Ше гласувате ли?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ще гласувате ли?

Да
31
54%
Да, но само за европарламент
0
No votes
Да, но само за парламент
6
11%
Не, нямам право/възможност
8
14%
Няма да гласувам
12
21%

Total votes: 57

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jun 08, 2009 4:53 pm

Неслучайно попитах за поредица последни избори, понеже и двамата си гласуват от време на време.

Иначе, въпросът ми е по повод на спора, който тече, че ако не си гласувал, нямаш право на критика. Нещо, което определено не е вярно! :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 08, 2009 4:54 pm

Все пак не е толкова дълбоко невярно. Гласуването е единственото ти средство активно да промениш това, което не харесваш. Да не го практикуваш, значи да се откажеш да промениш активно това, което не харесваш. Ерго, хем не ти се занимава, хем имаш претенции после.
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 4:56 pm

Itilon wrote:Неслучайно попитах за поредица последни избори, понеже и двамата си гласуват от време на време.

Иначе, въпросът ми е по повод на спора, който тече, че ако не си гласувал, нямаш право на критика. Нещо, което определено не е вярно! :)
Щатите според мен не са удачно сравнение с България тъй като там липсва етническа партия и системата е доста различна като цяло.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jun 08, 2009 4:57 pm

Право за критика има всеки, но ми е интересно как може да ти пука достатъчно за да критикуваш, но недостъчно за да гласуваш :)

едит: баси много сте бързи бе :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jun 08, 2009 4:59 pm

Анджък, ма тъй като другите теми седят празни, а тука се твори пък и нямам мноо работа ше и ви чета поне. :mrgreen:

Карлин рути пак ;)
Last edited by Xellos on Mon Jun 08, 2009 5:00 pm, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jun 08, 2009 4:59 pm

Доколкото съм почитател на творчеството на Видал, ми е известно, че дори се е кандидатирал на избори от страна на демократите. За Чомски ти е отговорил Супер М. И двамата обаче са доказани мозъци, от които доста хора взимат акъл без да се срамуват. Това някак не ги равнопоставя на чичака в кръчмата, който псува Ония Горе над чашата си ракия, но дойде ли време за избори отива на риба, щот всички са маскари. Да, знам, че ти не си чичака в кръчмата и не, не говоря за теб.

А шанс да постигнем разбирателство има, стига да има и желание. Затова те питам. Каква според теб е ролята на държавата, за какво служи, защо с таква лекота я освобождаваш от всяка възможна отговорност, било хора с увреждания или строеж на пътища, защо си готов да вършиш работата на хора, на които работата им е да си вършат работата, но не са я свършили и докога смяташ да търпиш подобна ситуация? Защо си готов да изискваш от хора неща, които доказано не могат и/или не желаят да свършат, но не си готов да им покажеш вратата? Така де, разбирателството е хубаво нещо, ама...
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 4:59 pm

thunder wrote:Право за критика има всеки, но ми е интересно как може да ти пука достатъчно за да критикуваш, но недостъчно за да гласуваш :)

едит: баси много сте бързи бе :)
Ми елементарно - човека има добре платена работа, управляващите не са го прецакали директно с някакво малоумни решение, тогава от какъв зор ще тръгва да ги сменя ?

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jun 08, 2009 5:02 pm

Добре де - това къде съм го казал. Все ми се струва, че спорът тръгна от криворазбраното ми обяснение защо се отказах да гласувам на тези конкретни избори.
Все пак не е толкова дълбоко невярно. Гласуването е единственото ти средство активно да промениш това, което не харесваш. Да не го практикуваш, значи да се откажеш да промениш активно това, което не харесваш. Ерго, хем не ти се занимава, хем имаш претенции после.
Ам, не е съвсем така. Протестите са средство. Петициите и жалбите също. Съдът е средство. Съдът на Европейските общности също. НПО-тата са средство. Ако това, което не ти харесва, е видът на улицата пред блока, ти сам можеш да го промениш - нужно ли е да чакаш изборите?

Свободните медии също са средство за промяна. И несвободните медии могат да играят такава роля. Блоговете са средство. Неформалните срещи на граждани по някакъв повод - тоже. Парите, които се събират кампанийно, пак са средство за промяна на нещо конкретно... Има стотици начини да промениш това, което не ти харесва, всъщност :lol:!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 08, 2009 5:02 pm

RRSunknown wrote:Ми елементарно - човека има добре платена работа, управляващите не са го прецакали директно с някакво малоумни решение, тогава от какъв зор ще тръгва да ги сменя ?
Това важи за много от нас. Със сигурност важи за мен. Обаче имам предпочитания какво да е отношението и към други хора или ситуации в България, които не ме засягат пряко както във вътрешната, така и във външната ни политика. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jun 08, 2009 5:07 pm

Ама тая седмица бе благословена с национален мач и избори ;) Кееееф за лакърдиите на Българина. :mrgreen:

Аз наскоро пак с потрес си четох на Иречек писанията - две томчета дебели червени изданието с прословутото "Ние можещите водени от незнаещите..." и гледам човека или ни е съвременник или не сме се променили по тия места. :cry:
Spoiler: show
1881 г.
НИЕ МОЖЕЩИТЕ, ВОДЕНИ ОТ НЕЗНАЕЩИТЕ, ВЪРШИМ НЕВЪЗМОЖНОТО ЗА КЕФА НА НЕБЛАГОДАРНИТЕ. И СМЕ НАПРАВИЛИ ТОЛКОВА МНОГО, С ТОЛКОВА МАЛКО, ЗА ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ СЕ КВАЛИФИЦИРАЛИ ДА ПРАВИМ ВСИЧКО ОТ НИЩО.
...ЗА МЕН НАЙ - ЛОШОТО В БЪЛГАРИЯ Е ЧУДЕСНОТО
НАСЛАЖДЕНИЕ, КОЕТО ТУК ИМАТ ХОРАТА ДА СЕ ПРЕСЛЕДВАТ ЕДИН ДРУГ И ДА РАЗВАЛЯТ ЕДИН ДРУГИМУ РАБОТАТА.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jun 08, 2009 5:29 pm

хаха, какво ли не ти пращат по нета покрай избори :)
Spoiler: show
Image
абе правителството не ме е прецаквало особено, това е факт :) Лично мен поне - не. Даже с плоския данък (въведен от правителството на Станишев, странна работа) си ми вдигнаха заплатата доста добре ;) В същото време обаче последните две правителства замениха и застроиха (поне позволиха да се случи) какво ли не - по морето, по планините... Което пак не ме касае пряко, но е кауза, която ми харесва и подкрепям. Мамка му Банско беше най-якото място изобщо... Не е сега като пак да не ходим там де, и сега е яко... но просто не е същото със всичкото бетон, които убиха един хубав наш град и го превърнаха в курорт за да може всеки селянин да ходи там да си покаже колата (и с малко късмет да я разбие на изровените от строежите улици :lol:)

Първото и единствено лично и конкретно засягащо мен преебаване на нещата има доста голяма вероятност да се случи ако случайно Тройната коалиция пак е у властта. Хайде съберете им процентите на тези избори и вижте какво се получава, не им трябва още много... Та, именно - БСП са против плоския данък, който въведоха. Ако го махнат - греда.

Баси не исках да пиша нищо за конкретни партии и т.н, а глей какво стана :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 08, 2009 5:29 pm

Каква ти е тезата, Николов?
"Бяхме си зле, и сега сме си зле" ли?
Затова и ти казах на предишна страница, че можеше и по пещерите да си останем. Пък все някакви промени се случиха оттогава досега. Може би бавно, но ги има. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Jun 08, 2009 5:33 pm

Ми елементарно - човека има добре платена работа, управляващите не са го прецакали директно с някакво малоумни решение, тогава от какъв зор ще тръгва да ги сменя ?
Това важи за много от нас. Със сигурност важи за мен. Обаче имам предпочитания какво да е отношението и към други хора или ситуации в България, които не ме засягат пряко както във вътрешната, така и във външната ни политика.
Това е най-егоистичната възможна позиция. И аз вземам добри пари и се справям засега. Постигнал съм го с много труд и лишения, но перспективите не са розови. Имам родители, имам роднини, информиран съм за ставащото около мен и не мога да мисля само за себе си.

Трябва ли да катастрофира мой приятел или аз, за да се възмутя, че човек, който никога не е шофирал може да си купи шофьорска книжка за 300 лв, а прокуратурата отказва да повдигне обвинение, защото подкупът е само за 300 лв - http://dnes.dir.bg/2009/03/11/news4118148.html
и когато след 2 месеца автобус затрие 16 души да се правим на учудени, а висшите политици да демонстрират траур между партитата в резиденциите и ресторантите си.

Трябва ли несебърска мутра да скача върху моята глава или главата на мой близък приятел вместо върху тази на шведски турист и да го убие в присъствието на полицай, за да се възмутя че тази мутра е осъдена на 3 години условно, въпреки че цялата държава е видяла убийството, записано с камера и излъчено по централната емисия новини - http://novini.dir.bg/2009/03/05/news4089061.html

Трябва ли да затворят и изнасилват 20 дни моя близка приятелка вместо непознато бедно момиче от село Красен дол, което по чудо оцелява след опит за самоубийство, за да негодувам, че поради неизвестен натиск, тя се отрича от жалбите си и институциите не знаят как да реагират - http://dnes.dir.bg/2009/05/22/news4492396.html

Това не са единични случаи. Това е реалността в най-грозните и уродливи форми, които всеки ангажиран с обществото, в което живее гражданин, готов да потърси информация и да жертва спокойния си сън и нервите си, ще осъзнае. Това са развръзките на историите, които ни вълнуваха преди няколко месеца в секцията "Абсурдистан". Няма да се затворя в черупката си и да си мисля, че всичко е наред! Няма да чакам да ме сполети същото, за да се боря срещу него! Ще гласувам негативно, ще бъда негативен, ще драпам, ще скърцам със зъби, ще лая и ще плюя срещу изродите, които имат лицемерието и наглостта да се преструват на загрижени и компетентни, докато малката обрулена държава около тях се разпада, докато хората в нея я смятат за корумпирана като Конго и Сенегал - http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/ ... ef=rss%20-
а Европейският Съюз спира всички европомощи за измами. И когато вместо да си подадат оставките, тези хора се втурват да купуват гласове, да бетонират властта си с политически назначения и да говорят високопарно за космополитните си постижения, на мен ми иде да изкрещя: "Да, корумпирани сте, да, некадърни сте, да, и като коалиция, и поотделно, и заедно, не заслужавате да сте във властта и по телевизията, а в затвора или прокудени като стотиците хиляди, които изгонихте от родината им.

Съжалявам, ако мнението ми обижда някого или е неприемливо за форума, но колкото повече мисля по въпроса толкова повече ме боли...
Last edited by Super M on Mon Jun 08, 2009 5:39 pm, edited 2 times in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 08, 2009 5:36 pm

Моето семейство го прецака точно правителството - майка ми е учителка а точно това правителство прееба училищата , особено тези в провинцията.
За прецакването в следствие на газовата криза съм склонен да обвиня също правителството което не беше предвидило запаси чакайки на добрата воля на украйна.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jun 08, 2009 5:39 pm

thunder wrote:абе правителството не ме е прецаквало особено, това е факт :) Лично мен поне - не.
Припомни си пак това твърдение следващия път, като решат да вдигат цените на газта и парното, щото по неясни причини сме оставили разни монополи и газопроводи и какви ли не още щуротии да ни висят на главите :) И това е само един пример - ама ще спра дотук, щото и аз не искам да изпадам в конкретни кажгодета, не искам да агитирам, просто си ръмжа тихичко в ъгъла...
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.