Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2891
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Post by penzata » Thu Jan 12, 2012 10:33 am

"Фокус-бокус" на Вонегът, достига същото сатирично ниво и иронично-осъдителен тон на "Закуска за шампиони". За пореден път, той е дисектирал същността на умните човешки същества, поставили гниещите си туловища на пиедестал в центъра на вселената. Книгата е велика, оставяйки огромно задоволство в душата ти след прочитането ù, сякаш след трудно свършена, непосилна за крехките ти плещи, работа. Вонегът е свършил черноработническите дейности по извайването на поредния си шедьовър, оставен ни, наготово, да се любуваме на прелестта му.
"Ама че история!"
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Thu Jan 12, 2012 10:43 am

Ох стига, че ме подсети че трябва да чета Галапагос пък преди това трябва да довърша сума книги.
По темата: Чета от някъде месец, малко по малко, Земята под нейните нозе на Салман Рушди. Човека има интересен, богат на метафори и препратки стил, но на моменти се олива и изпада в лирически отклонения. Самата история и герои за мен не са нещо особено, но по някаква причина са ми интересни. Във всеки случай ми оставя малко впечатление за претенция, а не за реален разказвателски талант, ако й да има добър стил. Но пък има няколко безценни пасажа гавра с поп културата.

Чета и разказите на Чехов. Нямам думи. Досега каквото съм хванал от руски писател ми е харесало и той не е изключение. Разказите рядко са дълги но дори тези по две странички са невероятни. Смешни, трагични, битови... Огромно разнообразие.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Strelok
Paragon
Posts: 508
Joined: Fri Nov 13, 2009 6:02 pm

Post by Strelok » Thu Jan 12, 2012 2:49 pm

Strelok wrote:Сянката на Ендър започнах, ще видим дали ще ми хареса.
Свърших я, хареса ми. Почнах и Сянката на Хегемона, засега е малко наивна.

matsi
Merchant
Posts: 87
Joined: Mon Jan 17, 2005 2:02 am

Post by matsi » Thu Jan 12, 2012 3:55 pm

Страхът на мъдреца част 2 от Патрик Ротфус .Никакво развитие по сюжета,но въпреки това страшно ме увлича и просто не мога да спра да чета.

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 610
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Post by Vash » Sat Jan 14, 2012 10:18 am

Препрочитам Велум и съм във възторг, че този път разбирам какво се случва. :o Книгата всъщност не е постмодернистична бъркотия, както си мислех преди. Има си напълно кохерентен мета-сюжет и всяка малка историйка е като метафора, която го развива.
После продължавам с Мастилото.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Sat Jan 14, 2012 11:49 am

Vellum и Ink са сред най-гениалните фантастики, които съм чел, няма да спра да го повтарям :) И якото е, че са страхотни за препрочитане.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
gal.eon
Adept
Posts: 220
Joined: Thu Jul 31, 2008 2:10 pm
Contact:

Post by gal.eon » Sun Jan 15, 2012 9:45 am

"Пергаментът" и "Мастилото" са и в моя списък за препрочитане...

Четено наскоро:
- "Краят на дъгата" на Върнър Виндж(и) - не ми допадна особено, може би заради неясната/неизяснена конспирация, която уж движеше цялата история; технологиите са на крачка да бъдат реализирани (добра прогностика) и служеха като цяло за фон на нещо като тинейджърски техно-трилър.
- "Книгата на черепите" на Робърт Силвърбърг- категорично мой тип книга, макар и да няма кой-знае какъв сюжет. Разказът от първо лице (4х) в случая върши доста добра работа за изграждане на образите на героите, макар и езика на всички да е подобен.
- "Пясъчните крале" на Джордж Р.Р.Мартин - приятна класическа научна фантастика; сега дочитам последния разказ.

След като споменах по-горе за четири първи лица в "Книгата на черепите", нека да кажа и за друга книга, представяща разказ за събития от различни гледни точки, която чета в момента. Става въпрос за "Александрийски квартет" на Лорънс Дърел (а брат му е Джералд Даръл, какво да се прави, транскрипция ;) ). След прочетени 3 от 4-те тома съм възхитен; всеки от героите има поглед върху част от историята и държи част от ключа към разбиране на събитията. Героите са реалистично представени, сложни персонажи, които показват различните си лица в зависимост от наблюдаващия. Езикът е богат и поетичен, изобилстващ с описания, базирани на цветовите характеристики на обектите...
А каква е връзката с фантастиката? - разбрах за"Александрийски квартет" преди няколко години в интервю с /или материал за, не помня точно,/ Роджър Зелазни. Там пишеше, че първоначалната му идея за Хрониките на Амбър е била вдъхновена от четирилогията на Дърел и е искал да представи една и съща история от няколко гледни точки, но по-късно е променил концепцията...
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Sun Jan 15, 2012 12:02 pm

Завърших книгата на Рушди. Ми по - скоро си струваше, финала ми хареса.
Сега довършвам Дракула, честно казано ми се вижда прекалено бавна, почти цялата книга мина в Англия, а героите са ми леко мухльовци, но това вероятно е защото вече съм виждал различни версии на филм...
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

raylight
Sorcerer
Posts: 377
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:21 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by raylight » Sun Jan 15, 2012 7:26 pm

Random wrote:Четвърта си е доста яка, нищо че е бая различна от първите три. Роланд е още пишлеме, ама пак си го бива. Иначе пета също е доста добра, малко Седемте самураи си пада. Шеста и седма... мех.
И на мен ми харесва пета книга, тъкмо я дочитам. Радвам се, на отношението на Кинг към изкуствения интелект, първо оня влак, сега и Анди :)
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

raylight
Sorcerer
Posts: 377
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:21 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by raylight » Sun Jan 15, 2012 11:02 pm

Claymore47_Fen wrote: Чета и разказите на Чехов. Нямам думи. Досега каквото съм хванал от руски писател ми е харесало и той не е изключение. Разказите рядко са дълги но дори тези по две странички са невероятни. Смешни, трагични, битови... Огромно разнообразие.
Чехов е много различен от повечето руски писатели, които съм чел. Той не мрази никого, няма жидьи и полски панове на всяка дума
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Mon Jan 16, 2012 9:52 pm

gal.eon wrote: А каква е връзката с фантастиката? - разбрах за"Александрийски квартет" преди няколко години в интервю с /или материал за, не помня точно,/ Роджър Зелазни. Там пишеше, че първоначалната му идея за Хрониките на Амбър е била вдъхновена от четирилогията на Дърел и е искал да представи една и съща история от няколко гледни точки, но по-късно е променил концепцията...
Подозирам, че просто е искал да построи поредицата по начин сходен с този в квартета. Книгите на Дърел често са харесвани много от фантасти, виждал съм да се споменават и от доста други. Трябва и аз най-сетне да се хвана да ги прочета, в списъка ми са от сумати време.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
gal.eon
Adept
Posts: 220
Joined: Thu Jul 31, 2008 2:10 pm
Contact:

Post by gal.eon » Tue Jan 17, 2012 8:23 am

Random: Да, така е. Едно събитие винаги може да се приеме по различни начини от свидетелите и особено от участващите в него. Дърел е направил точно това, като е представил любовта и отношенията между няколко основни герои, пречупени през призмата на личната интерпретация на всеки от тях (а за твореца истината винаги е по-различна от реалността).
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue Jan 17, 2012 12:45 pm

The Way of Kings на Сандерсън. Дали не е дългичка :shock: От два дни чета и съм на една десета ... Иначе засега все още разполага героите по местата им, така да се каже, и малко уърлдбилдва. Имаше и една готина assassin-схватка, ако и леко претоварена, понеже Сандерсън я използва, за да си обясни основите на магическата система в движение.

Започва да ми се натрапва обаче схематичното му писане.

Може би е по-приемливо за роман с такъв обем, но се хващам, че от липсата на интересни детайли и описателност нерядко минавам някоя страница по диагонал, та после трябва да се връщам малко назад, за да препрочитам изтървани изречения.

Наред с това разнообразявам с разкази от цикъла The Dying Earth и разните фантазни притчи на лорд Дънсани от Time and the Gods. И двете са яки: Ванс пише много готино приключенско фентъзи с пълп-уклон (който е най-вече в ситуациите, не в писането, което е много добро), а Дънсани митотвори и антроморфизира с пълни шепи - страхотно му се отдава тоя тип реторика.

Отделно си препрочитам A Clockwork Orange и забелязвам, наред с другите достойнства, колко готино Бърджис меша медиуми - героите са облечени по елизабетинска мода, а постоянните звукоподражателни възклицания са като от комикс.

Почти съм приключил и една книга на Джойс Каръл Оутс с есета за писатели, писането и писателския живот и работа - The Faith of a Writer. Някои са малко мъгляви, но личи доброто желание на жената да окуражава тия, дето се заемат или са се заели с тая свръхнеблагодарна задача, писането.

raylight
Sorcerer
Posts: 377
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:21 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by raylight » Wed Jan 18, 2012 12:09 am

Стивън Кинг е бог :lol:
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1941
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Post by Martix » Wed Jan 18, 2012 11:29 am

След като си дочетох Последният Континент (за който ще ви спестя суперлативите, знаете си ги) започнах Книга за Гробищата
На стотина страници съм, доста прилича на Neverwhere, което е добре, защото тя ми е любимата книга на Геймън. Но засега в книгата няма нищо оригинално като Neverwhere + Джони и Умрелите е.
Изглежда като да е приятно четиво, но нищо повече.
There are no rules! I'm gonna get you!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests