Amazon Kindle

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Tue Nov 16, 2010 5:43 pm

Ми мисля, че си работи всичко пиратско. Защото практически са ти дали възможност да създаваш собствени документи, така че отваря всякакви текстови файлове. За wi-fi отчита тука на съседите мрежите, ама няма как да вляза без парола. Трябва да пробвам някъде фрий.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Nov 16, 2010 5:45 pm

мен ме вълнува дали чете pdf и chm, тъй като книгите които ме вълнуват са главно в тия формати. вкл. да показва картинките на пдф естествено :Р

айде, за djvu да не настояваме :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Tue Nov 16, 2010 7:03 pm

Чете, но ако ти трябва за разни учебници с много ситен текст и таблици/диаграми/картинки, е малко неудобно. Големият киндъл (DX) изглежда доста по-удобен за тая цел, просто щото има огромен екран. Аз имам на Сони рийдъра и ме кефи като цяло, но ако сега трябваше да си купувам, сигурно щях да си взема амазонския. Иначе амазон си имат някаква поща, която ти връща пратен пдф файл в амазонски формат. Така че не са проблем пдф-те. Отделно има една доста удобна програмка - Calibre. Доста приличен органайзер за рийдъри + може да кънвъртва почти всички формати.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Borizmeiko
Misting
Posts: 296
Joined: Tue Jun 01, 2004 12:34 am

Post by Borizmeiko » Tue Nov 16, 2010 7:24 pm

ПДФ-ите могат да се четат но на малкия 6 инчов Киндъл е по удобно да се четът в landscape mode - иначе се сбиват много буквите играфиките в текста. Много хора избират да си купят DX модела за ПДФ-и - най-вече защото е с по голям екран. Аз лично съм много доволен от моя киндъл и си го чета редовно. Вярно, нямаш истинска книга в ръцете си, но пък можеш да съхраняваш хиляди книги и да ги четеш когато си искаш. E-Ink дисплея рулира отвсякъде и просто не може да има никакво сравнение м/у този тип дисплей и лаптопи или ПДАс - за четене E-Ink е най-добрия.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 17, 2010 8:37 am

А все пак няма ли някакъв проблем с незаконни пдф-и. Това ми звучи малко афиф да им пращаш пдф, който имаш незаконно, и то да ти връща техен формат... всъщност киндъл има ли истинска операционна система с файлов мениджър и т.н.? или си е нещо негово и ограничено до сваляне, подреждане и четене? къде вървят тия програми?
This is it. Ground zero.

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Wed Nov 17, 2010 9:17 am

Тя е някаква автоматична тая поща, никой не гледа какво им пращаш. Предполагам, че идеята по принцип е да си кънвъртваш някакви си свои документи, които да можеш да четеш на киндъла. Един приятел постоянно си четеше пиратски неща от него, макар че и си купуваше доста, те имат доста промоции. Но Calibre би трябвало да върши идеална работа за различните формати, и е безплатна.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Corwin
Archmage
Posts: 2002
Joined: Fri Mar 26, 2004 3:41 pm
Location: Land of Supidity

Post by Corwin » Wed Nov 17, 2010 9:40 am

Жоре, Барнс и Нобълса изглежда много по-брутално, само че не можеш да си го поръчаш, а дори да си го поръчаш не може да пазаруваш - има забрана не само по сорс на кредитна карта, а и по ип. Шефа си поръча и си го върна по тая причина. Да не говорим, че новата версия е едно доста патетик копие на ипада, демек дори не ползват електронно мастило турбо технологията, а има осветление отзад.

Киндъла поддържа кирилица, пдф както и почти всеки смислен формат. Драмата на пдфите е, че зуума им е много кьопав и неизползваем (разбираемо, зуумва ги като картинка) и трябва да ги четеш без зуум, а пдф конвърта от Калибрето им ебава майката на форматирането и техническата литература, която има шрифтове и картинки изглежда като купчина камъни нацвъкани от извънземни из поляните.
От друга страна конвърта примерно на счмто (оня кирливия уиндоуски формат) е перфектен и прехвърля форматирането едно към едно.

С две думи - за художествена литература е 10 от 10, за техническа не толкова, но за разлика от старите поколение става за четене. Естествено големия е в пъти по-добър, но цената му е тройна.

Какво друго - има два варианта - с уайърлес и с глобално 3г. Глобалното 3г значи, че ползваш безплатно ънлимитид 3г където и да си. Има си и някакъв грозен браузър, който е в меню експериментал. Гъзарията на глобалното 3г е, че примерно в автобуса можеш да първо пазаруваш от амазон, и второ да четеш уикипедия - има вграден брутален конвърт в артикъл моде, с който вики нещата изглеждат като добре подредени статии.

Морви, с какво киндъла е по-добър от останалите? Ми предните не бяха (даже бяха бая дразнещи), но този е. Първо - юзабилити дребни неща - пример - бутона "следваща страница" е под "предишна страница" и е 3но по-голям. Това не звучи като голяма промяна, но "следваща страница" се ползва поне 10 пъти повече от "предишна страница" и сега е много по-удобен, от колкото по-рано. Второ - киндъла има вграден тълковен речник - когато идеш на дадена дума ти показва в поле отдолу на страницата значението и, което за неграмотни кирливци като мен е безценно. :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 17, 2010 10:16 am

но има андроид :mrgreen:

а иначе не знам дали е-инк е по-добър, не съм го пробвал, но факт, че ако е тъмно ти трябва лампичка, иначе не ти трябва.

всеки таблет реално е по-добър от айпад, това е аксиоматично, така че няма какво да говорим за кьопави негови версии ;Р

според мен пдф и то с картинки съставлява 80% от съдържанието на книгите в интернет, а сигурно и повече. всеки четец, който не се оправя добре с това, според мен не върши много работа.

барнс и ноубълс има и цветове все пак ;) това с покупките обаче не го разбрах май?

Саше, автоматичен, колко да е автоматичен? знае откъде пращаш, серийният номер на киндъла е на твое име, пощата спокойно може да пази информация за всичко, което е конвертирала за всеки. не казвам, че човек проверява ежедневно. казвам, че ако някой реши да търси какво си правил, ще намери.
This is it. Ground zero.

User avatar
Corwin
Archmage
Posts: 2002
Joined: Fri Mar 26, 2004 3:41 pm
Location: Land of Supidity

Post by Corwin » Wed Nov 17, 2010 11:13 am

Жоре, сори братле, но си почнал да пишеш някакви съвсем рандъм неща без дори да си направиш труда да помислиш или гугълнеш преди това.
1. Е-инк технологията е по-добра за четене, защото:
а/ точно защото няма бекграунд светлина => не ти товари очите.
б/ на практика не хаби батерия. Хаби се ток само почти само при смяна на страници. А едно зареждане теоритично стига за 10к страници. Това на практика не е така, но буквално седмици може да не го зареждаш.
2. Художествената литература няма картинки, а дори и да има евентуално, големият проблем са примерно курсивите.
3. За покупките - значи, че не може да пазаруваш от барнс енд нобълс магазина - казват ти - в България си, духай, теоритично нямаш легален вариант да си купиш книга с него.
4. Стария Барнс енд Нобълс има само малък шарен тъч скрийн отдолу, останалото си е черно бяло. Новия си е таблет и няма нищо общо с ебук рийдър.
И още нещо - Барнс енд Нобълса е супер лагав - прелистването на страниците става много бавно и не е особено юзър френдли.

Рийдърите си имат доста недостатъци, но честно казано миналия месец като се пренасях в нов апартамент, ми се ревеше, че не съм купувал екниги, а истински 18тонови 20кубикови тухли.
Ако искаш може да се видим да ти дам Киндъла да го прецъкаш, за да видиш горе-долу за какво става въпрос.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 17, 2010 11:27 am

Тише, вярно си е, малко съм чул-недочул, но изтрещяването е твърде брутално напоследък и използвам форума и за информиране.

Тука специално нямам мнение особено, просто се ориентирам за вариантите. Новия Барнс май си е между таблет и рийдър, в смисъл таблет, но силно ориентиран към четене.

За светлината това е ясно - аз същото имах предвид, просто коментирах един даунсайд на е-инк - изисква допълнителна светлина на тъмно. ЕСТЕСТВЕНО за сметка на това не ти убива очите на светло ;) това не съм го спорил.

За пдфите обаче не си прав. Много от тях са си директно СКАНОВЕ. Много. В смисъл много. В смисъл едно 60% като минимум от пдф-ите, които аз съм чел. Особено по-стари неща, или по-труднооткриваеми. Те са просто картинки, наблъскани по пдф страници. Такива неща ок ли са за четене на киндъла? Нямам предвид размъхани картинки по текста с неясен флоу, имам предвид цялата страница да е картинка.

3 - ясно.


Ако наистина можеш да ми го сипеш за седмица-две - ОНЕГАЙ :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Corwin
Archmage
Posts: 2002
Joined: Fri Mar 26, 2004 3:41 pm
Location: Land of Supidity

Post by Corwin » Wed Nov 17, 2010 2:34 pm

Въпросните сканове са по§ти невъзможни за §етене, ако нямаш голям киндъл.
Новия БН си е отвсякъде таблет без апликейшъни за него и с по-лоши спецификации от вси§ко на пазара. По-същата логика може да кажеш §е ипада е ориентиран към §етене заради ибуукса (който бтв има най-добре анимираната библиотека евър).
За даването - ми мога да ти го дам за седмица, не съм се раз§ел толкова, но знаеш, §е от Лагера трябва с кран да ме изкарват. :) С брат ти тия дни сигурно ще се засе§а или за фифа или за ма§, та ако го виждаш може през него да ти го дам.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 17, 2010 2:50 pm

става ше му кажа 10х
This is it. Ground zero.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Thu Nov 18, 2010 6:04 pm

Тишо, ти казвай га има мачове кат за нас ламюгите, та да поритваме малце!

matsi
Merchant
Posts: 87
Joined: Mon Jan 17, 2005 2:02 am

Post by matsi » Thu Dec 09, 2010 9:43 am

Аз чета с iPad 3G.И съм страшно доволен ,защото чете всичко epub i pdf формати.Когато е в landscape режим все едно четеш разтворена книга,което за мене е страшно удобство.Винаги имам достъп до букстора и мога да пазарувам,макар че съм зле с английския.Това,което го нямам на epub си го конвертирам чрез calibre.И освен това е един прекрасен таблет,някой по-нагоре коментира,че всеки таблет бил по-добър от айпад и ама хич не съм съгласен.Единствено не поддържа флаш.Във всяко едно друго отношение превъзхожда всеки един нетбук и повечето лаптопи.Общо взето всеки си избира от къде и какво да чете.На мене лично ми беше голямо густо през лятото на морето да си пия питието и да си чета,която ми кефне от 500+книги и в същото време като ми писне да си браузвам в нета или чата с приятели.Това всъщност еголемия недостатък на елинк четците на амазон,киндъл и прочие.Аз не казвам ,че са лоши просто са предназначени само и единствено за четене.Така,че всеки според нуждите:).

User avatar
Alanna
Arcanist
Posts: 959
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:53 pm
Location: In the Middle

Post by Alanna » Thu Dec 09, 2010 12:34 pm

@ matsi Добре звучи. И е красавец, признавам. Но все пак съществения минус е бекграунд светлината. Ако ще се зачитам по-продължително време се явява доста съществена тази разлика. Предпочитам са си пазя зрението докато го имам. Иначе, въпреки че съм импулсивна и може внезапно да ми хрумне, че искам да чета някаква точно определена книга, докато се намирам в Долно Камарци, да кажем, мисля че, все ще успея да се сдържа. Колкото до 500-те книги... всички рийдъри си имат памет или слот за допълнителна памет. Така че това не е плюс.

iPad-a за мен си е заместител на лаптоп. Не пълен, защото клавиатурата му не ми изглежда толкова удобна, но все пак си е точно това - видеота, снимки, чатене, браузване, игри... комикси. Главните причини, заради които човек би помъкнал един лаптоп насам натам.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests