Непревеждани автори

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Непревеждани автори

Post by Drigan » Tue Apr 13, 2010 11:12 am

Понеже напоследък светът се отваря и все повече хора имат възможност да четат чуждоезикова литература в оригинал, било то чрез bookdepository, amazon или интернет, ми хрумна да отворим тема, в която да се споделят мнения за все още неиздавани в България автори. На мен лично рубриката Непреведено в списанието винаги ми е била много полезна и покрай нея се сдобих с The prince of nothing, The name of the wind и почти всичко на China Mieville. За съжаление обаче в тази рубрика се покрива само една книга месечно...
Та, книгите които съм чел на английски и бих препоръчал:
The Blade Itself (Joe Abercrombie) - малко случайно си я поръчах от bookdepository, но определено ми остави много силни впечатления. Не блести със супер новаторство, нито с кой знае колко действие в първа част, но трите гледни точки, от които се води действието, са свежи и нестандартни. Един от редките случаи, в които главните герои не ме дразнят до полуда! В книгата се проследява съдбата на могъщата човешка империя The Union (авторът не се е старал особено много да прикрие паралелите с реални държави), раздирана от вътрешни конфликти и заобиколена от врагове, играещи си с могъщи сили – империята на Gurkish на юг, която ще има по-сериозна роля в следващата част, и кралят на севера Bethod, подготвящ своята война срещу колониите в Angland. Тримата водещи герои са съответно най-великият, мразен и вечно оцеляващ северен воин, Logen the Bloody nine, дуелистът и армейски капитан в The Union – Jezal, и може би най-завладяващият герой, Glokta, бивш дуелист, бивш герой от война, бивш измъчван военопленник и настоящ силно осакатен инквизитор. И тримата герои са изключително интересни по свой собствен начин, с евентуалното изключение на Jezal, който в големи части от книгата е обрисуван като задръстен s**t. Водеща е и ролята на Byaz, First of the Magi, древен и изключително сприхав магьосник. Има и намеци за по-стари сюжетни линии, за задоволителна дълга предистория, но все още не мога да кажа как са реализирани в следващите части... С нетърпение очаквам да се сдобия с втората част от поредицата – доколкото ми е известно, тя е трилогия, третата част вече е излязла и не знам дали се предполага да има още проточени продължения.
The Warlord Chronicles (Bernard Cornwell) – една по-стара поредица, започваща с The Winter King, която някога изрових в Хеликон. Авторът представя нов прочит на легендите за крал Артур. В съзнанието ми най-яркия паралел е с Троя на Дейвид Гемел. Това е измислена история, но изглежда далеч по-истинска от захаросаните легенди. Рицарите са просто бронирани конници, газещи бягащите пешаци; кралствата са несигурни бретански съюзи, вкопчили се в руините на римската империя, мъчещи се да устоят на прииждащите саксонци и на вътрешните си конфликти. До голяма степен в трите книги се разказва за магията – умиращата магия на старите друиди, изтляваща от света с надигането на християнството. Но действителната магия е съвсем малко – може би колкото странните дарби на Касандра от Троя. Наистина завладяващо четиво, в което героите грабват, историята те изпълва с печал, а хепиендът е като в истинския живот – всички се стремят към него, но малцина го постигат... Трилогия, не е развлечено в дълга поредица като някои от другите серии на този автор.
The Age of Fire (E. E. Knight) – поствам тази поредица с известни съмнения. Мен лично тя ме завладя – но понеже главните герои са дракони. За съжаление авторът никога няма да бъде светило в жанра – просто в книгите има твърде много слабости, които съм в състояние да преглътна единствено заради опита да се пресъздаде гледната точка на един дракон. Първата книга според мен беше доста силна, но впоследствие се забеляза известно отстъпление, а към четвърта част вече започва да си личи, че авторът е на хонорар и бърза да си изпълни сроковете. На кратко в поредицата се разказва за типичен Forgotten Realms свят на джуджета, хора и елфи, в който драконите са на изчезване. И когато люпилото на двойка дракони е открито от джуджетата и родителите са убити, три дракончета се оказват захвърлени в суровия свят, и всяко от тях трябва само да намери мястото си в него... Това общо-взето покрива първите три части. Поредицата е планирана да бъде от шест книги, като шестата излиза скоро. Приятно четиво, ако обичаш дракони и си склонен да преглътнеш множеството несъвършенства – но нереализираният потенциал понякога ме изкарва от нерви...
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Tue Apr 13, 2010 11:52 am

Аберкромби е много готин. Винаги съм се кефил, когато няма централно зло, а при него директно си няма и добри герои. Другите две части на трилогията са не по-малко добри. Абсолютни фаворити са ми простаците от старата банда на Логен. Напомняха на сребърната орда на Пратчет. В момента чета четвъртата книга, която е самостоятелна и се развива няколко години по-късно. Мяркат се няколко от второстепенните герои от трилогията и също е доволно добра. Опитвам да навия Бард, да го подкарат след Сандерсън, ама ще видим.

User avatar
beliefcontrol
Paragon
Posts: 532
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm

Post by beliefcontrol » Tue Apr 13, 2010 12:16 pm

Аберкромби е пич на степен безкрай.
Образът на Jezal като претенциозно леке има своето оправдание, ще разбереш защо към края на втора (или чак в трета) част. :wink:

Книгите след The First Law - Best Served Cold и The Heroes (излиза догодина) са в същия свят, но са напълно независими истории, в които се появяват познати физиономии от трилогията. Още не съм прочел Best Served Cold, но със сигурност пускам pre-order на The Heroes с твърди корици в момента, в който бъде обявена.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

User avatar
Gunslinger
Warmage
Posts: 1201
Joined: Sat Nov 06, 2004 6:24 pm
Location: Midworld in the Middle

Post by Gunslinger » Tue Apr 13, 2010 12:32 pm

Аз бих препоръчал Мууркок.Доколкото знам има доста малко негови книги, които са издадени на български.И най-известните му, тези за Елрик не са.
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Tue Apr 13, 2010 1:47 pm

Не, че нещо, ама трилогията на Корнуел за Артур е издавана на БГ от Егмонт, ако не се лъжа,и то още преди 6-7 години. Не съм у нас, за да проверя (имам ги).
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6263
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Tue Apr 13, 2010 2:52 pm

В "Кой какво чете" повечето постове в последно време са точно за такива автори и книги, доста хора вече почнахме да четем почти само на английски. Аз лично от 1-2 години насам съм си купил около 3-4 книги общо на български.

Но няма лошо и такава тема да има.

Няколко препоръки и от мен, основно автори, които съм и споменавал и преди в разни теми:

Patricia A. McKillip - фентъзи авторка, която е над 30 години е една от най-добрите в жанра. Отличителни черти - прекрасен лиричен стил, който с малко думи оставя максимално силно впечатление у читателя, и нестандартни сюжети, далеч от клишетата. Препоръчвам особено силно The Riddlemaster Тrilogy, която си остава една от много малкото качествени и завършени Epic fantasy поредици. Сериозен плюс е, че цялата поредица е само около 600 страници (писана е преди доста време, когато 6 тома по 800 страници не са били стандарта) и въпреки това като епичност и сюжетни обрати спокойно може да се мери с многократно по-дълги поредици. Липсва пълнежа от излишни детайли/описания/сюжетни линии, което е основен проблем на толкова много други автори на многотомни саги. Не че няма описания, но те са кратки, демонстриращи богао въображение и майсторски контрол върху думите. Сюжетно в началото нещата изглеждат клиширано (млад главен герой, който се оказва, че е герой на пророчества и ще трябва да спасява света), но след няколко обрата нещата се оказват съвсем различни.

Друг плюс на книгите на McKillip са прекрасните корици на американските издания, дело на Kinuko Y. Craft. Ето един пример:
Spoiler: show
Image
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Apr 13, 2010 5:04 pm

Две думи: Скот Бакър.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Grumpi
Sorcerer
Posts: 394
Joined: Thu Jul 29, 2004 1:11 am
Location: Sigil

Post by Grumpi » Tue Apr 13, 2010 5:24 pm

:) Понеже Бърнард Корнуел ми е от най-любимите автори въобще, две думи за него:

Image

Роден на 23 февруари 1944г. в Лондон, баща му е канадски летец, а майка му - англичанка, служеща в спомагателните военновъздушни сили. По-късно е осиновен в Есекс от семейство Уигинс - членове на "богоизбрания народ" (Peculiar People) - странна протестантска секта, която забранява всякакви "лекомислени" неща, дори те да се казват медицина. От новото си семейство наследява искрената си омраза към религията и църквата. Завършва лондонския университет и работи малко като учител и журналист. Жени се за американка и заминава в САЩ, където поради липса на зелена карта (God bless americans for that, дет' се казва) започва да пише романи.




ImageImageImage

ImageImageImage


Сказание за Артур (Warlord Chronicles)

Ситуирана в следримската епоха, 5-6 век, Британия е трудно място за живеене на местните брити, заплашвани непрекъснато от нахлувания на англо-саксонците от изток и ирландците от запад. самия остров е непрекъснато раздиран от вражди между многобройните малки кралства, както и от търканията между старата друидска религия и набиращото сила християнство.

Историята е написана както е описано в оригиналните уелски легенди, с подходящи видове технология, култура, военно изкуство и отношения. Корнуел вплита и по - късни митологични добавки като Гуинивир и Ланселот в сюжета.

Главният герой на романите е Дерфел Кадарн, сакс, отгледан като брит от Мерлин, старейшината на всички друиди. В хода на историята Дерфел се проявява като голям войн и един от лейтенантите на Артур във неговата война срещу саксоните. Мерлин, междувременно се заема с опит да възстановяви старите богове на Британия.

За феновете на серията, изобразяването от Корнуел на Мерлин като развратен, мотивиран, пакостен и непочтителен друид е специално паметно, както и неговите безкомпромисни описания на варварствата на тъмната епоха. Също така интересно е неговото решение на проблема да интегрира магията в артуровия мит в контекста от историческата фантастика: той оставя място читателя да приеме "магията", която е обрисувана, в историята като чиста монета, или да го тълкува като смес на съвпадения, психология, и примитивна технология.

Как да не се влюбиш в тази трактовка на легендата за Артур, където сър Ланселот е описан като мазен дришльо?









ImageImage
ImageImage


Saxon Chronicles

Историята е ситуирана по време на датското нашествие в Британия, къде всички английски кралства, освен едно, са завладени. Историята се съсредоточава върху владетеля на Уесекс, Алфред, по-късно исторически кръстен 'Велики'.

Серията често се сравнява със "Сказание за Артур", не само поради приликите между двамата протагонисти (сираци, отгледани от вражеския народ), но също така в приликите между външнатата заплаха в лицето на датчаните в "Саксонски хроники" и саксите в "Сказание за Артур". Алфред наподобява също така Артур с неговата мисия като единствения мъж, способен да спаси Англия от заплахата.









ImageImageImage


Grail Quest

Романите са за търсенето през 14-и век на граала, по времето на Стогодишната война. Те описват приключенията на Томас от Хуктън, който напуска Дорсет след убийството на баща му и се присъединява към английската армия на Едуард III като стрелец. В "Harlequin" той е въвлечен в конфликта за Бретания и впоследствие при знаменитата битка при Креси.

След битката при Креси връзките на семейството на Томас с граала биват забелязани от краля и във "Vagabond" той е изпратен до Англия за да открие неговото местонахождение и се намесва в шотландското нашествие през 1347г. Той открива скоро, че неговият братовчед,, Ги Вексий, работи с мощни фигури в католическата църква във Франция, за да открие граала за техните собствени цели. Романът свършва с яростната битка при Ла-Рош Дерен в Бретания.

"Heretic" започва с Томас още във Франция, този път през време на примирие с французите след падането на Кале. Томас повежда малка група от хора в южна Франция за да намери граала. Той започва местна война с другите търсачи на граала, както и с вилнеещата по това време чума - черната смърт.



Няма да споменавам за двайсетината романа за Ричард Шарп, всички ги знаете, както и за ТВ-сериите с нашия всеобщ любимец Шон Бийн
Image

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Tue Apr 13, 2010 5:27 pm

Ха! Някой е написал по-дълго и по-добре изградено мнение за Бърнард Корнуел, отколкото аз щях да успея да сътворя :) Мдам, на мен Grail Quest-ът ми е почти любимото фентъзи изобщо - със сигурност в челната петица.

Ще драсна и аз нещо в тази тема, но като се поприбера вкъщи на спокойствие, че днес в офиса телефонът и мейлът не са спирали да звънят :?
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Tue Apr 13, 2010 5:30 pm

Наистина нямах представа, че трилогията за Артур е издавана на български! Може би съм го подминал заради корицата, а и по принцип рядко ми се четат книги за Артур понеже очаквам поредната клиширано-геройска бозица. Надявам се да уважили поредицата с добър превод, понеже в оригинал определено има неповторима мелодика.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
F242
Sorcerer
Posts: 383
Joined: Sat Feb 11, 2006 6:34 pm

Post by F242 » Wed Apr 14, 2010 1:00 am

Може би темата би трябвало да се казва "Непревеждани и неиздавани "
Например Скот Бакър, на когото в момента чета третата част от трилогията - явно е превеждан - виж поста на Роланд в темата за Принцът на нищото, но дали ще бъде издаден е съвсем друга история.
Дано не го сполети съдбата на другия автор със сходно име - Баркър, Клайв :D .
В средата на деветдесетте, Плеяда беше закупила правата за издаването му на български, но до колкото знам, на български е издаден само The Hellbound Heart. Имало е и готов превод на Weaveworld, но явно не е бил издаден. Само по сайтове за електронни книги съм срещал българския превод на Weaveworld. Със започването на издаването на Абарат - грешката не беше поправена от Инфодар.
Абарат е основно за деца и не представя пълно автора.
Задължителните :) книги от Баркър са:
# 1988) Cabal
# (1989) The Great and Secret Show (first "Book of the Art")
# (1991) Imajica
# (1994) Everville (second "Book of the Art")
# (1998) Galilee
# (2001) Coldheart Canyon: A Hollywood Ghost Story

и естествено (1984-1985) Books of Blood (vols. 1 to 6 )
"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."

User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Thu May 13, 2010 2:03 pm

След всичкото лобиране, Бард са изтървали Аберкромби, а като гледам другите с какво темпо издават, сигурно няма да го видим скоро :(

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Thu May 13, 2010 3:11 pm

Кой го е взел?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Thu May 13, 2010 3:18 pm

Ми не можах да разбера, ама пък има шанс да докопам уиндъпа за превод :)

User avatar
Devoted of Slaanesh
Paragon
Posts: 740
Joined: Fri Jul 04, 2008 2:53 pm
Location: Austria

Post by Devoted of Slaanesh » Thu May 13, 2010 4:20 pm

От творчеството на Корнуел е и поредицата за Шарп, развиваща се през късните Наполеонови войни, вдъхновила незабравимият сериал с Шон Бийн в главната роля :wink:

Любими са ми и книжките от поредицата за крадеца, собственик на антикварна книжалница Бърни Роденбар, на големия майстор на детективски романи Лорънс Блок. Както и серията му за пенсионираното ченге, частен детектив Матю Скъдър. :wink:

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests