Пореден спор става ли за четене Колелото а.к.а. Fun Fun Fun

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1453
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Wed Nov 16, 2011 3:55 pm

RRSunknown wrote:В момента все едно биете паднал старец с тояги - безмислено и долно.

Темата е за Сандерсън да напомня.
Ъм, напълно излишен е патосът ти. Джордан не е паднал старец, а комерсиално успешен писател, чиято творба не ми/ни допада. Това, че е мъртъв, по никакъв начин няма връзка с качествата на поредицата му, а обсъждаме именно тях, а не личността зад нея.

П.П. Дума безмислено не съществува в нашия език. Видях, че и на още едно място я беше ползвал, малка езикова подсказка, че прави впечатление :)
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Nov 16, 2011 4:40 pm

А) не говоря за Джордан
Б) Пишем във форум и нямам време да проверявам всяка дума.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Nov 16, 2011 5:04 pm

A) Ако си имал предвид колди - факт, отдавна не е предизвикателство да го храни човек. За сметка на това пък той упорито си вре лицето в черпака.

Б) Имаш.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Nov 16, 2011 6:33 pm

А) Да за него говорех
Б) Съжалявам, докато пиша с клавивиатура и буквите размествам доста често, какво остава за изпусната буква.

annorion
E'lir
Posts: 177
Joined: Sun Sep 03, 2006 10:23 pm

Post by annorion » Thu Nov 17, 2011 12:41 pm

Ordo Malleus wrote: Джордан и character building, че даже поставяне наравно с Мартин и Ериксън :mrgreen: Не ви знам с coldie какви субстанции друсате, обаче ефектът им е направо поразителен.

Джордан и КНВ са нещо като синоним на "малоумни герои" и единственото, което Робърт Дж. "билдва" за десетките томове е безкрайна мрежа от безсмислени/неправдоподобни/просто глупави персонажи. Жените му са пословични дебили, а мъжете - само косъмче по-добри. Почти във всички случаи, когато някой от основните персонажи търпи промяна, тази промяна е изсмукана от пръстите и нужна единствено за да движи сюжета, а не поради катаклизмични промени във философията на въпросния. Честно, не съм чел фентъзи с по-скапани герои, освен може би картоните на Салваторе.

Колкото до worldbuilding-а, лично според мен той е по-скоро by-product на гигантския размер на поредицата, а не някакво грандиозно майсторство от страна на Джордан. В крайна сметка, за 11 книги + прелюдия средно по 700стр., оставаше и свят да не изгради, баси.

В крайна сметка, КНВ е поредица, която просто е нацелила времето си. И доста хора я имат за нещо повече от това което е, просто заради "доброто старо време", за емоциите, които им е носила в по-крехка възраст и въобще някаква сладка меланхолия. Аз, признавам, също имам сантименти към определени творби от детството си, но когато съм препрочитал някоя от тях в по-късен етап, ми ставя ясно точно колко нищо-особено са (всъщност, престанах с тази практика след няколко разочарования). За щастие, точно с фентъзито ме запознаха Хрониките на Амбър, но си представям ако вместо тях на рафта в библиотеката беше Колелото...
Да, като се замисля след Танц с Дракони( и като се имат предвид предишните два тома на Песента) Мартин вече няма място в горният лист за най-добър character building.

А Колелото е една от фентъзи поредиците с най-правдоподобно поведение на героите, не знам ти какво пушиш докато четеш някоя кига, но се опитай да обръщаш внимание на това, което го пише там.

Жените в поредицата наистина са дебилни, но от личните ми наблюдения върху нежния пол смятам, че доста добре е описал женската половина на човечешството в книгите си. Не ти разбирам логиката точно тук, освен ако не си раздразнена от реалността на Джордановите персонажи жена, която си мисли, че може да превземе света, само като щракне с пръсти, или крака. :)

За world-building-а... Ако беше внимавал повече, щеше да знаеш. Джордан гради света на Колелото от първа до последна книга, но не защото просто няма друг избор и няма с какво да запълни страниците, а защото достатъчно добре е измислил и напаснал нещата в света си още преди да започне да пише самите книги. Чел съм доста многотомни фентъзи поредици и в доста от тях героите минават през места, които макар и добре описани не внушават чувството за реалност, че това място е било там преди на героят да му хрумна да мине през него, или че ще е там и след като героя си свърши работата и отиде да прави чудеса другаде. Това чувство за пълнокръвност на света доста рядко можеш да го усетиш, особено в някое фентъзи, но при Джордан това усещане го има, и всеки който твърди обратното, или че качественото представяне на сетинга е чиста случайност, просто нищо не разбира от литература. Факт.

А иначе относно последният ти абзац... ти сигурен ли си, че си пораснал? В смисъл не звучиш като пораснал човек с изградени разбирания. Нищо лично нали. :)

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Nov 17, 2011 1:35 pm

Worldbuildinga на Колелото е як. Тва няма кво да го спорим. Както повечето му peer поредици е силно повлиян от нашия свят, но това е ок.

Worldbuildinga на Мартин е също як. И все по-як става, а и е повече на час по лъжичка, тъй като фокусът е върху героите. При Колелото куестенето наляво надясно е по-силно застъпено.

Character buildinga на Джордан е смехотворен. Освен петимата главни герои и Елейн, никой друг не се развива особено, а от тези шестимата, единствено Мат стана маргинално радващ (не съм чел Сандерсъновите книги). Поведението на повечето персонажи е СИЛНО подчинено na plot-convenience и доста нелогично, да не говорим за зряло.

В това отношение Мартин е на светлинни години напред. И при него има издънки, както и несполучливи герои, но място за сравнение като цяло няма.

Основният момент, където Мартин и Джордан силно се различават обаче, това е стегнатостта на израза и стила. Силно to the point наративът на Мартин, комбиниран със забележително пълнокръвна като за лаконичността си описателност, създава много по-плътно действие, сравнение с Колелото, където машината за страници заработва с пълна сила.

И освен стила, го има разбира се и сюжетът, който в едната поредица е комплексен, непредвидим и явно движещ се, докато в другата има едно силно начало, има предполагаем силен край и сюжетът върти някакви кръгчета на полигона между тях.
This is it. Ground zero.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Nov 19, 2011 10:57 am

Анорионе, от наблюденията ти над женския пол Джордан ги бил описал (като дебили)... добре?............. Тоя аргумент СИ ГО ЗАПИСВАМ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА.

Второ, уърлдбилдингът на Джордан си е от типа "фентъзи увеселителен парк". Описания на облекло, стаички и замъчета. Не че и Мартин не го прави, то си е необходимо условие - но не и достатъчно. Да не говорим, че Мартин принципно описва 1000000 пъти по-добре, независимо дали стаички или каквото и да било.

И не разбирам какъв ТОЧНО ти е проблемът с последния абзац на Ордо.

Бтв, не че някога ще се съглася с теб по тоя въпрос, но би ли пуснал някакъв особено майсторски написан откъс от Джордан?


Това чувство за пълнокръвност на света доста рядко можеш да го усетиш, особено в някое фентъзи, но при Джордан това усещане го има, и всеки който твърди обратното, или че качественото представяне на сетинга е чиста случайност, просто нищо не разбира от литература. Факт.
А това изказване е смехотворно и малоумно. Аз МНОГО разбирам от литература и съм на колкото е възможно по-обратното мнение. И кво правим?

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat Nov 19, 2011 1:55 pm

Трип чел ли си цялото колело?

Защото в горния си пост поднасяш неверни факти и ако си го чел значи лъжеш , ако не си го чел значи говориш наизуст.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Nov 19, 2011 5:22 pm

Неверни факти? Aма факти А стига бе! Аз викам да не са неверни факти, може ли?

Fanboys crawling out of the woodwork all of a sudden.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat Nov 19, 2011 5:37 pm

Лъжецо , спри навреме и си мери приказките.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Nov 19, 2011 5:44 pm

Fanboys crawling out of the woodwork AND biting with little tiny insect bites. Hilarous :lol:

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat Nov 19, 2011 5:48 pm

Ти съзнаваш ли че момента ме клеветиш ?

Подканих те най-културно да отоговориш на прост въпрос.
Не отговори

Вместо това се възползва да се направиш на остроумен и почна да обиждаш на фенбой. Аз не съм фенбой - смятам Колелото за средняшка поредица но твърдя че ИЗЛЪГА със следното изречение
Второ, уърлдбилдингът на Джордан си е от типа "фентъзи увеселителен парк". Описания на облекло, стаички и замъчета.
И тъй като форума си е твой осъзнавам че няма смисъл да прилагам цитати и да влизам в конструктивен спор за нещо което съм чел а ти не си и те оставям да се опияняваш от ерудицията и гадателските си способности.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Nov 19, 2011 6:04 pm

Не, друже. На тъпо зададени въпросТи, по които си личи, че питащият е решил да ми тълкува изказванията ТВЪРДЕ скодоумно, не отговарям.

Понеже съм услужлив, ще ти кажа кой беше правилният ти въпрос, вместо грешният ти скодоумен такъв, да повторя.

Добре, Трип, не се ли изхвърляш с изказването, че описвал само рокли, стаички и замъци?

На което щях да отговоря, логично:

О, съобразителний РРС, естествено, че попреувеличавам. Тия книги са с обем над 10 000 страници, ясно е, че няма да описва САМО това. Но при положение, че Джордан поначало не умее да описва и описанията на рокли, стаички и замъци НАИСТИНА са много, а аз НАИСТИНА смятам поредицата за много крапава, мога да си позволя да попреувелича.

А ти щеше да ме питаш:

Чакай сега, ти чел ли си я?

А аз щях леко смутено да отвърна:

Е, тук ме хвана, уравновесений РРС. Не. Успях да прочета пролога, в който от пръв поглед хванах едно 10-ина писателски полу- и не-кадърия, което от личен опит знам, че предвещава книга, тъпкана с тях. След това прочетох ревютата на Адам Робъртс за поредицата ето тук: http://punkadiddle.blogspot.com/2010/06 ... -2005.html и той потвърди опасенията ми.

На мнение съм, че уърлдбилдингът не се постига с хиляди страници, а с писателско майсторство, а то и още повече - липсата му, - си личат от само няколко страници. Затова, бидейки чел много други книги, в и извън жанра на Колелото, повечето от много добри до великолепни, имам нужните критерии, опит и разбиране за жанра и за писането като цяло, за да твърдя, че книгите не струват.

Това обаче ме навежда на въпроса защо хора, тръгнали да защитават Колелото, се държат сякаш не са чели нито една друга книга през живота си. Не, не е средняшка поредица, както Стар Уорс (филмите) не е средняшка поредица. И двете варират от "търпимо" до "откровено дебилно" с уклон към второто.


Колкото до, ъъъ, КЛЕВЕТАТА и ЛЪЖАТА, свободен си да ме съдиш за тях, но не и преди да се насмея едно хубаво на патоса ти. Btw, ще отделя седмица-две да прочета първите три книги от поредицата. Шансът да си променя мнението е 0.000001%, не защото съм предубеден, а защото убедено предвиждам, че опитът ми ще е наистина печален. Тогава мога ли да се изказвам от позицията си на доста по-ерудиран в литературно отношение човек от повечето в този форум?

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat Nov 19, 2011 6:10 pm

Добре, извинявам се и си взимам думите назад.

Само че не си прав за Билдинга защото не описва никакви замъчета , а както съм казвал и на други места - описва обичаи, култури, характерна храна, традции, военно дело, етноси, правна система, архитектура и облекло на различните народи - все неща които никой не ги прави от колегите му - нито малазана, нито Мартин. Тези неща Джордан започва да ги гради от 4 книга нататък по-сериозно и логично ако някой съди по първите книги няма как да го знае.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Nov 19, 2011 6:13 pm

Само дето ми описваш енциклопедия, а не фентъзи-многология. Ще повторя, от това, което съм видял от описателските способности на Джордан, вероятно точно като енциклопедия и звучи. Подаването на информация по интересен и въздействащ начин си е изцяло функция на стила, а този на Джордан е плачевен.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 14 guests