Жасминовата революция или как доминото пада...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
mitkohr
E'lir
Posts: 195
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:36 pm

Post by mitkohr » Wed Jun 13, 2012 4:57 pm

RRSunknown wrote:Народна република китай е най-големия заемодател на САЩ но пък най-големия потребител на Ирански нефт заедно с Индия
Освен това вече миналата година построиха първия си самолетоносач.
http://i.imgur.com/5tid5.jpg
Мда, бивш недостроен съветски самолетоносач от класа на Адмирал Кузнецов, закърпен и дообурудван с незнайно каква електроника и системи без самолети засега :). Това няма шанс срещу американска авионосна група.
RRSunknown wrote: Иран които им се смеем имат 1000 самолета и 360 хеликптера (ние имаме 20 кугъра за сравнение).

И не на последно място - нали знаете откъде минава 90% от нефта от персийския залив - точно до най-голямата база на Иран на едно много малко проливче което е толкова тясно че може да се премине с лодка.


Всякакви сравнения с Ирак са смешни.
При по-внимателно вглеждане виждаме, че реално само 200-300 боеспособни и донякъде ефективни самолета срещу САЩ/НАТО - МиГ29(неясно колко летят), Ф14(неясно какво им е състоянието и въоръжението), МиГ23(трофейни от Ирак), Мираж Ф1(трофейни от Ирак) и 2 иракски Ил76 с радари. Останалото е китайски копия на МиГ21 и стари американски неясно дали летят Ф4 и Ф105. Така че нещата не са са само числа :)

Пък и тактиката на САЩ срещу нискотехнологични противници си е една и съща от 20 години - засипват ги с Томахоук по стратегически обекти, радари, бази и складове, след това минават с авияцията и чак тогава влизат танковете. Така беше в Ирак и частично в Сърбия и Либия. Така че на иранците ще им е трудно освен, ако китайците не изпратят техника и "военни съветници", защото руснаците вече не го правят.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Jun 13, 2012 5:14 pm

Аз не съм казал че всичките 1000 самолета за свръхмодерни, те и американците имат на книга 18 000 самолета.

Дори 85 Mig 29 определено са доста по-сериозна група от 90-те ОБЩО самолети на иракчаните през войната от които 20-тина MIG 29 са били върха.

Още малко инфо от списание Аеро
Иранските ВВС са провели успешни изпитания на прототип на стелт изтребител
07 февруари 2010 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Хубавото е че тъй като има ембарго срещу тях не могат да модернизират нищо по официалните канали.

Дори и да нямат нищо обаче чисто географски и с дървена лодка мога да създадат невиждан проблем за световната икономика .


Вижте снимката
Spoiler: show
Image
Цялта дясна част със залива който обгръща носът е Иранския бряг с базите им.

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Wed Jun 13, 2012 8:39 pm

mitkohr wrote:Пък и тактиката на САЩ срещу нискотехнологични противници си е една и съща от 20 години - засипват ги с Томахоук по стратегически обекти, радари, бази и складове, след това минават с авияцията и чак тогава влизат танковете. Така беше в Ирак и частично в Сърбия и Либия. Така че на иранците ще им е трудно освен, ако китайците не изпратят техника и "военни съветници", защото руснаците вече не го правят.
Иран безспорно е на доста по-ниско технологично ниво от САЩ, но в никакъв случай не е нискотехнологичен противник. Страна с действаща космическа програма, напреднала ядрена програма, произвеждаща бойна авиационна и бронетанкова техника не е нискотехнологична.
Освен това една и съща тактика би могла да се прилага успешно само в близки тактически ситуации. Само че ето го Иран:
Spoiler: show
Image
Дори и най-далекобойните модификации на Томахок, изстреляни от Оманския залив или от територията на Ирак или Афганистан да достигнат Техеран и стратегическите обекти - няма как да поразят разположените по североизточните склонове (от Афганистан - западните) на планините системи ПВО. А без да ги унищожат - да изпратиш самолетите е равносилно да ги пратиш на смърт. И те няма да могат да ги унищожат - щото ще летят на североизток. ПВО обаче може да води огън в догон.
А от картата се вижда, че точно откъм сирийската граница планините хем не са толкова високи, хем билата им не са ориентирани така, хем и Техеран не е много далеч.
Hemos pasado!

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon May 20, 2013 9:35 pm

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B ... 0%B0%D0%B9


Тия християнски общности по-точно ги имаше. Но все повече ги няма. В книгата си "Отново разпнат: разобличаване на новата война на исляма против християните" Раймонд Ибрахим съобщава за някои тревожни процеси, предизвикани от „демократизацията” и „арабската пролет”. (Вж. http://lyubomircholakov.blog.bg) В Северна Африка, след подкрепената от САЩ и ЕС "арабска пролет" били останали не повече от 1% (един!) процент християни. В момента подкрепяните от Запада бунтовници в Сирия масово прогонвали и избивали християнското население. В Ирак християните през 2003 г. са били над 1 млн., сега са 400 хил. В Египет „арабската пролет” принудила много копти да напуснат родината си. Една от най-старите християнски общности в света - тази в Синай, е прогонена от местата, които обитава от над 1500 г…

Изобщо при дивите народи демократизацията е опасен и непредвидим процес. Казвам го с известна доза национална саморефлексия…
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue May 21, 2013 10:25 am

В този блг http://lyubomircholakov.blog.bg е пълно с теории на конспирацията...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Tue May 21, 2013 10:28 am

Специално за нарастващата ислямизация на управлението в преминалите през Арабската пролет държави, това се съобщава редовно от основните информационни агенции и други медии.
За християните като бройки и проценти не съм се ровил, но съдейки по ставащото между отделни ислямски секти, едва ли им е розово положението, пък и нападенията срещу тях и техни църкви в тия страни също не са рядкост.


Горните числа са достатъчно конкретни, а това, че се препредават в сайт с конспиративни теории, не ги прави автоматично неверни.
Пък и както зрителите на филма "Теория на конспирацията" знаем, понякога някоя от тия теории се оказва вярна. :P


П.П. Впрочем, сега погледнах конкретния текст за книгата на Раймонд Ибрахим в този сайт (а сайтът е наистина ум да ти зайде) и там има някои снимки на избити хора, които са доста тежки на ниво "рязане на глава на руснак от чеченски бунтовник", та се отказах да давам линка.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Sat Aug 17, 2013 10:06 am

В Египет се очаква също кървава гражданска война, като гледам как се развиват там събитията. Мюсюлманските братя убиват полицаи, полицаите убиват протестиращите по улиците... А някой се кефеше, заради падането на Морси? Нещата не се решават с протести, колкото и да са многомилионни те (нали дори световен рекорд поставиха), а с пари. За съжаление.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sat Aug 17, 2013 11:35 am

В Египет специално въобще не им е до парите. :roll:

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat Aug 17, 2013 11:42 am

Mr. Nobody wrote:В Египет се очаква също кървава гражданска война, като гледам как се развиват там събитията. Мюсюлманските братя убиват полицаи, полицаите убиват протестиращите по улиците... А някой се кефеше, заради падането на Морси? Нещата не се решават с протести, колкото и да са многомилионни те (нали дори световен рекорд поставиха), а с пари. За съжаление.
Аз се радвам. По-добре кървава гражданска война отколкото ултра консервативни мюсюлмани на власт. С диктаторите можеш да се разбереш.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Sat Aug 17, 2013 1:50 pm

The Dragon wrote:
Mr. Nobody wrote:В Египет се очаква също кървава гражданска война, като гледам как се развиват там събитията. Мюсюлманските братя убиват полицаи, полицаите убиват протестиращите по улиците... А някой се кефеше, заради падането на Морси? Нещата не се решават с протести, колкото и да са многомилионни те (нали дори световен рекорд поставиха), а с пари. За съжаление.
Аз се радвам. По-добре кървава гражданска война отколкото ултра консервативни мюсюлмани на власт. С диктаторите можеш да се разбереш.
Докато американците цъкат възмутено с език, за тях се отваря нов пазар за разпространение на оръжия.
Мюсюлманските братя от своя страна съвсем ще имат "основание" да изтребят християните и ще се почне едно религиозно прочистване. И ако гражданската война за Сирия е катастрофална, то за Египет ще е апокалиптична. Местните печелят главно от туризъм (приходите от който за последните 3 смутни години са паднали с около 25%), който сега напълно ще се срине. Без икономика и в тази пустиня, загиналите от глад и мизерия ще са много повече. Тъй че няма нужда от "радване".
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sun Aug 18, 2013 12:05 am

Mr. Nobody wrote: Без икономика и в тази пустиня, загиналите от глад и мизерия ще са много повече. Тъй че няма нужда от "радване".
Икономика може да се възстанови за 5 години - виж плана маршал. Популациите също. Теокрация може да отнеме векове да се махне.

И преди да tear jerk-ваш за мизерията, какво да кажем за всички жени чиито права ще бъдат лека полека (и не толкова бавно) отнемани ... виж Иран как се връща от светска държава в средновековието за 10 години ...

http://www.nytimes.com/2013/08/18/world ... =1&_r=1&hp

Детайлно описание на играчите и залозите ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Sep 02, 2013 6:34 pm

Чуденка - Дали Обама си дава идея каква игра играе? И какви са залозите ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Mon Sep 02, 2013 6:40 pm

Напълно е наясно, спокойно - нали си има съветници зад гърба. Трябва обаче някой да му вземе Нобеловата награда за мир.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Mon Sep 02, 2013 6:51 pm

Mr. Nobody wrote:Напълно е наясно, спокойно - нали си има съветници зад гърба. Трябва обаче някой да му вземе Нобеловата награда за мир.
Съмнявам се ... целият Близък (и не толкова) изток е на едно убийство на Франц Фердинанд от това да си разчистят сметките и лихвите по тях трупани с векове.

А не мога да сравня "безплатната седмица" за Сирия с '(this is often called "the blank cheque"). He wanted to remain in Berlin until the crisis was resolved, but his courtiers persuaded him instead to go on his annual cruise of the North Sea on 6 July 1914.'

Това наистина е брилянтен вътрешнополитически ход ... но външната политика се движи по собствени правила, темпо и инерция.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 24 guests