Защо 99% от хората слушат 1% от музиката

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...
User avatar
Lubimetz13
Mistborn
Posts: 1307
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:37 pm
Location: Sofia, BUL / Baltimore, MD

Post by Lubimetz13 » Sun Sep 28, 2008 8:21 pm

Shamajotsi wrote: За теб има дрехи и дрехи. За "лесносмилаемите" момичета има - дори не мога да ти кажа по какво ги избират. Но по отношение на дрехите, те се имат за същото, за което ти се имаш за музиката и те имат за същото, за което ги имаш за музиката. И за да спра да деля по полове ще обобщя: има хора, които се питат, защо 99% от хората са като L и:
-са пробвали само 1% от манджите по света
-са чували само 1% от художниците - какво ти, само 1% от импресионистите дори
-са чували само за 1% от театралните актьори в България
-са чували само за 1% от дърветата в Кю Гардън
-са правили само по 1% от дори и аз не знам какво
От чист педантизъм ще отбележа, че тези единствени проценти, от които се възмущаваш, са доста сериозно постижение сами по себе си. Като се има предвид, че по света има милиони художници, да знаеш десетки хиляди от тях би било впечатляващо. Същото се отнася и за останалите категории, които предложи.

Май нямаш много добра представа колко точно е необятна човешката цивилизация. Един процент от каквото и да е е неизмеримо повече, отколкото ти или аз някога ще опознаем.

Но явно и това е прекалено малко, за да задоволи неуместния елитизъм на форума.

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Post by Shamajotsi » Mon Sep 29, 2008 3:50 am

Къде сбърках?

Мисля, че еднозначно в тази тема и най-вече в конкретното мнение съм се обявил в защита на "лесносмилаемите" 99% от хората, които слушали малко музика. Не се възмущавам, казвам, че е напълно нормално и всеки един от нас попада в кои да е 99%.

Радвам се обаче, че споделяш мнението ми, макар и да се разбрахме трудно.

User avatar
L
Commoner
Posts: 31
Joined: Tue Sep 23, 2008 9:33 pm
Location: Mars
Contact:

Post by L » Mon Sep 29, 2008 7:26 pm

Знам, че ги защитаваш. И имаш право за много от това, което казваш. И аз нямам нищо против тях, даже с някои от тях съм в добри отношения.
Само споделих, че тия хора са си такива - незапознати, или пък незаинтересовани. Няма лошо, разбира се, погледнато по-...човешки^^/ако случайно мина за добър човек/,ама все пак не е ли по-хубаво хората да разбират от повече неща? Аз поне към това се стремя.
Ще ти дам ягода, за да ми пазиш тайната...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6459
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Sep 29, 2008 8:13 pm

L wrote:ама все пак не е ли по-хубаво хората да разбират от повече неща? Аз поне към това се стремя.
Е, да, ама все пак границата между широко скроения, който харесва много неща, и музикалния помияр, който не знае какво харесва и затова поглъща всичко, е твърде тънка.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Елесар
Commoner
Posts: 48
Joined: Sat Oct 11, 2008 8:05 am

Post by Елесар » Sat Oct 11, 2008 8:58 am

Относно музикалното помиярство и обратното - ограничеността:
Повечето хора са минали през няколко стила музика, преди да се спрат на един единствен. Това предполага, че имат някаква, макар и минимална, база за сравнение. А аз лично смятам, че няма как да опознаеш всички стилове музика еднакво. Затова предпочитам да кажа "слушам метъл" и да мога да говоря с човека срещу мен за групи, концерти и албуми, които познаваме и двамата, отколкото да му кажа "слушам метъл, джаз и рап" и когато той започне да ми говори за някой изпълнител, аз да го зяпам втрещено. Да не говорим, че ЗА МЕН, някои комбинации от музикални стилове са недопустими.
И последно - няма да слушам нещо, което не ми харесва или не понасям, само и само за да не каже някой, че съм ограничен и, че не разбирам от музика. Който го прави, ЗА МЕН, е глупак без мнение.
Thor, Odin's Son, Protector of mankind, ride to meet your fate, your destiny awaits!

User avatar
Fanatik_Priest
Smallfolk
Posts: 23
Joined: Sun Jun 22, 2008 11:45 pm
Location: Зад китарата

Post by Fanatik_Priest » Sun Nov 02, 2008 8:11 pm

Според мен това е така понеже повечето хора, както винаги е било впрочем, не слушат музика. Сега ще се поясня. Слушането на музика най-общо означава да си пуснеш за слушане нещо, което ти е интересно, нужно или приятно. А това нещо се прави от сравнително малко хора. Дори повечето от тези, които казват, че харесват еди какво си, в крайна сметка не биха си го пуснали, а биха го слушали ако някой друг им го пусне. Затова и слушането обикновено става в заведения, музиката звучи от телефоните на група ученици, музика се чува от iPod-а на някой, но само когато е в тълпата. Никой от тези хора не си пуска музика вкъщи, понеже няма нужда, не му интересно или приятно.
Това е един от проблемите. Другият е, че в днешно време "слушането" на музика е мода. Нещо повече - някаква мания! Но цялото това слушане става само за фон - за изграждането на една музикална атмосфера около по-младите социални групи в обществото (в крайна сметка те са основните слушатели и те са целта на комерса, но за това по-нататък).
Модерно е, когато се събереш с приятели в кафене, клуб или дори на домашно да има за фон някаква музика. Точно както всички "знаем", че лошите момчета карат BMW, а леките жени си падат по лоши момчета и ходят с нацупени джуки.
И когато те интересува само да музика около теб, която е по-скоро имидж/средство за принадлежност, то значи не си заинтересуван от същността на музиката. Затова е по-лесно да се копира плейлиста на заведенията (споменах вече, че повечето слушане на музика става там), които пък копират от радиата и телевизиите, които общо взето пускат сингли, а не песни от албуми. Замислете се, че като пуснете някое радио с модерна музика, ще видите и клипове на чутите песни само като включите телевизора.
И така стигаме до един голям проблем. Не осъждам слушането на сингли вместо на цялстни албуми. Осъждам пропагандирането им. Факт е, че изпълнителите, чиито песни се въртят по телевизиите и радията, продават повече сингли, отколкото албуми - оттук и съвременното разбиране за популярна песен. А един от последните виновници за цялата тази избирателност е именно iTunes и затова и големият скандал с отказа на AC/DC да предоставят каталога си на компанията, казвайки общо взето, че ненапразно са записвали цели албуми, а не отделни песни. Да не говорим и колко един такъв стандарт ограничава творчеството на един музикант.
В основата на всичко обаче стоят звукозаписните компании, които като за последно (може наистина скоро да се окаже последно) се опитват да спечелят пари. Възползвайки се (а може би и провокирайки) манията за слушане, издават масово опростена до примитивно ниво продукция с една едничка цел. А именно спечелването на онези незаинтересовани хора без потребности, за които слушането на музика е по-скоро нарочно изграден навик.
Как може човек, който не се интересува от един предмет, да оцени неговите качества? Не може. Затова и масовата музика няма качества. Просто е масова - нали трябва да покрие колективния навик на милионните маси? А безкачествен предмет се възприема само с присъствието си - точно колкото е необходимо за някой, който се нуждае точно от присъствието му, а не качествата му.
А какво ще стане, ако в навика на един такъв човек навлезе прогресив метъл например? Ами пак нищо - system failure. Най-много да се стигне до въздесъщият въпрос "Абе как танцуваш на това... нещо?" (за който мога да изпиша още два пъти повече, но не е по тази тема).
И щом изяснихме този голям проблем е нужно да повторим цялата му същност. Звукозаписни компании, пускащи, нека го кажем точно, боклуци за боклучави хора, които обичат САМО присъствието на боклуците около себе си, което пък подхранва компаниите да бълват още повече боклуци. Упадъчността е голяма - самата история ни го показва - като изключим дългия период, който казва, че популярната музика е фолклорът, то идваме на времената, в които тази музика днес се смята за велика класика във всички стилове (не говоря за класическата музика, която изобщо не е била популярна), минаваме към времената на така нареченото "ретро" (в повечето дискотеки го въртят в сряда, но така или иначе сега се подразбира като мода), стигнем до популярната нелоша музика и накрая попадаме в днешната действителност, в която липсва съдържанието.
Дали "слушането" на музика, ще убие музиката? Това е или бъдещ въпрос, или вече започнал процес, може би безвъзвратен...

ПС: Кхх... малко съм се поолял, ама темата ми е болна и съм мислил доста по въпроса - личи си, че не успях да събера и подредя всичко, но ако го бях направил щеше да стане някой философки труд... :)
You Rock! ®
I Rock! ™


FanatikPriest.WordPress.com

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5767
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Mon Nov 03, 2008 12:54 pm

Интересно наблюдение за преминаването от слушане на албуми към слушане на отделни песни :thumbsup:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Nov 03, 2008 3:06 pm

Мм, от друга страна логиката все пак е сингълът да промотира албума. Често един албум не е хомогенна маса и няма как да се промотира цялостно. Затова е нужен "откъс" от него (сингъла), който да го изрекламира.
And you can't dance with a devil on your back...

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Mon Nov 03, 2008 4:41 pm

и освен това рядко един албум е постоянен като качество. а и често има откровен пълнеж продиктуван от небходимостта да се влезе в някаква минимална дължина. в тоя смисъл възможността да се консумира/пазарува на парче, предоставяна от онлайн дистрибуцията, е изцяло положителна. пък посветената слушателска аудитория пак може да си слуша нещата "цялостно", ако държи на това.
също така, погледнато исторически, синглите предхождат албумите като феномен (по технически и по композиционно-практически причини). не е като да са скорошна ивъл схема на музикалните компании.

User avatar
Fanatik_Priest
Smallfolk
Posts: 23
Joined: Sun Jun 22, 2008 11:45 pm
Location: Зад китарата

Post by Fanatik_Priest » Mon Nov 03, 2008 8:15 pm

За последните 2 поста: вярно е, че сингълът предхожда албума, но тогава това е било стандартът заради радиото (което пак връща моята теза), но да погледнем и техниката - плочите и оборотите не са позволявали повече (доколкото ми е познато) максимум по 2 кратки песни на страна. Като се замислите и повечето песни оттогава са сравнително кратки - рядко над 3 минути и половина.
И да модерният смисъл на сингъла е да реклама на албума, но това е само от една страна. Радията не се нуждаят от албуми - нуждаят се от сингли. Малко са така наречените AOR станции (идва album-oriented radio), които пускат и други песни от албумите. И пак идва моментът, в който това се продава доста, пък и когато албумът ти е с един "хит" и пълнеж, нормално е да се губи свойството на рекламата. А точно в днешно време, когато голяма част от музиката се купува облайн, хората имат избор - могат да си купят определена песен, а не цял албум, което в случая на един хит и 10 плънки обезсмисля правенето на албум.

Пак повтарям - гладни за "музика" хора, хранени от гладни за сингли радия, хранени пък от предсмъртно гладни за пари компании.
You Rock! ®
I Rock! ™


FanatikPriest.WordPress.com

User avatar
Fanatik_Priest
Smallfolk
Posts: 23
Joined: Sun Jun 22, 2008 11:45 pm
Location: Зад китарата

Post by Fanatik_Priest » Mon Nov 03, 2008 8:18 pm

Пък и замислете се какъв процент от вашите приятели си пускат произволно само "отбрани" парчета и какъв - албуми. Помислете и коя група от двете се задълбочава в слушането на музиката и коя я ползва само като за фон. Предполагам, че отговорът ще е горе-долу еднакъв. ;)
You Rock! ®
I Rock! ™


FanatikPriest.WordPress.com

raylight
Sorcerer
Posts: 377
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:21 pm
Location: Sofia
Contact:

Post by raylight » Thu Sep 02, 2010 8:59 pm

Въпрос на нормално разпределение

Image
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests