Кат Русия няма втора

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Sep 18, 2012 11:33 pm

Аз се оправих прекрасно на английски, за теб не знам. И във Финландия също.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Sep 18, 2012 11:34 pm

По принцип хора, които в интернационална компания говорят на собствения си език, са гъзове. Може да са гъзове със самочувствие - то точно това са руснаците, но са гъзове. Същото бтв важи и за китайците. Некви комплекси тегави, че не се е случило техният език да стане световният, а английският. Някво имперско мислене отпреди столетия. Да, ама светът не чака на руснаците да научат някакъв достъпен за международните среди език, а те могат да си самочувстват колкото си искат.

Колкото до Китай, тая държава е едно престъпление срещу планетата и аз искрено се надявам нещо там да се счупи в най-скоро време и да престанат да създават всичкото зло на този свят: екологични катастрофи, политическа цензура, провокация на консумеризма, социална деградация.
This is it. Ground zero.

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Tue Sep 18, 2012 11:49 pm

Moridin wrote:Колкото до Китай, тая държава е едно престъпление срещу планетата и аз искрено се надявам нещо там да се счупи в най-скоро време и да престанат да създават всичкото зло на този свят: екологични катастрофи, политическа цензура, провокация на консумеризма, социална деградация.
А, тези думи не сега и не към Китай! Трябвало е някой да ги каже в началото на 70-те години на президента Никсън, който пося семената на онова, което сега светът жъне от Китай.
Hemos pasado!

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Sep 19, 2012 12:07 am

Може, ама не е. А сега какво значение има как се е стигнало дотук? Факт е, че Китай в този си вид е безкрайно вреден за света, освен отчасти доколкото финансира научни открития.
This is it. Ground zero.

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Wed Sep 19, 2012 8:06 am

Не е вреден - той е опасен.
Но срещу това не може да се направи абсолютно нищо - Китай изкупи и продължава да изкупува дялове в компании по света. Китай е най-големият кредитор на САЩ. Австралия вече клекна пред него и изключи долара от търговския обмен с Китай.
Остава ни само да гледаме.
А как се стигна дотук - има значение. Защото това не е нито първият, нито последният Франкенщайн, който САЩ създадоха. И определено е единственият, срещу когото няма ефективни мерки.
Hemos pasado!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Sep 19, 2012 8:17 am

Слава богу, че икономическият им растеж е почти замръзнал и в следващите десетилетия ще се сринат тотално ^_^
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Wed Sep 19, 2012 8:40 am

Това е много повече от оптимизъм.
Hemos pasado!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Sep 19, 2012 8:57 am

Прав си, доста повече е. Вика му се информираност. Китайската икономика е безумна и некоординирана смесица от най-лошите черти на западния капитализъм в среда на правителствена репресия и без ограниченията, наложени от западния морал. Експлозивният им растеж не може да се самоподдържа, особено предвид, че за поддържането му е нужно хората да им се дадат свободите, чиято липса е причината той изобщо да е възможен.

Пример: http://www.bbc.co.uk/news/business-18808758

Този тип незачитане на естествения път на развитие работи само до време и естествено е супер силен, докато трае, защото Китай е чудовищно огромен, но няма да изтрае.


Мен по ме кефи да си представям какво ще й се случи на Русия когато Европа си намери алтернативни източници на гориво ^_^
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Wed Sep 19, 2012 9:07 am

Ами като си толкова информиран - информирай се и от какво е БВП на Китай и от какво - на САЩ. Както и кой на кого какво дължи.

А за тия алтернативни източници на енергия трябва бая да почакаш. Но даже и след това руският газ ще тръгне към Китай и Индия. И пак не бих заложил на САЩ.
Hemos pasado!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Sep 19, 2012 9:13 am

Това ти на кого залагаш се базира на ирационални пристрастия с двадесетгодишна давност и съответно ме вълнува почти колкото ценностната ти система - демек никак.

А кой на кого дължи пари ми е пределно ясно. Икономиката не работи по тоя начин обаче. Не е въпросът кой държи повече пари, а чия икономика ДВИЖИ повече пари. А за да движиш пари, ти трябват обикновени хора, които имат и харчат пари. Затова бастиони на комунизма като Китай и Северна Корея не могат да оцелеят още дълго - за да не колабира икономиката им, гражданите им трябва да имат права и свободи, които те сега нямат. Трябва да имат пари и да ги харчат. И двете държави се опитват да им дадат по мъничко, но "мъничко" е пукнатина в бента. А веднъж падне ли режимът, мисля българите имат доста добра представа какво се случва с изкуствено поддържаната икономика. Сега си го представи това на титаничното ниво на Китай.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Post by moonlight » Wed Sep 19, 2012 11:40 am

Roland wrote:А кой на кого дължи пари ми е пределно ясно. Икономиката не работи по тоя начин обаче. Не е въпросът кой държи повече пари, а чия икономика ДВИЖИ повече пари. А за да движиш пари, ти трябват обикновени хора, които имат и харчат пари. Затова бастиони на комунизма като Китай и Северна Корея не могат да оцелеят още дълго - за да не колабира икономиката им, гражданите им трябва да имат права и свободи, които те сега нямат. Трябва да имат пари и да ги харчат. И двете държави се опитват да им дадат по мъничко, но "мъничко" е пукнатина в бента. А веднъж падне ли режимът, мисля българите имат доста добра представа какво се случва с изкуствено поддържаната икономика. Сега си го представи това на титаничното ниво на Китай.
Roland, не си съвсем прав, според мен. Китай адски много дръпна последните години, именно откъм пари и производствени мощности. Средния годишен растеж на икономиката им варира между 15 и 20 %, и то най-вече защото масово се наливат пари в производствени мощности там.
Spoiler: show
За да не бъда голословна - произволна статия като пример:
Американската автомобилна компания Форд планира да удвои производствените си капацитети в Китай до 1,2 милиона автомобила до 2015 г., като това ще бъде най-голямото разрастване на компанията за 50 години. Тя вече строи шести завод в азиатската държава. Главният изпълнителен директор на компанията Алън Мълали присъства на първа копка на завода за сглобяване, който е на стойност 600 млн. долара и се намира в югозападния град Чунцин. Заводът ще бъде с производствен капацитет 250 хил. автомобила годишно, когато бъде завършен през 2014 г. Автомобилостроителят не уточни кои модели ще бъдат произвеждани в новия завод, но той ще бъде оборудван да прави седем различни модела. Форд планира да въведе 15 нови автомобила тук до 2015 година, включително EcoSport и малкия високопроходим автомобил Kuga, който ще бъде произвеждан в новия производствен комплекс за Форд Фокус в Чунцин от догодина.

Източник: Associated Press
Тъй че - Китай движи МНОГО пари. В момента. Плюс че преди колко - 3 месеца? - излезе съобщението за поредните няколко трилиона юана, с които изкупиха няколко милиарда долара щатски дълг. И на австралийците дълговете. В момента всъщност, САЩ са се превърнали в един от най-големите длъжници в света. Производствата им масово мигрират към Китай, а те си остават със сектора на услугите и военната индустрия, която върви благодарение на постоянната "миротворческа" дейност, дето я вихрят напоследък в Либия.

Тъй че, много се съмнявам Китай скоро да слезне от световната икономическа сцена, или дори да отстъпи първото място на някой друг (пък и не си представям кой може да е тоя друг).

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Sep 19, 2012 12:10 pm

Мисля, че Роланд говореше все пак за потребителска култура и активност, като говореше за движене на пари :)

User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Post by moonlight » Wed Sep 19, 2012 12:33 pm

Мммм, тогава нещата стават доста по... сложни? поради това че в Китай генерално има голям поляритет - свръх-развити райони, и такива, които тепърва излизат от каменната ера...
Във всеки случай, развитите райони дърпат напред и за изостаналите такива, а въпросните изостанали райони, макар че са тръгнали със късен старт, наваксват бързо. Добавено: В такъв случай обаче най-вероятно там ще се стигне до ситуацията (засилена индустрия + оживена икономика) + (липса на потребителска култура или никаква такава), като повишаването на потребителската култура вероятно ще се забави достатъчно, за да не се катурне икономиката на Китай, както писа Роланд.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Sep 19, 2012 3:29 pm

Ти виждаш ниската потребителска култура/активност като стабилизиращ фактор?

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Wed Sep 19, 2012 3:36 pm

При прекалена потребителска активност (което въобще не е същото като култура) може да стигне до инфлация, дългова криза и разни неща като имотния балон. Ясно е, че свитото потребеление води до стагнация, въпросът е нищо да не е прекалено.
И да се проява като последовател на Кселос : Положението ще стане трудно, когато китайците осъзнаят, че цял живот са ядяли само гарнитурата :)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests