Светове

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
gal.eon
Adept
Posts: 220
Joined: Thu Jul 31, 2008 2:10 pm
Contact:

Светове

Post by gal.eon » Fri Sep 30, 2011 2:54 pm

Отварям тази тема с идеята да съберем на едно място и обсъдим интересни идеи за "космологията" и отделни светове във sci-fi, фентъзи и сродните им жанрове.

Ще започна с Амбър и Хаос и световете-сенки между тях. (Минаха доста години откакто последно четох поредицата и тези дни се бях замислил: "Какво осветява Амбър така, че да хвърля сенки?" Уикипедия казва, всички светове са родени от напрежението между двата истински свята Амбър и Хаос). Како и да е, тази интерпретация на тема паралелни светове е доста идейна и е придобила култов статус.
Давам Амбър като пример за "космология", защото описва цяла (мулти)вселена. Друг интересен пример за мултивселена е "Пергаментът".
Като се замисля, и двата примера не са особено удачни, тъй като макар да обрисуват идеята за безброй светове, действието винаги се развива на един от тези светове, някаква версия/аналог на Земята, и не казват нищо за други планети, слънца и т.н.

Дайсъновото дърво около звезда в "Триумфът на Ендимион" е пример за отделен свят. Светът може да е планета/спътник, звездна система, галактика и т.н, без да обхваща цяла вселена. Друг, нетипичен, пример, пак от Дан Симънс, е реката Тетида, течаща между няколко планети посредством телепортатори.

Надявам се в следващите постове да видя интересни идеи, които по една или друга причина съм пропуснал да прочета (или видя, ако става въпрос за филм).
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests