Астрология

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sun Oct 17, 2010 7:07 pm

[quote="raylight"][quote="Morwen"]Дюд, ар ю сириъс?

Нетърпелив, буен и т.н. глупости.

Тези описания на Телеца са абсолютно несериозни

Да кажем, че това описание не е булшит,като това, което си ползвала и което би обяснило, защо имаш 0% доверие на астрологията. На такава астрология и аз нямам. Виж, на това имам повече:

http://www.taoofastrology.com/archetype ... hetype.htm

Това тук е за девата:

http://www.taoofastrology.com/archetype ... hetype.htm

Роланд, извинявам се, беше без да искам този втори пост.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Oct 17, 2010 9:46 pm

raylight wrote:Извод; Подвижни знаци не пишат лесно саги - Риба, Близнаци, Стрелец, Дева. Най - добри са неподвижните знаци според теорията - те са архтектите и могат да подържат постоянно темпо:
Водолей, Телец, Скорпион, Лъв.
Не че нещо, но зодия "Риба" няма. За останалото се въздържам от коментар.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Oct 17, 2010 11:18 pm

Извод; Подвижни знаци не пишат лесно саги - Риба, Близнаци, Стрелец, Дева.
Много ги обичам тия изводи, които се правят от един частен случай. Дори при по-добра обосновка не винаги е вярно - 5 е просто число и 7 просто - значи всички нечетни числа са прости. Логично.

Brian Jacques - 11 книги Redwall - Близнаци
Robin Hobb - Риби
Edgar Rice Burroughs - 20-тина книги Тарзан и още няколко доста обемни серии - Дева
И това е защото не ми се рови...

Бтв, нека пак да кажа (макар ти упорито да си глух за контрааргументи), че направеното от теб описание много добре ми пасва и на мен , и на още поне 5-6 познати тук, никой от които не е Дева.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Oct 18, 2010 8:49 pm

Има ли някакъв общопризнат източник за характеристиките на отделните зодии? Аз съм Дева и всеки път когато някой ми разяснява отличителните ми белези, изрежда различни неща. Един път съм земен, друг път - отнесен. Понякога съм циничен, а понякога - непорочен. Последно?
Look at the darkness...
...around me.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Oct 18, 2010 9:28 pm

Няма. Точно за това (а и заради други неща) това, което астрологията прави в момента е тотално безсмислено.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Oct 21, 2010 12:01 pm

Morwen wrote:
Извод; Подвижни знаци не пишат лесно саги - Риба, Близнаци, Стрелец, Дева.
Много ги обичам тия изводи, които се правят от един частен случай. Дори при по-добра обосновка не винаги е вярно - 5 е просто число и 7 просто - значи всички нечетни числа са прости. Логично.

Brian Jacques - 11 книги Redwall - Близнаци
Robin Hobb - Риби
Edgar Rice Burroughs - 20-тина книги Тарзан и още няколко доста обемни серии - Дева
И това е защото не ми се рови...

Бтв, нека пак да кажа (макар ти упорито да си глух за контрааргументи), че направеното от теб описание много добре ми пасва и на мен , и на още поне 5-6 познати тук, никой от които не е Дева.
Бъроуз пише серия от малки приключенски книги, не е точно епос от типа на Колело за Огън и Лед. Там не съществува проболемът за мащабната история, излязла от контрола на автора си в процеса на писане.

Така или иначе, не спорим статистически, т.е се намираме на приказка от двете страни в случая.

За описанието на работните навици на Девата, ето какво казва Стивън Кинг за себе си:

"„Дръм“ не процъфтя под моето ръководство. Тогава — както, впрочем и днес — при мен се редуваха фази на мързел с периоди на неистово желание за работа. През учебната 1963–1964 година излезе само един брой на „Дръм“, но затова пък по-дебел от телефонния указател на Лисбън Фолс"

http://chitanka.info/lib/text/10973

Той е Дева.

Ето това е истинското описание на подвижния знак - тези фази, тези синусиоиди, които са в пъти по - изразени при тях, отколкото при другите осем знака. Това описание може да пасва на много хора тук, но не пасва толкова добре, колкото на Кинг или Мартин. Това е разликата.

П.С. Не съм глух за аргументи, но съм на фази :lol:
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Oct 21, 2010 12:15 pm

dellusion wrote:Има ли някакъв общопризнат източник за характеристиките на отделните зодии? Аз съм Дева и всеки път когато някой ми разяснява отличителните ми белези, изрежда различни неща. Един път съм земен, друг път - отнесен. Понякога съм циничен, а понякога - непорочен. Последно?
Циничен и непорочен е правилно описание. Цинизмът идва от сблъсъка на идеализма с реалността, той е отрицателен идеализъм. Само някой, който е силно романтичен, може да стане след това циничен.

Джордж.Р.Р.Мартин казва за себе си, че някога е бил известен като най - романтичния от всички автори. Романтизмът му се вижда и сега в Песента, странно преплетен с цинизма му.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 21, 2010 12:26 pm

Ам, ти хващаш едно общочовешко качество, приписвано на зодия и намираш човек тази зодия, на който то пасва. И още един, на чиято извадена от контекст реплика - също. А на останалите хора, на които пасва, ти казваш, че не пасва толкова добре... защото ти така мислиш и толкова. Примерите за обратното игнорираш. Ми хубаво.

И не разбирам що за обосновка е "тоя човек зодия Дева е такъв и такъв". Може да се намери всякакъв човек от зодия Дева (или друга зодия) - добър, лош, решителен, колеблив, разфокусиран, целеустремен. Това не доказва, че всички родени в този месец са такива.
Така или иначе, не спорим статистически, т.е се намираме на приказка от двете страни в случая.
Аз мислех, че поне спорим аргументирано...
I don't wanna die

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Oct 21, 2010 12:46 pm

Morwen wrote:Ам, ти хващаш едно общочовешко качество, приписвано на зодия и намираш човек тази зодия, на който то пасва. И още един, на чиято извадена от контекст реплика - също. А на останалите хора, на които пасва, ти казваш, че не пасва толкова добре... защото ти така мислиш и толкова. Примерите за обратното игнорираш. Ми хубаво.

И не разбирам що за обосновка е "тоя човек зодия Дева е такъв и такъв". Може да се намери всякакъв човек от зодия Дева (или друга зодия) - добър, лош, решителен, колеблив, разфокусиран, целеустремен. Това не доказва, че всички родени в този месец са такива.

Аз мислех, че поне спорим аргументирано...
Аз винаги споря аргументирано, обикновено отсрещната страна ми казва, че много се обяснявам.

Що се отнася до общочовешките качества - идеята на зодиака е, че те са много по - ярко изявени КАТО ПОТЕНЦИАЛ от други при определен тип зодия. Фазите при подвижните зодии са по - ярко изявени, отколкото при неподвижните. Целеустремеността е по - силна при кардиналните и т.н.

Потенциал, означва, че това са вродените стремежи. Всеки може да надрасне ограниченията си (нирвана му казват будистите) с воля, но когато волята не е изявена, поведенческият модел следва утъпканите пътечки на вроденото.

Напасването на профила към човека е едно, но в тези архетипи има неща, които просто крещят, че са верни. Има си някои ключови елемента, за всяка зодия, които са много по - изявени от другите, които съм забелязал или поне съм се самоубедил, че съм забелязал

1) Категоричността на решенията на Телеца (сравнени с Близнака, който си мени решенията по три пъти на ден)

2) Стремежът за публична изява и признание на Лъва, склонност към физическа агресия при мъжете (девата ще те сецне с дума, лъвът ще те удари при една и съща ситуация)

3) Неспособността на Стрелеца да лъже убедително (в общия случай) и неговата концепция за истината - увъртането, недомлъвките, премълчаването са лъжа, измислиците са лъжа и т.н.

Има и други такива. Това не са закони, а по - скоро акценти при зодиите, аз поне така ги разбирам, т.е. при тях са по - изявени като потенциал.

П.С. Не съм отхвърлил възможността астрологията да е така направена, че да се самоубеждават хората във верността и.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Oct 21, 2010 1:09 pm

raylight wrote:
1) Категоричността на решенията на Телеца (сравнени с Близнака, който си мени решенията по три пъти на ден)

2) Стремежът за публична изява и признание на Лъва, склонност към физическа агресия при мъжете (девата ще те сецне с дума, лъвът ще те удари при една и съща ситуация)
1) Каквото реша това става.
2) Между 16 и 18 годишна възраст любимият ми аргумент при спорове беше да хващам опонента за гърлото.

Влиянието на небесните тела до характера на хората се изразява с действието на елементарните частици булшитони.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Oct 21, 2010 1:16 pm

raylight wrote:Циничен и непорочен е правилно описание. Цинизмът идва от сблъсъка на идеализма с реалността, той е отрицателен идеализъм. Само някой, който е силно романтичен, може да стане след това циничен.

Джордж.Р.Р.Мартин казва за себе си, че някога е бил известен като най - романтичния от всички автори. Романтизмът му се вижда и сега в Песента, странно преплетен с цинизма му.
Wat? Май живееш в някакъв много странен свой си свят. Не е необходимо да си бил романтичен, за да станеш циничен. Това изказване е откровено глупаво. И престани да даваш единични примери, в света има близо 7 000 000 000 души. На твоя Мартин, аз мога да дам 10 контрапримера.
Не знам дали разбираш какво ти казвам, разбираш ли?
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 21, 2010 1:36 pm

Значи, ако някой има качество съответстващо на зодията му, това е заради нея. Ако го няма е защото го е подтиснал. А ако човек от друга зодия го им, сигурно е щото го развил насила. Хубаво, но абсолютно недоказуемо. И не особено практично, след като не е гаранция за нищо.

Бтв, за трите ти примера - първите трима човека от съответните зодии, за които се сещам не просто не са такива, а са пълната противоположност на описанието.
Last edited by Morwen on Thu Oct 21, 2010 1:54 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Oct 21, 2010 1:52 pm

Абе къде къде по прибрана е поне от гадаенето по вътрешности ;р
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Oct 21, 2010 2:47 pm

Xellos wrote:Абе къде къде по прибрана е поне от гадаенето по вътрешности ;р
Ама не е толкова фън.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Oct 22, 2010 9:39 am

dellusion wrote:
raylight wrote:Циничен и непорочен е правилно описание. Цинизмът идва от сблъсъка на идеализма с реалността, той е отрицателен идеализъм. Само някой, който е силно романтичен, може да стане след това циничен.

Wat? Май живееш в някакъв много странен свой си свят. Не е необходимо да си бил романтичен, за да станеш циничен. Това изказване е откровено глупаво. И престани да даваш единични примери, в света има близо 7 000 000 000 души. На твоя Мартин, аз мога да дам 10 контрапримера.
Не знам дали разбираш какво ти казвам, разбираш ли?
Виж, ако не ти стига интелектът да разбереш нещо, не изкарвай другите тъпи, бива ли? Не знам дали разбираш, какво ти казвам, приятелю :roll: