Аниме и манга анкетка/лексикон

Банди върлуващи отакута... окапита... опосуми... така де, вашето next door аниме кътче
User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Re: Аниме и манга анкетка/лексикон

Post by Dante » Thu Dec 31, 2009 12:54 pm

Възраст: 17 години.

Кога беше първият ви сблъсък с анимето (на колко години) и под каква форма (телевизия, видеокасета, Интернет, препоръка от приятел и т.н.)? П ървият сблъсък беше преди около две години, след като един приятел ми препоръчваше с месеци да гледам едно аниме. Ако не броим когато гледах разни анимета по телевизия, преди повече от 10 години. Но тогава си нямах представа що е това аниме.

А с мангата? Maнга не обичам да чета.

Можете ли да си спомните кои са първите ви аниме и манга? Първото ми аниме беше Наруто, което заразях по среда, но от там започна всичко.

Колко често (към сегашна дата) гледате аниме и/или четете манга? Зависи. Не гледам аниме непрекъснато, а само когато нещо ме впечатли или ми хареса, препоръчано от приятели, форуми или напоследък - Анимания.

От колко време се наричате аниме/манга фен (ако се наричате де)? Ами от около година и половина. Не съм маняк, но определено съм фен :)

Трудно ли ви беше да намерите информация за тези жанрове в началото? Не. Всъщност информация се намира под път и над път. Стига да има желание - има и начин.

Кои са основните ви източници на информация за тях сега (Интернет, списания, други медии)? Преди бяха разни форуми и чичо гугъл, а сега почти и само - Анимания :D

Кое правите повече – да гледате аниме или да четете манга – и защо? Повече гледам аниме. Манга не обичам да чета. Казано честно - не си падам по черно-бели рисунки, а и така не успях да свикна да чета на обратно. В анимета има визия, цветове, звук, движение. Лично за мен това много повече допринася за чувството и удоволствие.

Какво ви привлича в тези жанрове (анимето и мангата)? Ужасно много неща. Като за начало това са уникалните истории. Тия японци са гениални. Има толкова изчанчени, интересни и уникални анимета, че просто не е истина. Рядко нещо друго може да се мери с фантазията и въображението, които са вложени в някои аниметата. Освен това в тях има от всичко по МНОГО. За всяка възраст, за всеки вкус и за всяка прищявка. Каквото ти се гледа - намираш го.

Интересът ви към тях доведе ли до интерес и към японската култура като цяло? Всъщност - да. Не съм японофил, но определено започнах да се поинтересувам от тяхната култура, бит и начин на живот.

Участвате ли в някакви клубове с аниме/манга насоченост? Не.

А в клубове, свързани с японската култура (икебана, оригами и др.)? Не.

Посещавате ли някакви срещи на аниме фенове (от форуми, сайтове) и колко често? Случи се да посетя няколко пъти сбирки на аниме фенове от анимесбг във Варна, но ми се стори бая жалко и повече не се вяснах.

Посещавате ли по-големи събития като Aniventure, косплеи и др.? Не ми се е отдала възможност, но за в бъдеще - мисля да посещавам, би ми било интересно.

А бункасаи (културни фестивали на японската култура)? Същото.

С какво са ви полезни тези срещи и събития?

Знаете ли кога за първи път са се появили по-голям брой аниме/манга фенове в България и кои са били първите им организации – клубове, сайтове, форуми и др.? Нямам си идея. Мисля, че са от Анимес Бг, преди около 6-7 години. Но казано честно - не знам.

Податливи ли са според вас незапознатите с материята ви връстници на аниме/манга влияния (демек лесно ли се зарибяват хората)? Не. Предубедени са, най-вече ако не се интересуват от фантастика или нещо по-необичайно. Даже си нямат идея за какво става въпрос и го мислят за пълна простотия, въпреки че шансът да се зарибят е огромен.

Какво смятате за започналото популяризиране на аниме/манга културата в България чрез по-засилените внос и създаване на „официални” стоки (dvd-та, манги на български и чужди езици, списания като Shogun и Animania)? Форумите, издаването на Шогун, организираните клубове и мероприятия, както и разбира се - Анимания.

Смятате ли, че аниме и манга културата ще се развият в добра насока в България или по-скоро ще останат за „избрани” хора? По-скоро ще си остане за "избрани" хора, защото в България повечето са идиоти. Но повярвайте ми и "избраните" не са малко.

Въобще, одобрявате ли инициативите за популяризирането им у нас? Разбира се.

Ако имате да споделите още нещо, давайте, и благодаря за отделеното време! ^^ Не се сещам. Готин лексикон. Това е първият, който решавам от около 3 години насам :Д
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Dec 31, 2009 2:21 pm

Възраст:

25

Кога беше първият ви сблъсък с анимето (на колко години) и под каква форма (телевизия, видеокасета, Интернет, препоръка от приятел и т.н.)?

Ако не броим разни волтрони, кандита и т.н. сволоч (бил съм на 9-10 сигурно), гледах едно филмче по игра (Самурай Шодаун) преди около 6-7 години, скоро след това и Вемпайър Хънтър Д и т.н.

А с мангата?

Досега само съм разглеждал манги

Можете ли да си спомните кои са първите ви аниме и манга?

май го казах по-горе :)

Колко често (към сегашна дата) гледате аниме и/или четете манга?

Около веднъж на няколко месеца гледам по някой сериал по случай Анимания

От колко време се наричате аниме/манга фен (ако се наричате де)?

чак фен не се наричам, но почитател сигурно е ок. От около 3-4 години

Трудно ли ви беше да намерите информация за тези жанрове в началото?

не, но не съм се прескачал и да търся

Кои са основните ви източници на информация за тях сега (Интернет, списания, други медии)?

приятели

Кое правите повече – да гледате аниме или да четете манга – и защо?

анимето, защото според мен дава повече като преживяване

Какво ви привлича в тези жанрове (анимето и мангата)?

Това не са жанрове, но иначе - най-вече хубавата и завладяваща история, естествено където я има. Емоционалността също.

Интересът ви към тях доведе ли до интерес и към японската култура като цяло?

Да

Участвате ли в някакви клубове с аниме/манга насоченост?

Не точно, но участвам в списание за аниме

А в клубове, свързани с японската култура (икебана, оригами и др.)?

Не участвам в клубове, но имам много развити интереси към оригами

Посещавате ли някакви срещи на аниме фенове (от форуми, сайтове) и колко често?

Не

Посещавате ли по-големи събития като Aniventure, косплеи и др.?

Не, но бих

А бункасаи (културни фестивали на японската култура)?

Бил съм на два

С какво са ви полезни тези срещи и събития?

Чак полезни не бих ги нарекъл, по-скоро интересни

Знаете ли кога за първи път са се появили по-голям брой аниме/манга фенове в България и кои са били първите им организации – клубове, сайтове, форуми и др.?

Не

Податливи ли са според вас незапознатите с материята ви връстници на аниме/манга влияния (демек лесно ли се зарибяват хората)?

Да, при добър подход

Какво смятате за започналото популяризиране на аниме/манга културата в България чрез по-засилените внос и създаване на „официални” стоки (dvd-та, манги на български и чужди езици, списания като Shogun и Animania)?

Прекрасно е, стига да захване

Смятате ли, че аниме и манга културата ще се развият в добра насока в България или по-скоро ще останат за „избрани” хора?

Не мисля, че ще придобият широко разпространение, по-вероятно е да си останат нърдско хоби, но конкретно излъчването им по телевизията може доста да популяризира конкретни сериали, без това да е задължително свързано с аниме натурата им

Въобще, одобрявате ли инициативите за популяризирането им у нас?

Разбира се

Ако имате да споделите още нещо, давайте, и благодаря за отделеното време! ^^
This is it. Ground zero.

User avatar
neferet
Smallfolk
Posts: 4
Joined: Sun Dec 27, 2009 12:16 pm

Post by neferet » Tue Jul 05, 2011 4:39 pm

Мерси на всички, които попълниха анкетата - помощта ви беше наистина полезна за дипломната ми работа ("Развитие и особености на отаку културата в България"). :) Нея, апропо, можете да прегледате от тук (вече е защитена, та реших да я кача, ако за някого представлява интерес). Отворена съм за всякакви коментари, критики и препоръки; ако в процеса на четене откриете неточности или грешна информация, уведомете ме, за да корeгирам; ако има технически проблеми с файла, също казвайте (на лс/pm, за да не спамим темата... и за да е сигурно, че ще го видя).

P.S. И два бонус материала: рецензията и презентацията на дипломната - ако искате набързо да видите за какво става дума.
Last edited by neferet on Tue Jul 05, 2011 8:22 pm, edited 2 times in total.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue Jul 05, 2011 5:21 pm

Зачетох го, ще го довърша като не ме мързи толкова, но е интересно.

User avatar
alshu
Elder God
Posts: 5252
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Wed Jul 06, 2011 9:14 am

Бе, имаше 1-2 неточности :lol: (примерно за пълнометражните аниме филми през 70-80-те в България пишеше, че са давани по БНТ...а не е вярно, повечето от списъка са излизали само на кино) ...но е хвърлена добра работа по изкопаването на историята на БГ клубовете. В крайна сметка това е центърът на темата.

User avatar
neferet
Smallfolk
Posts: 4
Joined: Sun Dec 27, 2009 12:16 pm

Post by neferet » Fri Jul 08, 2011 8:41 am

Хъм... интересна забележка, мерси. Инфото е взето от българската Уикипедия, където наистина не пише по какъв начин са били разпространявани въпросните заглавия, но тъй като не видях алтернатива, посочих телевизията (те сега не дават аниме на кино, какво остава за през 70-те). Сега като се замисля повче, нито киното, нито телевизията ми звучат правдоподобно - може би периодизацията в статията не е вярна и 70-те е още твърде рано за аниме у нас. Аз съм чадо на 89-та, та не знам реално какво е било положението преди това. Ако ти или някой друг може да даде малко повече стабилно инфо, ще коригирам.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Fri Jul 08, 2011 9:00 am

Честито за защитената работа ;)
This is it. Ground zero.

User avatar
alshu
Elder God
Posts: 5252
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Fri Jul 08, 2011 9:40 am

neferet
Сега като се замисля повче, нито киното, нито телевизията ми звучат правдоподобно
Аз лично съм ги гледал на кино някъде 83-84 (в крехка детка възраст :lol: ...после към 86-87 пак ги изгледах почти всички) за wikipedia не знам, но ето тук съм писал нещо за периодизация viewtopic.php?t=5034&start=0 по лични спомени...Мисля че "Котаракът в чизми" трябва да е даван у нас от преди 80-та...това по спомени на майка ви, която ме е завела на него някъде към 83-та.
И си бяха с професионален кино дублаж на български.
Що да ти изглежда неправдоподобно?
Ние тогава заради интересите на Людмила Живкова към изтока бяхме гъсти с Япония...хор "Бодра смяна" ходеше на турнета там...ансамбъл "Филип Кутев" също...и пр. културни контакти.

User avatar
neferet
Smallfolk
Posts: 4
Joined: Sun Dec 27, 2009 12:16 pm

Post by neferet » Fri Jul 08, 2011 2:01 pm

Благодаря, Moridin! ^____^

Мерси за инфото, alshu - поредното доказателство, че винаги има какво ново да се научи. ^^ Ще направя корекция.

Продължавам да приемам забележки, а междувременно ако някой има мерак да попълва анкетата, нека го направи - вярно че не ми трябва повече за разни писмени работи, но ще е забавно да продължа статистиката. А и мисля, че е приятен начин за губене на време. :mrgreen:

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 23 guests