Homeland

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Post Reply
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Homeland

Post by Amelia » Sat Aug 17, 2013 10:41 pm

Случи ми се удивителна случка. Шефът ми, с когото нямаме почти нищо общо, ми препоръча някъв сериал за терористи и аз понеже съм малко на вълна Мюнхен (след като най-сетне благоволих да го гледам преди 1-2 седмици) последвах съвета му. И се удивих. Щото Homeland взе че ми хареса!

Сериалът не е някакво откровение, но е супер увлекателен, с интересна история с много врътки в нея, яки персонажи, чудесна актьорска игра и хубави диалози.

В общи линии имаме ЦРУ, които гонят от години някъв мастит терорист от ранга на Осама на име Абу Назир. Гоненката се задълбочава с прибирането в САЩ на един американски сержант, Николас Броди, прекарал в плен и изтезания 8 години нейде из Близкия изток. И главната героиня, Кери, която е от ЦРУ, го подозира, че е човек на Абу Назир и че се е върнал в САЩ да твори тероризми. Оттам-насетне има един милион прилично обосновани сюжетни обрата свързани с Кери, Броди, Абу Назир, ЦРУ, вицепрезидента на САЩ и т.н. И така два сезона поред. Третият тръгва нейде септември месец и затова и пускам тая тема - да го коментираме докато излиза. Щото аз нямам търпение да почне да излиза.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Sat Aug 17, 2013 11:39 pm

Първи сезон определено е адски силен, не помня - щото го гледах миналата година - да имаше една слаба сцена изобщо. За каста може да се напишат доста суперлативи. Тия дни като дойде ред на отпуската трябва да гледам и втория сезон, щом ще идва ред на следващия. Имам принципното намерение да гледам и израелския оригинал.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Sun Aug 18, 2013 12:54 am

Хм, преди време четох рекапи и от тях имах впечатлението, че е голяма боза с логически недомислици в сюжета. Кой знае, може превратно да са го представили.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Aug 18, 2013 1:48 am

Еми има сюжетни дупки тук-таме, но не са фатални и се срещат сравнително рядко. Не си спомням момент, който хептен да не връзва смисъл. Най-странна ми е мотивацията на някои персонажи, ама и там човек може да си изсмуче някво що-годе задоволително оправдание от пръстите.

армагедон, аз също имам намерение да изгледам израелския сериал, че съм на тая вълна. Надявам се и там да ни представят двете страни на конфликта като морално сиви, щото мразя да гледам как безкрайно добрите и съвършени американци (или израелци) бият безкрайно злите терористи (руснаци, азиатци и т.н.).
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Post by Dr. Horrible » Sun Aug 18, 2013 9:37 am

Първи сезон наистина е супер готин. Наистина много увлекателен, грабващ, интересен. Героите са яки, актьорите са страхотни. Клеър Дейнс е просто феноменална в тая роля.
Във втори нещата малко по малко затъпяват и като цяло спадът в качеството е чувствителен. Дано в трети отново стане яко...
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Aug 18, 2013 11:51 am

Втори сезон верно е по-слаб и нещо избива на шпионски сай-фай на моменти, но аз го харесвам доста и него. Има и повече мелодрама, отколкото е нужно (сюжетната линия на Дейна например), ама е търпима. Там ме кефи Броди като развитие (сцената между него и Кери по време на разпита в ЦРУ беше отвяваща), а и го има култовият изрод Питър Куин, който кефи на общо основание. Но и аз мисля, че ще е добре да се ориентира към свършване вече. Основните сюжетни линии са прекрасно завършени и така и май остана само да разобличат двойния агент в ЦРУ, дето знаем за него още от първи сезон, но по няква причина никой не се хвана да го изнамери досега. Вероятно с това ще ни занимават в трети сезон.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5265
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Sun Aug 18, 2013 12:28 pm

Ghibli wrote:Хм, преди време четох рекапи и от тях имах впечатлението, че е голяма боза с логически недомислици в сюжета. Кой знае, може превратно да са го представили.
Не, много точно са го представили, ако питаш мен. В първият сезон пак поне качеството като цяло донякъде компенсираше нуждата човек да се прави на тъп за дупките в сюжета, във втория обаче нещата са на почти пародийно ниво. И терористите и ЦРУ са толквоа умилително тъпи горките, че направо Цветан Цветанов и ко изглеждат компетентни сравнение с тях. А всичко се представя като някви убер-задълбочени планове и контра-планове.
Spoiler: show
Най-весело беше като супер планът на лошковците бе да се възползват от това, че ЦРУ щели да намалят мерките за сигурност веднага след като утрепаха главния терорист. Нищо, че в реалния живот всеки с малко мозък в главата би направил точно обратното и, че след смъртта на Осама примерно са затегнали мерките за сигурност, а не обратното.

А това, че Кери с нейните догадки на случаен принцип им се води супер топ анализаторката и въобще идеята, че някой като нея, който нарушава заповедите всеки пет минути и/или е влюбен до уши в някой, който искаше да гръмне вицепрезидента и поливната висши държавници във Вашингтон, ще го пуснат припари на километър до топ секретни операции е толкова абсурдна, че няма накъде повече.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Aug 18, 2013 1:00 pm

Е, съспендвай дисбилийфа малко. :lol:

Кери от самото начало е представена като супер интуитивна персона, която е развила някво 6то чувство на базата на собствения си професионален опит. Гът фийлингът си е типичен троуп в сериалите за ченгета.
Spoiler: show
В крайна сметка, шефът й като разбра за магариите й, я натири като стой та гледай. После им беше твърде нужна и се наложи да си я приберат, само за тоя случай и то неофициално като някъв външен кадър. На мен изпълненията на Куин и Естес (когато заточи Саул за три дена в ЦРУ без някой да почне да задава неудобни въпроси) ми бяха къде-къде по-дебилни всъщност. А хавата с бомбата има тепърва да ни я разкриват - онова за намалените мерки за сигурност беше някво предположение просто. Очевидно има вътрешен човек в ЦРУ - в такъв случай може да се заобиколят засилените мерки за сигурност. А що никой не се зае да изнамери вътрешния човек неквито месеци наред, вече си е дълбока сюжетна дупка, която няма оправдание и ме тормози доста повече от останалите неща, дето си споменал.
На мен поведението на ченгетата (поне тея в ЦРУ, щото ФБР ги бяха направили като комик рилийф някъв) и терористите + взаимните им надцаквания ми бяха съвсем адекватни за сериал, който не е на ниво The Wire примерно. То те и в реалния живот не са някъв особен блясък - не е като да не сме попадали на новини за скандални идиотщини и от двата лагера. Пресен пример от близкото минало - двата идиота в Бостън.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5265
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Sun Aug 18, 2013 1:31 pm

Гът фийлингът си е типичен троуп в сериалите за ченгета.
Спор няма, но това не пречи да го мразя по принцип. Give me Hercule Poirot any day. :)
Spoiler: show
Тъкмо момента с това, че Кери им е твърде нужна ми съспендва дисбилийва много. Как пък в цялото ЦРУ не се намери един друг човек, който може да свърши и най-просто нещо без да се изложи като кифладжия? Много се нервя, когато вместо да ни покажат колко е способен главния герой, сценаристите правят всеки друг герой тотален кретен, та на техния фон среднячеството на главния да е трепач постижение.

Ясно, че в реалния живот има много некадърници и в Ал-Кайда и в ЦРУ и другите такива, но все трябва да има поне известен брой способни индивиди. Да шефът натири Кери, но беше от ясно по-ясно, че се предполага да го мразим, задето го стори, нищо че тя се отърва, защото не я пратиха в затвора.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Aug 18, 2013 11:18 pm

Е определено не е само Кери. Саул също е някъв ЦРУ господ, а и сред останалите има разни способни - Върджил и Макс, Куин, дори Естес, макар че при него и вицето го има и неприятния компонент на политическа аморалност (както би се очаквало от некви шефове, дето драпат за власт). Дори Добрия Майк и оня пияния ветеран успяха сами да сглобят доста от пъзела преди ЦРУ да ги блокира. Та персонажите си вършат добре работата, на която са назначени. Тея дето трябва да подслушват и следят, подслушват и следят добре. Тея дето трябва да набират и манипулират шпиони, си го правят както трябва. Дори мега спокойния пич, дето отговаря за Детектора на лъжата е добър в квото прави ебаси. :lol:

Гледаме основно подвизите на Кери, щото Абу Назир й е специалност и тя го гони фанатично от години и разполага с повече шпиони от останалите. Когато шпионите трябва да се изнасилват психически и с тях да се играят психологически игрички обаче се включват всички. Спомни си Саул и оная русата Айлин или пък комбото Броди/Кери/Куин.

Иначе Естес се предполага да го мразим за други неща (тея заради които трябва да мразим и вицепрезидента), не за това,
Spoiler: show
че съвсем оправдано би шута на неврастеничната Кери, която беше скрила болестта си, подслушвала човек без разрешение и извадила топсекретни документи на показ в апартамента си.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Oct 04, 2013 9:53 pm

Сезонът почна и Саул се държи странно.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Mon Oct 28, 2013 5:48 pm

Homelamb - Sesame Street Homeland parody http://youtu.be/v1zL106SGZ8

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests