Нагли ли са гърците или да?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Колко нагли са гърците от 1 до 5?

1
3
5%
2
0
No votes
3
2
3%
4
5
8%
5
49
83%
 
Total votes: 59

annorion
E'lir
Posts: 177
Joined: Sun Sep 03, 2006 10:23 pm

Post by annorion » Fri May 07, 2010 9:18 pm

За мен наглостта се изразява в друго. Крали са пари, крали са, ок. Но в момента правят най-глупавото възможно нещо за справяне с настъпилата криза - държавата подмомага частният бизнес като изкупува от него. Това е много грешно, защото хем се пречи на пазара да изхвърли неконкурентноспособните фирми и морално остарелите стоки, хем държавата прави ненужни разходи за ненужни стоки, само и само да се запазят работните место. С този курс, който са поели, със сигурност те ще излязат последни от финансовата криза, защото просто наливат от пусто в празно, и си затягат въжето на шията. А това е лошо и за България, защото когато имаш богати и платежоспособни съседи и ти стават богат и платежоспособен. Когато имаш беден съсед, с който не можеш да въртиш търговия - и ти си беден. За съжаление Блъгария е заобиколена от бедни съседи, а сега и светлината в тунела - Гърция - помръкна и то доста, така че и ние ще пострадаме индиректно от техните неадекватни действия.

И да - гърците са нагли. Сега ще карат по хубави пътища и ще се радват на хубави хотели и тем подобни. А ние ще караме по магистрали с дупки, а какво остава за уличната настилка и изобщо за инфраструктурата. Добре че сме на добро географско място иначе тази криза в Гърция щеше да ни довърши.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Sat May 08, 2010 11:30 am

Статия, описваща положението с данъците и тяхното укриване в Гърция:
Greek Wealth Is Everywhere but Tax Forms
Споменава накратко и мерките, които се въвеждат, за да се спре това. Учудващо за статиите, които чета напоследък, има доста малък процент пълнеж, така че е трудно да дам резюме.
Цялата картинка ни е изключително добре позната, като изключим броя на басейните.
Все пак не мисля, че само укриването на доходи е в основата на проблемите. По-скоро е съчетанието от укриване на доходи, съответно по-малко приходи в бюджета, и опитите на държавата с помощта на същия този бюджет да поеме някакви разходи за социални дейности.
И отново се чудя дали у нас някой прави нещо. Вярно, имаше действия - разкриване на автомобили, регистрирани като товарни заради възстановяване на ДДС, проверки на певци и футболисти защо не били подали данъчни декларации, приканване за доноси срещу наемодателите за недекларирани наеми. И после всичко утихна, както обикновено.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat May 08, 2010 12:08 pm

/оффтопик
Абе прави се да ти кажа. Не може да се минава без ддс вече, изчезнаха черните каси в доста фирми ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Sat May 08, 2010 3:05 pm

ДДС за стоки се крие трудно и ще става все по-трудно. Обаче за услугите и стоките, които нямат физически носител (софтуер, интелектуални права), не е чак толкова трудно да се спести.

И обратно към темата, поне мисля, че има връзка. Днес сутринта гледах кратък репортаж по euronews за евентуална стачка в Румъния като протест срещу съкращенията на обществените разходи, налагащи се, за да бъдат изпълнени условията за предоставяне на 20 милиарда евро помощ. Статията Romanian unions threaten strikes over IMF cuts дава някаква представа, макар че не е от euronews. Говори се за 25% намаление на заплатите в обществения сектор и 15% намаление на пенсиите.
Та във въпросния репортаж ми направи впечатление, че и тримата интервюирани "хора от улицата" бяха доста примирени, макар че никак не бяха доволни. Естествено, напълно вероятно е целенасочено да са подбрани точно такива реакции.
И в крайна сметка се чудя, след като България се намира по средата между Гърция и Румъния, каква би била нашата реакция при евентуални драстични съкращения. Жалко, че нещо не мога да намеря последния вариант нашите т.нар. антикризисни мерки. В сайта на парламента още няма законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета за 2010 г. (интересно дали въобще е внесен), но поне някаква представа може да се придобие примерно от този документ и тази новина. А в тях се говори за намаляване на разходите на държавната администрация с 20% и за намаляване на парите за общините с 20%, което все пак не е никак малко.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Sat May 08, 2010 3:46 pm

У нас, ако тръгнат да намалят заплатите и пенсиите, най-добре да почнат да правят лагери на смъртта из всички краища на страната. Така хората по-лесно и безболезнено ще могат да умрат в мизерия. Аз не мога да повярвам, че у нас пенсиите не са се увеличили през последните 10 години, а цените стремително нарастват.

А ние не сме между Румъния и Гърция, ние сме много под тях, много под земята и здраво забити в лайната. Докато има хора, които живеят с 50-100 лева пенсии, то не виждам каква държава можем да сме. Затова да не се ласкаем и да се слагаме до държави, като Румъния. Румънците ни надминаха поне с десетилетие. И като манталитет са на светлинни години по-напред от нас. Няма смисъл да тръгваме да ги мислим тия неща. Ние никога няма да се оправим, та можем само да гледаме сеир, когато и други държави мизерстват и да цъкаме с език.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Sat May 08, 2010 4:08 pm

"По средата между Гърция и Румъния" трябваше да означава по средата като географско местоположение, а не икономически или социално. :)

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat May 08, 2010 6:57 pm

Казаха по BTV че Гърците получават 11 милиарда помощи безвъзмездно.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat May 08, 2010 7:15 pm

RRSunknown wrote:Казаха по BTV че Гърците получават 11 милиарда помощи безвъзмездно.
Ама другите 100 ще си ги върнат.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sun May 09, 2010 3:30 am

Бе предполага се и останалите няколко стотин да върнат с тия 110, ама... :)

User avatar
neEd'Le
Sorcerer
Posts: 438
Joined: Wed Oct 06, 2004 11:57 pm
Location: пуофдиф

Post by neEd'Le » Sun May 09, 2010 10:30 pm

Demandred wrote:
Я се замислете малко - теглят 110 милиарда евро за да могат да си рефинансират дълга,с други думи - 110 милиарда на гърба на населението,за да може часния им сектор да просъществува.
Какъв частен сектор, какви 5 лева? Заемът е с цел да се рефинансира държавния дълг на Гърция и да имат шанс да оцелеят с огромния си бюджетен дефицит.
окей,my bad,макар че принципно държавните харчове следва да се наливат предимно в часния сектор - тук визирам предимно селското им стопанство,дето се издържа предимно от субсидии.

Факта си остава обаче - 110 милиарда на гърба на народа,как стават тия магии?

А преди няколко месеца като гръмна новината,че държавата им е фалирала,лъсна и факта,че последните 5-6 години гръцките правителства са правили шашми за да скрият размера на бюджетния си дефицит,който в реалност се оказва доста над задължителните норми за да остане държавата в евро зоната.

Изобщо какво се очаква от средностатистическия грък в подобна ситуация?
А в тях се говори за намаляване на разходите на държавната администрация с 20% и за намаляване на парите за общините с 20%, което все пак не е никак малко.
Гениално - ще дават 20% по малко пари за малумни проекти на администрацията и 20% по-малко на общините.
Пари,които и без това потъват в канала все едно.
Бойко беше много голям на приказки,ама и тоя мандат няма да ни огреят каквито и да е положителни работи - нали ненужната администрация щяха да съкращават,маймуните в МВР също,кво стана?
Преди няколко дена чета във вестника,че съвкупната администрация е около 400 хиляди души....само споменавам,мисля няма нужда от какъвто и да е коментар :roll:
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon May 10, 2010 1:28 am

Ми нека да кажа доколкото аз работя в администрация - не знам къде е ненужната администрация, сигурна има и такава, но това е мисля третото намаляване на администрацията за последните няколко години с по десетина процента стандартно. При нас хората буквално не могат да си вземат отпуските. Има случаи в които се водят в отпуска и прескачат, защото работа просто има.
Малоумни проекти така и не съм чувала да е имало (което като минимум значи, че са малко), парите за всякакви екстри отдавна са отрязани...
Бтв, няколко милиарда дефицит няма да се оправят дори да уволнят цялата администрация и да я накарат да си плати, че е работила, така че това е поредният популистки ход - "ето сега ще вземем от лошите администратори и ще дадем на вас". По същия начин както не даваха на лошите лекари, дето разхищавали средства. Само дето се оказа, че лошото здравеопазване е по-добро от липсата на такова. И че не закърпиха дупката със спестеното.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
neEd'Le
Sorcerer
Posts: 438
Joined: Wed Oct 06, 2004 11:57 pm
Location: пуофдиф

Post by neEd'Le » Mon May 10, 2010 2:22 am

Аз пък твърдо вярвам,че много от проблемите на държавата ще се оправят,като се изкарат няколко стотин хиляди души от непродуктивните им административни позиции на държавна работа и се вкарат в някой реален сектор на икономиката - барем направят нещо за заработването на БВП-то.
Последния пресен пример относно компетентността на държавната администрация беше преди няма и месец,когато цифра хора не успяха да си изкарат паспорти,ама щото нали - Сиеменс им бил крив нещо,системата не работела.
Интересно как един път не съм чувал изявление на някой бивш чиновник от сорта - "Ей,богу ми,тоя път отново имаше ебати наплива от работа,обаче успяхме да се справим".
Виж,вместо това мине се не мине половин година и дадат някой потен човечец по телевизията да пелтечи как изведнъж много им се струпало на главата и немало какво да се направи.
Относно харчовете последно гледах репортажче за някакво горско стопанство и как служебната джипка Нисан Патфайндер била наета от Рент-а-кар срещу скромната сума от 2000 лева на месец.
Пък фактурите после били издавани от супер маркет....
Разправяли са ми за случай отново относно служебен автомобил,за чиято подръжка държавата отпуска 20 000 лева годишно - "Пич,намери нещо да сменим по колата,че ако не ги изхарчим тия пари догодина няма да отпуснат пак толкова"

За здравеопазването пък не искам да отварям приказка дори - не само сме най-болната нация в Европа,ами сме и най-бързо погиващата.
Явно нещо не е както трябва,а дупката в бюджета на НЗОК и да искат не могат да я запълнат - там е такава корупционна яма,че тая каса от самото си създаване живее на командно дишане.

За какъв популизъм си говорим,след като явно наистина има трески за дялане?
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Mon May 10, 2010 3:22 am


User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon May 10, 2010 3:47 am

Аз пък твърдо вярвам,че много от проблемите на държавата ще се оправят,като се изкарат няколко стотин хиляди души от непродуктивните им административни позиции на държавна работа и се вкарат в някой реален сектор на икономиката - барем направят нещо за заработването на БВП-то.
Да, разбира се, нека съкратим 200 000 души и да им кажем да ходят да копаят картофи! Пък дано намерят толкова картофи...
Последния пресен пример относно компетентността на държавната администрация беше преди няма и месец,когато цифра хора не успяха да си изкарат паспорти,ама щото нали - Сиеменс им бил крив нещо,системата не работела.
Е, хубаво е, че ти знаеш по-добре от хората занимавали се с това какъв е проблемът. Не е това, че базата данни блокира, не е това, че на почти всички им изтичат сега паспортите, не е че се правят куп процедури повече - лелката, дето приема документите е виновна! И съвсем логично, ако 8 лелки приемат документите вместо 10, ще става по-бързо!
Относно харчовете последно гледах репортажче за някакво горско стопанство и как служебната джипка Нисан Патфайндер била наета от Рент-а-кар срещу скромната сума от 2000 лева на месец.
Да, защото никой няма да дойде да прави "репортажчета" за това как никой не може да иде в комадировка или как хората стоят вътре с палта, защото е нямало пари да се оправи климатика половин година. Пък и ще са много "репортажчета" това, няма време за толкова. Напълно сигурна съм, че има ведомства, където си купуват някакви възмутителни неща с държавни пари. И също така сигурна съм, че това не е правило. Това е като болничните - имало някви хора дето ги ползвали нечестно, дай да ги спрем на всички. Това че хората няма да си взимат болнични и всеки грип ще е епидемия - няма знчение, важното е, че ще накажем лошите.
За какъв популизъм си говорим,след като явно наистина има трески за дялане?
За популизма на това че ще издяламе две малки трески, ама ще викнем всички да видят как сме ги издялали до вдлъбнатост и с дърворезба. За популизма на това да лекуваш главоболие с ампутация, но пък абсолютно успешно, нали...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Mon May 10, 2010 5:30 am

Между другото и в нашият офис има хора, дето редовно си измислят разни болежки с личния, който им е дружка и аз трябва да им върша работата, така че ако сега алчността малко ги възпре, аз ще съм за ;)))
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests