Трагедията в Норвегия и християнският фундаментализъм

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Zeiss_optik
Arcanist

Трагедията в Норвегия и християнският фундаментализъм

Post by Zeiss_optik » Sun Jul 24, 2011 11:44 pm

Андерс Беринг Брейвик разстреля най-малко 92 души в Норвегия. Повечето от които – деца.
Мотивите му са начало на нов кръстоносен поход срещу мултикултурния модел в Европа и срещу исляма. От изнесената в медиите информация става ясно, че Брейвик е високо образован, отлично познава историята на Норвегия и Европа, както и че е вярващ протестант. След което осъдиха заплахата от т. нар. „християнски фундаментализъм”.
Донякъде ми е неудобно тъкмо аз да откривам тази тема – най-малко защото съм християнски фундаменталист. И като такъв – също считам, че мултикултурният модел е гибелен за Европа, също съм против гей-браковете и също мисля, че ислямът е заплаха за Европа. И подкрепям мисълта на Брейвик,, че: „Един човек с възгледи струва повече от 100 000 с итереси”.
Но онова, за което сам казва, че било „страшно, но необходимо”, намирам само за страшно. Нещо повече – за чудовищно. Няма нищо християнско в това да се убиват беззащитни невинни хора. А да се убие дете е един от най-страшните грехове, които са ми известни.
Хора като Андерс Брейвик са заблудени, считайки себе си за християни. Но в протестанските страни т. нар. „църква” всъщност не изпълнява основното си предназначение – да води хората по пътя на Христос. Нещо повече: често даже сама се включва в потъпкването на Светото писание – с подкрепата си за гей-браковете, например.
БПЦ следва неотклонно Писанието и никога не е пропускала да се обяви против заплахата от ислямизма, против гай-парадите, гей-браковете и т. н.
Друг е въпросът, че малко хора я чуват.
Във всеки случай – пътят не е тероризмът. Християнският фундаментализъм не е като ислямския.
А темата откривам, защото се интересувам какво считате за християнски фундаментализъм и намирате ли го за заплаха?
Hemos pasado!

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jul 25, 2011 12:01 am

Но в протестанските страни т. нар. „църква” всъщност не изпълнява основното си предназначение – да води хората по пътя на Христос. Нещо повече: често даже сама се включва в потъпкването на Светото писание – с подкрепата си за гей-браковете, например.
БПЦ следва неотклонно Писанието и никога не е пропускала да се обяви против заплахата от ислямизма, против гай-парадите, гей-браковете и т. н.
Друг е въпросът, че малко хора я чуват.
You, sir, are full of shit.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 25, 2011 12:01 am

Shit happens честно казано. Лудите с автомат са си луди с автомат. Спокойно можеше и да го направи защото от Нинтентдо не са пуснали навреме новия марио или защото Мартин толкова се бави.

Самия факт, че е атакувал бели деца показва, че причинно следствените връзки в мозъка му съвсем са изгорели. Все едно осама вместо търговския център да беше атакувал Кааба. А некадърността на бомбите показва, че на учителката му по химия трябва да и намалят парите дето и ги дават.

Християнката религия има прекалено много булшит за който да отговаря че да я товарим и с това.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 12:07 am

Всеки религиозен фундаментализъм без изключение е заплаха.

Мултикултурно общество вече има в Канада. Хората тук живеят сравнително мирно и демонстрират търпимост към другарчето каквато се среща рядко по други места в света. Т.е. приложимо е, когато се направят компромиси от ВСИЧКИ култури. Компромисите обаче не могат да се правят, когато културите следват фанатично религиите си. Културите, които следват фанатично религиите си нямат място в тоя глобализиран свят вече, така че могат да направят услуга на себе си и всички останали и да модерират религиозната си позиция, така че да им позволи съвместен живот с останалото човечество.

Иначе въпросния тип очевидно е с повредена OS - ако не беше християнин, щеше да си измисли някъв друг булшит да се развихри.

Иначе ми е много жал за децата. Понякога ми се ще християнският ад да съществува - тоя се е целеустремил яко натам. 21 години в норвежки затвор е нищо. Това не трябва да бъде пускано на свобода повече НИКОГА.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 25, 2011 12:15 am

Но понеже да си модерират позициите означава да загубят влияние ... няма да се случи.

kalendarа_ska4a
Misting

Post by kalendarа_ska4a » Mon Jul 25, 2011 12:40 am

Насилие винаги ще има. Както Dragon-а каза "shit happens". Не виждам какво има толкова да се дискутира или да се outrage-ва.

Zeiss, не, защото няма да победат :mrgreen:

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Mon Jul 25, 2011 12:52 am

lol, надявам се, че не подкрепяш буквалния прочит на Библията, който изглежда подкрепяш. Според който, между другото, хора от един и същи пол, които искат да се венчават, са най-малкият проблем на съвременното общество. Яденето на миди и карането между братя са къде-къде по-масови библейски грехове, съсредоточи се там.

А, и. Лутеранството не си поставя за цел да "води хората по пътя на Христос". Точно тия не.

Още. Българската православна църква е една от най-жалките институции в България, не знам за какво говориш. От защитаване на българските евреи през Втората световна война до пълно бездействие по всеки реално важен въпрос, хрантутене на една сюрия агенти на Държавна сигурност (вкл. Негово светейшество) и спорадични изпълзявания до прага на реалния свят, за да се поплюе малко по Хари Потър и гейовете и да се закрадне някой имот - страхотно развитие, няма що. Продължавай да се възхищаваш.

По темата. Да, християнският фундаментализъм е също толкова ирационален и страшен, колкото всеки друг вид религиозен примитивизъм. "Ислямът е заплаха за Европа" - exhibit A. Лично аз смятам, че простотията, закостенялостта и шовинизмът на определени европейци са доста по-голяма заплаха за Европа от културния обмен и притока на работна ръка.

В конкретния случай обаче става дума не толкова за религиозен фундаментализъм, колкото за един заблуден индивид, чиито крайно десни политически убеждения са се изразили в избиването на деца от младежките формации на Шведската социалдемократическа работническа партия. Човекът се е опитал да закопае бъдещите си политически лидери. Институционализираното му суеверие явно е било само един от факторите.
Last edited by Lubimetz13 on Mon Jul 25, 2011 12:55 am, edited 2 times in total.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Jul 25, 2011 12:52 am

kalendarut_ska4a wrote:Zeiss, не, защото няма да победат :mrgreen:
Е, сега...
Много преди да се роди който и да е от форумниците, много по-мъдри хора от мен и теб са писали, че ние ще победим. Сори, ама това е положението. Венсеремос! :mrgreen:
Lubimetz13 wrote: "Ислямът е заплаха за Европа" - exhibit A. Лично аз смятам, че простотията, закостенялостта и шовинизмът на определени европейци са доста по-голяма заплаха за Европа от културния обмен и притока на работна ръка.
Не съм съгласен! Просто защото лично съм имал сблъсъци с мюсюлмани. Женен съм за мюсюлманка - тя не е толкова религиозна, но някои нейни роднини са. Нито са ислямисти, нито пък са прости, закостенели или шовинисти, напротив - до един са от интелигенцята, някои са с научни степени и преподават в гимназии и университети, един даже преподава информатика. Въпреки това не можеш да си представиш религиозните проблеми, които създават на семейството ни.
Last edited by Zeiss_optik on Mon Jul 25, 2011 1:07 am, edited 2 times in total.
Hemos pasado!

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jul 25, 2011 12:56 am

Какво мисля, ли Цайс... Мисля, че отдавна някой на този форум не се беше излагал така.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Jul 25, 2011 1:07 am

Silver wrote:Какво мисля, ли Цайс... Мисля, че отдавна някой на този форум не се беше излагал така.
Може.
По принцип в този форум пишат интелигентни хора, макар и от моя гледна точка - с донякъде хаотични убеждения. Но въпреки това сте интересни! :)
Hemos pasado!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 25, 2011 1:10 am

Ми да пускаме атомбите бомби тогава. Поне ще е фън ...

Vash
Paragon

Post by Vash » Mon Jul 25, 2011 1:22 am

Мултикултурализмът не го приемам като заплаха, а като демокрация. Не може да са позволени свобода на словото, вярата и сдружението и после да няма групи, които да си противоричат. При това положение винаги ще има и групи, които са откровено вредни за обществото. Не ми приятно да живея с фунтаментални християни или мюсюлмани, но приемам, че се налага.
Медиите за пореден път показаха колко са жалки - те почти се молеха излвършителят да е ислямист, за да си пуснат познатите скриптове. Реалноста сериозно ги обърка и е показателно как се опитват все пак да извъртят нещата в тази посока - че терористът се е научил от Ал Кайда, че Норвежкото правителство не е било достатъчно твърдо с имигрантите и това го е подтикнало и т.н.
Истината е, че крайно десни движения са хващани многократно в последните години в опити за организиране на подобни атаки. В Америка миналата година са били двойно повече от ислямските. Естествено това не го знаехме, защото бяхме твърде заети да насираме гащите от мюсюлманите.
Драгън, не бих го нарекъл тоя просто луд с автомат, поне не по същия начин, по който са идиотите от Колумбайн и подобни. Това е насилие предизвикана от определена идеология и това, че атакува лагер на управляваща лява партия не е случайно. Все пак в клипчето си в тубата основно писка за "ислямо-марксизма" (нещо като юдейският болшевизъм, предполагам).
Цайс, като е толкова добър християнският фундаментализъм, защо всяко успяло и неуспяло фашиско движение го ползва до ден днешен, а?
А, ти беше фашист, вярно. Фашисткият тероризъм различен ли е от ислямския? :)

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

kalendarа_ska4a
Misting

Post by kalendarа_ska4a » Mon Jul 25, 2011 1:31 am

И що да не е поредния луд с автомат? Идеализъм > лудост > психопат

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Jul 25, 2011 1:34 am

Vash wrote:, ти беше фашист, вярно. Фашисткият тероризъм различен ли е от ислямския? :)
Много. А главната разлика е в това, че го няма. Поне в Италия или Испания - там където и до ден днешен си съществуват фашистки организации, а специално в Испания една от партиите, считаща себе си за наследник на Фалангата, е в парламента и доскоро даже управляваше.
Hemos pasado!

Vash
Paragon

Post by Vash » Mon Jul 25, 2011 1:36 am

Случаят с Норвегия ясно показва, че го има. И въобще не е първият.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."