Аниплей 2012!

Банди върлуващи отакута... окапита... опосуми... така де, вашето next door аниме кътче
Post Reply
User avatar
ProxyFantasy
Paragon
Posts: 615
Joined: Tue Jul 19, 2011 12:59 pm
Contact:

Аниплей 2012!

Post by ProxyFantasy » Sat May 05, 2012 9:23 am

Малко късно идва тази тема. Но днес от 15:00 часа в младежкия театър Николай Биневще ще се състои ежегодния Аниплей. Билетът е 6 лева. Миналата година имаше и правостоящи, за тази не попитах, но елате хипер ще си прекарате невероятно. Афтър партито е в Заимов и там ще можем да се снимаме с любимите косплейър...косплейърки...
Това е събитие тип театър, в което 4 косплей групи ще изнесат спектакъл.
Групите както следва са:
Блийч - пловдивчани, за които се знае много малко.
The Wicher - може би фаворита според мен. В него за известни Косплейъри и очаквам да направят абсолютно шоу. Виждал съм част от костюмите и мога да кажа, че наистина са се постарали. С идеята, че голяма част от групата са миналогодишните Батман, от Анивенчър, мога с увереност да изтъкна, че техния сценарии просто ще е висоти пред всичко друго.
Шакоган но шана - Една група, за която имам огромни съмнения какво ще се получи. Алфата (не знам дали е известен из този форум, но в аниме средите...има лоша репутация на 1.90 Хицугая Тоуширо...) е главния виновник за сценария им. Факторите, които ми навяват някакви малки признаци за успех са това, че самият аз ще съм нещо като отговорник нинджа за тяхната сцена, че в групата им има много луди и ентусиазирани хорица и най-вече не им липсва опит в крафтенето на костюми.
Кросоувър Болница - Това ще е нещо доста изненадващо и за мен. Познавам дадени хора, но идея си нямам какво ще сътворят. Смело мога да кажа, че идеите за сюжет, които са ми подшушнали са доста забавни, така че очаквам професионализъм и от тяхна страна.
И въпросът след 15:00 е Харесвате ли такива мероприятия, ходите ли на такива събития, Хареса ли ви Аниплея? ^^

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun May 06, 2012 6:02 pm

Не съм в България и не мога да посещавам подобни мероприятия. Тук след няколко дни има Отафест организиран от местния университетски аниме-клуб, та може да идем да погледаме косплей. Забавно ми е да разглеждам снимки, ама като цяло не ме влекат особено тоя тип неща.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Giornalista
Smallfolk
Posts: 1
Joined: Sun May 13, 2012 3:13 pm

Post by Giornalista » Sun May 13, 2012 3:14 pm

Aniplay 2012: Клас Стани, Клас Мирно!

Май 5, 2012 започна като един съвсем обикновен ден, малко по-слънчев от предходния, но и много спокоен. Някак си личеше обаче, че това спокойствие всъщност е едно затишие пред буря. На тази дата се състоя Aniplay 2012, разбира се, и тя ще бъде запомнена точно с това събитие, както от организатори и участници, така и от публиката. За тези, които не са наясно, Aniplay е едно много сериозно актьорско представление, което може да се потвърди и от присъствието на Веселин Ранков като председател на самото жури, но за това - по-късно.

Всъщност, за участниците и организаторите нещата не стояха толкова спокойно. От сигурен източник знам, че планирането и изпълнението на едно такова събитие е почти толкова трудно и наситено с емоции (основно позитивни, естествено!) за екипа зад кулисите, колкото и подготовката на една сцена от представлението за актьорите. Добровoлци и странични хора се опитаха да поправят миналогодишни грешки и съдейки от усещането, останало у мен след този ден, се справиха отлично. И все пак, самите участници със сигурност имаха един доста нервен петък, изпълнен с тревоги, проверки и последни поправки преди самото представяне.

Самото събитие премина в две фази, ако могат да бъдат наречени така - inside и outside, разбира се!

В Mладежкия театър се състоя самото представление, макар че има много място за подобрение (ех, ако не мислим така, как ще се развиваме?), със сигурност то беше много променено от предните години и повечето грешки от тогава бяха поправени. Беше разделено на 3 части - двете първи групи - “Bleach” и “Вещерът”, след това – “Shakugan no Shana” и “Кросоувър болница”, като за трета част определям награждаването. Помежду им имаше по един от трите танца, обявени предварително на официалната страница на събитието във Facebook.

Играта на сцената на тазгодишното събитие безспорно беше много репетирана и нивото надминаваше стандартите на една малка страна като нашата. Естествено, имаше малки проблеми в озвучаването, но и беше преизпълнено със забавни моменти като тролски ръце, които летяха в лицата на `човеците`, например. Три от четирите сцени бяха по-скоро комедийни, което може би беше една от причините момчетата и момичетата от “Вещерът” да се откроят, но разбира се, също си личеше и че някои от косплеърите се бяха постарали много повече от останалите.

Първата сцена, „Bleach“, премина в една комбинация от ожесточени битки между Улкиора и Ичиго, както и внезапното и задължително „Куросаки-кун!” от червенокосата Орихиме. И да не забравим, че Първата и Третата еспада гледаха всичко много отблизо, толкова от близо, че на Бараган накрая му се прииска да покаже на Куросаки как се бие една истинска еспада... Неуспешно, но поне има здравни осигуровки.

При “The Witcher” нещата преминаха в песни и китарен акомпанимент, както и ценните бойни способности на самия Вещер... Още от самото откриване на сцената стана ясно, че ще има много кръв да се лее, както вещерска, така и човешка. Впечатление оставиха и картините, прожектирани зад актьорите, които помагаха за цялостната атмосфера. Друга важна част бяха бойните демонстрации, изиграни като от истински каскадьори както от мъжките, така и от женските участници в представлението.

„Shakugan no Shana“ беше третата играна тема и определено остави много неща в съзнанието на публиката. Въпреки че може би при тях зрителите се обаждаха най-много, реакция продиктувана от забавянията между действията, много от героите станаха любимци. Познаването на историята дори не беше необходимост, за да се разбере сценария, което само по себе си показа колко добре бяха адаптирали идеята.

Но в края на краищата, най-много кръв се изля в „Crossover Hospital“, където всеки искаше да види сметката на всеки.. но бедният Death the Kid накрая са оказа най-нещастен, защото по един много несиметричен начин всички паднаха от мощта на едно много kawaii животинче.

Освен трола и невероятната игра на младата Трис от „Вещерът“, няма как да не откроим една жертва на Стефани Майерс, в чийто медицински картон беше отбелязано : „Причина за смъртта: скука и светещи вампири”. Това безспорно беше отличен скеч от играчите в „Кросоувър Болница“. Ичиго от “Bleach” беше впечатляващ, но трябва да си изключва телефона, докато е в двубой на живот и смърт! „СПАРТА!” извикаха от групата на “Shakugan no Shana”, но това, както и бутилчицата на Марджери Доу, не им помогна достатъчно, за да победят противника.

Много от гостите на събитието искаха да гласуват и за страхотните водещи, които определено снабдиха паузите с комедия на високо ниво. Ех, кой не обича малко crossdressing?

В журито - хората, които взеха важните решения, беше Веселин Ранков, който озвучава Уили (Алф), Рене (Ало, ало), актьорите Роуън Аткинсън („Мистър Бийн“ и Едмънд Злостър в „Черното Влечуго“), Еди Мърфи (Д-р Дулитъл) и много други. Но всъщност... та това е Веселин Ранков! Там също бяха и Явор Борисов, актьор от Сатиричния театър, Сфумато, Сълза и Смях, участвал и във филмови продукции. Gustav Ljungdahl е последният специален гост. Той е дългогодишен косплеър от Швеция, който представи страната си на миналогодишния Eurocosplay, а, да - и вече не харесва тролове!

Тези хора взеха ценни решеня и избраха Неси Соклева, която играеше Трис Мериголд (Вещерът), да защити страната ни на Eurocosplay 2012 . Другите награди спечелиха Иван Димитров – Най-добра мъжка роля (Вещерът), Христина Балабанова- най-добра женска роля (Shakugan no Shana), Кирил Георгиев – Най-добър сценарий (Вещерът), присъдена от предишният организатор на Aniplay – Ели Shadow Николова, а публиката пусна своето листче за цялата група на „Вещерът“. Имаше и обявен най-добър косплей от гостите от публиката - този на Мана-сама!

След това, по стара традиция, всички се пренесоха в парка Заимов в София and they lived happily ever after… или не точно. Докато течеше ожесточено снимане, правене на клипчета и множество поздравления се разнасяха из зеленинката, природата реши, че е време Aniplay 2012 официално да приключи. Под проливния пролетен дъжд елфите, вещерите и истинските воини не се предадоха, но все пак това беше краят на последния етап от събитието... В края на краищата, Aniplay 2012 се превърна в едно страхотно изживяване и със сигурност никой не съжалява, че го е посетил. Забавлението изпълни иначе задушливата зала на Младежкия театър, а пък `задушевната` обстановка ни помогна да се почувстваме като доволни аниме и манга (а и не само) почитатели.


Репортер от събитието - Anita J

User avatar
ProxyFantasy
Paragon
Posts: 615
Joined: Tue Jul 19, 2011 12:59 pm
Contact:

Post by ProxyFantasy » Sun May 13, 2012 6:49 pm

Мога само да те похваля за невероятно детайлното ревю. Накара ме да си спомня едни от най-приятните моменти на Аниплея, като летящата ръка на трола, фраснала в лицето шведа както и всички представили се на ниво участници. Единственото, което можем да си пожелаем, е шоуто следващата година да е също толкова великолепно като това. ^^

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests