Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)
Moderator: Moridin
Това, което казах за Първанов са само общоизвестни факти. То може и много повече да се каже, но не желая нито да водя разследвания, нито да си служа с непроверени факти и съмнителни източници. За Петър Стоянов не помня нищо конкретно, освен големите му зъби и това, че и на мен не ми харесваше, но тогава не можех да имам достатъчно ясни и самостоятелни политически позиции. Това, че Петър Стоянов също не е бил читав президент, не прави от Първанов добър. Симпатиите ти към него можеш да изразиш със съответната бюлетинка, ако си създаде партия, заедно с обичайните му поддържници (голяма част, от които от малцинствения електорат). Ако това се случи, обаче, другият хубавец - Станишев и партията майка може да загубят солидна част от подкрепата си. Според мен най-вероятно двамата ще се счепкат за лидерство в БСП, на чието разединение можем само да се радваме.
Иначе ако на теб доста елементарни и прозаични политически, икономически и смислови връзки от миналото и настоящето, ти се струват като някаква сложна конспиративна мистификация, нямам какво да кажа. За мен нещата са доста простички и толкова дебелашки и нагли като изпълнение, че няма защо да ги дискутирам. Бойко Борисов също не е случаен и също е обременен с много съмнителни вързки, но все още доста трябва да се постарае, докато правителството му стъгне немърливостта и безхаберието на Тройната Коалиция. А когато го стигне, ще оплювам и него с огромно настървение, но не виждам колко още провалени правителства можем да си позволим.
Иначе ако на теб доста елементарни и прозаични политически, икономически и смислови връзки от миналото и настоящето, ти се струват като някаква сложна конспиративна мистификация, нямам какво да кажа. За мен нещата са доста простички и толкова дебелашки и нагли като изпълнение, че няма защо да ги дискутирам. Бойко Борисов също не е случаен и също е обременен с много съмнителни вързки, но все още доста трябва да се постарае, докато правителството му стъгне немърливостта и безхаберието на Тройната Коалиция. А когато го стигне, ще оплювам и него с огромно настървение, но не виждам колко още провалени правителства можем да си позволим.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
- Moridin
- Global Moderator
Общоизвестни факти са това, което аз казах за Първанов
Това, което ти каза за него, са общото мислене, неосновано на нищо, освен на тънка игра на медиите с течение на години.
Първанов постоянно е бил чернен, още откакто е встъпил в длъжност, и в момента, в който посегне да се защити (тъй като през по-голямата част от мандата му все пак негови противници (вкл. от един момент нататък самия Станишев) бяха на власт, на практика рядко се е случвало да се допусне да бъде защитаван в медиите), веднага пак почват да му се лепят етикети колко е нагъл, което за мен е жалко смешно и откровено мислене тип тълпа.
Иначе към него симпатии нямам освен колкото към всеки несправедливо обвиняван човек, а в случая той е много брутално демонизиран. Дори актът на предаване на мандата през 97ма, който преди смятах повече за повод за уважение, сега намирам просто за неизбежен от гледна точка на обстоятелствата.
Не бих гласувал за негова партия, защото не виждам откъде ще изкопае способни кадри, дори да разцепи БСП, там повечето са кретени също.

Първанов постоянно е бил чернен, още откакто е встъпил в длъжност, и в момента, в който посегне да се защити (тъй като през по-голямата част от мандата му все пак негови противници (вкл. от един момент нататък самия Станишев) бяха на власт, на практика рядко се е случвало да се допусне да бъде защитаван в медиите), веднага пак почват да му се лепят етикети колко е нагъл, което за мен е жалко смешно и откровено мислене тип тълпа.
Иначе към него симпатии нямам освен колкото към всеки несправедливо обвиняван човек, а в случая той е много брутално демонизиран. Дори актът на предаване на мандата през 97ма, който преди смятах повече за повод за уважение, сега намирам просто за неизбежен от гледна точка на обстоятелствата.
Не бих гласувал за негова партия, защото не виждам откъде ще изкопае способни кадри, дори да разцепи БСП, там повечето са кретени също.
This is it. Ground zero.
А ти с какво запомни 8-годишното управление на Първанов? Какъв принос имаше то за обществото и за международния авторитет на страната? Щом с почти десетилетие президентски стаж, горкичкият все е жертва на злите медии и на недодялания си народ, дай да видим постиженията му, дето всички, заслепени от злоба ги пренебрегваме. И уж си противник на конспиративните теории, а започна да се вкарваш във филма с "тънката игра на медиите" и "несправедливо обвинявания човек". Дай да оставим конспирациите и да говорим за постижения. Ще прочета апологетиката като се върна. Излизам да пийна малко бира 

- Moridin
- Global Moderator
Президентът хардли има права за каквито и да е постижения. Най-доброто, на което може да се надява, е да стане уважаван от всички в държавата политик, което Първанов не успя да направи. Според мен причината на това на 70% е защото още от избирането му срещу него имаше много силни настроения (антикомунизмът явно никога няма да е демоде в малка тъжна България), на 20% е защото прояви недостатъчна независимост от партията си (въпреки че първия мандат се представяше добре в това отношение - и през двата мандата МНОГО по-независимо в сравнение с Ж. Желев и особено П. Стоянов)
В крайна сметка много президенти са там с ИЗЦЯЛО декоративна функция (Италия, Германия, Великобритания там е по-особено естествено), Първанов все пак имаше доста дейно участие и критикуваше правителствата нерядко. Които критики за мен в 80% от случаите бяха напълно оправдани, дори да го е правил, за да вдига рейтинга си (кой ли пък от политиците ще хвърли първия камък по тоя въпрос).
Последните 10% са заради ГРУБАТА му грешка да участва активно в съставянето на предното правителство. Въпреки че ходът имаше положителна нотка с това, че два поредни мандата се провалиха за един месец и трябваше стабилност в труден момент от евроинтеграцията, това изцяло се загуби с факта, че съдейства за пускането на Доган във властта - дали от корист или от глупост (по-вероятно първото), все е огромна грешка.
Тънката игра на медиите не е някаква конспирация, а просто констатация - има силни медийни атаки срещу Първанов, особено откакто Б. Борисов е на власт. Което за мен е безкрайно тъпо, тъй като те са изцяло излишни - Първанов и без това няма сериозен политически шанс, дори Бойко да се провали (което ще стане).
В крайна сметка много президенти са там с ИЗЦЯЛО декоративна функция (Италия, Германия, Великобритания там е по-особено естествено), Първанов все пак имаше доста дейно участие и критикуваше правителствата нерядко. Които критики за мен в 80% от случаите бяха напълно оправдани, дори да го е правил, за да вдига рейтинга си (кой ли пък от политиците ще хвърли първия камък по тоя въпрос).
Последните 10% са заради ГРУБАТА му грешка да участва активно в съставянето на предното правителство. Въпреки че ходът имаше положителна нотка с това, че два поредни мандата се провалиха за един месец и трябваше стабилност в труден момент от евроинтеграцията, това изцяло се загуби с факта, че съдейства за пускането на Доган във властта - дали от корист или от глупост (по-вероятно първото), все е огромна грешка.
Тънката игра на медиите не е някаква конспирация, а просто констатация - има силни медийни атаки срещу Първанов, особено откакто Б. Борисов е на власт. Което за мен е безкрайно тъпо, тъй като те са изцяло излишни - Първанов и без това няма сериозен политически шанс, дори Бойко да се провали (което ще стане).
This is it. Ground zero.
"антикомунизмът явно никога няма да е демоде в малка тъжна България". Мисля че имаме някакво неразбиране за понятието антикомунизъм. В България комунизъм повече няма да има или поне няма да има при настоящите реалности в световен мащаб. Тук не става въпрос за антикомунизъм в буквалния смисъл на думата. Става въпрос за реакция срещу бившата комунистическа върхушка, срещу организирания от самата нея преход, в който тя трансформира политическата си власт в икономическа и се срастна с изградените от нея престъпни и силови структури. В продължение на 20 години хората, произлизащи от и лоялни на тази върхушка, контролират финансови и икономически ресурси, с които поддържат статуквото в занемарената, разграбена, оскотяла и обезкървена държава, наречена България. Страната, в която почти нищо не се произвежда и не функционира, но по разбитите, разорани пътища фучат чисто нови автомобили от най-скъпите модели. Когато пътуваш из България всичко около теб е сиво и тъжно, асфалтът е напукан и разронен, околните огради са изкривени и ръждиви, виждаш изоставени, полуразрушени постройки и се чудиш дали не сме преживели жестоки земетресения и бомбардировки. Когато пътуваш из Западна Европа, виждаш подредени и трайни неща, ярки цветове, зелени морави, усмихнати, необременени хора. Повечето млади и способни българи избягаха и никога няма да се върнат. Държавата им ги изгони. Това е наследството на комунизма - някой ден историята може да го окачестви и като геноцид.
Всичко това не се случи съвсем случайно. Мнозина спечелиха от събитията след 10 ноември. И докато някои яхнаха вълната, други внимателно я насочваха. Те също не са били истински комунисти по убеждение - те възпитаваха в комунизъм, промиваха чужди мозъци, издигаха постулати и съсипваха човешки съдби А когато времето дойде, се превърнаха в първите капиталисти и демократи и се оказа, че общото не е съвсем общо. Реалностите на тези тъжни страници от близкото минало и настояще и презрението към хората, отговорни за тяхното написване е това, което аз бих нарекъл антикомунизъм.
Основната цел на тези хора е да не се рови в миналото. Каквото било, било е. Да гледаме напред. Според някои като мен, тези събития и тези хора не трябва да се забравят. Трябва обществото (ако има такова) да им търси отговорност, да им иска сметка и най-вече да помни. Аз виждам връзка между минало, настояще и бъдеще. Виждам логика и последователност. Според други, може би, като теб, събитията в тези времена са някаква измислица, приказка, конспирация, брътвеж, досаден повод за мрънкане, оплакване, популизъм...
Сега и за Агент Гоце. Близо цяло десетилетие той беше неделима част от политическия живот в България - президентската институция, макар и наглед декоративна, има своите лостове за влияние на държавно и международно ниво. Аз твърдя, че Георги Първанов не успя да надскочи своите покровители и своето партийно минало. Той не е влизал в тежки конфликти с предишните управляващи и си затваряше очите при всички безобразия, които се случваха. Но явно и те са измислени. Не знам. След някой и друг месец може да излезе, че Станишев е бил мъдър и далновиден държавник, а корупцията, заменките, спрените еврофондове, ниското доверие в държавата и още и още и още... мога до утре да изброявам, са измислени от медиите. Толкова е къса обществената памет и толкова е дълбока народната амнезия. Аз ще запомня Първанов с Българската Коледа и отчаяния призив да спасим сираците, защото държавата не може да се грижи за тях, а единствената дума, с която ще свързвам името му е "патронаж". На фона на неговата летаргия и бездействие, на фона на неговата пасивна подкрепа към Тройната коалиция, сегашните му изяви са абсурдни и неуместни. И още повече - методите му са подмолни и жалки. Напомнят ми на онази папка, която вече споменатият Петър Стоянов размахваше по време на дебатите през 2001 г. Първанов може и да не е всемогъщият зъл гений, за който някои го мислят. Но за мен налице са два пропиляни президентски мандата, изтекли под сянката на нищо-правене, нищо-говорене и насочени към поддържане на статуквото, което всички нормални мислещи хора мразят.
Всичко това не се случи съвсем случайно. Мнозина спечелиха от събитията след 10 ноември. И докато някои яхнаха вълната, други внимателно я насочваха. Те също не са били истински комунисти по убеждение - те възпитаваха в комунизъм, промиваха чужди мозъци, издигаха постулати и съсипваха човешки съдби А когато времето дойде, се превърнаха в първите капиталисти и демократи и се оказа, че общото не е съвсем общо. Реалностите на тези тъжни страници от близкото минало и настояще и презрението към хората, отговорни за тяхното написване е това, което аз бих нарекъл антикомунизъм.
Основната цел на тези хора е да не се рови в миналото. Каквото било, било е. Да гледаме напред. Според някои като мен, тези събития и тези хора не трябва да се забравят. Трябва обществото (ако има такова) да им търси отговорност, да им иска сметка и най-вече да помни. Аз виждам връзка между минало, настояще и бъдеще. Виждам логика и последователност. Според други, може би, като теб, събитията в тези времена са някаква измислица, приказка, конспирация, брътвеж, досаден повод за мрънкане, оплакване, популизъм...
Сега и за Агент Гоце. Близо цяло десетилетие той беше неделима част от политическия живот в България - президентската институция, макар и наглед декоративна, има своите лостове за влияние на държавно и международно ниво. Аз твърдя, че Георги Първанов не успя да надскочи своите покровители и своето партийно минало. Той не е влизал в тежки конфликти с предишните управляващи и си затваряше очите при всички безобразия, които се случваха. Но явно и те са измислени. Не знам. След някой и друг месец може да излезе, че Станишев е бил мъдър и далновиден държавник, а корупцията, заменките, спрените еврофондове, ниското доверие в държавата и още и още и още... мога до утре да изброявам, са измислени от медиите. Толкова е къса обществената памет и толкова е дълбока народната амнезия. Аз ще запомня Първанов с Българската Коледа и отчаяния призив да спасим сираците, защото държавата не може да се грижи за тях, а единствената дума, с която ще свързвам името му е "патронаж". На фона на неговата летаргия и бездействие, на фона на неговата пасивна подкрепа към Тройната коалиция, сегашните му изяви са абсурдни и неуместни. И още повече - методите му са подмолни и жалки. Напомнят ми на онази папка, която вече споменатият Петър Стоянов размахваше по време на дебатите през 2001 г. Първанов може и да не е всемогъщият зъл гений, за който някои го мислят. Но за мен налице са два пропиляни президентски мандата, изтекли под сянката на нищо-правене, нищо-говорене и насочени към поддържане на статуквото, което всички нормални мислещи хора мразят.
- Moridin
- Global Moderator
Наследствата от комунизма са ясни, тъжното е, че за 20 години никой не поиска да ги оправи. И причината за това не е шайка програматори на прехода. Причината е в приоритетите, в целите и компетентността на властта. 20 години по-късно, дори 10 години по-късно, каквото е било разграбено от апаратчиците във времето непосредствено след 89-та, е разграбено. Оттам нататък всичко са приватизации за познати, всичко са приятелски кръгове и т.н. Които нито ги измислиха комунистите, нито ги развиха повече от който и да е друг (Доган и Костов са най-фрапантните примери). Заменките далеч не ги е измислило предното правителство, а спрени еврофондове щеше да има при всяко правителство, защото тогава влязохме в ЕС и почнаха проверките. И ако си мислиш, че кредитът даден от Брюксел на сегашното правителство е особено дълготраен, ще си говорим пак на края на годината.
Разбира се, нещата се оправят бавно. Пак казвам, това става не заради, а въпреки властта. Това става в ръцете на бизнесмени, които имат някаква цел и се опитват да я постигнат, опирайки се на европейското законодателство. И слава богу успяват донякъде.
Щото ако разчитахме на държавата, Бойко щеше да реже някакви ленти из случайни софийски улици, по които не може да оцелее и луноход, цял мандат и толкоз.
А антикомунизъм си е точно това, което си е - България дори в момента продължава да бъде някаква изкривена картинка на Америка през Студентата Война. Пий си мама хапчетата, че комунистите ще дойдат да те вземат.
За Първанов аз си казах каквото имах да казвам. За мен словосъчетанието "агент Гоце" винаги ще бъде символ именно на този абсурден лишен от всякаква връзка с модерната действителност антикомунизъм, в който дори и доста интелигентни хора продължават да изпадат и който за мен не може по никой начин да бъде основа на оценка на ситуацията в държавата, нито мотив за каквито и да било действия.
В България НЯМА визия. Визия означава да си представиш една - както ти казва - цветна градска обстановка, една чиста природа, един разцъфнал туризъм и прилична инфраструктура. И да се опиташ да ги постигнеш.
Разбира се, нещата се оправят бавно. Пак казвам, това става не заради, а въпреки властта. Това става в ръцете на бизнесмени, които имат някаква цел и се опитват да я постигнат, опирайки се на европейското законодателство. И слава богу успяват донякъде.
Щото ако разчитахме на държавата, Бойко щеше да реже някакви ленти из случайни софийски улици, по които не може да оцелее и луноход, цял мандат и толкоз.
А антикомунизъм си е точно това, което си е - България дори в момента продължава да бъде някаква изкривена картинка на Америка през Студентата Война. Пий си мама хапчетата, че комунистите ще дойдат да те вземат.
За Първанов аз си казах каквото имах да казвам. За мен словосъчетанието "агент Гоце" винаги ще бъде символ именно на този абсурден лишен от всякаква връзка с модерната действителност антикомунизъм, в който дори и доста интелигентни хора продължават да изпадат и който за мен не може по никой начин да бъде основа на оценка на ситуацията в държавата, нито мотив за каквито и да било действия.
В България НЯМА визия. Визия означава да си представиш една - както ти казва - цветна градска обстановка, една чиста природа, един разцъфнал туризъм и прилична инфраструктура. И да се опиташ да ги постигнеш.
This is it. Ground zero.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Започвам да разбирам защо доскоро тук не се гледаше добре на спорове, в които започваха да проличават лични политически позиции, и такива спорове обикновено биваха прерязани в зародиш. Дейл Карнеги беше казал нещо за това, че 85% от споровете завършват само и единствено с това, че и двете страни си излизат още по-убедени в правотата на собственото си мнение. В политически спор, в който двете страни имат позиции, различаващи се с повече от пет-десет градуса, няма начин да се получи друг резултат - просто няма начин.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Но пък напук на реалността в България - от Футбол, Политика и /кво още беше/ Всеки "разбира" или поне може да е многословен
. Иначе за мене проблема е, че живеем с около и над нас в маса от 2-3 поколения кофти хора с власт/пари и най най най-важното "връзки" и е трудно да се пребориме за едно поколение... ама кретаме някак... нещата се променят, което винаги е двузначно. Само дето почти винаги гледаме навън за промени, ей така без ясна посока си изкарваме хляба ден за ден.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- The Dragon
- Elder God
Не че нещо, но когато бойко се оправдава с предишното правителство - като нищо може да е прав.Поредна глоба от ЕК - почти 50 млн. лева
17 март 2010 / News.dir.bg
В Министерство на земеделието и храните е получено писмо от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК, с което България се уведомява, че ще бъде санкционирана с 49 млн. лв.
Санкцията е за нарушения при кампанията за директните плащания на единица площ за земеделските производители през 2008 г., съобщиха от пресцентъра на министерството.
Европейската комисия е наложила глобата заради установените застъпвания на площи, както и заради проблеми с процедурата по избор на изпълнител на ортофотокартата на земеделските земи.
Всъщност EК стартира процедура по наказание за 24 543 106 евро от средствата за директни плащания на единица площ за 2008 г., уточни министър Мирослав Найденов, цитиран в съобщението на МЗХ. Средствата ще бъдат удържани от предстоящите плащания за земеделските производители по кампанията за 2010 г.
Ще обжалваме решението на ЕК в законовия едномесечен срок с цел да намалим санкцията, заяви Мирослав Найденов.
Преди месец с друго писмо Европейската комисия уведоми страната ни, че ще бъде санкционирана с други 20 млн. лв. за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампанията за 2007 г.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.