INCEPTION (Генезис)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jul 31, 2010 2:25 am

Силвър, дълбоко не съм съгласен с тая концепция с надреалността, защото й куца много силно логиката в стилово отношение. "Реалността" във филма просто не дава индикации, че не е истинска.
Spoiler: show
Ако реалността на Коб е сън (нека приемем, че е първо ниво), то това означава, че той слиза четири нива надолу - веднъж в дъждовния сън, втори път в хотела, трети път в снежната база, четвърти - в "лимбото", което явно не е истинско "лимбо", ако е част от съня, защото събитията, водещи до слизането в него, са част от вътрешната логика на спящия Коб.

Само че това не е реалистично. Специално ни се натъртва, че дори със седатив слизането даже на три нива е ужасно трудно и нестабилно. Тук имаме четири, а нищо в "уж реалността" на филма не подсказва надреална намеса. Минимум не мислиш ли, че Мал би се опитала да му направи кик, за да го събуди? Не забравяй, че тя не е злата мнономаниачка, която чувството му за вина рисува. А ако реалността на филма е само първото ниво на сън, то времето не би следвало да тече много по-бавно, отколкото в надреалността и Мал би имала достатъчно време да събуди Коб или ПОНЕ по някакъв начин да повлияе на съня му. Защото и на това е наблегнато - как физически действия в горните нива влияят на долните.

Т.е. хубава теория, но просто не е логична или най-малкото не съвпада с НИЩО, което сме видели от концепцията за сънуването в самия филм.
Колкото до ревютата на Скротума и коментарите в тях, аз никога не съм ги взимал насериозно, защото никога не съм ги чел. И не (само) защото смятам, че е префърцунен олигофрен, а защото човек, който е в състояние години наред да поддържа интереса си и манията си към няколко конкретни индивида, до степен да им посвети блог, за мен има сериозен проблем и аз не искам да участвам в тоя проблем. Разните му лафчета и картинки (вкл. и тая от въпросното ревю) ги виждам само когато някой ги цитира във форплей.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 610
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Post by Vash » Sat Jul 31, 2010 3:57 am

Роланд, прочетох ревюто ти и съм съгласен с повечето неща, но не мога да приема, че "Генезис дава доста явни заявки, че някоя от тези теории е вярна." За мен най-якото на филма е, че въпреки множеството подсказки, той не позволява нито една теория да се докаже на 100%. Естествено това е търсен ефект, а не сценарна немощ. Реалната цел на филма не е да скрие някаква Абсолютна Истина, а да предизвика търсенето на такава.
Spoiler: show
Затова например има иначе с нищо несвързаното надбягване с корпорацията, което е сложено само за да даде някаква тежест на идеята, че "всичко е сън".
Моята мета-теория за Истината е, че има втори инсепшън, насочен срещу зрителя, за да се усъмни в "реалността" на филма и така да почувства драмата на Мал. Забележете, че и в двата случая това става като пумпала бива оставен да се върти някъде - в сейфа за Мал и в последния кадър за зрителя.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sat Jul 31, 2010 4:02 am

Спирам да слагам спойлер тагове, щото вече избива на идиотизъм. Който не е гледал филма да пропуска постовете ми.

Това за дълбочината на достигане са подробности. Във филма се натъртва изрично, че трето ниво се достига изключително трудно, но на практика Ариадне достига без проблем и четвърто ниво. Това са предполагаемите правила в сън на Коб. Много по-лесно бих жертвал това, отколкото да приема, че Нолан не е в състояние да нагласи реалистична поява на Саито в Момбаса или реалистично разследване на уж жестоко убийство в реалността. Тези детайли са поднесени по изумително посредствен начин и единственото спасение за Нолан е това, че филмът всъщност е сън.

Най-якото нещо в цялата работа е точно това, че Мал не му дава кик - иначе всичко би отишло по дяволите. Ти продължаваш да мислиш за Коб като за героя на филма, когато той всъщност е злодеят на филма, който си го отнася.

Пасъра вече ме цитира, но ще повторя: филмът предполага много интерпретации, и повечето от тях няма как да се отхвърлят, защото Нолан много мазно е дал хинтове за всяка от тях, без категорично да сочи в определена посока. Просто всеки като си избира теория трябва да прецени не само какво му appeal-ва на потребностите, но и до какво води тя. Виж например, има и следната теория, която е една от най-логичните, защото се вижда систематично движение на Нолан в това направление: Коб се събужда от дрямка на път за вкъщи, и всичко до този момент е било негов сън. Хората, с които се е качил в самолета случайно са станали част от фантазиите му. Те са му напълно непознати (виж как филмът оставя И тази врата отворена - между тях няма никаква комуникация, освен погледи, които нормални хора биха си разменили просто така). До какво обаче води това - до адско опростяване на цялата драма на героя и до най-великото клише на света "ops, то било сън, thank god". Варианти, както виждаш - много (и твоят, доколкото въобще го разбрах е също от по-невероятните, защото ролята на Майлс е твърде схематична).

Така че основните две теории, които запазват непокътната драмата на героя са следните:

1) Или Коб сънува през цялото време и вследствие на злоупотреба/пристрастяване/погрешни представи всъщност се оказва в положението на хората в подземието на Аптеката (тук идват и подмятаните към него реплики, че трябва да се върне в реалността, дори когато уж се намира в тази реалност - точно от Майлс, както и от Мал; + злокобното присъствие на стареца, дето му обяснява как хората буквално могат да се заточат в сънищата си). При този вариант Нолан просто се възползва от правилата на сънуването, т.е. от липсата на такива, и може да прави каквото си иска. Твоят тотем е точно нарушаването на тези правила, по тях познаваш, че си в сън и при това не си в своя сън (а в този на Нолан).

2) Или реалността на филма е реалност наистина. По този начин запазваш цялата драма на героя в пълния й блясък, защото той наистина е причинил смъртта на жена си. Но тогава Нолан няма извинение за лошото написване на сцените в реалността. Тогава не можеш просто да се скриеш зад "о, аз се освидетелствах, че съм психично здрава пред трима психиатъра и скочих да полетя малко" Wtf - това е човекът с Мементо и престиж бе, как ще пише такива глупости? Между другото - тази трактовка унищожава и почти целия пласт метакоментари от страна на Нолан.

Така че, ок, няма твърдо доказателство за нищо, но ти си избираш. Аз предпочитам Нолан да е умен, ти предпочиташ Нолан да е тъп. :)

Ся, понеже написа 4 реда за Скротума, нека и аз, сори: Виж, префърцунен олигофрен при все че не го четеш е несериозно. Проблемът е елементарен - баннахте го доста кофти от форума, без много мислене и за тва цялата уж омраза точно към твоята персона продължи като някакъв горчив майтап, който, btw, в сравнение с общото количество текст, което се излива на блога му всекидневно е някаква изключително мизерна част (просто хваща окото, щото хората искат сеир, дори когато го обявяват, че не щат). В смисъл - чак толкова чувства и обсесии няма и блога му не е за тебе или за дууми. Направили са му впечатление някви превъзнасяния, износвания на деца, НОЛЪН Е БОГ и подобен шит и ги осмива, big deal.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jul 31, 2010 5:54 am

Vash wrote:Роланд, прочетох ревюто ти и съм съгласен с повечето неща, но не мога да приема, че "Генезис дава доста явни заявки, че някоя от тези теории е вярна." За мен най-якото на филма е, че въпреки множеството подсказки, той не позволява нито една теория да се докаже на 100%. Естествено това е търсен ефект, а не сценарна немощ. Реалната цел на филма не е да скрие някаква Абсолютна Истина, а да предизвика търсенето на такава.
Spoiler: show
Затова например има иначе с нищо несвързаното надбягване с корпорацията, което е сложено само за да даде някаква тежест на идеята, че "всичко е сън".
Моята мета-теория за Истината е, че има втори инсепшън, насочен срещу зрителя, за да се усъмни в "реалността" на филма и така да почувства драмата на Мал. Забележете, че и в двата случая това става като пумпала бива оставен да се върти някъде - в сейфа за Мал и в последния кадър за зрителя.
Не си ме разбрал - Нолан дава достатъчно намеци за много теории, но за мен поне е очевидно, че ТОЙ знае какво е имал предвид, т.е. историята не е само модел, върху който всеки да си измисля каквото си иска, но и такъв, върху който Нолан е измислил нещо конкретно, което просто не е поискал да сподели с нас.
And you can't dance with a devil on your back...

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sat Jul 31, 2010 6:06 am

Споделил го е, стига да се замислиш. И 1) е точно личната версия на Нолан.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat Jul 31, 2010 9:59 pm

В подкрепа на казаното от Тони за брачната халка, но по-подробно:

http://www.imdb.com/title/tt1375666/boa ... /167257951

И вторият коментар на горното, който се спира на последния кадър и дава нелошо обяснение защо Коб обръща гръб на пумпала:

http://www.imdb.com/title/tt1375666/boa ... #167260125


Солидни аргументи, безспорно. Тези два поста за мен поне на тоя етап (т.е. само едно гледане до момента) наклоняват везните повече към тълкуването, че някои части от филма са реалност. Признавам си го добросъвестно. :)

(Ама като казвам "повече", нямам предвид "на 100%" :P )
Last edited by passer-by on Sun Aug 01, 2010 2:36 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Sat Jul 31, 2010 10:07 pm

Silver wrote:Споделил го е, стига да се замислиш. И 1) е точно личната версия на Нолан.
Твърде често ми допадаш за дискусии и мога да си позволя да кажа, че имам относително добро мнение за теб, но именно изказвания като това понякога го девалвират. :neutral:
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sun Aug 01, 2010 1:45 am

Вивиан, скъпа, когато не си съгласна с нещо, което казвам, по-добрата стратегия е да кажеш защо, а не да пишеш неща, които са за ЛС-та.

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Sun Aug 01, 2010 9:35 am

Абе то проблемът не е в това дали съм съгласна или не в случая, а по-скоро с начина, по който го доставяш. Ениуей, тва наистина си е за ЛС-та.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sun Aug 01, 2010 11:37 am

По какъв начин го доставям? По начина, че отгоре има пост, който с изкл. на последния абзац е ексклузивно само за това? Недоумявам как продължаваме да се занимаваме с наранени психики точно на фона на тоя филм.

User avatar
The Mad Hatter
Farmer
Posts: 50
Joined: Mon Dec 28, 2009 6:43 pm

Post by The Mad Hatter » Sun Aug 01, 2010 2:04 pm

Мен ме дразни, че го доставяш. все едно лично Нолън ти го е казал на по уиски във вилата му.
Иначе за теориите, съгласен съм с теб за 1). Най-вече от гледната точка на обикновен зрител. При нея се получава ефект, като от ,,Sixth sense". Трябва да си преосмислиш наново целия филм. Иначе излиза, че въртящият се пумпал накрая е просто дяволита шегичка на Нолън, хрумнала му в последния момент, като ебавка със зрителя.

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Sun Aug 01, 2010 6:56 pm

Silver wrote:По какъв начин го доставям? По начина, че отгоре има пост, който с изкл. на последния абзац е ексклузивно само за това? Недоумявам как продължаваме да се занимаваме с наранени психики точно на фона на тоя филм.
За доставянето -виж коментара на Hatter-а. Изхвърляния от рода на 'Така е' и други подобни аксиомни твърдения без да познаваш лично хората, за да ми подкрепиш твърдението си с техен личен цитат са дефект при доставката. Тва за наранените психики не го схванах, но ако визираш моята собствена, нещо си се объркал.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sun Aug 01, 2010 7:14 pm

Кого се изисква да познавам, Нолан ли? :lol:
Написал съм твърде подробно обяснение защо смятам, че 1) е най-вероятната интерпретация, вкл. е най-вероятно да е собствената интерпретация на Нолан, нямам намерение да го повтарям отново.

User avatar
Vivian
Forsaken
Posts: 2630
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:25 pm
Location: Pandora

Post by Vivian » Sun Aug 01, 2010 8:07 pm

Silver wrote:Кого се изисква да познавам, Нолан ли? :lol:
Мхм. :wink:

Повторение никому не е нужно, вярвам. 'Най-вероятна интерпретация' вече звучи по съвсем друг начин, не мислиш ли?
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Sun Aug 01, 2010 10:26 pm

Гледах го тази нощ. Не съм изчел какво сте писали, но може би по-късно ще го направя. Моите непосредствени впечатления преливат във възторг, че сложен и многопластов фантастичен филм от подобен калибър се възприема и харесва от масовата аудитория. Това е пътят, по който ми се ще квалитетното кино да се развива - мисъл, дълбочина, фантазия, оригиналност, всичко това подплътено с подобаващо финансиране и смазваща визия за наистина незабравимо филмово преживяване.

Единственото, което ме подразни и за което бих му сложил оценка 9 от 10 са пропуснатите възможности при вече готовия сетинг и въведените правила в света на филма. След невероятните идеи и сложната амалгама, забъркана за финалната многопластова мисия, ми липсваха умелите дизйнерски решения, грандомания и полет на фантазията, които ми се искаше да видя и за които ме подготви "огъването" на света в обучението на архитектката Елън Пейдж. Кому бяха нужни всичките скучни, стандартни и с нищо различаващи се от показаните в стотици други филми престрелки и ръкопашни схватки. Къде отиде влакът, който се движеше по улиците? Къде отиде необятния полет на ума в сънно състояние? Защо се изчерпа с изфабрикуването на по-мощно автоматично оръжие? Липсваше ми повече истинска игра с архитектурата, повече дизайнерска свобода, по-разнообразни локации, пейзажи, по-различни проекции от десетките въоръжени мъже...
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 23 guests