си и на който убих 200-на дни.

The Witcher: Enhanced edition - поради куп причини, това беше първата версия на играта която заиграх сериозно.

2009:

Batman Arkham Asylum - тази игра дойде от нищото и ми легна на сърцето. Като изключим слабите босове, всичко друго беше изпипано до съвършенство. Имаме Жокер който може да се изправи без проблем до този на Хийт Леджър, добра батманска история (може би даже най-добрата извън комиксите засега) и батман който не е Бейл ... като цяло страхотен пакет.

2010:

Bayonetta - с големи цици, но и с по големи топки от последните инкарнации на Данте. Много е изписано за недостатъците и, но всичко се компенсира от чудовищното забавление което струи от играта която и за момент не се взима насериозно.

Fallout:New Vegas - по добрият Fallout 3, бъгава, недовършена, но със страхотен writing и атмосфера.

2011

Deus Ex: Human Revolution - достоен наследник на една от великите игри. Златна, много златна.

2012

Тук любимеца ми е Borderlands 2 - кретенизма просто струи от играта и е изключително забавна.

Bastion - тази игра ми раказа играта :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Sat Oct 26, 2013 1:28 pm

Баси, как ми се иска да се включа, но тепърва съм почнал да изривам огромното количество заглавия, които съм изпуснал поради липсата на свестна машина досега. :lol: Във връзка със споменатия Mass Effect - DLC-то което уж оправя финала достъпно ли е за пиратската версия? Да знам за по - нататък.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Sat Oct 26, 2013 2:48 pm

Във връзка със споменатия Mass Effect - DLC-то което уж оправя финала достъпно ли е за пиратската версия?
Да.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sun Oct 27, 2013 11:55 am

Demon's Souls - Дизайна на нивата е велик - просто ми се искаше и Биоваре да правеха такива нива в които можеш да обикаляш където си искаш, и в един момент да се окаже че си се върнал в началото без да разбереш. Просто така се прави дизайн по вертикалата. Лора също е велик. Отделно уникалната атмосфера, работещата като часовник скил базирана бойна система. Адския арт!.

Mass effect 3 - този ме изкефи най-много. От това, че персонажите си обикалят кораба и общуват помежду си вместо да си стоят в стаичките чакайки да си изпеят песничката като отидеш при тях до впечатляващото разнообразие от противници с различни умения. Има си и мащаб.

Gears of War 1 - заради двойката си купих ексбокса, но това стана заради това, че бях много зарибен по единицата която към момента съм превъртял около 7 пъти и на PC и на бокса, на CRT телевизор, на монитор, на голям телевизор - абе всяка година си я минавам профилактично и все така си ме кефи в простотата си - бащицата на бруталния шутинг от прикритие.

League of Legends - към момента единствената PC игра която съм инсталирал и играя регулярно. Успя да ми отнеме няколко месеца (4 да съм по-точен) в които играех само това, нищо друго и то по цял ден - десетина мача на ден.

Mortal Kombat - над 3000 мача с приятели, няколко "нощни" , много бира и много фън в припомняне на добрите стари времена в опушените гаражчета със SEGA.

Super Mario Galaxy 2 - защото е най-разнобразния платформър евър и си заслужава дори само заради нея да си вземеш Wii.

Bayonetta - ами защото към момента все още си остава най-надъхващия и изпипан представител на жанра тупалка от трето лице с изключително разнообразна и работеща бойна система. Освен това е ужасно красива.

GTA 5 - Кулуминацията на сенд бокса за тази генерация.


Засега са осем защото не съм изиграл някои от топ заглавията.

За момента се колебая между Фолаут 3, Скайрим , Батман АА, Асасинс Крийд Брадърхууд, Ънчартед 3, Цивилизация 5 и Heavy Rain.



История: Beyond Two Souls

Главен герой: Гералт от Witcher

Главна героиня: Джоуди от Beyond two souls

Странични персонажи: GTA 5

Визия/арт: Fable 3

Сетинг: Demon's Souls

Музика: Assassins Creed 2

Геймплей: League of legends

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon Nov 04, 2013 7:56 pm

А според Eurogamer (и оценките им)
http://www.eurogamer.net/articles/2013- ... the-top-50

Top 10 са Portal, Last of Us, Journey, Fallout 3, Street Fighter 4, World of Warcraft, Red Dead Redemption, Spelunky, Dark Souls , Super Mario Galaxy

:roll:

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Mon Nov 04, 2013 11:38 pm

Значи, сори, никога не съм имал конзола и не съм играл игрите, но Супер Марио да е на първо място в която и да е класация освен, "Най - устойчиви стари франчайзи" е просто смешно.
Поради такива "статии" като горната чета ревюта и статии главно от Rock Paper Shotgun и Polygon и по - рядко от The Escapist и Destructoid.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Nov 05, 2013 12:13 am

Кое му е смешното - на мен също ми е топ десятката.

Класацията е доста адекватна, нищо нелепо или кой знае колко фрапиращо не виждам в нея.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Nov 05, 2013 12:27 am

RRSunknown wrote:Кое му е смешното - на мен също ми е топ десятката.

Класацията е доста адекватна, нищо нелепо или кой знае колко фрапиращо не виждам в нея.
В коя точно вселена Fallout 3 е по-добра игра от New Vegas? Която даже не присъства в топ-50 ...

На мас ефект-а има едно място на куп за трите игри ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Nov 05, 2013 12:30 am

Айде почнаха някакви безумни спорове кой е по-по най .

Ама без мен - в моя свят "доста адекватна" не означава подкрепям на 100% и се чувствам длъжен да го защитавам от всеки който намери нещо с което не е съгласен.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests