Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Wed Aug 12, 2009 2:43 pm

Османско и Отоманско са равнозначни като термини, просто отоманско е по-остарял такъв, поне в моите учебници по история на времето се използваше той. Що се отнася до робството ни, мисля че такова не имало не е имало, или поне не в смисъла, който се разбира в Щатите и другите бивши робовладелчески страни. При нас нещата са били коренно различни - ние сме може би единствената държава с петстотин годишен блакаут, ние не сме били някое си васалство като Полша или Сърбия, ние сме били погълнати от една от най-консервативните империи в света - Османската. Да не говорим за различията в религията, езика, традициите и т.н. Ако Шотландия и Англия все пак са имали няколко допирни точки, ние не сме имали никакви.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Aug 19, 2009 3:25 pm

Борисов: Ловим вещици, които пият кръв
19 август 2009 / Nеws.dir.bg
Ще ловим вещици и ще ги даваме на правосъдието, за да възтържествува правдата, г-н Станишев, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод вчерашните обвинения на бившия премиер, че започва лов на вещици във всички институции.
Според Борисов Станишев сам е определил своите министри като "вещици, които крадат и правят заменки с гори и сключват сделки за златни ксерокси" (премиерът имаше предвид скандалната сделка на МВР с принтери по 1400 лева за единия).
"Бившият изпълнителен директор на „Информационно обслужване“ АД Иво Николов е една мъжка вещица, която е получила за декември месец м.г. над 13 000 лева заплата", заяви Борисов. Според счетоводна справка от „Информационно обслужване“ за миналата година Николов е получил 90 548, 49 лева от дружеството. А Цветанка Панова като директор на Дирекция „Човешки ресурси“ на същото дружество е получила близо 70 000 лева възнаграждение. Служителка на дружеството пък е взела съответно 9 000 лв заплата през септември 2008 г. и 11000 през декември същата година. През цялата година и на двамата заплатата не е падала под 4 000 лв. месечно. Това е пример за заплатата на "вещицата" в кабинета "Станишев. Това са вещици, които пият кръв“, допълни Борисов, цитиран от БГНЕС.
"Как си представям лова на вещици: Има един ловец и вещици. От майка знам, вещиците винаги са лоши. Те крадат, правят измами, интриги, така че стъпвам на определението на г-н Станишев, че вещиците в горите, във вътрешното министерство, вещиците със заменките с горите, вещиците, които купуват златни ксерокси ще бъдат "унищожавани" - давани на прокуратурата и на съда", каза още премиерът, предаде БТА.
Станишев няма как да не е притеснен за енергийните проекти у нас, защото той самият нищо не знае за тях, каза още премиерът пред журналисти в МС. В случая с централата "Белене" са дадени само 300-400 млн. лв. да се събори старото, което е построено и да се направи трета първа копка. Не е едно и също централата да струва 4 - 5 - 6 - 7 - 8- 9 или 10 милиарда евро, съобщи министър-председателят.
"Никой не казва всъщност колко струва изграждането на централа. В момента се проверява колко ще струва изграждането на тези централа. Кой ни гарантира, че реакторите, които ще се строят в Белене няма да бъде спрени след време от Брюксел, попита премиерът. Ако Станишев знаеше тези неща, щеше да ги каже. Кога сте чули от мен, че "Южен поток" няма да се строи", попита Бойко Борисов и добави, че в момента не са заложени пари в бюджета за подобни проекти.
Накрая премиерът заяви, че е забранил на вътрешния министър Цветан Цветанов да употребява думичката “ще”. Ограничението ще важи и за останалите министри.
“Днес разпоредих и на вътрешния министър повече думичката “ще” в бъдеще време в интервюта да не се употребява. Ако ние ще арестуваме коли на наркодилъри, просто се вбесявам, когато имаме арестувани, ще ги показваме", отсече Борисов, цитиран от "Фокус".
Без коментар.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Aug 19, 2009 10:45 pm

Трябва да проверя дали набира квалифицирани инквизитори и уичхънтъри, да взема да се цаня :lol:

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Thu Aug 20, 2009 2:20 pm

Тук май трябва да се мрънка затова дето Някъв си бъдещ Труп с много пари
разработва ски курорт на Витоша и взривява Морените...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 20, 2009 5:38 pm

То е малко епопейско това, дето ще го разправя, ама...

Значи, по думите на директорката ми, които тя изрече през април, тъй като съм хвърлила много труд по програма Грюндвиг, дет обучаваме възрастни хора да работят с компютъри, имала идея през септември да ме прати на обучение до Англия. За тая цел трябваше да се предадат няколко тома бумаги в Центъра за развитие на човешките ресурси, че да ме одобрят и да отпуснат пари.

Подадохме бумагите още в края на април. Някъде в началото на август ме одобриха, но сега зачаках договорите, които трябва да подпиша, че да ми преведат парите и аз да си купя самолетен билет и пр.

След като до миналата седмица договори нямаше, вдигнах телефона и говорих с една всъщност изключително любезна девойка, която ми обеща, че скоро ще ги получа.

Получих ги. Хм, вчера. Изчетох ги. Прочетох, че се задължавам кат се прибера да покажа освен всички билети, бордови карти и едва ли не клетвени декларации от англичаните, като доказателство, че съм била там в посочения период, но от мен се изисква и печат в международния паспорт, който да доказва, че съм влизала и излизала от България. Изпаднах в недоумение. Тоест, билети, бордови карти, тва-онва... Все пак!!! Звъннах за уточнение. Да, трябвало. Нямало как. Изискването било на Центъра.

Хукнах да си вадя паспорт. След като постигнах и невъзможното, тоест успях да изляза на снимка така, че ще трябва да приложа и ДНК-анализ, удостоверяващ, че съм човек, пуснах поръчка за паспорта и се прибрах. Говорих с шефката си. Вика, че това е абсурд. Кой ще ти бие печат, след като сме членове на ЕС и преди да се качиш общо-взето само ти гледат личната карта?

Е а де?

В тази връзка пак звъннах на девойката. Тя търпеливо изслуша обясненията ми, че е напълно възможно никой да не ми бие печат в паспорта, особено след като няма причина да прави подобни неща, съгласи се с терзанията ми и ме помоли много да се постарая да получа печат, защото инак финансирането... Нали. Изискване на Центъра.

И така, ако съм жива и здрава и на 15-ти септември застана на софийското летище, очевидно ще трябва да рева на някое митничарско рамо, провеждайки крайно абсурдния диалог:
- Вижте, г-не/го-жо. А знам, че сме членове на ЕС. Англичаните знаят, че сме членове на ЕС. Знам, че задграничен паспорт щеше да ми трябва, ако бях рекла да минавам сухоземно сръбската граница да речем. Но ЦРЧР очевидно НЕ ЗНАЯТ всичко това. Моля ви, вий баща, вий майка, бийте ми печат с днешна дата в паспорта, за да видят, че съм излязла, понеже бордовата карта не било достатъчно доказателство! :neutral:

Е тва е накратко.
Last edited by Marfa on Thu Aug 20, 2009 6:18 pm, edited 2 times in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Aug 20, 2009 5:46 pm

А това "Цър-чър" какво е? Човешки ресурси може би?
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Aug 20, 2009 5:54 pm

Казано е във втори параграф - Център за развитие на човешките ресурси. :)

Марфе, подозирам, че там не са си сменили правилата от времето, когато си ни трябваше въпросният печат при пътуване в страна от ЕС. Демек влизането ни в ЕС блажено са го проспали.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 20, 2009 6:16 pm

Именно такова е и моето подозрение. Да познавате някой навит да сътрудничи служител на софийското летище? :(

Уук.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Aug 20, 2009 8:13 pm

Аааа, ЦРЧР!!!! :twisted:

Веднъж помагах на една приятелка за един превод при тях и ни забавиха парите с около 3 месеца - след предвидения в договора срок (да не говорим колко абсурден процент от тях отиде за данъци, осигуровки и т.н.)... В същото време обаче на няколко пъти се обадиха на моята приятелка за разни по-малки преводи (щото този беше 400 страници, нали), едва ли не всеки път в последния момент. За малките преводи винаги й плащаха навреме! :mrgreen:

Та, не ме учудва!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Aug 20, 2009 8:26 pm

Марфе, подавай паспорта като пътуваш, а не картата. Мисля, че ако обясниш на митничарите, те няма да откажат да ти го сложат печата. Бахти!
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 20, 2009 8:34 pm

Ам и аз на туй разчитам. Явно ще трябва да обяснявам на хората, че пътувам чрез институция, която се намира в друг пространствено-времеви континуум и е в друга реалност.

Обаче се замислих. Да речем, че ме пратят на обучение в Благоевград примерно. Ще трябва ли да си извадя и ако да - как, от старите зелени паспорти, дето евентуално местното РПУ да ми удари печат, след като нито билетите ми от влака с дата на тях, нито фактурата от хотелската стая се приемат за достатъчно доказателство? Странно...

Уук.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Fri Aug 21, 2009 10:07 am

Marfa wrote:Ам и аз на туй разчитам. Явно ще трябва да обяснявам на хората, че пътувам чрез институция, която се намира в друг пространствено-времеви континуум и е в друга реалност.

Обаче се замислих. Да речем, че ме пратят на обучение в Благоевград примерно. Ще трябва ли да си извадя и ако да - как, от старите зелени паспорти, дето евентуално местното РПУ да ми удари печат, след като нито билетите ми от влака с дата на тях, нито фактурата от хотелската стая се приемат за достатъчно доказателство? Странно...
Ъъ, и това си има решение - наречено е печат в командировъчното. Но има и една друга бюрократична алтернатива - удобно си загубваш паспорта ден преди заминаването и си изкарваш временнен такъв, който е всъщност лист хартия. На него удобно могат да ти се подпишат и подпечатат всички необходими звена. Освен това, ако закъсаш можеш да си увиеш сандвича в него и после, когато той тръгне да излиза от теб, да си избършеш седалището. Не е ли полезно... :mrgreen:
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Clio
Moderator

Post by Clio » Fri Aug 21, 2009 1:20 pm

Марфе, като цяло е по-добре, че си си извадила паспорт, щото тея тук по границите се дзверят, не са особено запознати с нашите лични карти и на сестра ми й бяха правили проблем веднъж - така че от тази гледна точка е за peace of mind да пътуваш с паспорт, а не с лична карта.

Иначе за печатите - мдам, от година и половина насам не бият печати на нашата граница, но съм сигурна, че ако им обясниш, ще ти ударят :roll:
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Aug 25, 2009 5:43 pm

The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 27, 2009 6:09 pm

Айде честито на софиянци:
http://www.dnes.bg/sofia/2009/08/27/che ... osha.76703