Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Mar 21, 2011 10:42 am

Според него с финансово-икономическа блокада е можело Кадафи да бъде принуден да се оттегли много по-бързо.
Ами на, като не са се сетили да го питат... :( Но едва ли щеше да се оттегли по-бързо от Фидел или Ким Чен Ир например. В края на краищата то дори финансово-икономическата блокада си има граници на бързина на въздействието.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 21, 2011 2:18 pm

Бтв, Марфа, на мен за сефте Бойко ми допадна в това интервю. (Гледах го във Vbox впрочем и ми стои по-различно отколкото на хартия.) Ся, имаше някакви глупави изказвания, но те ми се сториха по-скоро илюстративни - особено това за картофите :mrgreen:. За сметка на това водещата беше рядко тъпа.

Специално за доходите и пенсиите е прав човекът. Всякакви индексации само ще допринесат за инфлацията - а пък инфраструктурата е важна. За цените: какво може или трябва да направи държавата в изцяло частни сфери? Как да ги смъкне?

И за АЕЦ Белене ми импонира, за разлика от Диана Найденова ("Ама Вие ми казвате, че ще го строим? Ма наистина ли? След това, което стана в Япония?")

Други неща бяха по-спорни де... но иначе на всички вече трябва да ни е ясно, че Бойко ще дава не особено адекватни примери, дори когато говори за много адекватна политика. Такъв си му е изказът просто!

Това го казвам от позицията на човек, който въобще не го харесва, така че се надявам да съм застрахован срещу всякакви такива обвинения! :D

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Mar 21, 2011 2:26 pm

Иииии старческата сенилност в действие

http://dnes.dir.bg/news/goriva-ivan-kos ... 46194?nt=4
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Mar 21, 2011 2:41 pm

Да, много ми е смешно като уж десните партии почнат да говорят за мораториуми върху цените и удари срещу спекулантите... Но нали сме Абсурдистан, вече нищо не ме учудва.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 21, 2011 2:55 pm

От друга страна антимонополни мерки и закони има и при доста дясно ориентирани управления.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Mar 21, 2011 3:00 pm

Само за митичните по ниски цени на горивата в австрия вижте тук

http://www.energy.eu/#Prices

Всъщност българия е позиционирана изобщо не зле като цени в сравнение с eu.

TLDR: В австрия са по скъпи. С доста.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Mar 21, 2011 3:01 pm

Каквото каза Морвето. Наличието на (уж) пазарна икономика не предполага държавата да използва този факт за бездействието си. Мен по-скоро ме дразни изказването му за ядрената енергетика (както и позицията му за ГМО-тата). Ясно е, че така иска да гушне максимално количество "зелени", но това не е оправдание. И аз не искам Белене да се строи, но наистина засега няма смислена алтернатива на аецовете. Да си говорим за ветрени мелници и слънчеви електроцентрали в наши дни е повече от нелепо.

Драгъне, позиционирана е по-зле спрямо заплати. Въобще съотношението цени:заплати у нас е някво абсурдно и оправданието на Премиеро с простио мързелив народ точно днеска ме вади от обувките.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Mar 21, 2011 3:09 pm

Марфи какво значение имат заплатите за цената на горивата? И защо ако са високи задръстванията в софия не намаляват.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 21, 2011 3:14 pm

Заради паркираните по платната коли? :D И защото София е толкова пренаселена, че няма накъде почти. Метрото и автобусите в час пик също са задръстени, уверявам те.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Mar 21, 2011 3:18 pm

Абе, аз без да съм премиер пак смятам, че народът е прост и мързелив като цяло у нас. Последното проучване, което бях чел, показваше, че при равни други условия средният български работник едва докарва 30% от производителността на средноевропейския. При равни условия това - не защото компютрите ни са по-бавни или дрехите се шият на ръка примерно.

Вярно, че беше преди 2-3 години, де, но не вярвам да мръднало особено :mrgreen:. В този смисъл е логично заплатите да са на около 30% от средните за ЕС в най-добрия случай, а отворената икономика предполага относително високи цени, просто защото, ако са по-ниски, за търговците ще е по-евтино да изнасят.

Не че оправдава глупостите на администрацията това... :twisted:

EDIT: Като се размислих, може и да не е било при равни други условия. Все тая!
Last edited by Itilon on Mon Mar 21, 2011 3:27 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 21, 2011 3:19 pm

В София съотношението Автомобили/Хора е по-голямо от Шанхай б.т.в. Каза ми го човек върнал се от Шанхай преди седмица.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Mar 21, 2011 8:34 pm

http://dnes.dir.bg/news/sredstva-zdravn ... 49687?nt=4
Министерство на здравеопазването иска да намали с повече от 10 пъти финансирането на 12-те комплексни онкологични центрове в страната (бившите онкодиспансери) за тази година.
Това съобщи за Дарик председателят на сдружението на лечебните заведения по онкология доктор Мария Рачева.

Здравното ведомство е предложило на мениджърите на тези лечебни заведения да подпишат договори за работата си през тази година. Всички директори са отказали с аргумента, че предвидените средства ще доведат до масови фалити на онкоцентровете и стотици онкоболни ще останат без лечение.

"В тези договори е записано, че ние отговаряме за целия свят, даже и за войната в Афганистан. Отговаряме за всичко, което сме извършвали досега, длъжни сме да го извършваме непрекъснато, без да получаваме заплата за това и могат да ни спрат субсидията", коментира Рачева, която е директор на онкоцентъра във Велико Търново.
"Измислена е някаква методика, някой е седнал, гледал в тавана, писал това, което му е хрумнало. Всичко това е написано за здравноосигурените пациенти, а 30% от пациентите, които идват при нас са здравнонеосигурени, ние няма как да ги обгрижваме. Нека ни наредят да сложим по една табела и да ги гоним тези пациенти", добави лекарката.

По думите й всички директори на онкоцентровете ще информират общинските съвети по места за проблема, защото тези лечебни заведения са общинска собственост.

Директорът на комплексния онкологичен център в Шумен доктор Сотир Караниколов обясни, че според предложената методика от ведомството, центърът ще получи едва 20% от реално заработената медицинска дейност.

Новият метод на финансиране предизвика напрежение в онкодиспансерите още в началото на годината. Пациентски организации предупредиха, че може да се наложи пациенти да си доплащат изследванията. Тогава от здравното министерство обясниха, че това няма да бъде допуснато.
"Парите не са намалени, а по-добре разпределени - на база доказана дейност, защото парите вървят след всеки пациент, на който е оказана помощ. Доплащане няма да има" , обясниха от министерството. Те увериха, че пациентът може да бъде наблюдаван 3-4 пъти, колкото е необходимо според лечението и да му бъдат правени изследвания. С новата методика обаче министерството искало да спре някои лоши практики като двойното отчитане на пациенти.

Миналата седмица от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) предупредиха, че общинските болници са заплашени от фалит заради намаленото им финансиране, което било средно с 38-40 на сто в сравнение с миналата година. От НСОРБ настояха пред здравния министър за промяна на методиката на финансиране.

Ако БГ здравеопазването има нужда от нещо е сериозен преглед на cost benefit преглед и решение накъде да отиват парите след това. Почти се получи един абсурд баща ми с терминален рак да може да вземе цикъл лекарства които струваха 50000 и които удължаваха живота с мизерните 3 месеца, а една приятелка не може да вземе същите пари за трансплантация която може да и удължи живота с 10+ години.

ninja_senso
Scholar

Post by ninja_senso » Mon Mar 21, 2011 10:17 pm

Нито статистиката е при равни други условия, нито в София е по-пренаселено от Шанхай, просто така изглежда като се погледне от частна гледна точка.
Имам опитът от наблюдения, а и работа, върху много от българските предприятия, и няколко чуждестрнни, за да съм почти 100% убеден, че и нашите си заслужават парите, а и чуждите също имат изблици на мързел.
По мои наблюдения има хора от форума, които може също да изразят мнение.
Поздрави

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 21, 2011 11:09 pm

Не съм казал че Шанхай е по-пренаселен от София - казах че има повоече автомобили на човек. Това е нещо съвсем различно.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Mar 22, 2011 12:28 am

Абе леко протестче направиха и цените на горивата паднаха с 10 стотинки. Упс, сигурно е било случайно и по принцип са щели да паднат. :lol:

Иначе и аз гледах графики за цените и това, че ние наистина сме от страните със сравнително добра цена. С тази разлика, че в Германия за 2.40 ти сипват бензин, а тук ти сипват пикня, която не може да нахрани 95-те коня на моята 1.4 16v бензинка.