A Dance With Dragons [СПОЙЛЕРИ до 4-та книга вкл.]

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Sun Dec 11, 2011 5:18 pm

Spoiler: show
Ъм. Bran означава "гарван" на ирландски и уелски. Имайки предвид ролята на гарваните в историята на Бран и използването им от зеленозрящите, мисля, че това е вложения от Мартин смисъл. Има и поне две известни митологичи фигури с това име, Bran the Blessed и още един. Впрочем, българската дума "бран" по принцип означава "война".

Теорията за Джойен и жертвоприношението изглежда много логична и добре подкрепена, колкото и да е... неприятна. (Тук използвам преводния вариант на името, защото Джоджен звучи смешно.)

Между другото, и аз пропуснах пая от Фрей на първото четене. Момента с песента за готвача-плъх ми се стори странен, но помислих, че Мандърли просто иска да обиди Фрей - свързах го с останалото чак след като прочетох за пая във Westeros...

П.П. The North remembers.

П.П.П. You want Freys with that?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Dec 11, 2011 7:06 pm

Lyanna Stark wrote:Ъм. Bran означава "гарван" на ирландски и уелски. Имайки предвид ролята на гарваните в историята на Бран и използването им от зеленозрящите, мисля, че това е вложения от Мартин смисъл.
Което доказва, че четенето е по-сериозен процес дори и от писането.
Да не говорим за превеждането :oops:
Благодаря ти, Лиана. Не знаех това.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Sun Dec 11, 2011 8:04 pm

О, аз го научих от форумите преди време, и сега проверих в Behind the name дали си спомням правилно. А и Мартин по принцип не влага чак такова значение в имената, не е като Толкин или Роулинг, така че не е имало причина да го знаеш или да търсиш информация.

А защо обсъждаме името на Бран в спойлър тагове? :lol:

Martix
Archmage

Post by Martix » Sun Dec 11, 2011 8:05 pm

По интересен за мен въпрос е защо ги чета като още не съм чел книгите. :roll:
There are no rules! I'm gonna get you!

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Dec 11, 2011 8:50 pm

Lyanna Stark wrote:
О, аз го научих от форумите преди време, и сега проверих в Behind the name дали си спомням правилно. А и Мартин по принцип не влага чак такова значение в имената, не е като Толкин или Роулинг, така че не е имало причина да го знаеш или да търсиш информация.

А защо обсъждаме името на Бран в спойлър тагове? :lol:
Знам ли. За да не отнемем на други удоволствието от разгадките на загадките, може би? :)
Интересен културен феномен според мен е, че работата по текста започва да става все по-интерактивен процес.
Макар и наблюдаем засега по отношение на комерсиални фентъзи сериали, заслужава особено внимание.
Явлението би могло да се окаже основа за нова теория на текста и импликациите му в "някаква нова култура" . В нещо, което допреди 20 г. (допреди интернет примерно ) не е съществувало.
Трип? Моридин?
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Sun Dec 11, 2011 10:17 pm

Аз отдавна си мисля за нещо като wiki-базирана книга (имайки предвид съвместното редактиране, което позволява wiki, а не нелинейността, която е резултат от hyperlinks). Развитието на електронни книги / софтуер за такива и Интернет дават един куп възможности за нови среди (media) за артистично изразяване. Дигиталните игри са очевидната нова артистична среда, но не е необходимо да е единствената -- погледнете примерно Фелиша Дей, която е пионер в кратките Интернет филмчета. Говорили сме с жена ми по въпроса доста. Тя смята, че е невъзможно една книга да се пише от много хора и мнението й се споделя от всички други автори, с които съм говорил. Следващата ми идея е превод на книга: пуска се основния текст в wiki, има един основен преводач, който е отговорен, но има и един куп други хора, които имат право да променят думи, фрази и т.н. с цел крайният продукт (преведената книга) да е възможно най-добър. Да видим ще успея ли да я убедя да направи нещо подобно с нейните книги :)

Ей, забравил съм да пиша литературно на български. Ужас.

Относно спойлърите в темата -- много ме дразни, че трябва да ги цъкам непрекъснато. Да вземем да променим заглавието на темата така, че да включва петата книга и да си пишем свободно, без спойлър тагове?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Dec 12, 2011 10:43 am

Линковете на Лиана са номер 1 :mrgreen:

Ами не знам, кажете - има ли някой дето иска да обсъжда книгата, без да я е чел? Ако никой не пише днеска, я правя спойлерска ;Р

Много се филмирах (пак) с тия теории. Вие разбрахте ли, че едикой си е гей? То това не е теория де, но всички твърдят колко било очевидно, а на мен не само че не ми беше очевидно, но даже ми е трудно да го повярвам, при все, че мартин го е потвърдил :mrgreen: никак не се връзва
This is it. Ground zero.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Mon Dec 12, 2011 10:54 am

Кой, Гриф ли? Наистина беше очевидно. Аз в началото си помислих, че просто си въобразявам - случва ми се да чета през slash goggles - но Мартин го потвърди. Същата случка имах със седмия Хари Потър - видях податки за Дъмбълдор/Гриндълуолд преди изявлението на Роулинг, но не повярвах, че са сложени нарочно. Но там беше много по-subtle от несподелената любов на Конингтън към Регар.

Просто начина, по който Гриф говори за Регар ("моя сребърен принц", и как косите му се веели на вятъра), очевидната му ревност (Елия не била достойна за Регар и бла бла бла) и обяснението как искал да впечатли Регар и да се докаже достоен за любовта му (!!!) наистина правят положението доста очевидно.

dido_demirov
Merchant

Post by dido_demirov » Mon Dec 12, 2011 12:37 pm

Първо Рнели и Лорас Тирел сега и Джон Конингтон. Въпреки, че и аз не забелязах да има такова нещо, доката за Ренли и Лорас бяха сериозни подмятания. Но пък щом Мартин е потвърдил.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Dec 12, 2011 2:21 pm

Той Конингтън си го каза почти в прав текст.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Mon Dec 12, 2011 11:27 pm

Абе личеше си.
Аз в началните му глави не усетих нищо подобно, макар хората да казват, че още там се виждало. Обаче в последната му глава си се забелязваше. Точно заради романтичния език в описанията и силната емоционална натовареност на флашбековете...
Бтв, само на мен ли "младият Гриф" ми е някакъв скучен и ненужен? Аз вярвам, че е този, за който се представя, ама все пак ми се струва, че няма да има особена роля в историята. Някакъв страничен Таргариен тип Визерис, който ще умре скоро, а не глава на дракона.
But goddamn,
you got me in love again

dido_demirov
Merchant

Post by dido_demirov » Mon Dec 12, 2011 11:42 pm

Бтв, само на мен ли "младият Гриф" ми е някакъв скучен и ненужен? Аз вярвам, че е този, за който се представя, ама все пак ми се струва, че няма да има особена роля в историята. Някакъв страничен Таргариен тип Визерис, който ще умре скоро, а не глава на дракона.
[/quote]
Според мен ролята на младия Гриф е да се венчае за Ариан Мартел и по този начин да привлече съюза на Дорн въпреки,че тя е малко възрастна за него , но от стратегическа гледна точка тя е най-подходяща за момента.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Dec 12, 2011 11:43 pm

Съгласен с двата последни коментара. Точно така ще стане и точно толкова скучен е тоя. Голяма загуба ще е Ариан по него, беше толкова приятно развратна :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Dec 13, 2011 12:28 pm

Между другото интересно е, че по форумите не се споменава почти сигурното потвърждение, че
Мелисандре и Станис са любовници.
То и преди имаше доста хинтове за това, но мисля, че "her bed saw little use now that Stannis was gone" е вече бая черно на бяло...
This is it. Ground zero.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Tue Dec 13, 2011 12:37 pm

Как бе, споменаваха го. Имам ясен спомен, че четох тема за това скоро след като излезе книгата. Но то беше общо взето ясно още от втората книга, затова вероятно не го смятат за чак такава новина.