Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Nov 12, 2009 2:14 pm

Форумни правила:
8) Не толерираме неадекватност в опитите за диалог или несвързано постване.
е толерираме лични нападки и обиди между потребителите. Също се трият директно и се предупреждава за бан.
Първа точка явно я покривам
Следва и обидата от точка 2 (който не иска да не чете)
Spoiler: show
смятам че сте заслепени идиоти относно представата ви за живота в реалната България.
Призовавам някой да ме банне за неспазване на правилата.
[/quote]

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 12, 2009 2:19 pm

Spoiler: show
Аз смятам, че ти си подведен от непредставителна извадка и популярни митове неидиот и аз имам по-реална представа за живота в София. И?
Бтв, по темата
http://www.gradski.bg/show.php?storyid=721119
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Thu Nov 12, 2009 3:20 pm

Само за протокола, но не мисля, че използването на термина "неспециализиран" е правилен. Неквалифициран би следвало да е по-точен, защото не мога да се оттърва от усещането, че специализирането е да се запознаеш добре с материята и да си изпълняваш задълженията, колкото и да са сложни и комплексни те. За моя тип работа в момента също не се иска висше образование в сферата, но се съставя документация за какво ли не - протоколи, заповеди (включително за назначаване на комисии, договори, конкурсна документация... и те са си доста отговорни до степен, че грешките струват пари. И позицията до голяма степен си е неквалифицирана, но придобиването на опит продължава от 3 години близо, а все още има какво да уча. Т.е. длъжността е неквалифицирана и съответно по-ниско платена, ама и аз не се чуствам като блондинка, която се затруднява да пусне и-мейл с приложени файлове.

Колкото до заплащането, и аз съм по-скоро на мнението на Итилон и Морвен - има разлика, но тя не е 5 пъти. Не е дори 3 пъти. И дори да оставим настрана разходите като наем, то дори и хранителните стоки са по-скъпи.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 12, 2009 3:50 pm

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=432654
Добре, как става така, че здравната вноска се увеличава все повече, а покрива все по-малко?
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Nov 12, 2009 3:57 pm

Дафи, хранителните стоки в София не са по-скъпи от хранителните стоки във Варна, Шумен, Бургас, Пловдив, че дори, оказа се, и в Силистра. Хранителните стоки във Варна са по-скъпи от хранителните стоки в Тутракан да речем, но средният тутраканец едва ли се чувства особено щастлив от факта, че пилешкото му излиза с педесе стотинки по-евтино килото, защото ако се хване за работа с 300 лева заплата, си хвърля шапката и вика "ура".

Тоест, думата ми е, че оправданието "ами в София заплатите са по-големи, щото и разходите са по-големи", не е никакво оправдание. В по-голямата част от страната например водата отдавна мина два лева кубика. В североизточна България (Е.Он.) токът е по-скъп отколкото в останалата част от страната. По-евтиното пилешко въобще не компенсира двойно по-ниската заплата, ако я има, (защото в България безработица има колкото му душа иска на човек, достатъчно е да се поразходим из по-малките населени места и тутакси ще се убедим), а ако средният наем в едно населено място надвишава средната заплата в същото, ракетата съвсем излиза от орбита.

Възможните решения, както споменах вече, са две. Или официално се заебава несофийската част на страната, вследствие на което всички се изсипваме и ставаме столичани, или най-сетне някой вдява, че тая страна освен със столица разполага и с други части. Ама... Няма.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Nov 12, 2009 4:05 pm

@RRS

Айде стига детински изпълнения.

По темата - може да сме заслепени идиоти, но аз поне, бидейки несофиянец, който контактува с хора от практически всички краища на страната смея да твърдя, че имам доволно ясна представа за живота в България.

И знам например, че заплатата на баща ми (лекар с 30 години стаж) беше смешна в Пловдив, но колегата му в София на същата позиция взимаше с точно 20% повече. Което не е в пъти. И не е оправдано по никакъв начин предвид естеството на труда му.

От друга страна наемът в София (тука говоря от личен опит) ми е точно 2.5 пъти по-висок, отколкото наем за еквивалентно жилище в Пловдив. Заплатата ми за същата длъжност в Пловдив ще е с между 17 и 25% по-ниска. Сам можеш да си направиш сметките.

Имам приятели в Пещера, които взимат повече пари от мен. Имам и такива, които взимат по-малко. Но разходите им в Пещера са 30% по-ниски за същите неща. Местно производство му викат.

Това дето се опитахме да ти кажем е, че е МИТ в пъти по-голямото заплащане за абсолютно всичко. Да ИМА изключения, но те са малко.

Айде чил аут.

Edit: Марфе, има изключения за храната. Не са правило, уви.
Но виж за наемите ти гарантирам, че са несъизмерими, особено в по-малките населени места.
Last edited by Yan on Thu Nov 12, 2009 4:07 pm, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Nov 12, 2009 4:05 pm

Морве, причината е, че в България сме си завъдили собствена черна дупка. Черните дупки, както знаем от нАуката, се отличават със способността си да поглъщат и изкривяват неограничено количество материя, време, пространство, все и вся. Трупат маса, но не и обем. Колкото повече неща поглъщат, толкова повече поглъщат, но не изпускат дори и газове.

Аз все пак предполагам, че нашата здравна системa като цяло и здравната ни каса в частност могат да бъдат и полезни. Например, ако изследваме този феномен добре, ще можем да добиваме енергия, да пътуваме до други звезди и дори ще разрешим проблема и с боклука. Просто го пускаме вътре и готово.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 12, 2009 4:10 pm

Марфе, ся може и да съм хванала някакъв период на звески намаления, но голяма част от дрехите ви бяха чувствително по-евтини... Освен това наемите в некурортните градове като правило са доста по-ниски, също и разходите за транспорт. Ся, за храната е малко сложно, Била и Пикадили поддържат едни цени навсякъде май, обаче извън тях кварталните-магазини-под-балкона особено в центъра са малко по-скъпи. Но не мисля, че разликата е твърде голяма. Значително по-скъпи са само плодовете и зеленчуците в сравнение с малките градове.
(Бтв, знам, че не е част от потребителската кошница, обаче цветята ви са престъпно евтини в сравнение със София. Просто като интересен факт това. )
I don't wanna die

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Nov 12, 2009 4:32 pm

Marfa wrote:Дафи, хранителните стоки в София не са по-скъпи от хранителните стоки във Варна, Шумен, Бургас, Пловдив, че дори, оказа се, и в Силистра.
Марфа, това може да е вярно за Варна, но това лято аз бях в Бургас в средата на август и специално хранителните стоки ми се сториха престъпно евтини. Всъщност за едната седмица в Бургас похарчих около половината от парите, които харча за седмица в София, и то при положение, че имах много повече свободно време (естествено) и не съм се ограничавал по никакъв начин :D.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Thu Nov 12, 2009 4:38 pm

Morwen wrote:Марфе, ся може и да съм хванала някакъв период на звески намаления, но голяма част от дрехите ви бяха чувствително по-евтини... Освен това наемите в некурортните градове като правило са доста по-ниски, също и разходите за транспорт. Ся, за храната е малко сложно, Била и Пикадили поддържат едни цени навсякъде май, обаче извън тях кварталните-магазини-под-балкона особено в центъра са малко по-скъпи. Но не мисля, че разликата е твърде голяма. Значително по-скъпи са само плодовете и зеленчуците в сравнение с малките градове.
(Бтв, знам, че не е част от потребителската кошница, обаче цветята ви са престъпно евтини в сравнение със София. Просто като интересен факт това. )
Тва последното е много вярно! Винаги изпадам в културен шок когато някоя от дамите в моето семейство има празник и трябва да купувам цветя - ми то СВЕСТЕН букет под 35 лв. няма! НЯМА!
Наскоро бяхме на сватба в един малък град и купувахме цветя от там - букет който в София щеше да ми излезе поне 40-50 лв. там взех за ......... 12 лв.
Даже като се сетя, тази година на жена ми не и подарих цветя, а и дадох 50 лв. да си вземе каквото иска щот ми се видя убер-тъпо да ги дам за цветя, ама тва може да е само понеже съм мъж де.

mitkohr
E'lir

Post by mitkohr » Thu Nov 12, 2009 4:50 pm

Itilon wrote:Btw, заплатите в IT сферата са в пъти по-високи от всички останали и това няма връзка с проблема София-провинция. Един приятел, който се занимава с неособен сложен съпорт в малка фирма взима приблизително два пъти повече от мен за същото работно време (което при него е концентрирано в по-малко дни). Приятелите ми в по-големи IT компании са още по-добре платени. По дяволите, един пич в HP изкарва колкото мен за 4 часов работен ден при пет дневна седмица (моят е шестчасов).

От друга страна майка ми, която също е IT, изкарва около пет пъти повече от мен в Дупница. Прочее моята заплата е съвсем прилична, така че проблемът не е в нея :mrgreen:.
Айде сега стига с тези митове, че заплатите в IT сектора са някакви супер. Да, мениджърите вземат 2к+, ма обикновенните програмисти трабва да имат стаж поне 10 години в тоя бизнес, та да вземат тези суми. А има професии дето вземат доста повече в пъти от пършивите IT специалисти - говоря за адвокати, юристконсулти, банкови служители от средно управленско ниво, мениджъри на големи фирми(тука към 10к са нещо нормално), частни съдебни изпълнители, тука влизат и държавни служители от по-висше ръководно ниво. А да не говорим че преди кризата и един добър плочкаджия като нищо си изкараше по 2-3000 :). И за повечето от тея професии няма значение в София ли са или в провинцията.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Nov 12, 2009 4:58 pm

Айде не, а!

Завърших юридическия факултет и имам достатъчно познати в половината сфери, за които говориш. За да станеш адвокат, юристконсулт (че и банков служител) на средно управленско ниво, трябва да преминеш през доста години на ниските такива, а съвсем доскоро заплата в адвокатска кантора на току-що завършил право или студент последен курс точно в София се въртеше между 200 и 250 лева. Това едва ли се е променило.

Що се отнася до мениджърите на големи фирми, си прав. Те, обаче, взимат същите заплати навсякъде.

И последно - аз не говоря за митове, а за хора, за които имам информация. Или ти знаеш по-добре каква е заплатата на майка ми? :mrgreen:

Между другото в статията, линкната от Морвен по-горе, пише кои сфери са най-добре и кои най-зле платени.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Sat Nov 14, 2009 2:26 pm

http://seattletimes.nwsource.com/html/t ... now12.html
Тъпите TSA забраняват внасянето на снеготопки на самолет, понеже няма как да разберат колко течност има вътре...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Nov 14, 2009 3:59 pm

:))) Улицата по Градове ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Y4zYia3lSnU&NR=1
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Nov 17, 2009 5:42 pm

Само Костов обсъди бюджета
Държавната сметка приета на първо четене без дебат
Снимка: Антон Чалъков

вторник, 17 ноември 2009

София

Без дебат, само с изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, приключи първото четене бюджета за 2010 година. В предишни години обсъждането на макрорамката продължаваше с часове. Днес дискусията бе 5 минути, колкото говори Костов.

Синята коалиция ще подкрепи бюджета, заяви Костов, но посочи и няколко риска пред изпълнението му. Според него данъчните приходи и размерът на БВП са твърде оптимистични. Намерението на финансовия министър да актуализира държавната сметка, според Командира ще подейства разколебаващо и ще намали финансовата дисциплина. Костов допълни, че не е предвидено и задължението България да връща пари на ЕС при нарушени проекти.

135 народни представители подкрепиха бюджета, 44 бяха против, нямаше въздържали се.

Финансовият министър Симеон Дянков определи бюджета "като най-добрия в целия ЕС". Според него той ще ни позволи в най-бърз срок възможности за влизане в ERM ІІ.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.