The Comics Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Wed Nov 18, 2009 8:54 am

Аз миналата седмица най-после намерих време да изчета броевете на Утопия (кросоувъра на Марвел).
Първите три броя бяха наистина страхотни, но след това нивото спадна и финалът определено ме разочарова.
Spoiler: show
Х-мен вече започнаха през 10 броя да се местят и всеки път е "началото на нова ера". Някак наистина прекалено много се бяха концентрирали върху настаняването им в Сан Франсиско, за да ги махнат от там толкова бързо. Дано поне на острова се позадържат повечко. Не че толкова се вълнувам относно бъдещето им там, но наистина потръпнах, когато Ема каза нещо от рода на "Remember the last time we lived on a island?"... Просто се замислих, че някогашните истории на Х-мен имаха наистина размах и бяха невероятно пленителни, а сега е просто скучен кютек във всеки брой.
И очаквах някак да има повече интрига около Ема, да не са толкова черно-бели нещата. Но поне епилогът ми хареса.
But goddamn,
you got me in love again

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Nov 18, 2009 9:05 pm

Сегашният сценарист на Ънкени Х-Мен Мат Фракшън е един от най-руганите от феновете им. Основно защото охарактеризирането на персонажите не го владее, сам си признава, че се информира основно от уикипедия (демек, не е отколешен фен, който да е поне малко запознат с тоя франчайз), а за сториарка му за Сестринството един фен в CBR forums най-добре го каза - "The entire Sisterhood arc of Uncanny X-Men was a whole lot of "WTF?". Try to follow the logic of Madelyne Pryor's plan. I dare you."

Там даже имаше цяла тема за най-ВТФ моменти при Марвъл през 2009 г. Има доста постове за Мат Фракшън като цяло и Утопия в частност - например #26. Но пък други са я харесали Утопията, така че вкусове всякакви.
http://forums.comicbookresources.com/sh ... p?t=295329

От друга страна, както споменах на Жоро в Малазанската тема, колкото повече се разраства един франчайз, толкова повече расте и вероятността да спадне общият му КПД - добрите сториаркове стават все повече изключение, а плявата все повече правило. Виждам го и при Марвълските комикси, които са с трицифрено число епизоди, и при Стар Уорс, а вероятно и другаде се наблюдава.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Nov 18, 2009 10:35 pm

Може ли малко фийдбек за Y the Last Man? че тук има два делукс хардкавъра и се чудя за по-натам. Историята я видях в уикипедия каква е, по-скоро ме интересува от хора, дето ми знаят вкусовете, да ми кажат дали е за мен, и ако да, да ме зарибят с нещо :р

Колкото до Утопията, аз съм спрял мутантските серии на Месая Комплекс (е, четох и ънкени тпб-то след него) и в некъв момент ще ги наваксам всите накуп...
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Nov 18, 2009 11:08 pm

На теб мисля, че би ти харесал. Стабилен сценарий на Брайън Воън и доста добри рисунки на Пиа Гуера. Освен това е завършена история в 60 епизода, а всички ТПБ-та са излезли, ако решиш да узнаеш какво става след частта в хардкавърите.

Поразлисти хардкавърите да прецениш. Мен епизодите ми действаха доста зарибяващо и нямах търпение да намеря следващото ТПБ, за да разбера как продължава историята. От средата нататък поспадна нивото, но като цяло бива. Не ги запазих, но като за едно четене ми допадна.

Май се ориентираш към завършените истории на Въртиго, а? :wink: Добра идея.
Ако решиш да продължиш в тая насока - хвърли един поглед на Transmetropolitan и евентуално Preacher. За някои хора са малко хард откъм изразни средства, но то си е до човека. Поне едно пробване заслужават. За Трансметрополитан Ваш писа малко по-назад, а аз след него припомних моето мнение. Още по-назад и други хора бяха писали, ако ти се рови с търсачка.

Хубавото за теб е, че можеш да отидеш в книжарницата, да прочетеш първото ТПБ от някоя поредица и да прецениш на място грабва ли те или не.
The Best of Mozart

Vash
Paragon

Post by Vash » Thu Nov 19, 2009 2:57 am

Y the Last Man е доста добра приключенска история и на мен лично ми хареса много. Чел съм още две неща на същия автор - Ex Machina и Runaways и бих казал, че е от по-добрите писатели на комикси.
Preacher е на Гарт Енис, който е love it or hate it. Най-вече залага на доста груб хумор, който не винаги работи. Най-много ми харесват Punisher историите му, там стилът му е напълно подходящ. The Boys почва обещаващо, но съм чел само началото. Chronicles of Wormwood е яко, освен ако не си чувствителен на тема гаври с Библията.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Nov 19, 2009 2:59 am

Ако не си чел The Pro от Енис, непременно го потърси. :wink:
Уан-шот е, общо 60 и няколко страници с допълнителната история.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Nov 19, 2009 3:39 am

Мен Runaways МНОГО силно не ме впечатли бтв...

Междувременно прочетох Stuff Happens - уан-шота на Лейла Милър. Не мога да кажа, че беше нещо гениално, но си кефи като всичко с нея :)

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Thu Nov 19, 2009 11:50 am

passer-by wrote:Сегашният сценарист на Ънкени Х-Мен Мат Фракшън е един от най-руганите от феновете им. Основно защото охарактеризирането на персонажите не го владее, сам си признава, че се информира основно от уикипедия (демек, не е отколешен фен, който да е поне малко запознат с тоя франчайз), а за сториарка му за Сестринството един фен в CBR forums най-добре го каза - "The entire Sisterhood arc of Uncanny X-Men was a whole lot of "WTF?". Try to follow the logic of Madelyne Pryor's plan. I dare you."
И аз там бях просто ужасен от глупостите.
Не разбрах как така
Маделин иска да влезе в тялото на Джийн и как Х-мените скриват тялото на Джийн, след като такова тяло НЯМА. Поне доколкото аз помня, то беше пръснато на милиарди парчета.
But goddamn,
you got me in love again

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Nov 20, 2009 11:18 pm

Стигнах до Fallen Angel v.2 #5 (IDW).

Качеството става все по-добро и по-добро. Всъщност и рисунките на Дж. К. Удуърд са приятни.

Обаче най-отвяващото беше обяснението на Падналия Ангел защо бог хем ни обича, хем ни праща страдания. Един от най-спретнатите възможни отговори на хипотетичния въпрос "Какъв е божият план за нас?" или "Защо и добри хора страдат?"
Jude:Why is there evil in the world? Why do good people suffer? What's His plan? God's plan. Is He testing us? Is He... Just... Why? To all of it?

Fallen Angel: You really want to know? Okay. Put simply - the boss wants out.

Jude: He wants... what?

Fallen Angel: Out.

Jude: Of... of what?

Fallen Angel: Of this. Of everything. The creation of Earth, and the creatures that crawl on it, was supposed to be his crowning achievement... The capper for an existence that goes back longer than you can comprehend. The sum of all he'd learned. His "final exam". And once everything was stabilized... once he was sure that mankind could walk on its own two legs... he was going to sink into the sweet surrender of nothingness. That's right, Jude. The boss had had enough of being the Alpha. He was ready for the Omega. He sought the final, ultimate rest. You'd call it "oblivion", I suppose.

Jude: You're telling me... You're saying... God wants to die?

Fallen Angel: More or less. But he can't. He can't because you guys won't let him go. You all keep praying to him, asking him for things... like adult children hitting Dad up for money.

Jude: But... we don't just ask Him for things. We celebrate His name... rejoice and thank Him for all that He's given us.

Fallen Angel: You've been thanking him for the same thing for centuries. Message received. Time to move on.

Jude: We praise Him in the highest...

Fallen Angel: HAA HAA HAA HAA

Jude: What's so funny? What so... so damned funny?!

Fallen Angel: You think he needs you to do that for him? The creator of everything needs you to tell him how wonderful he is? It's like... like ants singing hosannas to a lion. He doesn't need you. But you still need him. You're parasites, the lot of you. Every other species in this world trusts itself to survive... but you're all still sucking at the boss's teat for moral support. And he's getting really... fed... up.

So he's been using tough love, for centuries now. Sending disaster upon disaster, one act after another, hoping that you'll stop venerating him... that you'll leave him the hell alone so he can move on. Because what rational creatures could possibly worship a being that keeps annihilating them by the thousands? But like a wife sticking with her abusive husband, hoping things will improve, you keep clinging to him. He rains disaster down upon you, and you come right back for more. You hold to the idea of a divine plan, and it never occurs to you the divine plan is simple... he wants you to grow the fuck up. And you won't... fucking... do it. And because of that, he's denied the ultimate peace he desires above all else.

Jude: I dont believe you.

Fallen Angel: I didn't think you would.

Jude: If it's true... if we're really holding Him here... why not just annihilate us and be done with us?

Fallen Angel: Because he doesn't want to admit he failed his final exam. But he's not above it, you know. Destroying all human life, so he can finally gain some peace and quiet. It won't be overnight... but if you don't let him go, eventually he will end you all. I mean... What do you think global warming is? A love letter?
Image Image Image Image Image Image
Last edited by passer-by on Sat Nov 21, 2009 5:52 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Sat Nov 21, 2009 1:39 am

Maus. Прочетох първата част адски бавно, а втората бързо - май ще я препрочитам.

Единствената друга книга, която ми е повлиявала толкова, е Im Westen Nichts Neues. Същата просто обяснена трагичност. Същият... студ.

Нямам думи.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 22, 2009 6:44 am

Fallen Angel v.2 #10 - A Sad Song For Terry May

Епизодът със слепия певец.

Потресаващо добър отначало докрай.

Всеки път, когато си помисля, че съм прочел най-добрия епизод в тая поредица, Питър Дейвид ме опровергава със следващия.

Нямам търпение да стане догодина, че да се освободят пари да взема всичко на хартия. То ясно, че дотогава ще съм изчел всичко излязло от компа, но ако имаше едно-единствено комиксово заглавие, което заслужава да дам пари за него - това щеше да е.

Откъсът от срещата на певеца с Падналия Ангел в бара на Долф.
Terry: You haven't heard of me, have you?

Fallen Angel: Should I have?

Terry: I'm a singer. A tenor. I'm fairly well known, actually.

Fallen Angel: And why should that matter to me?

Следва разказът й (старо събитие е)

He got very quiet for a moment.
Then he stood up. I thought he was going to walk out in a fit of pique. That I'd wounded his ego.
Not that I cared. That's just what I thought.
He started singing.
I don't know what it was. Some aria, I assume. But it was...
It was incredible.
No music accompanying, just his voice...
But it was like you could hear a full orchestra behind him...
... and you could imagine a choir of golden voices blending in.
It was a song in Italian that spoke of tragic love. The chances were that most people in the bar didn't understand a word.
They didn't have to. The emotions it conveyed...
...the sense of loss...
... if you had ever had your heart broken, it reopened the wound.
If you never had...
it broke it right there.
Except for mine, of course. I was dry-eyed. (А всъщност и тя плаче.) But everyone else...
It was like being touched by God. And I would know.
When he finished, there was dead silence. And then...
Thunderous applause. Rapturous. And most of all...
Grateful. Grateful that they'd have this moment to remember, always. Grateful...
that light had fought the shadow of Bete Noire and, for one moment, triumphed.

След което той й разкрива, че е болен от рак на мозъка и му остават максимум шест месеца. И му е нужна помощта й, за да стигне до последния останал му шанс за лечение...
Но за пълен ефект трябва да се виждат и рисунките, на чийто фон върви текстът, разбира се. Това е силата на комикса като носител.
Last edited by passer-by on Sun Nov 22, 2009 7:52 am, edited 2 times in total.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Nov 22, 2009 7:01 am

Бате, махни неква част от подписа, баси, стана по-дълъг от постовете ти :neutral:

Аз си кретам бавничко с Басните иначе. В момента съм на средата на третия арк - Storybook Love - и след него вече навлизам в територия, която не съм чел преди.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 22, 2009 7:04 am

Roland wrote:Бате, махни неква част от подписа, баси, стана по-дълъг от постовете ти :neutral:
Няма. :neutral:

Ако сметнеш за нужно, махни една част. Само не първата. Моля.

Добавих и едит с откъс бтв.

А ти някакви впечатления от второто четене?
Last edited by passer-by on Sun Nov 22, 2009 7:05 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Nov 22, 2009 7:05 am

Не е моя работа да ти редактирам подписите, за бога :mrgreen:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 22, 2009 7:06 am

Е що, админ си. Няма да ти оспорвам решенията, я. Ако е за форумното благо. :P

И пак добавих едит, егати. :mrgreen:

Някакви впечатления от второто ти четене на Басните?

Всъщност Басни или Приказки? Понеже на Шарл Перо са басни, пък на братя Грим - приказки. :?
The Best of Mozart