Ако има нещо смешно, то това е как лъсва голият задник на Камерън. Филмът, дали е успешен или не, ще коментирам като го гледам. Би трябвало да си наясно, че толерирам смотано CG при определени условия.
Ще ти поясня:
От мейкингите на Аватар се вижда как върху лицата на актьорите няма сензори, а зелени точки и камера (с големина на уеб камера), която освен, че им блести в очите, записва лицевите им изражения. Това значи, че при най-добро желание, камерън има изображение на лицето на героя, но не и на неговото движение в 3д, т.е. всички мимики са проектирани в 2д. Предполагам впоследствие зелените точки по лицата им се използват в полуавтоматичен режим (както казва самият Камерън) за грубо раздвижване на 3д моделите. Това обаче не е истински performance capture от рода на този, който е използван за трите филма на Земекис, Манхатън от Пазителите и най-съвършената му форма до момента - сканирането на лицето на Пит в Бътън. Искам да кажа, че Камерън не разполага с 3д модел на емоциите на актьорите - разполага с референс за аниматорите, т.е. основната работа по получаване на реалистични емоции лежи на техния гръб. И тъй като аниматорската работа е скъпа и бавна, това обяснява защо филмът се забави толкова, защо вече надхвърля 400 милиона (и не знам какво чудо трябва да се случи за да си върне разходите). Накратко - след жестокото тупане в гърди как той прави революция, се оказва, че той дори не използва технологията, която е достъпна от времето на началото на сниките на Полярния експрес, а това прави 2002-2003 година. Но така е, когато прекарваш времето си в подводници, почваш да губиш перспектива.
В Полярния, Беоулф и Керъла сега анимацията е сведена до минимум, защото сензорите ти дават директно движението на всеки мускул в пространството. Работата на аниматорите се свежда до леко tweak-ване там, където има нужда от това.
Нормално е, разбира се, Камерън да се хвали ква революция прави, защото болшинството от публиката няма да направят разликата и ще се вържат. Аватар, разбира се е много сериозен проект, по който работят най-добрите дизайнери в Холивуд и това си личи. Наистина е ужасно трудно да направиш тая джунгла и въпреки, че изглежда смотано - евала за това.
На въпроса ти за Спилбърг, след като ми го задаваш, трябва да си сигурен, че ТинТин на Спилбърг се прави по технологията на Камерън. Ти сигурен ли си в това? Аз съм склонен да смятам, че Джаксън използва същата технология (ъпгрейдвана, разбира се), която използва за Конг (
http://www.youtube.com/watch?v=IzcgvTg428I), което на практика е това, което Земекис използва и няма нищо общо с точките на Камерън. Камерън използва на практика не performance-capture, а най-обикновен motion-capture и технологично е на нивото на това:
http://www.youtube.com/watch?v=sEyFvGXnD7g&NR=1.