Dredd

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Dredd

Post by AlDim » Sun Sep 30, 2012 3:19 am

Image

Днес беше прекрасен ден. Есента вече настъпва в Калгари, листата за броени дни пожълтяха и сега се сипят по земята по особено красив начин. С жена ми ходихме в местния farmer's market, където си купихме всевъзможни вкусни неща, включително най-якия beef jerky, който съм ял през живота си. Прясно резнат от истинска калгарианска крава, отгледана от истински каубои - крехък, прекрасен и божествен на вкус. Също така гледахме Dredd, филм, който поради някакви причина танкна жестоко в бокс офиса през първата си седмица дори насред септемврийската филмова суша, но за моя голяма изнената и той също се оказа прекрасен (жена ми ще ви каже друго нещо, но не й вярвайте).

От една страна Dredd е прекрасен с анахронизма си - такова творение би се чувствало най-комфортно насред Б-филмите правени между 84-та и 87-ма година. Няма претенции за дълбока история или сърцераздирателна драма. Има само здрав екшън, дънеща музика, огромни дози мачизъм, излъчващи се както от мъжките, така и от женските персонажи и уан-лайнъри, които или ще те накарат да се засрамиш, че гледаш този филм, или ще те задавят от хилеж с осемдесетарската си култовост. Аз определено страдах от втория вариант.

От друга страна създателите на филма са решили да си правят какви ли не визуални експерименти със slow-mo (буквално, ще видите) и 3D ефекти, а много често - и двете взети заедно. Всъшност им се е получило много добре. Даже бих казал, че не се сещам за друг филм, на който 3D-то му пасва по-добре и е по-правилно употребено за създаване на психеделични ефекти и разплискване на кръв, мозък и черва по екрана. Всъщност някой опитвал ли се е въобще? Допускам, че съм пропуснал точно този филм на Pixar и Dreamworks, но междувременно ще застана зад позицията, че филмът е доста оригинален в това отношение.

Карл Урбан се справя перфектно с ролята на Dredd. Всъщност всеки брадясал и сравнително снажен тип, който може да имитира Трейлърски Глас би бил перфектен за нея. Рууки съдийката, която се влачи с Dredd също е перфектна, за което самата актриса дори може да има заслуга... не съм сигурен. И Лина Хеди е яка като шефката на пасмината пушечно месо в жилищния блок (пардон - жилищното блокище), където се развива Б-филмовия екшън.

В края на краищата комбинирането на адаптация (според феновете - перфектна) на долнопробен стар комикс с долнопробни стари екшън подхвати във филм, финансиран с долнопробен бюджет, води до учудващо вдъхновяващ резултат. И уви - крайно невдъхновяващо количество зрители в киносалоните. Но това не бива да ви спира! Даже бих казал, че е чудесна причина да се присъедините към ексклузивния клуб от хора, които всъщност са го гледали.

8/10
Last edited by AlDim on Sun Sep 30, 2012 3:58 am, edited 1 time in total.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Sep 30, 2012 3:38 am

След дългото, пълно с патос излияние на моя благоверен, ще гледам да съм малко по-лаконична. Дред е много глупав филм, за който през цялото време се чудех защо съществува. Очевидно и сорса му (някъв комикс там) е тъп - това би обяснило тотално малоумните сетинг, персонажи и диалози. Във всички останали отношения - история, ефекти, 3Д, музика и т.н. - не блести с абсолютно нищо. Не успя да ми хареса дори на гръбначно ниво, а аз съм човек, който съумява да хареса някви такива неща понякога. В интерес на истината не можа и да ме издразни, щото поне си даваше сметка колко е никакъв и нямаше някви особени претенции. Сиреч, по-приятно кинопреживяване ми беше от двете епохални разочарования Прометей и Батман тая година, ама пак - добре че билетите му ни бяха безплатни, по няква банкова програма дето имаме там, та поне не се чувствах преебана, че съм давала пари за него. Кървавицата на забавен каданс иначе не беше лоша и някак кльопнах 3Дто по-добре тоя път, не знам защо.

Актьорската игра няма какво да се коментира при тоя матриал дето са дали на актьорите. И все пак, Карл Урбан ми беше тотално странен в тая роля. Мога да видя Сталоун или Джейсън Стейтъм в нея, ма не и Карл Урбан, ебаси.

Понеже ми стана скучно да пиша за филма, ще ви разкажа за по-интересни неща. Фармър'с маркета беше много як - не знам що за 5 години живот тук чак сега ходим. Кат по-цивилизована форма на женския пазар, с някви интересни работи навсякъде. Като изключим крийпи веганите, дето бяха налазили органик секциите, мястото всъщност беше някакъв дребен кулинарен рай и отвсякъде се носеше миризма на вкусна манджа (щото продаваха и готвена). Купих си лилави камби и някво сирене, което се казва Old Grizzly. И маслини, мариновани в синьо сирене. Както и маслини на име Кадилак (дадоха ни да ги пробваме там на място и бяха супер вкусни!!!). И на Сашко му взехме френско грозде - той е много щастлив, щото френското грозде му напомня за детството - имал е храсти с френско грозде в двора на дядовата къща. И се сдобихме с бизонски пържоли - тва ще е интересно да се тества!!! А кви сергийки с пайове, пайченца и пайченцета имаше... Като на картинка бяха, лелееееее!!! Жалко, че сме на диета и двамата, та не си купихме никакъв сладкиш, ама изглеждаха божествено, мамка му! Ще се ходи често на това място, усещам аз!
Last edited by Amelia on Sun Sep 30, 2012 8:10 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sun Sep 30, 2012 3:46 am

Amelia wrote:И все пак, Карл Урбан ми беше тотално странен в тая роля. Мога да видя Сталоун или Джейсън Стейтъм в нея, ма не и Карл Урбан, ебаси.
Сталоун вече се пробва и фейлна могъщо. Карл Урбан си е идеален. Както четох един коментар по въпроса в ревюто на The Guardian:

"The essence of Dredd is that he is almost an anti-character—he doesn't change or learn—and Urban nails it in an ego-free performance with half his head obscured by a helmet."

Честно казано това желязно поведение и непроменимо каменно изражение на Урбан е странно въздействащо и забавно. Не е баш като директната липса на актьорска изразителност, характерна за Шварценегер или като тежкарското задникоритане на Джейсън Стейтъм, да речем. Dredd е изигран с почти несклонима неутралност към случващото се. Същевременно psychic мацката почти във всеки друг филм с наченки на buddy-cop приоми биха я интерпретирали като дразнеща анти-теза на главния герой, но това просто не се случва тук.

п.п. Доживях да чуя саундтрак, който не е поредния Уилямс клонинг:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Sep 30, 2012 8:13 am

Дуде.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sun Sep 30, 2012 8:19 am

Съжалявам, че те оставих сама в хейта този път. There, there.
Междувременно ще продължа да си въртя саундтрака, докато не ми писне. :mrgreen:

Как да е, сега мернах това готино ревю на филма:
http://www.youtube.com/watch?v=TTsSsAakHjk

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Mon Oct 01, 2012 10:56 am

Хахаха от кога чакахме такова включване :). :popcorn: :yay:
:ninja:

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Mon Oct 01, 2012 1:10 pm

Da Mouth 3D :)

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot], Bing [Bot] and 20 guests