Забраната за пушене

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Mon Mar 22, 2010 1:41 pm

Никола, наистина ли не виждаш разликата между "точно в момента ми се иска да си говоря с някой, а той пуши на балкона, затова сега *избирам* да изляза на балкона - *на открито* - и да подушвам дим, който минава на половин метър от мен и се разсейва във въздуха" и, от друга страна "седя на маса в заведение и *нямам избор* да не *дишам* дима, който се кълби из затвореното помещение"?! Да, има вентилация понякога; не, най-честно не помага достатъчно.

И пак, за пореден път - никой от хората в тази тема не е казвал нищо за това колко е лесно да се откаже пушенето, така че стига си си измислял аргументи, на които да противоречиш :)

Добавено: освен това поне за себе си съм сигурен, за още двама-трима общи познати съм 96% сигурен, а за доста други съм почти убеден, че *няма* да ти кажем колко е лесно да ги откажеш. Достатъчно хора познавам достатъчно близо достатъчно години вече, за да *знам*, че не е лесно, също както и на мен не ми е лесно да откажа кока-колата, въпреки че *знам*, че ми е създавала проблеми със съня и храносмилането. Така че недей, моля ти се, да говориш за "всички" непушачи, защото съвсем не е вярно.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Mon Mar 22, 2010 1:50 pm

Аз дори смятам, че Всемирният Кръстоносен Поход Срещу Злите Цигари е дивна простотия. Навремето бях чела автентични изследвания, според които в умерени дози пушенето действа благоприятно на храносмилането и предпазва от Алцхаймер. Да, всички сме чували за това, но бях решила да проверя дали не е и истина и се оказа, че е. Тъпото е, че в момента не мога да посоча адекватни източници - трябва да ровичкам из PubMed, а нямам никакво време. :( Въпросът, разбира се, е да не се прекалява. А аз единствения проблем, дето го имам с "някои" пушачи (не всички, слава Богу), е упоритият им отказ да признаят, че МИ Е АДСКИ НЕПРИЯТНО ДА ДИШАМ ЦИГАРЕН ДИМ. Пушенето в затворени помещения е ОК, но само ако става въпрос за твоите си собствени затворени помещения. Вкъщи пуши където, както и колкото искаш. Но на затворено обществено място - ми не, мерси. Особено както не съм видяла и едно читаво заведение със свястна вентилация тука.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Mar 22, 2010 1:53 pm

Никола, адски не ме кефи като почнеш да наблягаш колко никакви сме ти и как не сме се виждали от цифра време, честно. Считам го за лична обида към мен и плюене на разни неща като примерно двучасово висене за билети или опити да поддържаме отношения. Явно наивни и напразни.
Освен това всички пушачи в темата дотук изпускат да кажат нещо. Пушенето на нас ни доставя удоволствие. Поне на мен със сигурност. Обичам да паля, винаги леко се отнасям и спирам да мисля за поредния досаден ежедневен проблем и ми отпуска неврите. Освен това комбинацията от пушене и пиене като си на кръчма или на купон винаги ми е доставяла удоволствие. Ето, казвам го черно на бяло - ако цигарите не правеха така, че да кашлям доста сутрин или след определено количество стълби да съм особено добре задъхан - никога нямаше да ги спра. Така че моля те без "сам съм си виновен и темподобни". Аз не се оплаквам и не съжалявам, че съм пушил или че сега пуша
Добре, чудесно. Единственият проблем е когато то директно пречи не само на удоволствието, но дори на приличното прекарване или здравето на някой друг.
И в тази тема наистина искрено ме изненадахте доста хора тук. Знам, че не сме се виждали скоро, но не един и двама от вас са идвали да пушат с мен навън или на балкона и сме се смяли на най-различни неща и тогава не ви е пречело.
Това е едно много сбъркано изречение по няколко начина. Първо, пречело ни е, но сме го преодолявали, понеже ти си готин пич, нали.

Второ, дори да има хора, на които като мен повечето време не им прави впечатление, това не ни прави по-малко пасивни пушачи. И когато е само на купоните на Лили е ок, защото едва ли от толкова дим ще ни стане нещо. Но ако не си само ти? Ако са и всяко второ такси, всеки първи и половина ресторант? Дали това, че не ни прави впечатление няма да ни излезе през носа все някога? И за чий ще е станало? Определено не за нашия си.

И трето, били сме принудени ако искаме да говорим с теб да седим на дим и студено през зимата, тъй като на балкона се заформяше многочасова седянка. И иначе нямаше как да ви видим за повече от 5 минути.Което е тъжничко, знаеш ли. Още по-тъжничко е, че нито го осъзнаваш, нито го оценяваш.
Никой няма да ви кара да живеете с пушач против вашата воля, нито едва ли ходите или сте женени за пушач/пушачка, никой дори не ви кара да се виждате с нас. Дори ако трябва да съм честен ще съм доволен да разделят заведенията направо на такива за пушачи и непушачи (макар че няма да стане), за да имате изцяло запазен душевен комфорт и да не ни засичате въобще.
БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ПРЕДПОЧЕТЕ ПАКЕТА ЦИГАРИ ПРЕД ВСИЧКИ НИ. Просто не ми останаха възклицания.
RRSunknown wrote:какво общо имат килограмите на жените с пушенето?
Нищо, просто Никола строго осъжда неподдържането на външността в жените, особено относно килограми. В същото време не търпи да бъде осъждан за един все пак малко по-неестествен и пречещ вреден навик.
Last edited by Morwen on Mon Mar 22, 2010 3:27 pm, edited 3 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Mon Mar 22, 2010 2:43 pm

Marfa wrote:...........Навремето бях чела автентични изследвания, според които в умерени дози пушенето действа благоприятно на храносмилането и предпазва от Алцхаймер. Да, всички сме чували за това, но бях решила да проверя дали не е и истина и се оказа, че е. .......
Поне второто твърдение почти сигурно не е истина. Поне според Google. Например http://www.scientificblogging.com/flori ... s_revealed , където е посочена връзка към изследването, на което се дава резюме.
Накратко - изследванията, проведени от изследователи, които са свързани с производителите на тютюневи изделия, сочат благоприятен ефект. Изследванията от независими изследователи сочат неблагоприятен ефект.

Но въпросът за мен не е дали някой е решил да си вреди, а дали можем да му се месим и да ограничаваме това му решение.
Last edited by bsb on Mon Mar 22, 2010 2:44 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Skywalker
Warmage
Posts: 1123
Joined: Tue Jan 20, 2004 10:42 am
Location: Sofia

Post by Skywalker » Mon Mar 22, 2010 2:44 pm

омг стига глупости де!
пречи ви да се видите с некой,щото пуши ли..
нали кат си допуша на балкона ще влезна в стаята,не е много сложно :lol:

User avatar
ifadriana
Mistborn
Posts: 1344
Joined: Tue Jul 03, 2007 7:06 pm

Post by ifadriana » Mon Mar 22, 2010 2:45 pm

Btw, на мен вчера ми се наложи да седя на маса и да не пуша, ся верно за около час, но противно на очакването ми, не мина мъчително, даже напротив. Разбира се, ако това беше продължило още толкова, щях поне един-два пъти да се мръдна настрани и да припаля, но все пак с изненада открих, че понякога става и така. Любопитно ми е, ако наистина забраните останат, дали пък няма да намаля цигарите. В смисъл, сега за да пуша в офиса, трябва да излизам навън и така пуша по-малко в работно време. При това изборът си е мой - сама съм си в стая и няма кой да ме спира...

И все пак няма как да не се съглася с част от казаното от Никола - лесно е да се обясняваш на пушачите колко е гадно, но наистина спирането не е просто - аз съм го правила бая пъти. И да, факт е, че непушачите не са длъжни да ни търпят, но за съжаление е факт и това, че често избягваме присъствието си в компанията на непушачи - това ако не е съобразяване, не зная какво е :)
VMITW!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Mar 22, 2010 2:48 pm

Бе то че е съобразяване, съобразяване е, ама дали е съобразяване с непушачите, или със собствения порок?

И верно, айде стига с това отказване. Никой не го беше споменавал, никой не ви е държал сметка, че пушите и не искате да спрете.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Mar 22, 2010 2:50 pm

Мда, Жоро нещо се засили, ама не е общо мнение.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Mar 22, 2010 2:51 pm

???????????????

никога не съм споменавал нищо за отказване на цигари!!!!!!

jeez
This is it. Ground zero.

User avatar
ifadriana
Mistborn
Posts: 1344
Joined: Tue Jul 03, 2007 7:06 pm

Post by ifadriana » Mon Mar 22, 2010 2:53 pm

Симо, разбира се, че е със собствения порок. Хората в повечето случаи са склонни да се съобразяват на първо място с комфорта си, а когато иде реч за навик, който си е вид зависимост, това е неизбежно :)
VMITW!

User avatar
Clio
Moderator
Posts: 1076
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:43 am
Location: I am near, but away

Post by Clio » Mon Mar 22, 2010 2:58 pm

Почти всички пушачи, които познавам, пушат най-вече, когато пият. Цигарката върви с кафенце или алкохолец най-вече. Нито един пушач сред моите познати не пуши, ДОКАТО се храни - преди или след това, но не и по време на. Така че забраната да се пуши в заведения за хранене не би трябвало толкова да им бръкне в кефа - пушат, преди да влязат --> хапват --> излизат да пушнат пак след кат са приключили с храненето. Проблемът е по-тежък за тях, когато се излиза на по кафенце/питиенце, щото тогава е по-кеф, повече се пуши и е по-кофти да се излиза, щото ще е по-често. Но все пак не виждам защо и на какъв принцип техният кеф да е по-важен от моето здраве. Кеф vs. Здраве някак не са съпоставими величини. Всичко това го казвам от позиция на човек, който е в Англия от преди да забранят пушенето и виждам резултата в действие. Мрънкаха, мрънкаха, но след точно 2 месеца свикнаха и хич не им правеше впечатление, нито пък се отказаха от цигарите. Който си ги обича, си ги обича и си ги пуши. Много от приятелите ми тук са пушачи, но на никой не му прави толкова голям проблем да излезе за 5 минути навън да изпуши една цигара и да си влезе обратно. Понякога дори аз излизам с пушачите, тъй като ми е приятно да си продължим дискусията и да се освежа малко - много по-различно е, когато е навън и мога да избера къде да застана, за да не дишам дима. Бившият ми мъж пък беше много сериозен пушач, понякога стигаше, че и минаваше 50 цигари на ден, но пак не му пречеше толкова да излиза навън. Най-интересното нещо, което чух от няколко пушача вече, е "ами и аз не обичам някой друг да ми дими и да ми вонят дрехите и косата"... Както и Аланна каза по-горе. Tова в българските заведения е пълен абсурд, откъдето и да го погледнеш.
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

User avatar
Alanna
Arcanist
Posts: 959
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:53 pm
Location: In the Middle

Post by Alanna » Mon Mar 22, 2010 2:59 pm

Аз пък наистина не разбирам големия проблем с излизането навън. И тук съм го правила и в Лондонска кръчма също... 2 крачки до вратата и си пушиш колкото си искаш. И най-важното - не ти люти на очите!

А, бтв, Никола не предпочита само пакета цигари пред всички ни, а явно всичко друго, защото така или иначе не идва на никакви общи събирания. Та, изобщо не разбирам откъде настана този въргал. :roll:

Едит: Али туко що е написала същото горе долу.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Mar 22, 2010 3:11 pm

Ок, значи дори Жоро не се е засилил, защо си го говорим това отказване, значи?

Иначе мисля, че Дафи го каза най-добре.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon Mar 22, 2010 3:26 pm

Е баси трябваше да изляза от за два часа, а вие сте натворили няма и такъвия филм просто....:roll: :roll: :roll:


Пиша едно лично на Морви и после ще пиша тук.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Mar 22, 2010 3:28 pm

Слагам една голяма Милка на масата с твърдението, че името "Симеон" ще се среща поне три пъти в това лично :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests