Джо Аберкромби

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Tue Mar 20, 2012 9:12 pm

Истински здравото действие е в трета част; във втора има доста събития и светоизграждане, и линията на Глокта беше брилянтна, но големите развръзки си остават за накрая :>
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1453
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Wed Mar 21, 2012 2:50 am

Drigan wrote:Истински здравото действие е в трета част; във втора има доста събития и светоизграждане, и линията на Глокта беше брилянтна, но големите развръзки си остават за накрая :>
?
"Големите развръзки"? На тая трилогия краят й беше ясен поне 500 страници предварително. Нямаше нито едно изненадващо развитие. Както съм казал по-горе - Абъркромби е приятен, но нищо повече автор. Ебава се с клишетата, но туй сме го виждали вече, и по-добре. Безспорно става за едно четене, но приблизително половин година след въпросното даже не мога да си спомня тия главните за кво се бориха.

Типичен "знам-какво-да-не-правя-и-толкоз" писател и определено overrated събитие във фентъзито.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Wed Mar 21, 2012 3:01 pm

А ти ме дразниш, защото си един от двамата души, които съм чувал въобще да мрънкат за Абъркромби. Аз почти прочетох първата и ми хареса невероятно много.
Това, че на теб не ти е харесало е окей, имаш право на мнение. Но айде не ни обяснявай на нас, че е overrated, а?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1453
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Wed Mar 21, 2012 3:21 pm

E айде `ич да не си говорим, а? Обсъждаме книги бе, като не ти изнася моето мнение, не го чети и толкоз.

Тая поредица я спасява точно едно-единствено име и това име е Глокта, ако ми посочиш нещо друго впечатляващо в нея, ще ти пратя прегръдка през нета. Светът ли е някакъв мега оригинален? Яки фентъзи идеи нещо? Или пък титаничната атмосфера? Героите ли са изключителни (изключаем вече споменатия и донякъде Баяз)? Безумно интелигентен и/или заплетен сюжет ли има? Или пък не сме виждали подигравки с клишетата?

Аз, за разлика от теб, поне съм писал какво не ми харесва, а не цепя някакви "ХАРЕСА МИ НЕВЕРОЯТНО МНОГО, НЕ МИ КАЗВАЙ, ЧЕ Е ОУВЪРРЕЙТИД!".

Разбирам ако някой прави скок от.. да речем Салваторе към Абъркромби и му се струва, че е открил света, ама нали таковата.. вагоните с книги :lol:
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Wed Mar 21, 2012 5:12 pm

Не, виж, аз нямам абсолютно нищо против да си изразяваш мнението и да не харесваш книгата, просто не казвай, че е overrated. Това, че не се е харесала на теб, не означава, че е надценена като цяло. Аз ще си изразя по-подробно мнението, когато прочета цялата поредица. За сега мога да кажа, че "Гласът на острието" ми харесва толкова много, защото успя да ме накара да я прочета за 3-4 дена не чак толкова активно четене, да ме кара да будувам до 4 сутринта и да ме потопи в света си.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Mar 21, 2012 5:20 pm

А не може ли да е надценена според него? Ся, не е нужно да прикача по едно "по мое мнение" към всяко свое мнение, за да е ясно, че е негово мнение, нали?

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Mar 21, 2012 5:59 pm

Мен точно атмосферата ми хареса най-много, макар да не е изпадал в подробности и детайли за нито едно населено място на момента имах чуството че се разхождам по паветата на площада.

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 610
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Post by Vash » Wed Mar 21, 2012 6:43 pm

Dante wrote:Това, че не се е харесала на теб, не означава, че е надценена като цяло
Е това дали е надценено нещо не се решава от мнозинството. По дефиниция думата се отнася за неща, които са оценени незаслужено високо от твърде много хора. Пример за това - Аберкромби. :mrgreen:
Last edited by Vash on Wed Mar 21, 2012 6:45 pm, edited 1 time in total.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Mar 21, 2012 6:44 pm

Говорете си по-интереснооо. Заинтересувайте меее.

(Ше зема да я тествам просто.)

User avatar
beliefcontrol
Paragon
Posts: 532
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm

Post by beliefcontrol » Wed Mar 21, 2012 7:34 pm

Тествай, ще ми е интересно да прочета мнението ти.
Може направо с Best Served Cold, която е доста по-рафинирана - все пак началото на трилогията е първият му литературен опит изобщо, писан в свободното от работа време.

Плюс това никой не твърди, че авторът е върха на литературата - книгите си имат недостатъците, но за сметка на това са на 100% моят тип атмосфера, герои и хумор. Съответно заемам позицията на слепия фен и обявявам всички, за които Абъркромби е надценен, за умопомрачени. :bigtongue:
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

User avatar
Lord
E'lir
Posts: 163
Joined: Tue Jul 01, 2008 10:21 am

Post by Lord » Wed Mar 21, 2012 9:36 pm

Пичове, на мен тук ми се вижда следния проблем - повечето сте пораснали с по пет години откак го има тоя форум и литературните ви търсения са насочени в друга посока, а скаличката с критериите нараства неуморно, та е абсолютно в реда на нещата Abercrombie да ви е некъв средняшки.

То работата е, че по принцип фентъзито е в най-добрия случай средняшка литература (inb4 крясъка "Ма изключенията, те такова..." - изключенията, те са ясни). В контекста си пичът е отличен или поне отличителен. Много ясно са, че от някакъв момент нататък няма да ви е второ пришествие. Btw, ако не се лъжа, аз само в тоя форум съм чел, че комерс книги като оная вампирската гей изгъзица е строго окейна (Туайлайта тва, да не се обърка някой, че те безброй станаха), само щото нишата, в която се е набутала, е пълна с по-големи лайна от нея. Дори частично да се приложи подобна логика към Abercrombie, най-малкото си заслужава прочитането. Е, верно, не е Хемингуей, но пък това е все още форум предимно за фентъзи и фантастика, нали?

User avatar
Devoted of Slaanesh
Paragon
Posts: 740
Joined: Fri Jul 04, 2008 2:53 pm
Location: Austria

Post by Devoted of Slaanesh » Thu Mar 22, 2012 11:10 am

На момчето в мен, Абъркомби достави голямо удоволствие ... :wink:

User avatar
Delegat
Aes Sedai
Posts: 1583
Joined: Mon Dec 25, 2006 7:53 pm

Post by Delegat » Thu Mar 22, 2012 11:19 am

Аз първо започнах с Best Served Cold и после като почнах трилогията съжалявях, има доста големи спойлери в книгата за съдбата на някои от героите тъй че просто няма смисъл :)

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Thu Mar 22, 2012 3:50 pm

И аз така си оспойлих - даже предупреждавах в темата.

User avatar
Bimbaldy
Commoner
Posts: 48
Joined: Sun Mar 25, 2007 4:13 am

Post by Bimbaldy » Fri Mar 23, 2012 4:22 pm

Аз трилогията я прочетох преди няколко месеца и даже бях решил да напиша нещо за нея тук по темата, но точно тогава и Vash и Ordo Malleus си писаха мнението за поредицата и аз се отказах, тъй като впечатленията им съвпадаха с моите до 80 процента- не исках да повтарям едно и също нещо казано преди това.
Първата и втората книга ме разочароваха, третата ми хареса, но цялата трилогия остави едно такова празно усещане в мен-все очаквах да се случи нещо голямо, изненадващо, епично, обаче това така и не стана за съжаление.
След време, обаче започнах да си обяснявам за себе си, че това може би е преднамерено-поредното клише, което автора е отказал да спази-вместо силни емоции, които да те завладеят след прочитането на някое хубаво фентъзи в "Първия закон" го има точно обратното- едно такова усещане, че нещата са се променили съвсем малко, всичко едва ли не е било напразно и безсмислено, било е ясно от самото начало на историята. И за моя изненада, като си обясних така нещата, трилогийката започна да ми харесва повече месеци след като я бях прочел, просто по свой си личен начин започнах да я харесвам.
Абъркромби като писател не ми допада заради това, че едва ли не се взима за "най- лошия пич във фентъзи литературата", чел съм някои неща от блога му и съм останал с такова впечатление. Просто не толкова добър за колкото се мисли- може и да стане някой ден...
"Първият закон" е пример за това колко успех за някоя книга могат да донесат добрата реклама- нали някъде го представяха като Гай Ричи и Тарантино във фентъзито :), както и страшно доброто оформление на корицата- мен това ме зариби, когато още за първи път видях английските издания.
В крайна сметка мога да кажа, че "Първият закон" ми хареса, въпреки че далеч не толкова колкото ми се искаше и смятам някой ден да пробвам и някоя друга книга на Абъркромби.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests