Хрониките на Абсурдистан - страната на Булгарбаши

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Feb 21, 2013 2:27 pm

Razaelski wrote: Зелените не бяха ли онова зелено проектче на Първанов? Само питам.
Глупости пълни, ама огромни.

Иначе за това с атентата думи нямам
This is it. Ground zero.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Feb 21, 2013 2:55 pm

Moridin wrote:Трябва да поровя по статусите във ФБ, но тук има готова страница с исканията конкретно на Зелените (страницата е по-скоро платформа и за граждански предложения, така че не е нещо окончателно)

http://bulgariangreens.blogspot.com/

Преди да почнем да спорим точка по точка, ако изобщо - да си кажа, че не всичко в списъка е смислено, и да реферирам към репликата си за 20-те процента.

Определено има нужда от промяна на Конституцията, клептокрацията просто не може да бъде спряна иначе, няма как.
Жоро, от една страна повечето от това не са предложения за промяна на конституцията. Видях само едно - Конституционния съд да се сезира от под 1% от избирателите. Което, като се има предвид, че са 12 души не е ясно дали няма да доведе просто до блокиране на дейността ми с безсмислени дела. Да не говорим, че е наречено "право на законодателна инициатива", което показва, че авторът и правото са се разминали някъде в далечното минало.
А, поправка, имало и за двукамарен парламент, което общо взето идва и отива в нищото.

От друга имаме откровени глупости като:
Провеждане на задължителен местен референдум без горен праг на участие за потвърждение на всяко едно решение на местните власти, касаещо: управление (смяна на собствеността; влизане в съдружие; отдаване на концесии) на общинско имущество и собственост; отдаване на природни ресурси за ползване (гори, земи, води, подземни богатства); устройствени проекти включващи общинска и държавна собственост.
Вземи тоя общински бюджет похарчен само за референдуми. Вземи тоя Пирин застроен като Младост с активната подкрепа на банскалии.
Eфективен граждански контрол върху законосъобразността на административните решения и прозрачност на администрацията
Много надути и идеаллистични приказки, които биха парализирали цялата дейност на институциите, защото всеки ще може да съди примерно кмета, че не си е купил кламерите както трябва. Да не говорим, че авторът явно не е посещавал сайта на правителството и не се е заинтересувал от информацията там, а си говори наизуст.
Депутати редовно неучастващи в парламентарните гласувания да бъдат освобождавани от парламента
Още една здрава доза популизъм. И после трябва да ги подменим, заедно с избирателния вот...
Само трайно уседнали граждани на България и ЕС да гласуват на местните избори
На България или на ЕС, все пак? То е доста важно...
Постоянна парламентарна телевизия
Я! То имало! Ама колко по-лесно е да се удряш в гърдите какви иновативни неща ще направиш, вместо да провериш!
Постоянна изборна администрация. Общ избирателен кодекс.
На това дори не му разбирам идеята.

В Зелените ме притесняват две неща - от една страна очевидно не са много наясно относно правото, държавното устройство и прочие чепове за зеле и подрепят всяка популистка изцепка, която им се предложи. Това обаче е голям проблем само ако станат управляваща партия или поне съберат сериозен процент. Ако са просто застъпници на зелените идеи в парламента, чудесно, някой трябва да предпази всичко от бетониране.
Второто, което ме притеснява е, че едно време половината зелено фейсбук войнство, включително и лидера на младежката им организация бяха споделили някакъв статус в подкрепа на прилепите от Деветашката планина. Е, кой да ти догледа, че било пещера, а не планина. Въпреки, че за това вече се шумеше и въпреки че някакви любители на природата би трябвало поне да са я чували тази пещера. Да, дребно нещо е. Но показва стадно мислене и пълно непознаване точно на областта, за която би трябвало да се борят и милеят.
Last edited by Morwen on Thu Feb 21, 2013 3:06 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu Feb 21, 2013 3:06 pm

Браво, Морве, и дори не си се спряла на очевидните безумия от правна страна като "солидарна индивидуална отговорност".....Както и предложението за двукамарен парламент, нищо, че не е имало такъв в България от завинаги и въобще историята ни и класовото разделение в нея, както и държавното ни устройство никога не са предполагали създаване на такъв...Ама не, те решили, милите, че така щяло да има много повече контрол и айде - двукамарен...

Въобще защо толкова сериозно внимание се отделя на всички delusional индивиди, които мислят, че Конституция се приема наново с радикално нови положения в държавното устройство просто защото има монополи, ниски заплати и високи сметки?

Българите сме кофти хора. И това си го знаем даже. Приемането на нова конституция или промяната на старата изисква дълги и задълбочени обществени дебати, много работни групи, много заинтересовани юристи, референдум (даже повече от един), изисква преди всичко мислене ЗАЕДНО В ОБЩА ПОСОКА. А в тази god-forsaken държавица това не го можем и никога не сме го правили.

Аз съм реалист. През май ще имаме едно нестабилно и изтъкано от компромиси дву- или по-скоро три-партийно коалиционно правителство, което пак ще доведе до 4 не особено успешни години за младата ни демокрация. Дано поне този път се следят едни други какво крадат.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Feb 21, 2013 3:07 pm

ОМГ, солидарна индивидуална отговорност! :shock: :shock: :shock:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Thu Feb 21, 2013 3:10 pm

Морве, Коле, :thumbsup: Само това мога да кажа.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Thu Feb 21, 2013 3:10 pm

Аз прочетох две предложения за нова конституция тия дни. Като цяло, и двете се пънат с разни маргинални неща като брой депутати и как, аджеба, да ги контролираме и ступваме по главите с пръчки. Сякаш броят на депутатите ни е проблемът. Или пък как като изберем персонално министър-председател (а.к.а. президент американски тип) изведнъж ще цъфнем.

Конституцията има нужда само от промяна на една алинея в чл. 11 и изхвърляне на останалите няколко алинеи, които са свързани с нея, така че да не си противоречат. Останалото е въпрос на съобразяване на 2 закона (за политическите партии и избирателния) с така поправената конституция.

Естествено, когато искаш да промениш конституцията и да намалиш цената на тока с 30% едновременно, някак е трудно който и да е да те взима насериозно. Просто двете неща са в различни орбити.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Feb 21, 2013 3:28 pm

Не че не беше болезнено ясно какво следва, но все пак държа да се самоцитирам:
Moridin wrote:Преди да почнем да спорим точка по точка, ако изобщо - да си кажа, че не всичко в списъка е смислено, и да реферирам към репликата си за 20-те процента.
и още малко:
Moridin wrote:страницата е по-скоро платформа и за граждански предложения, така че не е нещо окончателно
Иначе имам коментари и по рефюталите на Морви, които са силно консервативни и статуквистки, но това малко по-късно, че закъснявам.

@Никола - само докато аз съм бил жив, бе написана нова Конституция. Айде да не е невъзможно. Колкото и време да отнеме.

Последно, не бъркайте привържениците на Зелените със Зелените. Това по повод стадния коментар по-горе.

Щото аз твърдя, че техните привърженици са десетки пъти по-адекватни от привържениците на произволна друга партия, взета като цяло.
This is it. Ground zero.

User avatar
JohanVladimir
Sorcerer
Posts: 381
Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm

Post by JohanVladimir » Thu Feb 21, 2013 3:32 pm

Аз пък чета не едно и две предложения за мажоритарна избирателна система и тръпки ме побиват...

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Thu Feb 21, 2013 3:47 pm

Защо, какво толкоз тръпкопобиващо може да произлезе?

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Feb 21, 2013 3:56 pm

Първо, не мога да ги видя и двайсетте процента брилянтни идеи (още по-малко пък отнасящи се до Конституцията, за което изначално говорехме), второ 60-те откровени глупости са притеснителни.

Жоро, говориш ми за някакви промени в Конституцията, които трябва да се случат непременно и толкова ще променят нещата, а после се оказва, че не се сещаш какви са и били в някакви фейсбук статуси и ги няма другаде. Накрая се оказва, че единственото близко до това за, което предлагат зелените е някакъв блог, който обаче не бива да се коментира сериозно, защото е в процес на разработка. Извинявай, в ДАНС работят по-прозрачно от това. Това не може да е сериозно.

И какво въобще значи рефютал? Иначе сигурно са статуквистки, но обикновено якото разбиване на статуквото със замах води до неподозирано лоши последици.

Що се отнася до привържениците на зелените и самите зелени, неслучайно споменах и младежкият им лидер, който показваше същото ниво на немислене. А за това как привържениците им били най-добрите привърженици въобще - зависи точно с какви извадки работиш. Да, ако вземеш някакви твои другарчета срещу типичните червени бабички, сигурно. Но ако вземеш онези, които смятат, че от ядене на ГМО ще мутират срещу Никола и примерно твоите родители (бъркам ли?) сигурно картинката ще е друга.
Last edited by Morwen on Thu Feb 21, 2013 4:07 pm, edited 3 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
JohanVladimir
Sorcerer
Posts: 381
Joined: Fri Mar 19, 2004 1:40 pm

Post by JohanVladimir » Thu Feb 21, 2013 4:00 pm

Парламент, съставен предимно от т.нар. местни дерибеи и полуобразовани тарикати - с две думи: малки бойкоборисовчета.

Нали не си представяш как по села и паланки си излъчват за представители разни юристи и икономисти, завършили в Париж и Виена?

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Thu Feb 21, 2013 4:04 pm

Не, представям си мажоритарно избрани предимно партийно предложени кандидати на първо време. След това си представям увеличение на непартийните такива, евентуално.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu Feb 21, 2013 4:09 pm

На мен цялото това обсъждане на "зелените" като някаква реална алтернатива в бъдещия парламент ми е толкова out-of-space, че трудно формулирам мислене по въпроса. Това не е Германия от преди Меркел т.е. правителството на Герхард Шрьодер, Жоро. Тук партия без никакви традиции и без поне някакъв стабилен твърд електорат пробива само в два случая: а) ако е "месианска" (НДСВ/ГЕРБ) б) ако е крайно националистическа (Атака). Зелените не са нито едно, нито две и простият факт, че едва ли някой в тази тема освен теб свързва дори едно познато лице с тях, е достатъчно красноречив за шансовете им два (!!!) месеца и малко преди избори.

Морви, стига споделяла афинитета на хората леко и по детски в публичното пространство :lol: :lol: :lol: (шегувам се, ама освен да си сменя подзаглавието на ника на The Red Serpent не виждам какво ми остава:)))

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Feb 21, 2013 4:35 pm

Морве, тълкуваш доста превратно и изнасяйки ти нещата. Изчакай да имам време да ти намеря нещата и тогава коментирай, че всичко се свеждало до нищо. Нали не очакваш да е всичко публикувано на стената на Химическия?

Никола - единствено коментирах защо АЗ ще гласувам за Зелените - и то при липса на по-добра алтернатива. Нито съм твърдял, че ще влязат в парламент, камо ли пък че ще управляват.
This is it. Ground zero.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu Feb 21, 2013 4:53 pm

Добре, тогава и аз пак повтарям - гласът ти отива в НИЩОТО тогава, все едно не си гласувал, даже е по-зле, защото така ще увеличиш процентите и на пожарникаря, и на червените, и на турците, и на сините (ако въобще влязат), че дори и на Волен...А ти изглеждаш доста политически ангажиран и затова ми е странно, че все едно няма да гласуваш.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests