Ъ-ъ-ъ, Перумов ?!?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Ъ-ъ-ъ, Перумов ?!?

Post by shayhiri » Fri Dec 31, 2004 12:15 am

Извинявам се, ако звуча глупаво.

Бърз въпрос. На какво основание на тоя му се позволява да докосва чуждо творчество и да трупа пари чрез него? Мислех, че нещо такова би било възможно само в зоните на здрача България и Русия, но доколкото разбирам за него знаят и на Запад.

Ако зависеше от мен, бих му пратил наемен убиец. Защо поне не го осъдят?! Авторско право, такива неща?

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19286
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Fri Dec 31, 2004 9:04 am

Може да са му разрешили тия, които държат авторското право, а може и да не е наложено такова върху художествената вселена.
This is it. Ground zero.

User avatar
Vankata
Paragon
Posts: 615
Joined: Fri Dec 17, 2004 4:39 pm

Post by Vankata » Fri Dec 31, 2004 12:10 pm

Като че ли на някого в Източна Европа му дремеше за авторското право в началото на 90-те! :)
Впрочем, и сега в Русия продължават да се издават с тонове книги, безсрамно експлоатиращи света на Арда. Ами така е, като има будали, които са готови да купят всяка простотия, на чиято корица има и най-бегъл намек за връзка с "Властелина".

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Dec 31, 2004 12:40 pm

Така де, ако нямаше зомби-фенове на Арда, нямаше да има и хора, пишещи там.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Jan 02, 2005 9:08 pm

Не може да са му разрешили (да не говорим, че няма смисъл) - Кристофър Т. дори отказваше да разреши заснемането на филма, но правата отдавна бяха продадени от баща му и на синчето остана само да пази мрачно английско мълчание. :?

Художествената вселена - според мен - е най-важната част от едно фентъзи произведение. Въпреки това цялата паплач писачи (с изключение на истински писатели като Мартин, Хюгарт, Лейбър, Зелазни и Пратчет) най-безсрамно повтарят Бащицата, съсипвайки името на най-великия жанр. ФЕНТЪЗИ=ЧАЛГА (в общия случай). Така че зомби-Толкинистчетата + останалите чалгаджии така или иначе има с какво да си запълват живота.

Проблемът е, че изродът Перумов минава дори отвъд най-размитите граници, като лепва на корицата си самото ИМЕ на Толкиновата Библия. Ако това не е запазена марка, какво друго би могло да бъде?! Все едно аз сега да седна и (с огромно отвращение) да напиша "Детството на Хари Потър", след което да го издам на Запад. Звучи ли ви възможно? Защо тогава за Перумов е? :evil:

Всичко това важи и за "Конанизацията" на жанра, осъществявана от светила :x като Джордан и Митрев, но доколкото знам Хауърдовите права вече са харизани - срещу съответното заплащане. Толкиновите НЕ СА! На мястото на К.Толкин щях да преследвам Перумов до гроб.

И точно това ще направя (собственоръчно, по бързата процедура), ако някой си позволи да краде от МОЕТО фентъзи. :twisted:

User avatar
Drizzt Do`Urden
Jaghut Tyrant
Posts: 1829
Joined: Thu Jan 15, 2004 1:33 pm

Post by Drizzt Do`Urden » Sun Jan 02, 2005 9:22 pm

а твоето фентъзи е...? ;Р
-You Said it yourself, Kain.. There Are only two sides to a coin..
-Apparently so. But suppose you throw a coin enough times... But suppose one day, it lands on its edge..

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Sun Jan 02, 2005 9:41 pm

Ами, повечето от вас сигурно вече са го чели отсам-оттам, но да не влизаме в подробности... Говорех по принцип. :D

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Sun Jan 02, 2005 11:37 pm

От Перумов останах със смесени впечатления, поне що се отнася до т.нар. продължение на "Властелина". В общи линии, историята не е чак толкова куха, но според мен напълно не се връзва с духа на вселената на Толкин. Така че, гледайки назад, мисля че поредицата не си заслужава парите, които дадох. Просто Перумов не могат да избягат от най-често разпространените клишета във фентъзи жанра. Спомням си, че четох някакви разсъждения на Перумов на неговия сайт, че искал да задълбочи моралните концепции във "Властелина", тъй като били прекалено опростени. Но то по тази логика дай да допишем всички детски приказки, където добрите са добри и лошите - лоши.

Колкото до засягането на "свещената" територия на Средната земя на Толкин - ами честно казано, Перумов в по-голямата част е имал възпитанието да премести действието по места, които са или бегло описани, или за тях не се споменава почти нищо. Смея да отбележа, че правя това заключение на база прочетени по-голямата част от материалите на Толкин, вкл. и "The History of Middle Earth". Така, с изключение на втората част на последната книга, местата са в общи линии неизвестни, което дава свобода на въображението.

А що се отнася до авторски права, напълно е възможно те да са договорени напълно законно, въпреки че е възможно и обратното, разбира се. Всъщност, може би ще ви е забавно, но на страницата на Перумов пишеше, че точно тази поредица е издадена пиратски в България. Може би това е единствения начин, знае ли човек, кое ли издателство всъщност би платило за подобни напъни ...

Все едно, според мен не си струва да се четат тези книги, аз поне съжалявам, че си ги купих (и изчетох) всичките. Раздразнението ми беше особено накрая (внимание, spoilers), където Валарите изведнъж се оказаха първи злодеи и т.н. Не че не ми харесва легендата за Прометей, ама набъркването и в Арда ми се стори доста ... неуместно, да го кажа по-учтиво.
This signature is not yet rated

Dilvish the Damned
Paragon
Posts: 642
Joined: Tue May 11, 2004 10:39 am

Post by Dilvish the Damned » Sun Jan 02, 2005 11:52 pm

Ммм... не съвсем, както се оказа впоследствие :) Имаше някакво интервю след това (от 2002 - 3, май, но може и да бъркам), в което поясняваше как му се обадил... Фериш ага, да го наречем, почнал да вика "Ама как, г-н Перумов, аз съвсем законно!!!", след което се оказало, че купил правата за 300 $ от Северозапад пресс. Тънкият момент е, че Перумов първоначално е бил издаван от тях, но впоследствие нещо се сдърпали (губи ми се историята в момента), в резултат на което той прекъснал договора си със СЗП и отишъл в друго издателство. Явно е забравил да изтегли всички права за Пръстена на Мрака от СЗП.

М/у другото, във второто интервю споменаваше, че така и не си е получил авторските екземпляри на българското издание...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Jan 03, 2005 10:08 am

Бащицата, фентъзи-библия... Jeez...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Koruin
E'lir
Posts: 152
Joined: Fri Feb 13, 2004 11:17 am

Post by Koruin » Mon Jan 03, 2005 3:47 pm

Определено за повечето поредици можеш да си купиш авторските права. Дори и за Хрониките. Само дето цените явно са различни. Всеки герой от Амбър струва някъде около $5000. Ако искаш! Пък какво ти пречи толкова - това не са единствените тъпи книги. Не ги чети! :D

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Mon Jan 03, 2005 4:19 pm

Roland of Gilead wrote:Бащицата, фентъзи-библия... Jeez...
My point, Rol... :wink:


Koruin, аз тъпо фентъзи не съм чел, няма и да прочета. Достатъчно ми е да погледна гърба на книгата или случайна страница и го връщам обратно.

(С изключение на първото Колело, взето назаем разбира се, ама тогава бях на болнично легло и нямах избор, пък и бях решил да постискам зъби, за да видя докъде ще стигне Джордан в жалките си имитации.)...(Роланд, още веднъж, аз съм по-голям анти-толкинист и от теб. Един от малкото плюсове на Толкин обаче е, че никого не е имитирал.)

Пречи ми не друго, а ужасяващото погазване на човешки и авторски права в случая. Както и да е, вече достатъчно псувах по въпроса. Не мога да променя системата - освен ако не ме касае лично. :D

User avatar
JaimeLannister
Forsaken
Posts: 3103
Joined: Mon Apr 05, 2004 7:31 pm
Location: Лясковец - София

Post by JaimeLannister » Mon Jan 03, 2005 5:08 pm

shayhiri wrote:
Roland of Gilead wrote:

(С изключение на първото Колело, взето назаем разбира се, ама тогава бях на болнично легло и нямах избор, пък и бях решил да постискам зъби, за да видя докъде ще стигне Джордан в жалките си имитации.)
:D
Е, да кажеш, че първото Колело е тъпо си е, с извинение, чиста тъпотия...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Jan 03, 2005 5:31 pm

Мда, специално първото Колело си струваше и имитациите бяха преживяеми...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Mon Jan 03, 2005 5:32 pm

Извинявай, Джайм.

Целта ми беше да подчертая безумно високите си критерии (особено откъм оригиналност), а не да обидя някого. Давам си сметка, че голяма част от фентъзи феновете произлизат точно от Колелото, ако не от Толкин - дори и на ТОЗИ форум, единственият на който виждам някакво по-разумно отношение към жанра. (Sparhawk comes to mind?)

Казах само, че (за мен) Джордан е "жалък имитатор" - и оттам - недостоен за четене. Не съм обсъждал другите му "достойнства".


Роланд, прав си донякъде.
Last edited by shayhiri on Mon Jan 03, 2005 5:46 pm, edited 1 time in total.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests