Има ли бъдеще партийната система

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Oct 16, 2012 12:46 pm

Продължаваме нататък - как смяташ, че ще се приложи логистиката на това да се разпространят тестове до всички потенциални гласоподаватели? Как ще си личи, че някой е минал този тест? Диплома, значка, вписване в графа в личната карта? Как ще се съставят тези тестове и от кого?

Кой и как ще прецени дали са всъщност достатъчни за гласуване - бабите и дядовците, дето гласуват за по 40 лв., имат знания за 1-6 клас понеже, както и повечето атакисти. Бабите и атакистите ще трябва ли да държат тези тестове от момента на въвеждането им или ще трябва да приемем на доверие, че щом е бял и има апартамент, а не катун, значи отговаря на изискванията? Бабите и атакистите как ще реагират на изискването да бъдат оценявани редом с циганите върху неща от 1-6 клас? И т.н.

Смяташ ли, че това, като социален проект, е нещо по-обтекаемо, икономично и в крайна сметка ефективно и смислено от това да се вдигне малко образователното ниво на някои необразовни общности?

Мисля, че не разбираш колко мъгляво звучиш, говорейки за някакви необходими и достатъчни условия за интелект в сфера, в която необходимите и достатъчни условия просто не са част от картинката.
Last edited by Trip on Tue Oct 16, 2012 12:48 pm, edited 1 time in total.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Oct 16, 2012 12:47 pm

Не - това изреждане на факти ми говорят, че ти не знаеш какво са фактите и как се борави с тях. Защото твърдението, че всяка държава интегрира малцинствата си показва ниска информираност за състоянието на света.

Мнението че всяка държава БИ ТРЯБВАЛО да интегрира малцинствата си е валидно, макар и наивно.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Oct 16, 2012 12:48 pm

Е: Всяка държава си интегрира малцинствата.

Д: Това не е вярно, ето ти примери.

Е: За какво ми ги даваш тия примери?
--------------------------------

Мисля, че това е спор, в който нямам нужната компетентност да участвам.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Oct 16, 2012 12:49 pm

Драгъне, мне, логическа грешка правиш. Няма как да заключиш, че не знам как се борави с факти от това, че не разполагам с тях. Ти обаче многократно си доказал, че не можеш да боравиш с факти и си неспособен да изразиш мнение, при все че задръстваш с факти всяка тема :)

Марфе, принципните въпроси остават ли същите, независимо от моята незапознатост с фактите и запознатостта на Драгън? Или не остават същите? И въпросът е много валиден всъщност - за какво ТОЙ ми ги дава тия примери? Щото му е кеф да хваща хора в неточности или щото има кво да каже? Залагам на първото.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Oct 16, 2012 12:54 pm

Диплома за основно образование заедно с личната карта при гласуване не е лоша идея и е напълно осъществима.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Oct 16, 2012 12:58 pm

Бтв, ето един пример за боравене с факти:

90% от описаните от Драгън проблеми с малцинствата принадлежат на държави от третия свят.

Проблемите с малцинствата в САЩ имат историческа обосновка, различна от тази в България.

Проблемите с малцинствата в Европа са свързани с прииждащи чужди граждани, каквито българските цигани не са, особено в политически и законов смисъл.

Така, сега, въпроси за обмисляне. Защо се правят паралели между социалното състояние на едни обекти, толкова различни в исторически и геополитически план? Дали е защото повърхностните прилики печелят лесно одобрение и създават усещане за запознатост, както и замазват липсата на индуктивно мислене? Хм...

РРС, личната карта значи ли, че си против анонимния вот? А дипломата за основно образование решава ли повече проблеми, отколкото ще създаде?
Last edited by Trip on Tue Oct 16, 2012 1:01 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Tue Oct 16, 2012 1:00 pm

Ти анкетьор ли си? Държиш се като дете, което се троска на майка си.

Не ми пука бял ли е, син, зелен, атакист, мюсюлманин, или нещо друго, пука ми да не е ОЛИГОФРЕН! Но ти отказваш да приемеш това, явно за теб невеж = мургав. И ще е с компютър, както всичко друго в момента. Каса, с вързан за нея, компютър. Въвеждаш коректен орговор, и после ти плюе бюлетината, избираш, пускаш в урната до теб, готово. Ако не си отговорил коректно никой дори няма да разбер.. Не мисля че някой би бил против да се докаже като по-висш от друг, хеле пък атакиститие, а бабите, гласуващи за БСП, дето толкова ги споменаваш, те, милите, скоро така и така ще си заминат. И ми омръна да ми раждаш въпроси. Аз не те питам ти конкретно, как интегрираш дадено малцинство, нищо че ми обясняваш, как това било решението (и нищо че има един тон опити в тази сфера), но очакваш от мен да ти направя нещо работещо, което не и било опитвано.

Този диалог не води до нищо, освен до това ти да обясняваш, как едва ли не, ние, които искаме да има нещо работещо в тая държава, сме гадни дискриминатори, понеже ни пука за интелекта на тези, от които зависи толквоа много. Заради това хората, на които им пука за интелект и не го намират, си вдигат чуковете (не заради теб, а заради такива идеалистични идеи, които поставят идиота, който не носи БВП над този, който носи)

Спирам да споря заради това, че ти е скучно или те кара да се чувстваш ултра толерантен спрямо тесногръди дискриминатори като мен.

РСС, прекалено евтино се продават и не гарантират нищо.

И понякога не е нужно да се дава мнение към фактите. Най-често те говорят сами повече от добре. Фактите на Драгън нямат нужда от тълкование. Те са ясен пример, как идеализмът не е решение и може би е време да се поеме по друг път. След като морковът не действа сам и тоягата не действа сама, е време да се комбинират.
Last edited by Alexis on Tue Oct 16, 2012 1:02 pm, edited 1 time in total.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9053
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Oct 16, 2012 1:00 pm

И коя точно логическа грешка допускам?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

Избери я от тук. Това, че не разполагаш с фактите отново е невъзможно да е вярно. Невъзможно е да не си чул за Дарфур, за напрежението между Турция и ПКК или за Северна осетия. Не и ако претендираш за космополитния статус който сам си изискваш. И за проклетата гражданска война която в момента се води в Сирия.

http://www.genocidewatch.org/images/Cou ... r_2012.pdf

Едит: Държавите от третия свят също са държави. И влизат в множеството всички.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Tue Oct 16, 2012 1:04 pm

РРС, личната карта значи ли, че си против анонимния вот? А дипломата за основно образование решава ли повече проблеми, отколкото ще създаде?
какъв анонимен вот - ти май не си ходил да гласуваш наскоро :lol:
Лична карта е задължителна и я предаваш на комисията за времето в която гласуваш след което ти я връщат.
Никакви проблеми не виждам създава носенето на една малка книжка веднъж на две години а ще постави под летвата точно най-надекватните гласоподаватели - цигани и пенсионери без образование.

А между впрочем няма нужда и от носене - има национални регистри по които се изготвят избирателните списъци. Никакъв проблем да включат към местожителството и годините и образованието като критерий - тези данни се изискват от МОН тъй че работата става дебела за фалшифициране.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11233
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Oct 16, 2012 1:10 pm

Емо, и сега на избори се ходи с лична карта. Само няма образователен ценз. Откривам ти тая истина, за да се изфукам колко много знам, а не за да те подтикна да спреш да правиш изводи на база на неверна фактология. Казвам, преди да си питал де.

РРС ме преварил. Ами сигурно и той иска да се изфука, нямам друго обяснение. Нищо де, това че и сега на избори се ходи с лична карта нищо не доказва, понеже допускаме логическа грешка и въобще не е в това поантата, а е някъде другаде.
Last edited by Marfa on Tue Oct 16, 2012 1:19 pm, edited 1 time in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Oct 16, 2012 1:17 pm

И коя точно логическа грешка допускам?
Ще ти я опиша, понеже не знам логическите грешки наизуст (а ти?): "Драгън допуска, че знаенето какво са фактите и боравенето с факти са две различни неща. Допуска, че 1) Трип не знае какво са фактите и че 2) не може да борави с тях. Допускане 1) е погрешно, защото почива на неизяснена и потенциално неизяснима предпоставка - какво значи да "знаеш" "какво са" фактите? Допускане 2) е погрешно, защото неупотребата на факти и неспособността да боравиш с тях не са тъждествени. Грешката на Трип е, че бърка едно идеално състояние на нещата с едно реално състояние на нещата. Грешката на Трип не е основание аргументацията му да бъде инвалидирана, защото спорът поначало се крепи на спекулации и предположения и от двете страни какво би било идеалното състояние на нещата."

При положение, че разполагам с фактите, следващата стъпка е да ги тълкувам, не? Не виждам практически паралел между фактите, които ми изтъкваш, и фактите от обществената реалност на страната ни, поради предположението ми, че светът, ако и възможен за обхващане в множеството "всички" е поначало едно изключително хетерогенно множество, което се поддава на паралели и обобщения само след много внимателно обмисляне. Посочи ми ги, ако желаеш, барем ще изразиш някакво мнение и ще ме изненадаш.

Алексис, добре.

РРС, щом не виждаш потенциални по-големи проблеми, отколкото предимства, окей.

Марфе, а ти в праведното си негодувание намери секунда-две да отличиш въпроса , като концепция, от изводите.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Oct 16, 2012 1:18 pm

Морви, и ти смяташ, че циганите използват правото си с користни цели, защото гласуват срещу пари, с които да си задоволят някакви базови потребности (били те и дишането на лепило)?
ДА. Те използват правото си не за това, за което им е дадено и вместо това го търгуват за краткотрайна лична облага, нямаща нищо общо с убежденията и вярванията им. Не виждам какво тук не се връзва със значението на "користен"
Мисля, че не разбираш колко мъгляво звучиш, говорейки за някакви необходими и достатъчни условия за интелект в сфера, в която необходимите и достатъчни условия просто не са част от картинката.
И за мен това е трудноосъществима утопия, която няма как да се приложи практически. Само че това не прави идеята непременно несправедлива. За мен е логично, че някой който идея си няма какво е държавата, коя е столицата й, не плаща данъци и т.н. няма как да избира управлението на тази държава. Въпросът е, че няма как да се тегли линията, така че да е сигурно, че няма някой който е в състояние да направи отговорен избор да не остане зад нея.
Морве, аз едно време обяснявах и че нямам нищо против гейовете, ма да стоят настрана. Айде да не си приказваме кой какво е говорил едно време плс.
Това малко офтопик, ама понеже често се случва - нямам нищо против, ако понякога предполагаш, че след още две години може да говориш нещо съвсем трето (не за гейовете вероятно), а не че точно в този момент си нацелил десетката на вселенската истина.
Last edited by Morwen on Tue Oct 16, 2012 1:26 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Oct 16, 2012 1:26 pm

Не се връзва с конотациите на "користен", които, както прекрасно знаем от практиката, понеже живеем в тая страна, предизвикват у средния българин гняв и възмущение срещу злия цигански hive-mind, който ни превзема изотвътре - което просто не отговаря на начина, по който обществото работи. Да не говорим, че голяма част от циганите, а и някои българи, гласуват, за да не им се случи нещо - не за облага. И понеже са социално и всякак неграмотни, се свиват и правят каквото им кажат, вместо да противодействат (не с тояги, естествено, със социални механизми).

И както прекрасно знаем, щото си служим с езика, откакто сме се родили, конотациите и произволните емоционални бутончета, които една дума натиска, са в порядъци по-важни от речниковото й значение, еле пък в такива ситуации.

За втория ти абзац съм съгласен и аз - the Devil's in the details.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Tue Oct 16, 2012 1:28 pm

Темата се отплесна в посока, която би следвало да е изчистена още миналия век. Расовата дискриминация, дето се оказа на второ четене, че била интелектуална дискриминация, няма да я коментирам. Само ще вметна, че предложената от мен система силно локализира ефектите на незаинтересованото и неграмотното гласуване, поради простия факт, че няма организирана група, на която да даде преимущество. И за разлика от пропорционалното гласуване, което ефективно разпределя гласове из цялата държава. И пак ще повторя, че гласуването е само сравнително изолирана и дори маргинална част на цялата тема.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Oct 16, 2012 1:33 pm

Скърдж, умолявам те да върнеш темата в малко по-общата перспектива, защото сега се е запътила към прането. Ако имаш какво да добавиш по собствените си идеи, де.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests