Ip Man и други филми с бойни изкуства

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Post by TheGrimReaper » Wed Jul 21, 2010 7:47 pm

@tigermaster: Всички описани и показани рецепти са от традиционната кухня на китайците - примерно дебелия готвач на филма по време на състезанието, направи прочутото ястие "Буда прескача оградата", което се базира на древна легенда, че Буда минавайки покрай една къща усетил неповторимия аромат на ястието и не издържал на кулинарното предизвикателство и "прескчоил оградата" за да опита от ястието :)

И това с пилетата е вярно също - разговарях с китайски готвачи докато бях там - показаха ми една книга с рецепти събрани от различните националности там и това го имаше там "матрьошките" с подробно обяснение и снимки за приготовлението :)

Не се престраших да го опитам обаче в местняи ресторант :) Май ми дойде прекалено екзотично :)

Ама китайците си ги уважават :)

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Post by TheGrimReaper » Thu Jul 22, 2010 8:20 pm

God of Gamblers - един от доста старите филми с участието на Чоу Юн Фат, но един от най-ярките образи представени от него.

Както заглавието подсказва той се превъплъщава в Бога на Комарджиите Ko Chun, като някъде в първата третина на филма след брутално падане изпада в амнезия и се оставя в ръцете на Andy Lau (Warlords, House of flying Daggers, Battle of Wits, Moon Warriors) и неговите дружки, които се занимават с далавери на дребно.

В самия филм се редуват сериозни и комедийни елементи - режисьорът Wong Jing е известен с леко cheesy комедии с бойни изкуства - New Legend of Shaolin, Last hero in China, където смесва добра хореография с абсолютно малоумни сцени, които убиват чувството за ритъм и ме е карал да ги нареждам заради тази му некадърност.

За щастие тук имаме по-балансиран филм, където уж смешните ситуации не са толкова дразнещи, а екшъна е на ниво, както и интригата. Чоу Юн Фат изиграва ролята си с необходимата доза финес, достолепие и щипка хумор, но особено се смях на изпълнението му като човек страдащ от загуба на паметта :)

В общи линии той в началото на филма решава да се срещне със своя противник на игра на покер (някакъв вид), за да защити честта на японски гангстер, но поради нещастно стечение на обстоятелствата се оказва с ужасно главоболие и временна загуба на паметта в компанията на дребни тарикати.

В последната третина на филма всичко си идва на мястото и той се изправя срещу опонента си, но успява да го прецака по доста фин начин и така се образува щастливия завършек. Не е минало и без използването на тупалки и стрелби, но те са повече за добавака към сюжета, отколкото да заемат централна част.

Харизмата на Чоу Юн Фат тук е доста силна и той на практика изнася целия филм на плещите си, кат омалко оставя второстепенните герои да се напъват да блеснат.

Въпреки, че няма много бойни сцени, филма си заслужава да се види (лична оценка), а днес ще се опитам да изгледам и продължението - засега толкова от мен :)

http://www.imdb.com/title/tt0097244/

9/10

П.П. Извинявам се за малко несвързаните изречения или всякакви пунктуационни и граматически грешки, но в момента на писане съм на 2 бири и 3 ракии :D

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Post by TheGrimReaper » Sat Jul 24, 2010 9:32 pm

God of Gamblers Return - нямаше как да се мине без продължение (въпреки, че след тази част остналите филми от поредицата малко започват да намирисват) - тук Чоу Юн Фат отмаря в едно внушетелно имение нейде във Франция, грижейки се за бременната си съпруга.

Идилична картинка, която обаче бива нарушена от стар враг и нов противник, обединили се с цел да предизвикат Бога на Комарджиите на един финален хазартен двубой.

Чрез доста брутален метод нашият човек бива принуден да приеме облога, но в същото среме обещава на умиращата си съпруга, че една година няма да разкрива самоличността си и няма да играе никакви хазартни игри.

В последните 15 дена от самоналоженото му изгнание започва истинското развитие на нещата - Ko Chun намира необичайни приятели в лицето на брат и сестра комарджии на дребно и едно хлапе (Tse Miu - Champions, My Father is a hero, New Legend of Shaolin), и така четиримата започват своето пътуване докато стигнат в Тайван за последния сблъсък.

Тук имаше повече стрелби и забавни ситуации, но и същите сценарни дупки и режисьорски хрумвания (Wong Jing се беше престарал на опредлени места), които не спомогнаха за общото действие, а напротив - успяха да ме озадачат и да се чудя защо пак са му дали средства точно на този човек...

На места има такива идиотски забежки и сцени, които и аз като фен на тези филми не можах да преглътна. Няма такова куцо представяне на някои ситуации, имаше вметки към някои по-известни филми от този жанр, но толкова.

Явно на Wong Jing cneesyness-a му идва отръки и няма да се откаже скоро от него. Малоумник. Но иначе Чоу Юн Фат отново показва класа и този път туиста накрая е доста по-качествен от оригинала, а и самата игра на карти е по-дълга и интересна - е, не може да се равнява с тази от Казино Роял, но пак е задоволителна :)

Fine sequel, но със същите проблеми :)

http://www.imdb.com/title/tt0109683/

8/10

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Mon Jul 26, 2010 1:55 am

Надали някой не е джиткал на Теккен... е са има и филмец. Кютека си е на нормалното ниво за подобно филмче, историята и тя колкото да я има помежду прескоците. :D Музиката издиша, ама то не е и МК. Гледаемо е :). 3D-то е прилично, бъзика с mp3 мууда ме изкефи ;)

Image

http://www.imdb.com/title/tt0411951/

трейлър
http://vbox7.com/play:ee4bd4bb
:ninja:

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Tue Aug 17, 2010 6:24 pm

Гледах "Текен". Значи, ако бях на 12, това вероятно щеше да е любимият ми филм. Ама не съм отдавна...
Всъщност баталиите са гледаеми, сюжет почти има, а двама или трима от актьорите дори играят. Главният герой е смешен и гласът му е като на тринайсетгодишен. Както във всеки подобен филм, и тук се появяват разни герои само за да си покажат уменията и след това изчезват безславно.
Абе, ако си снижите много критериите, става за губене на време. "Undisputed 3" е по-добър на всяко ниво, обаче.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Aug 18, 2010 7:45 pm

тру тру

Абе има ли нещо индийско и да гледаемо в тоя ред на мисли (знам че е почти невъзможно). :) Ама покрай едно клипче с mallkhamb се присетих. :idea:
:ninja:

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20283
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Thu Aug 26, 2010 11:37 pm

Онг бак 3. Слаб, ама Яки маневри върху слонове ;)


Ямада некво, май изглежда прилично.
http://www.youtube.com/watch?v=XpMCF1sJ ... re=related
:ninja:

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Fri Aug 27, 2010 12:37 pm

Гледах нещо, наречено "The Storm Warriors". Някакви ефектни ефекти, епични светопроменящости, наблъскани с ефекти, битки с повече CGI, отколкото хореография, изцяло направени на компютър декори и много ефекти. Общо-взето. Само смисъл му липсваше. Всъщност филмът беше брутално малоумен. "10,000 В.С." е истински шедьовър на сценарното изкуство в сравнение с този филм.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sat Aug 28, 2010 11:56 pm

Току-що гледах третия за Ип Ман. Този се казва "The Legend Is Born" и проследява младостта на боеца. Като история няма нищо общо с филмите с Дони Йен, даже на моменти откровено им противоречи.
Съвсем лек спойлер, не издава нищо съществено, но...
Spoiler: show
В "Ип Ман 2" на героя му трябваше преводач, за да се разбере с англичаните, а в новия говореше доста добре английски и дори превеждаше за малко.
Иначе като филм го поставям над втория и под първия. Бойните сцени са доста добри, но и съвсем фантасмагорични. Историята - и тя. Има нинджи. Доста се съмнявам действителният Ип Ман да е преживявал това, което показаха, честно казано, но пък синът му е доволен и дори има кратко участие във филма. Много е готин, всъщност.
А Юен Бяо колко е остарял самоооо...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Post by TheGrimReaper » Thu Sep 02, 2010 12:51 pm

@tigermaster: И аз успях да го гледам тия дни - напълно споделям емнението ти за филма - определено е по-добре структуриран от втория Ип Ман, но е под брилянтното изпълнение на оригинала :)

Иначе само заради Юен Бю се навих да го гледам, не го бях виждал в такъв вид филм от доста време (Rob-B-Hood не го броя, там имаше малко екранно време).

Въпреки няколкото нелогизми в историята и в комбинация с останалите филми ми хареса, както на ниво бойни сцени, така и на развитие на сюжета, имаше малко драма, малко сантиментални нишки - постарали са се да не копират от предните филми, а да създадат нещо по-различно.

Иначе съм го набелязал за колекцията и като се видя с излишни пари се взима :) 9/10

Иначе по темата:

Изгледах няколко филма от доброто старо златно време - Tiger Cage 2, In the line of duty 4 & Yes, Madam! - първите два са с участието на Donnie Yen под режисурата на Yuen Woo Ping, т.е очаквайте бой на килограм и то качествен :)

Първият филм е познатата история за ченгета и крадци, където се наместват удобно някакви 7 млн. долара при инсцениран опит за грабеж.

Основният гад тук се изпълнява от Robin Shou (Mortal Kombat anyone?), който даже успява да размени няколко юмрука с бате Дони преди да му светят маслото по доста обичаен начин.

Историята е плоскодънна, но за сметка на това бойните сцени са прелест за окото - като има включване от двама американски герои (ей така за цвят) John Salvitti & Michael Woods (които се появяват и в In the line of Duty 4), които са пуснати за допълнително вгорчаване на живота на нашият главен герой :)

Добра комбинация от различни видове каскади и определено една от най-динамичните роли на Дони Йен :)

Препоръчвам го на всички фенове! 9/10

http://www.imdb.com/title/tt0100967/

Следващият е In the line of duty 4 - Cynthia Khan & Donnie Yen отново под режисурата на Yuen Woo Ping разгромяват нарко картел предимно с ръце и крака :)

Отново имаме противопоставяне на добри-лоши, но този път имаме и малко стрелби за добавка (или за разнообразие).

Тази поредица я свързам като еквивалент на Умирай Трудно, но с бойни изкуства :) Макар и с история написана от осмокласник, кютек сцените са прекрасни (особено когато с кадър е кака Синтия и нейният задник), а Дони Йен не изневерява на стила си и рита лошите както си иска :)

Така и трябва - да има бой, че иначе за какво ще ги гледам тези филми, заради сините очи на главния герой ли? :)

Още едно добро попадение според мен - жалко, че вече не ги правят по този начин тези филми...

Иначе 9/10

http://www.imdb.com/title/tt0097539/

Третия филм е всъщност първия от поредицата In the line of duty с подзаглавие Yes, Madam! - поради някаква досадна грешка този филм се води втори в поредицата въпреки, че е правен година преди т.нар оригинал...

Не знам защо се е получило така, но аз го смятам за първия от поредицата - този път режисьор е Corey Yuen а двете главни героини се изпълняват от Michelle Yeoh (CTHD, The Tai chi Master, Wing Chun, Police Story 3) & Cynthia Rotrock (една от малкото американки, които завидно се изявяват на Хонконгска кинотеритория), като две полицайки решени да спрат местен бос.

Има и някакви комедийни елементи замесени в изторията, заедно с един микрофилм, който може да уличи босът в далавери. Като цяло позната история, обаче този път са наблегнали върху комедията и страничните сюжети вместо на бойните сцени.

Не че липсват, но са по-кратки и редки - последната компенсира донякъде тази липса, но очаквах повече :) Няма угодия :)

8/10

http://www.imdb.com/title/tt0093229/

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Thu Sep 02, 2010 2:19 pm

Случайно забелязах, че Уонг Кар Вай прави в момента филм за Yip Man (досега си нямах кой е това, БТВ ;)). Доста любопитно ще е какво ще се получи, имайки предвид, че досега той е снимал съвсм различен тип филми (освен Ashes of Time, но и той беше преди много време).
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Sep 05, 2010 3:10 pm

Те филмите за Ип Ман се превръщат вече в индустрия. Не знам дали това ме радва, а и май именно то беше причината Дони Йен да се откаже от изпълняването на ролята в бъдеще.

Бтв, някой гледал ли е истински китайски исторически епос? Имам предвид без хвърчене и очеизбощадщо нереалистични изпълнения, с реално изглеждащи костюми и т.н. Говоря за екшън с битки и т.н. Честно казано, не се сещам за такъв, а ми се догледа. Във всичко подобно, което ми е попадало до момента, или хвърчат като ненормални, или костюмите и оръжията са твърде фентъзи, или, най-често, и двете. Това, естествено, не ми е проблем, но ми се ще и нещо по-различно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Post by трубадур » Sun Sep 05, 2010 4:26 pm

red cliff, the warlords

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6439
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Sun Sep 05, 2010 6:17 pm

И двете са доста нереални, гледал съм ги. Търся нещо по... Деанам, като "Ран" може би.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
TheGrimReaper
Sorcerer
Posts: 408
Joined: Fri Apr 13, 2018 1:15 am

Post by TheGrimReaper » Sun Sep 05, 2010 10:43 pm

@tigermaster: Пробвай някои от ранните филми на Shaw Brothers, и по-специално с филмите на режисьора Chang Chen - има попадения там и не са толкова хвърчащи, но всичките имат един основен недостатък - снимани са в студиа и това им личи :)

Най-вече по декорите и рисувания фон по стените за атмосферата :) Сега ме мързи да потърся и няколко заглавия, но прегледай филмографията на гореспоменатата компания - със сигурност ще намериш нещо по твой вкус :)

Поздрави :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests