A V A T A R

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Колко пъти гледахте Аvatar?

Poll ended at Wed Feb 03, 2010 8:17 pm

Веднъж
24
34%
Два Пъти
16
23%
Повече от два пъти
12
17%
Веднъж, но планирам още гледания
9
13%
Не съм го гледал
9
13%

Total votes: 70

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Dec 22, 2009 9:36 pm

Amikae wrote:Днес се разходих до пловдив да го гледам на 3D. Не знам дали беше IMAX 3D(Cinema City?), но екрана си беше доволно голям. Уникално изживяване! Много повече ми хареса от нормалната прожекция!
Не е IMAX.

BTW, и аз го гледах днес в същото кино, talk about a coincidence. 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Tue Dec 22, 2009 9:37 pm

AlDim wrote:Музиката е съставена от що-годе стандартни симфонически и трайбъл мотиви
fixed.

generic epic ST с доста самоцитиране, както вече някой посочи.
ок работи с филма, ама да седне и да я слуша отделно човек, аре нема нужда.

едит:

fixed за алдим, който реши, че му фалшифицирам вота.
Last edited by Scourge on Tue Dec 22, 2009 9:49 pm, edited 2 times in total.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Dec 22, 2009 9:46 pm

Scourge wrote:
AlDim wrote:Музиката е съставена от що-годе стандартни симфонически и трайбъл мотиви
this.

generic epic ST с доста самоцитиране, както вече някой посочи.
ок работи с филма, ама да седне и да я слуша отделно човек, аре нема нужда.
Аре да не се цитираме извън контекст обаче, а?

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Dec 22, 2009 10:02 pm

Цифрите от понеделнишкия бокс-офис са... :shock: :shock: :shock:

Значи, освен, че е паднал само с 33.8% в сравнение с неделя (което е УЖАСНО малко), се приземи на 4-то място за най-касов понеделник, като останалите 3 места са все за продължения, всички от които излезли през юли. По всичко личи, че вторият уикенд ще е удивителен...потенциално може да клони къмто 80-85 милиона (в САЩ тва де).
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue Dec 22, 2009 10:09 pm

500 000 тук за уикенда. Впечатляващо, дамммм :!:
VMITW!

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Dec 22, 2009 10:52 pm

Аз днес го гледах в Мола на IMAX.

Общо взето мнението ми за филма е вече изказано в темата. Не мога да кажа, че подивях от кеф или нещо такова, но като цяло ми хареса.
Действително имаше някои невероятно красиви сцени, просто приказни. Всички нюанси на синьото и лилавото бяха прекрасни и цялата картина беше страхотна.
Сюжетът наистина беше банален, но това и аз не го намирам за пречка. В крайна сметка беше увлекателен и несъмнено приятен.
Към някои от 3D ефектите имам забележки, защото, поне у мен, не предизвикаха усещане за пространственост, а ми бяха по-скоро смешни. Примерно в някои от сцените в базата. Фонът изглеждаше като поставена на заден план снимка, а войниците като изрязани от друга плоска снимка. И всъщност кадрите приличаха на две обикновени снимки, поставени на определено разстояние една от друга и не създаваха 3D усещане. Но това определено бяха само няколко отделни момента, а не цялостна тенденция. Визията на повечето места беше страхотна, великолепна, определено най-силната страна на филма.

Съвсем искрено бих му дал 8 от 10.
But goddamn,
you got me in love again

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 22, 2009 11:56 pm

Ост-то е мега зле, основно защото е просто незапомнящо се посредствено. Упорито си промивам мозъка с него вече трети ден и въпреки това все още мога със сигурност да разпозная само две от мелодиите (War и The Destruction of Hometree). Драмата е, че за разлика от хорнъровия саундтрак към последния филм на Камерън, тук наистина има САМО една реално дефинирана тема и тя се състои от общо четири-пет тона, идващи от припева на финалната песен. Самата финална песен е потрисащо средна.

За всякакъв друг филм това ост щеше да е ок. За този конкретно обаче беше нужно нещо, на което МИНИМУМ три от темите да можеш да си ги тананикаш на излизане от салона.
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Dec 23, 2009 1:13 am

Що да е нужно?
За мен е достатъчно музиката да се съчетава добре със ставащото на екрана и да ти подсилва въздействието от сцените. Като това може да е и на подсъзнателно ниво, ненатрапващо се. Аз не мога да се оплача от липса на въздействие в случая.

Иначе и аз имах някои проблеми с 3Д ефектите, но не съм сигурна дали е от филма, или е нещо в моя телевизор. Не съм свикнала на тая технология и кръстосвах поглед постоянно, та разните кусури на визията може да са от кофти адаптация на зрението ми в момента. Бих го изгледала пак без 3Д чекиите, да видим как ще стои.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Wed Dec 23, 2009 3:06 am

3д-то е доста натоварващо. за да се максимизира ползата от технологията, почти всичко се снима/рендва на фокус, което в комплект с естествено случващата се (и търсена) многоплановост създава много работа на очите и на мозъка да идентифицират и отделят елементите на изображението.
в класическото 2д селективният фокус води погледа и насочва вниманието, което тук почти липсва.

отделно imax3d на мен ми е твърде размазано, та чак ми докарва главоболие, поради което упорито го избягвам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 23, 2009 9:34 am

Amelia wrote:Що да е нужно?
За мен е достатъчно музиката да се съчетава добре със ставащото на екрана и да ти подсилва въздействието от сцените. Като това може да е и на подсъзнателно ниво, ненатрапващо се. Аз не мога да се оплача от липса на въздействие в случая.
Еми нужно е, щото очевидно за нямалко хора (не съм единствен, тоест) не е достатъчно просто да си пасва на филма. Всеки грамотен холивудски композитор може да ти напиша музика, дето да си пасва на филма. Титаник обаче имаше саундтрак, който запомняш, който можеш да си тананикаш. Пак на същия композитор, пак в тоя дух издържан, пак ненатрапчив. Но въпреки това ярък. Не виждам защо като всичко е правено с перфекционизъм в един филм, баш саундтракът, дето е 50% от внушението, да изискваме от него само да си пасва.
And you can't dance with a devil on your back...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Dec 23, 2009 9:35 am

Аз пък имах коренно различно усещане за 3D-то. Минута-две след първия "холи шит" очите ми просто си казаха "така сме го искали винаги!" и си умрях от кеф без да се изморя 3-те часа. Дойде ми почти естествено, въпреки че технологията все още не е чак перфектна.
Еми нужно е, щото очевидно за нямалко хора (не съм единствен, тоест) не е достатъчно просто да си пасва на филма. Всеки грамотен холивудски композитор може да ти напиша музика, дето да си пасва на филма. Титаник обаче имаше саундтрак, който запомняш, който можеш да си тананикаш.
Т'ва е силно изчанчено разбиране за филмовата музика, мен ако питаш. Потенциалът за тананикане на някакви темички не е определящият фактор за едва ли не всеки саундтрак, както го изкарваш. Всичко зависи от това каква музика е подходяща за определен филм. Все едно това, че амбиента от Solaris не може да се "тананика" променя факта, че е страхотен.
Музиката на Avatar може да не е направена да се слуша извън контекста на филма, но в него пасва идеално, като Хорнър не е просто "всеки грамотен холивудски композитор", а един от най-добрите в бранша, що се отнася до перфектно сливане на музиката с действието.

Едит: Всъщност поправям се. Сега пробвах OST-то и е съвсем приятно за странично слушане, като има някои доста прилепчиви заигравки с иначе стандартните хорнърски теми на места. Като за Хорнър (който принципно е един от най-добрите, но и най-крадливи и изтъркани хорица в бранша) е направо бижу. А и като гледам консенсусът сред хората, на които им разбират малко от малко главите от филмови OST-та, музиката на Avatar получава почти само хвалби. Тия мнения, че е някакъв тотален шит, просто не ми минават.

Killua
Ascendent

Post by Killua » Wed Dec 23, 2009 1:29 pm

Много съм влюбена!
Страхотен филм... Ще го гледам дори втори път (този път на IMAX, че да видя как е на най-големия голям екран!) - а това не ми се е случвало на кино от безкрайно много време, щото не съм от хората, дето дават пари да гледат нещо повече от веднъж. Иначе казано - много, ама много се изкефих!
Относно музиката - въобще не съм я забелязала... Това не е нещо непременно лошо, но така и така бях твърде заета да плакна очи, че да внимавам и в слушането :mrgreen:
shadow dance nikoga ne luje

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Dec 23, 2009 2:07 pm

Demandred wrote:
Amikae wrote:Днес се разходих до пловдив да го гледам на 3D. Не знам дали беше IMAX 3D(Cinema City?), но екрана си беше доволно голям. Уникално изживяване! Много повече ми хареса от нормалната прожекция!
Не е IMAX.

BTW, и аз го гледах днес в същото кино, talk about a coincidence. 8-)
13:20?

Иначе каква е точно разликата с IMAX? По-голям екран от това? Стига бе!

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Dec 23, 2009 2:22 pm

Аз бях на следващата прожекция в тази зала (16:30 часа).

Иначе не съм ходил на IMAX още, но екранът е доста по-голям, Стандартният размер е 22 на 16 метра, в София колко е точно нямам идея.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Dec 23, 2009 3:29 pm

Бахти яката интерпретация :shock:

Филма си е чиста проба хинду-будиска космология, но паралелите с американските индианци са прекалено големи за да се забележи лесно. Индианци всъщност е индийци, и на английски това е едно и също.
Хората се наричат 'небесни хора' което ги прави богове. Навите, естествено, са тези които всъщност са хората. Небесните хора са по скоро 'дева'те на будизма, от колкото боговете на хиндуизма, защото девите на будизма не са перфектни и си имат съвсем човешки качества и недостатъци. Будите (пак в будизма) имат същите или по-големи специални умения и сили, но разбират безмислеността от ползването им. От там нататък други елементи си отиват на мястото - защо повечето създания на пандора са като морски животни (морски кончета с хриле, медузоподобни семена, тахорги с глави на акули-чук, биолуминисценция и тн.)? Защото това е подводен свят, а девите идват от повърхността, тоест отвъд небето, затова и носят маски за гмуркане. И понеже действието се развива в космоса, а навите са извънземни, космоса е символично представен като море. В допълнениe към тази интерпретация - навите са нави защото "navy" на англиийски се асоциира с мореплаване, или в контекста на филма с космо"нав"тика. Затова и имат звездички по лицата, защото са космически създания. Освен това, синята кожа е основен начин за изобразяване на Кришна, защото Кришна значи тъмно синьо, а тигрите и джунглата са си основно асоциирани с индия. По принцип се приема (но вече в хиндуизма) че Кришна е основната персоналност на Вишну, тоест че е най-високо в иерархията от аватари и проявления на Вишну. Остава въпросът - какви точно специални умения има Джейк, в качеството си на буда или аватар - ами той е единственият който има пушка от навите, и един от малкото с радиостанция (в контекста на филма, джеик е аватар до края на филма когато става само буда).

Освен това, има естествено и заемки от Матрицата, в смисъл че всички нави можеха да си включват главите в общото там планетно съзнание, но това си е хард-кор елемент от будизма така или инъче - че съзнанията стават едно и също взаимносвързано съзнание, на най-ниско ниво (тоест на нивото на корените на пандора).