Windows vs Linux

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Dec 03, 2012 4:01 pm

Ordo Malleus wrote:
The Dragon wrote:Бтв - линукс отдавна е превзел света. Сървърния. И там се справя страхотно. И не защото е безплатен.
Като бройка ли говориш? Щото големите бекбоуни ръбат Unix (AIX-like), а при middle class системите маркет шеъровете са ебаси противоречивите.
ами всички които са big data в момента бичат здраво линукс. Гугъл, Фейсбук, Амазон, повечето суперкомпютърни диплоймънти.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Dec 03, 2012 6:46 pm

Говорете каквото искате за качеството на андроид, но гугъл успя за 3 години да направи това което 1238 километра обща дължина на neckbeard-a и 3 петабайта мейл листи и форумни флейм уорс за 10 години не успяха - сложиха нещо с отворен код на устройства които стигнаха до крайния потребител. В големи количества.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Mon Dec 03, 2012 7:12 pm

Ordo Malleus, има резон в много от нещата, които изброи и все пак нито едно от тях не е солиден коз за MS. В момента, в който се появи Линукс базирана OS, създадена да се конкурира с Windows, комбинираща в себе си всички качества на Линукс пръснати по различните проекти, хората ще го пробват, най-малкото от чисто любопитство. В този ред на мисли съвсем случайно преди известно време в сервиза попаднаха едно до друго някакъв Mac и лаптоп с MeeGo. В следствие на което дълго се почесвах по главата, чудейки се как е възможно толкова народ ежедневно да се измъчва с Mac OS, като дори едно тъпо MeeGo в общи линии е по-добро, по-приятно за окото и доста по-бързо...

Windows 7 беше сравнително правилна OS, но това не прави MS правилна компания. Все същите са, каквито винаги са били. И Windows 8 е доказателството. Искат с 1 куршум да убият всички зайци, но не се получава. И на къде ще се развива Windows? Това е затворена среда. Все едно да се борят срещу целия свят. А светът не е такъв, какъвто беше преди 10 години. А Андроид, колкото и да го офлеймихме тук, е самото доказателство за потенциала на Open source. Как от нищо, в рамките на няколко години можеш да станеш най-големия играч в най-развиващия се пазар. Само мога да си представя какво се върти из главите на болните мозъци в Samsung или Google. Особено, ако Samsung купят AMD.

Предстоят да се случат доста интересни неща в IT сферата и не само.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Mon Dec 03, 2012 7:42 pm

Аз смятам, че основната причина за успеха на Android е, че компаниите, които не са Apple, Blackberry и Nokia искаха универсална система, с която да навлязат в пазара на смартфоните.
Лекият open source елемент не го намирам за предимство, а за най-големия недостатък на Android - именно той води до липса на стандарти и сигурност, лоша производителност на много устройства и пълния хаос с ъпдейтите. Води и до изчадия като версиите за Kindle Fire, Kobo Vox и подобни, чиято цел е да ограничават потребителите до app-овете, които съответните компании считат за неконкуриращи се със собствените им магазини.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Dec 04, 2012 7:06 am

Къде точно го видя лекия open source елемент? Сорса на андроид си е напълно отворен.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Dec 05, 2012 1:30 am

"Лек" в смисъл много малко компании всъщност използват повече от стандартните версии, пускани от Google. И всякакви промени, които правят, водят до забавяне на ъпдейтите за съответните устройства.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Fri Dec 07, 2012 12:11 am

Инсталацията на Cyanogen Mod е ебати кошмарния процес... ADT SDK, Java SDK, още няколко софтуера, всеки с по страница инструкции за инсталация (auto-run is for pussies), после се пише цяла поема в терминала... И това е само частта с root-ването на телефона.
Open source-а може да го духа.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Fri Dec 07, 2012 1:00 am

Какво точно ти дава цианоген спрямо ванила андроида?
This is it. Ground zero.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Fri Dec 07, 2012 1:35 am

Еми това ми е единственият вариант, за да си ъпдейтна телефона (LG Optimus G2X/P999). В момента е на скапания Froyo 2.2 (въпреки че в Корея вече са на ICS 4.0) и въпреки обещанията на LG, все още няма официален ъпдейт в Канада.
Самият телефон е с отличен хардуер, но софтуерът го прави неприятен, лагав и бъгав и няма особена полза от двуядрения процесор.

Иначе след около 10 даунлоуда, безкрайни инструкции и 2 часа борба просто се отказах - guide-а на Cyanogen Mod е супер объркан и безполезен (въобще не отговаря на новите версии на ADT). Както казах по-горе - open source-а може да го духа много здраво:
1. Ако шибаният Android не беше open source, ъпдейтите на системата щяха да излизат едновременно за всички устройства. Фрагментацията на Android е извън всякакви разумни граници за ужас на Google и девелъпърите на апове и е особено дразнеща за крайния потребител. Единствено производителите на телефони и доставчиците на телефонни услуги харесват това положение, защото при фрагментиран пазар могат да въртят още по-големи пари, пробутвайки най-новата и невероятна джаджа на шараните.
2. Разните ентусиасти, които пускат custom rom-ове са крайно далече от мисълта да направят процеса по-лесен за хора, които не искат да си играят с часове, а и на много устройства не могат да се подкарат основни части от хардуера (на някои дори телефона не им работи)...

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Dec 07, 2012 1:53 am

Ами то самата природа на ентусиазма подсказва, че се прави през куп за грош колкото да се подкара някак си, а после се почва някъкъв друг проект от ентусиаста любител.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Dec 10, 2012 11:04 am

Един от по интересните въпроси е защо линукс има такъв голям адопшън, а не FreeBSD която има доста по интелигентна структура на дистрибуциите.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Mon Dec 10, 2012 4:58 pm

The Dragon wrote:Един от по интересните въпроси е защо линукс има такъв голям адопшън, а не FreeBSD която има доста по интелигентна структура на дистрибуциите.
TL;DR - мода и самоподсилваща се лавина преди петнайсет-шестнайсет години :(

Ох, недей, моля те... боли :( От известно време преминах от FreeBSD kernel development към Linux kernel development (е, и в userland доста неща имаме, но там разликите не са толкова големи) и всяка седмица аз или колегата ревем за design decisions - ако могат да се нарекат изобщо design decisions някои от тези неща.

А иначе е само - само! - защото преди двайсетина години повече ентусиасти чуха за и се захванаха с Linux, отколкото с FreeBSD. Нататък беше въпрос на положителна обратна връзка, на все по-усилваща се лавина. Преди шестнайсет-седемнайсет години разликите в adoption не бяха толкова големи, преди четиринайсет-петнайсет вече бяха видими, макар и все още преодолими... а после се появи VA Linux, обгърна под една шапка SourceForge, FreshMeat и Slashdot - и изведнъж за Linux се заговори повече... много повече... с порядък-два повече.

През това време доста хора и компании тихичко си ползваха различните BSD-та (най-много FreeBSD, защото си е най-лесно за инсталация и администрация, малко OpenBSD за тези, които са малко по-луди и от мен на тема сигурност, по-малко NetBSD за тези, които са малко по-луди и от мен на тема portability), основаваха си бизнеса върху малки, големи и още по-големи количества BSD source code (колко embedded устройства имат вътре някакво съвсееееем леко модифицирано нямазначениекоеBSD, колко средни, големи и огромни мрежови устройства имат вътре някакво малко повече модифицирано FreeBSD), защото от лицензна гледна точка което и да е от BSD-тата винаги е било по-подходящо за истински бизнес от Linux - но пък, от другата страна, винаги е малко по-лесно да привличаш хора, като размахваш знамето на пълната свобода, макар и тя да няма чак толкова голямо значение при този вид сравнения конкретно между Linux и *BSD.

Та и в момента положението е такова - хората, които наистина разбират за какво става дума, тихичко си работят върху някое от BSD-тата и си продават продукти, базирани на него - или пък, за съжаление, от време на време се прехвърлят към местата, откъдето ще излязат малко повече пари, и работят върху Linux. От десетина-петнайсет години насам "всички знаят", че Linux e *the* Free/Libre/Open-source OS, "всички знаят", че "BSD is dying"... а аз си мрънкам и си ръмжа тихичко и се бутам за developer/committer и за FreeBSD, и за Debian, защото и от двете си има смисъл, повече или по-малко :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Dec 10, 2012 6:05 pm

Мдам, но днес пуснах една виртуалка с него - бях много приятно изненадан. И нещо интересно което ако стане може и да има много масивни ефекти в индустрията.

http://www.rockpapershotgun.com/2012/12 ... kaged-pcs/

Валв пускат стийм полуконзола.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2012 9:58 pm

http://freebsdfoundation.blogspot.com/2 ... ising.html#

Как да не обичаш hacker news.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests