Русия, хомофобията и Олимпийските игри

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Русия, хомофобията и Олимпийските игри

Post by Roland » Tue Jul 30, 2013 1:59 am

Image

Не знам някой в България дали се вълнува от това, вие си имате достатъчно политически проблеми в момента. Последната година из няколко големи руски града беше приет т.нар. "гей пропаганда" закон, който забранява въпросната на публични места, с цел - естествено - морала на децата (винаги е за децата цялата работа). Законът обаче е толкова мъгляво и общо написан, че освен очевидни неща като Прайдове и демонстрации, на практика можеш да бъдеш арестуван за прегръдка и целувка. E, преди месец и нещо Путин реши да не остава назад, и подписа закона, така че нещото сега е национално. Което естествено е институционализирана хомофобия, която дава зелена светлина на извращения като атаките срещу прайда или нео-нацистите, които примамват тийнейджъри в дейтинг сайтове и после ги унижават публично (линк, но предупреждавам, че не е приятно за четене, а видеото дори без да знам руски, е супер тежно за гледане...) и прочее, и прочее извращения, които полицията не само не се опитва да спре, но и често се включва.

В добавка към малтретирането на собствените си граждани, Путин подписа и друг закон, който забранява осиновяване на деца от гей двойки, независимо от коя част на света (на американци отдавна не е позволено да осиновяват руски деца). Междувременно "гей пропаганда" законът таргетва и туристи. Трима холандци бяха арестувани (по неясни причини) и май още са в затвора. Тук в Америка са почнали да бойкотират руската водка, което - предвид че гей баровете са сред най-големите консуматори на алкохол във всеки голям град - всъщност е бая тежък удар. Не съм сигурен, че подкрепям изцяло, но аз пия Абсолют така или иначе, та не трябва да се терзая много.

Само че на тоя фон идват Олимпийските игри в Сочи през 2014. Вече все повече и повече атлети кам аутват, да не говорим, че ЛГБТ-зрителите ще са десетки хиляди. И се постави въпросът какво правим, когато всичките тия хора дойдат в Русия? Почнаха се приказки за бойкот, но това не е лесна работа, нито има достатъчно време да се подготви нова локация. Междувременно Олимпийският Комитет (или както е там на бг) пусна изявление, че получили "уверения от най-висша инстанция", че законът нямало да засегне атлетите и гостите. Което за мен поне е небивало лицемерие предвид теоретичната идея на Игрите, които "събират хората заедно" и т.н. Един вид "не ни боли за това брутално потъпкване на човешки права, стига да не ни засегне лично". Само че днес един от спонсорите на закона обяви, че правителството не можело да съспендва закони по тоя начин и че ако законът е там, то той ще важи за всички. Което в известен план е за добро, защото ще принуди Олимпийския Комитет и държавите, от които идват спортистите, да направи нещо по въпроса. Естествено вече има петиция за бойкотиране на Игрите, но не вярвам това да постигне особен успех.


Та така. Не, че очаквам някакво съществено обсъждане, просто това се случва близо до България и рекох да споделя.
And you can't dance with a devil on your back...

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jul 30, 2013 9:31 am

То всъщност е неоспорим факт, че Русия е най-гадната държава в света, с най-дебилния и прост народ. Всичко, което е зле в България, там е 10 пъти по-зле. Много са жалки горките. На времето е трябвало Българите да направим една разходка на обратно към Азия и да ги сринем със земята, сега много неща щяха да са различни.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Jul 30, 2013 9:58 am

На мен ми е изумително как при тая огромна и доста светска по същността си паплач в големите градове не са се намерили хора да се вдигнат малко да попротестират. Това са десетки милиони, от които не може да няма някакви си мизерни стотина хиляди, дето да пробват да надигнат глава.
Толкова ли са заспали баси? То като гледам по всякакви социални въпроси са така.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Tue Jul 30, 2013 10:00 am

Эту страну не победить :?

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Tue Jul 30, 2013 10:08 am

Ако не се лъжа в Елада е било нормално мъжете да изразяват публично симпатии един към друг, а това е била най-развитата цивилизация за времето си. Така че аргументът с морала и бъдещето отпада - плюс това, според мен за децата е много по-лошо да гледат как големите се смачкват от бой един друг, вместо да се обичат (по какъвто и да е начин). Също както в Америка, където на насилието по филмите се гледа с по-добро око от секс сцените, въпреки че вторите са най-естественото нещо на света.

И честно казано никога не съм разбирал проблемът на разни хора с гейовете и лесбийките. Мои познати такива съм ги бъзикал много (с приятелски тон, естествено), но дотам. Какво прави в спалнята си е негова работа и грам не ме засяга. Що за човек ще излезне на улицата ядосан, търсейки провокация с хора, с различна сексуалност от неговата? Той е този по-скоро, който има нужда от по-строги закони. Но при руснаците (а и не само) действа тази зависимост - мен ме потискат отгоре (държавата, мафията и т.н.), затова и аз трябва да потискам някого под мен. Докато тези проблеми не се оправят, няма как и отношението на хората да се подобри, защото нещата са навързани.

п.с. Не съм привърженик и изпадането в другата крайност - абсолютната показност и парадиране, характерни за по-напредналите държави като Германия, Испания и някои щати. Тогава някак си хората се лишават от своята индивидуалност, за да изпъкнат на преден план хомосексуалните стереотипни черти.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Post by moonlight » Tue Jul 30, 2013 11:42 am

Амикае и Трип: аз от някакво време си приказвам с един руснак, Толик (с мъглявата надежда да си отпуша руския). Та за какво си говорим главно:

Аз: писна ми от смотаните ни политици, и корупцията, и безпаричието, искам да се махна от тая държава...

Той: Леночка, тука е ужас, тука властта е с пълен произвол, правят каквото си искат, корупцията е официална политика, искам да емигрирам при вас, в България.

А Трип, относно предложението ти народа да излезе да попротестира - ми обърни се и виж България бе, човек. Виж колко много овце има и колко малко граждани. А ние бяхме под ботуша на големия руски брат само 45 години. Те са така откога???

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Jul 30, 2013 4:32 pm

То всъщност е неоспорим факт, че Русия е най-гадната държава в света, с най-дебилния и прост народ.
Изсилваш се. Има разни неща от рода на Иран и Пакистан, където директно биха избили прайда и където убиват момичета, защото искали да учат. Но че е е много по-зле от България си прав.
Ако не се лъжа в Елада е било нормално мъжете да изразяват публично симпатии един към друг, а това е била най-развитата цивилизация за времето си. Така че аргументът с морала и бъдещето отпада - плюс това, според мен за децата е много по-лошо да гледат как големите се смачкват от бой един друг, вместо да се обичат (по какъвто и да е начин).
Древна Елада не е аргумент за нищо според мен, там е било нормално и да имаш роби, но от друга страната второто разсъждение е директно в десетката.

Мен едно нещо ме потресе в клипа, който беше линкнал Роланд. Честно казано, пропуснах някаква част по средата, но едва ли има голяма разлика. На практика до последната минута, където момчетата стават по-агресивни, те са почти добронамерени към жертвата си. Поправка, те всъщност наистина са добронамерени - разпитват го защо така, какво биха казали родителите му и т.н. Опитват се да го накарат да се срамува. Да му покажат колко не е прав. И чак след като той не реагира, те се озлобяват. Цялата ситуация напомня на някакъв другарски съд от времената на партийната организация. И всъщност това е най-плашещото - тези деца явно смятат, че защитават някакви ценности и подобряват обществото по този начин. Разбира се биха могли да са местните хулигани, но не изглеждат такива. И това поведение най-вероятно наистина е продукт на масовата пропаганда и непоносимост.

Също така наистина не разбирам нещо - преди десет-петнайсет години Тату пълнеха стадиони, бидейки малолетни лолитки, които си играят на лесбийки. Да, хората им се възмущаваха, ама някак между другото, малко както тук се възмущават на Камелия. А си имаха и много фенове. И сега изведнъж показването на хомосексуалност е наказуемо за някакви случайни хора на улицата и това се радва на поне известно одобрение. Не мога да си го обясня логично.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jul 30, 2013 5:18 pm

Ми... О, времена, о, нрави. Явно тогава официалната доктрина е била "дай да се правим на отворени пред света", сега изглежда залагаме на някакви патриархални ценности и не знам и аз какво. Но пък от друга Филип Киркоров и днес е някакъв много отявлен фактор при тях, макар че май не е завявал публично предпочитанията си.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Tue Jul 30, 2013 7:07 pm

Morwen wrote:
То всъщност е неоспорим факт, че Русия е най-гадната държава в света, с най-дебилния и прост народ.
Изсилваш се. Има разни неща от рода на Иран и Пакистан, където директно биха избили прайда и където убиват момичета, защото искали да учат. Но че е е много по-зле от България си прав.
Трудно ми е да коментирам например Иран, спрямо които западните медии ежедневно ме облъчват как те са лошите, видиш ли. Аз съм гледал интервюта с ирански мъже и жени, включително и по бърлгарски телевизии, където самите иранци, очевидно извън страната си и не под натиск, не разбират защо всички смятат страната им за толкова лошо място. Ако дори половината от нещата, които тези хора казват за страната си са верни, то там са далеч по-цивилизовани, отколкото тук в България. Да не говорим, че и религията им е друга. Сравнението с Русия не е уместно.

Блядовете просто от твърде много години тънат в собствената си мизерия. Цели поколения са прецакани на ментално ниво. Там цари пълна анархия. Можеш да бъдеш гръмнат на улицата за някоя дребна глупост, като да сечеш пътя на някой, и то не от мутри, а от най-обикновен бляд.

Това не е държава, а абоминация. И не разбирам как са станали домакин на такова събитие. Явно олигарха наистина може да си купи всичко.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Jul 30, 2013 8:03 pm

Ъъъ... аз в Канада познавам доста иранци (т.е. персийци, както се наричат сами) и всичките са изключително свестни хора, с които е много приятно да се общува.
Виж, руснаците са съвсем друго нещо. Повечето, на които съм попадал, са били произволна комбинация от следните неща: темерути, непоправими ксенофоби, хомофоби, расисти, криворазбрани патриоти, стиснати, недоверчиви, социални инвалиди, елементарни... и въпреки това с огромно чувство за превъзходство над нещастниците, които не са се родили руснаци. Да, виждал съм и няколко супер свестни, но всичките бяха с PhD-та, така че не са добра извадка.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jul 30, 2013 8:08 pm

Има няколко т.нар. бели страни в света, на които им се е разминало западноевропейското средновековие с инквизициите и гоненето на вещици, та си го наваксват сега. Русия май беше една от тях и в момента положението там става страшно. Говоря си с мои приятели руснаци тук и тях ги е страх да се върнат в къщи за ваканция, щото може да не ги пуснат да си тръгнат после.

От друга страна днес чета във вестника за поредния американски сенатор, който желае да забрани оралния и аналния секс, щото били вредяли на фемили валюс и за британския премиер, който желае да наложи масова цензура на интернет порното, за да опазел децата от него. И ми става едно такова меланхолично. Освен да ги пратим и тях в Русия, да изведем от нея всички хора, които не се страхуват, че ще им паднат пишките (или ще им пораснат такива) ако около тях се въртят хора с различна сексуалност, и да я карантинираме? Дали верно не моем да съберем на едно място всички радетели на фемили валюс, които искат да защитават децата си от ужасно развращаващия интернет, гей пропагандата и от квото там още трябва да се защитават въпросните и да ги оставим да си се оправят както си знаят? Ще им построим една стена като тая в ГоТ, тая в Пасифик Рим или тая в Атак ъф Тайтън и ще пратим експедиция след 300 години да видим останало ли е нещо от тях.

edit: Аз имам няколко познати иранеца тук и те се отнасят към жените и хомосексуалните по-добре отколкото средностатистическия българин. Разбира се, те не са представителна извадка за цял Иран. Като цяло, оказва се, не мога да направя представителна извадка за нищо на базата на собствените ми познати, щото комуникирам само с някви свестни инормални хора, които също стоят и гледат ужасено случващото се по света.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Jul 30, 2013 8:18 pm

няма такава паплач като руската сган - където и да налазят - в Англия , в Швейцария, в разни игри ако щеш виртуално - отвсякъде са едни и същи 99% от тях.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue Jul 30, 2013 8:25 pm

За игрите верно е така - каквито приятели имам които играят ДОТА и ЛоЛ, казват че руснаците масово са прости, неспортсменски и невъзпитани - влизат в играта, почват да фийдват и викат "Сука! Бляд! Пиздец!", след което лефтват.
А за хомофобията в Русия това го знам отдавна - при нас хората са апатични по принцип, та дори да са хомофоби не го подкрепят с действия толкова усилено, там явно количественото натрупване на паплач води и до качествено такова в характера.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Jul 30, 2013 9:55 pm

Морви - "добронамереността" спира в момента, в който осъзнаеш, че това видео и всички други като него (има доста по-гадни от същия тип) е заснето с цел да се разпространява масово и да аутне жертвата пред възможно най-много хора.

Амелия - разликата между рандъм сенатора тук и британския премиер е, че те трябва да преодолеят една огромна и все пак основно светска легална машина, за да превърнат делюзиите си в закон. В Русия имам чувството, че трябва просто да ПОИСКАШ и то се случва, стига законът да таргетва мразено малцинство...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Jul 30, 2013 11:38 pm

Не се хващай за една дума извадена извън контекст, моля те. Не е като да съм тръгнала да ги защитавам, обяснявам защо случката е сюреалистична, което ако не разбираш езика не може съвсем да се оцени.

Между другото, не разбирам защо въобще си говорим за нечии познати иранци емигранти, при условие че забележката се отнасяше до Иран като държава и като общоприети ценности. И Амикае, не знам какви интервюта си гледал, но безплатните социални услуги не компенсират пълното ограничаване на свободата ти и възможността да те убият законно, ако се възползваш от нея.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests