Pancerni vs Stawka

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Post Reply
User avatar
alshu
Elder God
Posts: 5252
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Pancerni vs Stawka

Post by alshu » Thu Mar 10, 2011 12:54 pm

Какво искам да кажа с това Pancerni vs Stawka?

Горното е съкращение от "Czterej pancerni i pies" vs "Stawka większa niż życie".

Т.е. искам да сравня полските ТВ сериали "Четиримата танкисти и кучето" и "Залог по-голям от живота". :lol:

Защо искам да ги сравнявам?
Ами защото обичам да се ровя из разни стари, странни и определени абсурдни от днешна гледна точка заглавия.

Общото:
1. И двата сериала са от 60-те години на 20-ти век.
2. И двата се развиват по време на Втората световна.
3. И двата взимат нацистката заплаха и военната драма доста несериозно и третират войната, като подходящ фон за приключенски и шпионско трилърски сюжети.
4. И двата лансират откровени лъжи за съветско-полската военна дружба.
5. И двата са правени от сходни екипи. Студиото отговорно за първите два сезона на "Танкистите" е и студиото, което прави "Залога".
По тази причина и култови актьори в положителни роли от "Танкистите" се появяват, в камеота, като отрицателни герои в "Залога". :lol:
(За съжаление актьорът играещ протагонистът в "Залога" отказва камео в "Танкистите" и така екипажът на Руди е спасен от безименен служител на Абвера, вместо лично от лейтенант Клос :? )
6. И двата сериала са фрашкани с абсурди - ръчните двубои в "Танкистите" са като взети от немите филми, а в "Залога" кариерата на полския агент в Абвера е пълен нонсенс...всяка операция, в която участва се проваля, как така го повишиха до майор?
7. И двата са свръх популярни сериали, както в Полша (особено след забраната за излъчване по обществени телевизии), така и в Русия, така и у нас (сред по-възрастните зрители).

Различното:
1. "Танкистите" са с по-комедийно, приключенска насоченост. Нещо като кръстоска между "Комисар Рекс" и "Приключенията на младия Индиана Джонус". А "Залогът" го избива на политически екшън-трилър в стил "Джейм Бонд" - забий всички мадами, изменти швабите.
2. Арковете в "Танкистите" са доста по-сложни, по-дълги и по-интересни. Арковете в "Залога" са епизодични, френетични и доста претупани.
3. "Танкистите" са фрашкани с типичен полски хумор. Удоволствие е човек да слуша оригиналния дублаж смесица между различни полски диалекти, заедно с украински, белоруски и руски наречия. Диалогът в "Залога" е семпъл сбит и почти без хумор.
4. Бойните действия са центъра на "Танкистите", докато мрачните нелегални квартири са основната сцена на "Залога".
5. Абсурдизмите в двата сериала имат различен ефект върху мен. Глупостите и историческите неадекватности в "Танкистите" ме радват. Радват ме смешните бойни сцени. Радват ме детинщините. Радва ме това, че екипажът на Руди винаги върши каквото му скимне и отнася награди, вместо да ги разстрелят заради неподчинение. Радваме че точно в най-напрегнатите минути зрителят е залят с кретенско чувство за хумор.
Тъпизмити в "Залога" ме дразнят - дразнят ме анахроничните 60-рските дрехи и прически на дамите, дразни ме неизменността в успеха на Клос, дразни ме и про-съветската пропаганда (докато при "Танкистите" някак я игнорирам).
6. В "Залога" няма такава сладурска ийст-европейска овчарка

Накратко - "Четиримата танкисти и кучето" е доста по-забавно и приятно заглавие от "Залог по-голям от живота". И двете са някакви Idiosyncrasy-тита, но първото радва в пъти повече.

А сега малко повече за "Танкистите" (след като се разбра, че не харесвам "Залога").

Какво ми хареса най-много в "Танкистите":
1. Приключенския дух.
2. Бойните сцени. Тук таме има рециклажи на едни и същи масовки в различни боеве, но все пак говорим за телевизионна продукция, търпи се.
3. Дългите и свързани помежду си аркове.
4. Сценографията - сюжетът ни пренася на доста различни и екзотични места - вътрешността на танкове, атомни лаборатории (смял съм се от сърце на хаз-мат костюмите...имах чувството, че там ще намерят и някоя летяща чиния), шлюзове, лабиринт от бункери, старинни замъци, подвижни мостове, наводнени метростанции и пр. и пр. Всичко е намерено/изградено и заснето с голям хъс и усет.
5. Хуморът - много свеж и приятен.
6. Актьорите и режисурата. Страшно добри изпълнения, особено на Roman Wilhelmi, Franciszek Pieczka, Witold Pyrkosz и Tadeusz Kalinowski.
А и някак не се взимаха на сериозно. Дори в най-драматичните моменти, едва ли не очаках героят да счупи четвъртата стена, да ми намигне и да каже "Абе ние тук се преставаме на много опечалени и фрустрирани, ама да знаеш, че всичко си чист майтап".
7. Музиката. Обаче без песните. (Ох, тези ужасни песни!)
8. Кефи ме и двузначието на думата pancerni - тя може да означава и "танкисти" и "рицари".

Какво не ми хареса в "Танкистите":
1. Песните. Защо въобще ги бяха сложили? 60-рска мода?
2. Косата на Пола Ракса. По сценарий героинята и е червенокоса. Т.е. в черно-белия материал тя трябва да изглежда като обикновена брюнетка. Такава е в първата си поява. По-нататък обаче почват да боядисват косата и на кичури, а в последния епизод си е направо блондинка.
3. Всички немци са абсолютни идиоти. Да де, това е част от хумора, ама мисля че са прекалили.


Някой друг в този форум да има впечатления от тези продукти на забавно-пропагандната индустрия? :D

Лошо няма и да се заформи дискусия на тема "На всеки километър" vs "17 мига от пролетта" vs "Четиримата танкисти и кучето" vs "Залог по-голям от живота".

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 23 guests