Храненето
Moderator: Moridin
Пичове, а аз открих преди години обеззахареното обезкофеинено Пепси и се преродих!!!!!!!!!!!!
Сашко му вика cancer in a bottle и ме гледа лошо като го пия, ама аз се опитвам да му обясня, че нямам намерение да умра здрава, щото ще е някак тъпо.
Чипсът го ядем и двамата иначе - тук ако знаете кви яки чипсове има... И едни гадости направени от царевично брашно - Тоститос. Петя много им се изкефи. А кви сладоледи...
Бе въобще, нали се оженихме вече, на кого му е изтрябвало да е слаб и красив?
Бтв, как може да ядете банани като сте на диета бе?
Изобщо, ако ше слабете минете на нещо дето има повече целулоза от скорбяла и фруктоза.
И не се плашете толкоз от мазнините, особено ненаситените - далеч не са толкова страшни колкото хората си мислят.
Това за неяденето вечер си е митология, да. Важно е на нито едно ядене да не преяждаш, пък ако щеш яж вечер. Тъпото е, че точно вечер имаш време и предпоставки да преядеш и съответно преяждаш. Навремето с моята любима диета (Зоната) си имах едно леко хранене точно преди лягане. Щото организмът продължава да бачка през нощта и има нужда от енергия и тогава. Та трябва да му дадеш нещо да се занимава там в продължение на 8 часа.
И всичко е въпрос на дисциплина, мада-фака. Много повече от генетики-менетики, освен ако въпросните не са довели до някво яко болестно сбъркване в метаболизма. Аз съм от тея дето дебелеят по-лесно от разни други, ама да ви кажа, 95% от хората биха дебеляли и те ако ядат квото аз ям. Аз почвам да свалям кила в мига, в който спра да ручам захар и теста, ама на, не спирам да ручам захар и теста. И имам диетата отговор на всичко - преди години свалих 30 кила с нея с лекота. Ама на, не мога да си надвия да я почна. Спортът на мен никога не ми е помагал да свалям кила - дори като ходех на онова бясно кардио-комбо 3 пъти седмично. Щото както Емо каза, там си трябва целодневно изнасилване, като при олимпийските плувци. Спортът ме стягаше и оформяше, освен това всяко движение на тялото ми беше под добър контрол. А и самите спортни сесии ми вдигаха адреналинчето и сичкото ендорфин в мозъка, та се надрусвах с тях и се чувствах безсмъртна.
Та така. В тоя ред на мисли, моцарелата, когато не е узряла още е прекрасен сравнително нискомаслен източник на протеин. Ма защо ще ядете моцарела, след като имате извара в България, не знам. Аз тука нямам извара и страдам.
Сашко му вика cancer in a bottle и ме гледа лошо като го пия, ама аз се опитвам да му обясня, че нямам намерение да умра здрава, щото ще е някак тъпо.
Чипсът го ядем и двамата иначе - тук ако знаете кви яки чипсове има... И едни гадости направени от царевично брашно - Тоститос. Петя много им се изкефи. А кви сладоледи...
Бе въобще, нали се оженихме вече, на кого му е изтрябвало да е слаб и красив?
Бтв, как може да ядете банани като сте на диета бе?
Изобщо, ако ше слабете минете на нещо дето има повече целулоза от скорбяла и фруктоза.
И не се плашете толкоз от мазнините, особено ненаситените - далеч не са толкова страшни колкото хората си мислят.
Това за неяденето вечер си е митология, да. Важно е на нито едно ядене да не преяждаш, пък ако щеш яж вечер. Тъпото е, че точно вечер имаш време и предпоставки да преядеш и съответно преяждаш. Навремето с моята любима диета (Зоната) си имах едно леко хранене точно преди лягане. Щото организмът продължава да бачка през нощта и има нужда от енергия и тогава. Та трябва да му дадеш нещо да се занимава там в продължение на 8 часа.
И всичко е въпрос на дисциплина, мада-фака. Много повече от генетики-менетики, освен ако въпросните не са довели до някво яко болестно сбъркване в метаболизма. Аз съм от тея дето дебелеят по-лесно от разни други, ама да ви кажа, 95% от хората биха дебеляли и те ако ядат квото аз ям. Аз почвам да свалям кила в мига, в който спра да ручам захар и теста, ама на, не спирам да ручам захар и теста. И имам диетата отговор на всичко - преди години свалих 30 кила с нея с лекота. Ама на, не мога да си надвия да я почна. Спортът на мен никога не ми е помагал да свалям кила - дори като ходех на онова бясно кардио-комбо 3 пъти седмично. Щото както Емо каза, там си трябва целодневно изнасилване, като при олимпийските плувци. Спортът ме стягаше и оформяше, освен това всяко движение на тялото ми беше под добър контрол. А и самите спортни сесии ми вдигаха адреналинчето и сичкото ендорфин в мозъка, та се надрусвах с тях и се чувствах безсмъртна.
Та така. В тоя ред на мисли, моцарелата, когато не е узряла още е прекрасен сравнително нискомаслен източник на протеин. Ма защо ще ядете моцарела, след като имате извара в България, не знам. Аз тука нямам извара и страдам.
Ами нормално свястно прясно мляко 3,6% масленост (онова с 0,00000000001% дет е, никога не е било мляко). От литър се изкарва една свястна купичка компотена примерно, не съм го теглила да видя колко точно. Едно време в Куба щото нямахме сирене, а мляко си продаваха хората, използвахме тоя вариант като алтернатива. И после ни остана като навик. И до ден днешен като ми се прияде извара предпочитам да си я направя аз. Не че магазинската е лоша, ама така някак по-вкусна ми става.
- beliefcontrol
- Paragon
- Posts: 532
- Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Правил съм един път, че бях забравил пълна бутилка мляко да се вкисне и не ми се хвърляше. С лимонов сок от най-евтините, в пластмасовите шишенца.
Стана доста вкусна, но поне за мен не си заслужава разправията - полученото количество беше максимум 150-200 грама.
Стана доста вкусна, но поне за мен не си заслужава разправията - полученото количество беше максимум 150-200 грама.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.
Ми Амели, аз принципно се смея на биопродуктите, ама примерно в Шампейн имаше фармърс маркет, дето продаваха много такива неща. Те оттам си купих и читаво прясно мляко, като втората кутия вкисна на втория ден, щото я бях забравила навън отворена, а беше 40+ градуса. Нямате ли и там някво такова биопродуктивно магазинче? Сигурно има!
А как се приготвя:
Ами, вземаш литър или два мляко. Може и повече. Най-хубаво става, ако имаш как да си купиш от село и да знаеш, че човекът, от когото го купуваш, се грижи добре за кравата, мие й вимето и пр. Но иначе става и от магазина мляко. Както казах, 3,6%, онези суроватки обезмаслени не стават за нищо.
Млякото се слага на котлона да се вари, като му се добавя примерно четвърт чаена лъжичка лимонтузу (най-добрият вариант, щото не мирише), но може и няколко капки лимон или примерно оцет. Бе киселина, за да ти се пресече млякото, това гоним. При желание може да се добави и сол на вкус. Млякото се пресича и става на едни такива нелицеприятни бели буци, дето плуват в суроватка. Дърпа се от котлона, изчаква се примерно половин час, да се поутаи малко, после се изсипва в тензух и се окача на батерията на мивката да си се отцежда. Алтернативно става и със ситна цедка при липса на тензух. Може да го оставите да си се цеди цяла вечер и на сутринта ще си имате отцедена извара, но не е необходимо чак толкова много време. Час-два обикновено са достатъчни. И те така.
А как се приготвя:
Ами, вземаш литър или два мляко. Може и повече. Най-хубаво става, ако имаш как да си купиш от село и да знаеш, че човекът, от когото го купуваш, се грижи добре за кравата, мие й вимето и пр. Но иначе става и от магазина мляко. Както казах, 3,6%, онези суроватки обезмаслени не стават за нищо.
Млякото се слага на котлона да се вари, като му се добавя примерно четвърт чаена лъжичка лимонтузу (най-добрият вариант, щото не мирише), но може и няколко капки лимон или примерно оцет. Бе киселина, за да ти се пресече млякото, това гоним. При желание може да се добави и сол на вкус. Млякото се пресича и става на едни такива нелицеприятни бели буци, дето плуват в суроватка. Дърпа се от котлона, изчаква се примерно половин час, да се поутаи малко, после се изсипва в тензух и се окача на батерията на мивката да си се отцежда. Алтернативно става и със ситна цедка при липса на тензух. Може да го оставите да си се цеди цяла вечер и на сутринта ще си имате отцедена извара, но не е необходимо чак толкова много време. Час-два обикновено са достатъчни. И те така.
Има био магазини с мляко в тях, ама по закон всичкото трябва да е пастьоризирано. Нелегално е да се продава необработено мляко. Та нямам представа кво е останало изобщо от микрофлората в млякото - аз по принцип много рядко си купувам тук, че изобщо не ми понася. Но ще пробвам и с обикновено от магазина, и с някво по-био. Да видим.
Амели, микрофлората няма отношение, само маслеността, белтъка и пресичането на фазите на суспензията. Тук идеята е чиста химична реакция, няма микробиологичен елемент. Идеята е, че био млякото (пастьоризирано или не) ще е с по-висока масленост и ще получиш повече извара от литър мляко, защото тя е функция и на мастната фаза.
ЕДИТ: Коригирани технически грешки
ЕДИТ: Коригирани технически грешки
Last edited by Alexis on Mon Nov 12, 2012 9:28 pm, edited 1 time in total.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9054
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
The Dragon wrote:Откога изварата има връзка с маслеността - тя е чист протеин мисля.
Не е чист протеин. Има масленост и наистина от по-високомасленото мляко се получава по-добре. Иначе си прав, че белтъчното съдържание на млякото има голямо значние, но не знам, дали то се променя при процеса на обезмасляване.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
- RRSunknown
- Elder God
- Posts: 9513
- Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am
- Moridin
- Global Moderator
- Posts: 19287
- Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
- Location: On the other side
- Contact:
Добре де, ако на пепсито му махнеш захарта и кофеина (единствените неща дето могат да те докарат умерено high), за кво да го пиеш вече?? За гадния вкус на изгорял карамел ли?
Иначе на село си правим извара по начина, описан от Марфето, от време оно. Не съм се замислял да го правя тук - не съм фен на изварата. Сиренето е далеч по-преуспял продукт. Истината е, че всичко вкусно е мазно, щото мазнините запазват ароматите в себе си
Иначе ние и сирене правим по същия начин, просто с мая, вместо с лимонтозу. Там вече вероятно играе микрофлората. Иначе извара както и да пресечеш мляко, все става - тя си е денатурираният белтък. Нашите я правеха с кисело мляко (докато още имаше наистина кисело такова) и си беше доста вкусна.
Иначе на село си правим извара по начина, описан от Марфето, от време оно. Не съм се замислял да го правя тук - не съм фен на изварата. Сиренето е далеч по-преуспял продукт. Истината е, че всичко вкусно е мазно, щото мазнините запазват ароматите в себе си
Иначе ние и сирене правим по същия начин, просто с мая, вместо с лимонтозу. Там вече вероятно играе микрофлората. Иначе извара както и да пресечеш мляко, все става - тя си е денатурираният белтък. Нашите я правеха с кисело мляко (докато още имаше наистина кисело такова) и си беше доста вкусна.
This is it. Ground zero.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 83 guests