Как да гледаме аниме - накуп или по епизод на седмица?

Банди върлуващи отакута... окапита... опосуми... така де, вашето next door аниме кътче
Post Reply
User avatar
alshu
Elder God
Posts: 5252
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Tue Jun 21, 2011 4:52 pm

Добре де, какво толкова лошо има да гледаш on-going неща?
Тръпка си е да чакаш всяка нова серия...а и някак те мотивира да преживееш до следващата седмица :lol:.

Има и лоши страни - чакането...но за мен гледането на големи порции размазва детайлите и пресушава емоциите. Дори когато имам пълен batch, пак го гледам на малки порцийки (от 3-4 максимум 6 серии) и ги мешам с други сериали.

В идеалния случай попадам на перфектен 13-26 сериен сериал. Ако го изгледам на 1-2 сядания ставам много надъхан, доволен...и ми се отваря апетит за още...а пък то няма. :shock:
Дори ако ще има следващ сезон това означава чакане от порядъка на 1-2 години.
За мен тази дупка е много по-дълбока от нетърпението да чакаш епизода до следващата седмица.
Често се случва не всички епизоди да се еднакво качествени. Гледането в група веднага ще покаже разликата и потенциално ще ми провали настроението за останалите епизоди. Гледането през седмица може да позамаже проблема и да не ми развали общото впечатление.
При приключването на такъв сериал, дори си приятно изморен от многомесечното следене и си отдъхваш, че вече не трябва дебнеш за него :lol: .
23 минути на седмица е малко...естествено следя няколко заглавия. По възможност от различни жанрове и нарисувани в различни стилове. Това компенсира и пресищането от определена тематика.

Естествено припомнянето на вече гледани неща трябва да се прави на големи дози.

Гледането на безкрайни сапунени шоненки от по 300+ епизода е друг случай. Там единственият начин видиш някакво сюжетно развитие е да ги гледаш наведнъж.


Знам, че някъде тук Roland беше писал пространна и обоснована статия как всички сериали могат и трябва да се гледат наведнъж.
Не знам. Може да е въпрос на психологическа настройка, но аз обичам да разреждам гледането на качествени заглавия с малко по-боклучави. Поглъщането на концентрирани качествени продукти ме води до две неща - до мощен глад за още или до прегаряне и загуба на интерес към аниметата.
Затова мешам нещата - разнообразни заглавия, към тях малко manga, малко web комикси, малко live action сериали и пр.

ПП
Пффф...то май се получи нещо, като самостоятелна тема...но нито знам как да я кръстя, нито пък някой ще вземе да постне в нея :lol: :lol: :lol:

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1651
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Post by Mushu » Tue Jun 21, 2011 5:24 pm

Виж сега, принципно няма нищо лошо, както виждаш аз също гледам сума онгоинг неща, но... Понеже все пак трябва да се работи, времето за аниме си го крадвам общо взето... Тоест като следя 4-5 сериала, общо взето всеки ден си гледам седмичното епизодче от някой от тях. А станат ли повече, ми идва малко зор, почват да се натрупват и т.н.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jun 21, 2011 5:45 pm

Готови сте. :)

Аз ще мина да напиша мнение по-късно, че сега съм малко на зор в работата.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue Jun 21, 2011 7:17 pm

I'm too young for this shit. След като в шести клас изгледах до 161 епизод Наруто във Тубата вече не мога да правя такива подвизи. Всъщност последно почнатата ми манга ( през 2009 ) Уан Пийс я четох 2 месеца. Вече не мога да правя такива работи. След това през зимата на 2009 Берсерк и това е. Каквото съм опитвал да зачитам след това не става. Затова вече само гледам анимета и то само завършени. Всъщност това е и причината да не гледам ТВ сериали (особено американски), много са им дълги сезоните. За един кабелен епизод мога да изгледам 2 аниме епизода, въпреки че нещо ме мързи и това да правя в момента. :oops:

User avatar
Strelok
Paragon
Posts: 508
Joined: Fri Nov 13, 2009 6:02 pm

Post by Strelok » Tue Jun 21, 2011 9:03 pm

One Piece от септември го гледам епизод за епизод и ми допада. Сега като почти стигнах последния на Gintama подозирам, че ще стане пак така. Ако гледаш твърде много от нещо има шанс да ти омръзне. Пък и един от тези двата ако ги чакам да свършат няма да ги дочакам.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jun 21, 2011 11:22 pm

Начи, аз гледам на ударни дози, по много от едно и също. Т.е. никога не смесвам заглавия и като почна да гледам нещо, си го консумирам до края методично и последователно. И под консумирам имам предвид, че омитам покрай анимето и наличната манга, игрални филми и сериали ако има - изобщо всичко, преди да премина към друго заглавие.

Защо го правя - защото така наистина успявам да се потопя в света и сюжета на дадено заглавие, почти до степен на шизофрения. И го изживявам много по-пълноценно, все едно съм там. Сега, безкрайните шонен сапунки, които следя успяват да ми станат между другото - така си чета ОП мангата всяка седмица примерно. Но в повечето случаи и при тях чакам да се съберат повече епизоди/глави и тогава си правя поредния ударен маратон с тях.

А къси сериали АБСОЛЮТНО отказвам да гледам онгоинг, освен ако не са с формат на стенд-алоун епизоди. Достатъчно анимета успях да разлюбя с по епизод на седмица. Тия, в които има развитие на някаква сюжетна нишка страдат много от накъсано гледане - като седна да ги видя съм забравила вече половината детайли от предишните серии и много често ми е заминало цялото настроение. Билдъп-а на емоциите съвсем е зачезнал. Затова - накуп.

Много малко заглавия досега са ме карали да пребозая с тях - примерно Lucky Star. Там просто трябваше да се огранича до 2-3 епизода максимум на ден, щото ми идваше в повече.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
alshu
Elder God
Posts: 5252
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Wed Jun 22, 2011 10:21 am

Amelia, 10x за сплита (и за изнамирането на име за темата :lol: ).

Вчера бях в някакво супер малоумно off-topic настроение, за което се извинявам. :?


Може би всичко опира до нервна система, издържливост, способност за асимилиране на голямо количество информация, attention span и пр. и пр. качества, които не притежавам.

Естествено и аз обичам за да се потопя по-дълбоко и по-пълноценно в някое заглавие. Но както вече писах, ако е много добро това ме води до наркоманска криза след края му, а ако не е много добро може да ме накара да го дропна и да пропусна потенциално интересни елементи.
Т.е. сдържам си порива да изгледам всичко наведнъж, защото евентуално после ми става гадно по една или друга причина.
Май без "странични ефекти" съм го правил само с Detective Conan и City Hunter. Примерно на Gintama трябваше да направя една двумесечна пауза по средата.


Claymore47_Fen
I'm too young for this shit.
Ъъъ...ако съм прав, значи с възрастта нещата трябва да се влошават...Просто не си достатъчно вманиачен по някое заглавие. :lol:

User avatar
ProxyFantasy
Paragon
Posts: 615
Joined: Tue Jul 19, 2011 12:59 pm
Contact:

Post by ProxyFantasy » Thu Jul 21, 2011 11:38 am

Аз лично за мейнстриймовете си имам моя си тактика. Тъй като ми е адски интересно какво ще се случи, чета мангата и така никой не може да ми спойли..
Анимето например на Лан Пийс чакам да излезе пълна арка или поне 30 епизода и тогава си правя маратони....просто толкова ме надъхва, че никога не е достатъчно просто един епизод.. :Д а мангата ми е съвсем по мярка :Д

User avatar
alshu
Elder God
Posts: 5252
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Thu Jul 21, 2011 12:56 pm

чета мангата и така никой не може да ми спойли.
Странична бележка - чакането на превода на излизащата манга е най-мъчителното нещо...помня да съм чакал с години за chapter-и. :? При такава ситуация задължително натрупвам. Същото важи и за web комиксите, дори да става дума за често излизащ (3 пъти в седмицата) или дори всекидневник - трупам и чета наведнъж материали от месеци наред.
Едни то любимите ми (Glaxion, Patadigm Shift, Cleopatra In Spaaace и The Meek) излизат два пъти в месеца :? :? :? (The Meek дори още по-рядко). Добре че Girl Genius и Sandra And Woo са си по-редовни.

User avatar
ProxyFantasy
Paragon
Posts: 615
Joined: Tue Jul 19, 2011 12:59 pm
Contact:

Post by ProxyFantasy » Thu Jul 21, 2011 3:13 pm

Аз като преводачи, на редовни издания имам предвид се доверявам само на Бинкотопия....не ме е интересувало друго освен Наруто и Лан пийс, едно време и Фери Тейл... другото го гледам по томове :Д

User avatar
Damnation
Farmer
Posts: 50
Joined: Tue Jan 03, 2012 4:45 pm
Location: Sofia

Post by Damnation » Wed Jan 04, 2012 10:01 am

Много зависи какво гледам и как гледам - може и по епизод на седмица, може и 10-15 епизода за ден. Последно гледах накуп Highschool of the dead лятото ( в паузата между Crysis 2 и Deus EX :HR ) - иначе обикновенно не гледам повече от 1-2 епизода наведнъж, дори да разполагам с време.
Ego te provoco

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests