Boston Legal

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Post Reply
User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Boston Legal

Post by passer-by » Mon Feb 18, 2013 6:50 pm

Понеже си правя второ гледане и все така ме кефи безотказно, викам да му направим отделна тема, че да го видят и хора, които не са попадали на него (приключи преди 4-5 години все пак).

Image

Трейлър на първи сезон:
http://www.youtube.com/watch?v=OUy2XroXaQU


Невероятно добре написан и изигран адвокатски сериал, който обаче подхожда доста нестандартно към жанра - както "Хаус" подхожда към медицинската тематика всъщност.
Правя това уточнение, защото не си падам по адвокатски сериали, но този изпъква с кодошлийския подход.

Плюс това всеки епизод комбинира адски умело хумора и драмата - редовно се случва да тропам с крака от смях на някоя сцена или реплика, а броени минути след това да ми се доревава на някой по-трагичен момент.

Обикновено в един епизод има поне по две съдебни дела, често пъти едно комично и едно драматично, но по правило правдоподобни за разглеждане в съдебна зала.

Сериалът мимоходом прави страхотни и актуални коментари на правосъдната система, социалните порядки и политиката на САЩ, включително с позоваване на злободневни събития и цитиране на действителни лица.

Персонажите са чудесни, начело с Алън Шор (Джеймс Спейдър) и Дени Крейн (Уилям Шатнър), плюс Шърли Шмит (Кендис Бъргън). Страхотно развити и колоритни и им се дават прекрасни реплики - и смешни, и даващи поводи за размисъл.


Сериалът освен това развива едно от най-точните, адекватни и реалистични приятелства, които съм виждал в художествено произведение, между Алън Шор (демократ) и Дени Крейн (републиканец).


Много силно препоръчвам.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat Mar 09, 2013 4:49 pm

4.17

Алън Шор пледира пред Върховния съд на САЩ по дело със смъртно наказание. Силни коментари на някои аспекти на смъртното наказание в САЩ, на влиянието на политическата идеология при избирането на върховни съдии в наше време и на значението на институцията Върховен съд.


4.18

Дело за решението на делегат на първичните избори на Демократическата партия да гласува за Обама като кандидат на партията на президентските избори, въпреки че щатът Масачузетс е предпочел Хилари. Чудесни коментари на системата на непряко гласуване в САЩ, пък и на кандидатите за партийна номинация Барак Обама и Хилари Клинтън (с двете династии Буш и Клинтън). Епизодът се е излъчил, когато са протичали същинските първични избори при демократите.



Ако човек иска да разбере защо този сериал е толкова страхотен, може да погледне тези два епизода, особено втория.


Предишният епизод (4.16) за евтаназията също беше особено силен. А комичното дело беше как жителите-милионери на остров Нантъкет искат да притежават собствена ядрена бомба. Също добри политически коментари.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 10, 2013 10:22 pm

4.19

Критика на католическата църква и по-общо религиозните организации и пледоария за узаконяване на проституцията. И двете доста добри.


4.20

Коментари от Дени Крейн и Алън Шор какви са били САЩ. И какви са.

А последните 2-3 минути на фона на Битълсовата "In My Life" са идеалният финал на сюжетната линия за приятелството между Алън и Дени.

Всъщност този епизод за мен е реалният край на сериала и един от най-добрите финали на сериал изобщо.

Имам чувството, че хората от творческия екип не са били сигурни дали ще получат пети сезон и са дали всичко от себе си. Особено епизодите от 4.16 до 4.20 са прекрасна градация на качеството и избраните теми за коментиране.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 21 guests